Ma végre rászántam egy kis időt a kecskeméti repülőnapon készített fotóimra. Igaz már előtte vagy ezerszer végignéztem őket, rendezgette, válogattam,...de csak most sikerült őket átnézni a felhasznált technika szempontjából. Gondoltam megosztom veletek mire is jutottam.
Na szóval, kecsóra a teljes fotófelszerelésemmel indultam: EOS 1000D + Ansmann markolat, Tamron 70-300, Canon 18-55 IS, canon 50 1.8 és az új szerzeménnyel, egy Tamron 18-200-as obival, amit nemrég szereztem be 160€-ért a sógoroknál. A két Canon obit alig használtam - a 18-55 csak a Sufa kabinja fotózása alatt volt a vázon, gondoltam biztos ami biztos elkellhet ot az IS. Az 50 1.8 teljes két fotót készített, azt is csak kiváncsiságból (igen, sokkal élesebb fotókat csinál mintt a többi obi). Eygébként Pöstyénben a kicsit távolabb lévő statik miatt ideális lett volna ez a kis plasztikkupac, da sajnos akkor otthon hagytam...
Az új igáslovam kecsón az előbb említett 18-200 Tamron lett. Nem egy világbajnok obi, a képminősége valahol a kit obival megegyező (igaz 130 felett vészesen romlik), de van egy nagy előnye, ez pedig a 11x zoom. Igaz ennek kb. csak a felét használtam ki a statik fotózása közben (általában 18-100mm között mozogtam), de ez elég volt a gépek alaposabb fotózásához. A 18-55mm kit obival ellentétben jutott bőven miliméter a részletekre is - ezt hiányoltam az eddigi repnapokon a legjobban. Szerintem mindenképpen megérte megvenni ezt az obit.
A repülő gépeket a jó öreg Tamron 70-300-assal fotóztam, DE olyan 230-250mm körül. Hogy miért? Tapasztalataim szerint sokkal jobb minőségű fotókat produkál ezen az értéken mint a max. 300-ason. Igaz ez valamivel "kisebb gépeket" jelent a képeken, de az eredmény valamivel jobb mint ha 300-ról resizeolnám és élesíteném a képeket erre a méretre.
Az Ansmann markolat szokásához híven remekül teljesített, hozta a napi 1400 fotót+az esti nézegetést, és még maradt is vagy 1/3 tartaléka.
Hogy a jövő repnapjaira mit változtatnék? Kéne egy jobb minőségű teleobi. Sigma 150-500 OS? Tamron 70-300 VC? Sigma 120-400 OS? Canon 70-300 IS? canon 70-200 F4 + 1,5 TK? Mittudomén. Csak éles legyen és ne produkáljon túl sok CA-t. És persze legyen megfizethető...
Jobb váz: Kell? Hát nem is tudom. Egy jobb AF és több FPS elférne, mondjuk ergonómiailag is jobb egy nagyobb váz, de ha kiadás akkor inkább teleobi (bár ha egy olcsó használt 40D vázra rábukkanék nem haboznék).
Na ennyit erről, remélem nem voltam túl unlanmas.