Szerző Téma: Meddig él még az európai harcirepülőgép gyártás?  (Megtekintve 4507 alkalommal)

Nem elérhető Buzz Lightyear

• Alezredes
  • A végtelenbe, és tovább!
    • Profil megtekintése
Meddig él még az európai harcirepülőgép gyártás?
« Dátum: 2006 Július 04, 11:11:59 »
A mostani Aranysasban (és máshol is) több hírben is lehetett olvasni, hogy komoly gondok vannak az Eurocopter Tigerekkel Ausztráliában, rengeteg a hiba, teljesen kiforratlan, rossz a konstrukció, ki kell cserélni a hajtóműveket (hogy fogják ezt megoldani?). Az Eurofighter rendszeresítése hihetetlenül lassan halad, még mindig nagyon messze vannak a gépek képességei a tervezéskor kijelöltektől. A Rafale rendszeresítése is nagyon lassú, onnan nem nagyon lehet komoly gondokról hallani, de nyilván nem véletlen, hogy még csak most adták át az első M-et. A Gripent már az Aranysas is elhibázott koncepciónak titulálta, és látható, hogy a svédek teljesen irreális vállásokba bocsátkoznak (a dánok, meg norvégok felé), hogy valahogy életben tartsák a haldokló típust. A kis gép semmiképp se nevezhető sikeresnek, hisz az A,B változatot kb. 10 éve rendszeresítette a svéd légierő, és már selejtezik őket, a C,D-ből meg csak az eredeti tervek töredékét rendszeresítik, és kizárólag Dél-Afrika vette meg a típust (mi, és a csehek csak lízingeljük), de köztudottan ott is komoly vesztegetések álltak az üzlet mögött.

Nagyon úgy tűnik nekem, hogy az európai harcirepülőgép-gyártás az utolsókat rúgja, nem tartom kizártnak, hogy a mostani az utolsó generáció. Szerintem az oroszok is kezdenek előzni, az Eurocopter (most megismert hiányosságai miatt) semmivel sem tűnik jobbnak, mint a Mi-28--Ka-52, a Szu-30 legújabb változatai pedig már papíron semmivel sem maradnak el a RafaleM-Ojrófájter duótól (sőt, több olyan képesség is létezik már, amit az európaiak nem is terveznek, pl. tolóerővektor-kormányzás), azzal a különbséggel, hogy míg azok továbbra is főleg papíron léteznek, ezek a valóságban is.

Változtatás: 2006.07.04 12:32 Buzz Lightyear

Nem elérhető alfazulu

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #1 Dátum: 2006 Július 06, 21:12:51 »
En eddig azt olvastam a lapokban,hogy a Csehek  a 24db. Gripent megvásárolták.Csak a Magyarok lizingeltek.

Nem elérhető KerozinEmber

• Főhadnagy
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2006 Július 07, 20:40:17 »
Idézet
En eddig azt olvastam a lapokban,hogy a Csehek  a 24db. Gripent megvásárolták.Csak a Magyarok lizingeltek.

Nem nem. Ha jól tom, a csehek szintén ilyen egyszázados légierőt, 12 gépet bérelnek a svédektől!

Nem elérhető Judy

• Szakaszvezető
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2006 Július 07, 22:44:11 »
az eu rep gép gyártásának annyi.
de nem csak annak hanem az egész eu.nak is! sőt egész európának is!
ezt a kérdést sem lehet összefüggések nélkül kezelni!
egy elöregedő, önfelszámoló kultúra bukásra van ítélve.
ez csapódik le  a hadiiparra is...

sajnos így van!
a szellemi, és a technológiai feltételei is megvannak, illetve rövid időn belül előteremthetők lennének,ha lenne rá politikai akarat...

mit várunk egy olyan kvázi államtól, amely asszem két éve deklarálta lisszabonban a következő célt: európa 10 !!!!!!!!! éven belül a világ vezető gazdasági hatalma lesz.

hazugságra épül az egész eu. civilizáció, ettől nem lehet elvonatkoztatni!

Nem elérhető Hornet

• Ezredes
  • A kedvenc Helyem a teto
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2006 Július 08, 23:30:17 »
Nezzuk a Gripen gyartasa haldoklik nins megrendeles a nyalokara meg a svedek se veszik igy felholt talan az ND de sose lessz kesz :D
A masik az az euro fhigter ize hat az is alul teljesit az arahoz kepest magyarul draga kethajtomuves szenasszeker :D
Egyedul a rafale ami meg talan befuthat

Nem elérhető Alamo

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2006 Július 09, 09:53:18 »
szerintem inkább az ojro fájter viszi a pálmát a 3 típ közül / 1van rajta AMRAAM 2MÁR MAJDNEM KÉSZ A CSAPATSZOLGÁLATBA ÁLLÍTHATÓ VADÁSZBOMBÁZÓ VÁLTOZATA 3 mert ennek lessz elöször AESA antennával felszerelt radarja...

• Főhadnagy
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2006 Július 09, 11:34:54 »
Idézet
szerintem inkább az ojro fájter viszi a pálmát a 3 típ közül / 1van rajta AMRAAM 2MÁR MAJDNEM KÉSZ A CSAPATSZOLGÁLATBA ÁLLÍTHATÓ VADÁSZBOMBÁZÓ VÁLTOZATA 3 mert ennek lessz elöször AESA antennával felszerelt radarja...

hidd el nekem a franciák a kapcsolatuk révén el fogják érni h több megrendelés szülessen a Rafael-ra mint az Eurofighterre. Gondolj bele, akik ma még vígan és üzembiztosan és jól és olcsón üzemelik a Mirage-2000-et azok mind áttérhetnek majd idővel a Rafaelra...

Nem elérhető Alamo

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2006 Július 09, 16:54:36 »
akkor is modernebb az euro fighter! többen fejlesztik több pénzből jobb fegyverekkel!
másrészt a én inkább ASRAAM ot vennék mint iris-t t nem tom miért de jobban bejön (és hát az az euron van

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2006 Július 09, 18:33:54 »
Nekem gyanús, hogy a Rafale modernebb gép mint a Eurofighter. Annak idején még a TG-ban volt róla egy többrészes cikk, mely alapján azért nem tűnik rossznak. Több olyan képességet is kapott/kapna, mely az 5. generációs amerikai gépekre jellemző. Ha ezek még nem is készültek el, én megbízom a francia elektronikai cégekben. A Thomson, a Sagem azért világszínvonalú fegyverelektronikát készít, szerintem meg tudják oldani ezeket. Persze hátránya a Rafale-nak a francia különcködés, az, hogy saját szabványokat használnak, és nehézkes a máshonnan érkező fegyverzet integrálása. Emiatt sok tenderen rögtön hátrányból indul a típus, talán ott nem, ahol eddig is valamely Mirage-ot üzemeltették.

Ezek ellenére én a Eurofighternek adok több esélyt. Már most jóval nagyobb a megrendelésállománya mint a Rafale-é, ráadásul nem csak a gyártó országok rendelték meg. Ott van Ausztria, Szaúd-Arábia, meg pl Görögország is kacérkodott a gondolatta...

Nem elérhető Judy

• Szakaszvezető
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2006 Július 09, 19:55:11 »
no igen.
én is rafale párti vagyok SZÍVEM szerint!
de hogy mi lesz a rafale után? komoly kétségeim vannak!
európának megújhodásra van szüksége...

nekem a gripi is szimpi típus!
nekünk pl. pont megfelel.
az ideális arány szerintem ma.o nak:
20 gripi
10 rafale
no ez kellő csapásmérő képességet jelentene kis hazánknak, de szerintem nem lenne túlzás!

szóval ha az európai államoktól arányaiban a fentihez hasonló megrendelések mennének akkor nem lenne AKKORA bajban az eu rep.gép gyártás...

Nem elérhető Judy

• Szakaszvezető
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2006 Július 09, 19:57:19 »
és liv!
igaz!
a raf. télleg modernebb az orjofájternél!! elég ha csak a haditengerészeti változatra gondolunk!!
szóval raf. jobb gép az orjónál!!!

Nem elérhető Alamo

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2006 Július 11, 12:44:16 »
attól még h úgy tervezték a gépet hogy lehessen használni haditengerészeti gépnek nem feltétlenül jobb!!! az angoloknak a hajóira nem is lehetne telepíteni ojrókat
csak olyan gépeket amelyek röviden szállnak fel és függőlegesen le!

Nem elérhető Alamo

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2006 Július 11, 12:44:43 »
vagyis F35ÖT

• Főhadnagy
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2006 Július 11, 18:21:00 »
Idézet
Nekem gyanús, hogy a Rafale modernebb gép mint a Eurofighter. Annak idején még a TG-ban volt róla egy többrészes cikk, mely alapján azért nem tűnik rossznak. Több olyan képességet is kapott/kapna, mely az 5. generációs amerikai gépekre jellemző. Ha ezek még nem is készültek el, én megbízom a francia elektronikai cégekben. A Thomson, a Sagem azért világszínvonalú fegyverelektronikát készít, szerintem meg tudják oldani ezeket. Persze hátránya a Rafale-nak a francia különcködés, az, hogy saját szabványokat használnak, és nehézkes a máshonnan érkező fegyverzet integrálása. Emiatt sok tenderen rögtön hátrányból indul a típus, talán ott nem, ahol eddig is valamely Mirage-ot üzemeltették.

Ezek ellenére én a Eurofighternek adok több esélyt. Már most jóval nagyobb a megrendelésállománya mint a Rafale-é, ráadásul nem csak a gyártó országok rendelték meg. Ott van Ausztria, Szaúd-Arábia, meg pl Görögország is kacérkodott a gondolatta...

ühm... a thales-ről pedig ne is beszéljünk...

Nem elérhető Hornet

• Ezredes
  • A kedvenc Helyem a teto
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2006 Július 12, 00:12:58 »
Az EF-hez csak annyi hogy masfelszer dragabb a rafaelnel es mellekesen masfelszer nem jobb  ugyhogy rafael