Szavazás

Ha lenne rá lehetőséged, építenél egy SimPit-et a kedvenc szimulátorodhoz az élmény fokozására?

Nekem már van SimPit-em!
 0 (0%)
Igen!
 5 (71.4%)
Nem!
 2 (28.6%)
Szerintem ez gyermeteg dolog...
 0 (0%)

Összes szavazó: 6

Szerző Téma: SimPit  (Megtekintve 4073 alkalommal)

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
SimPit
« Dátum: 2006 Szeptember 26, 11:14:32 »
Üdv mindenkinek!

Ez a "téma" nem egy repülőszimulátoros software-ről (játék) szól hanem egy házilag épített, repszim játékhoz használható pilótakabinról, ami új fejezetet nyithat számodra az otthoni repülések terén.
A pilótakabinokat házilag építi mindenki, ki-ki a saját ínyére-kedvére, működő műszerekkel vagy csak statikusan. A lényeg a "feeling" (az érzés) visszaadása hogy tényleg egy repülőgép fülkéjében ül az illető nem pedig egy agyon koptatott széken bámul a monitorra.
A fülke készítés főleg az USA-ban terjedt el, a Flight Simulátor 2004 (civil és harci gépekre egyaránt) és a Falcon 4 szoftverek használatára.

Ha van valami képetek, véleményetek, vagy érdeklődtök ez iránt akkor ebben a topicban osszuk meg egymással a dolgokat.
"A kill is a kill!"
Cunningham, 5 kills Vietnam

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
simpit f-111
« Válasz #1 Dátum: 2006 Szeptember 26, 11:18:30 »
Íme! Így néz ki egy normális/esztétikus SimPit!
F-111C géphez, fél statikus - fél működőképes műszerekkel, kapcsolókkal

kabin nézet (kész állapot):

A kabin műszereinek túlnyomó töbsége statikus. A működő műszerek (a legfontosabb műszerek) a pilóta előtt láthatóak. Egy monitor jeleníti meg őket. A kapcsolók nagy része nem csak statikus, hanem ténylegesen (a játékban) működőképes funkciókat üzemeltetnek! Pl. kijönnek a futóművek, fékszárnyak, rádió csatornát változtatsz, vagy felkapcsolod a műszermegvilágítást stb....
Figyelmet érdemel még a botkormány ami egy átalakított joystick. Egy eredeti F-111-es markolatot kapott, üzemelő gombokkal. Alul látható még az átlakított lábkormány is.
A kabin az FS 2004 szimulátort használja.

A kabin kívülről: (a kabin felett van a plafonon a projector ami a falra vetíti a gép előtt lévő táj látványát)

Repülés közben (itt a kabin még félkész állapotban van és a fénykép sem a pilóta szemszögéből lett készítve hanem jóval fentebb)
« Utoljára szerkesztve: 2006 Szeptember 26, 11:56:01 írta Vampire »
"A kill is a kill!"

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
Re: SimPit
« Válasz #2 Dátum: 2006 Szeptember 26, 12:09:22 »
F-1CZ Mirage Simpit. CSAK működő műszerekkel és HUD-al!!!

Repülés közben.

A kabin alapjául egy roncs F-1-es szolgált, aminek a kabin részét levágták. Ebbe építették bele a műszereket és a szintén házi készítésű katapultülést.
Itt is a műszerek megjelenítését egy monitorral ill LCD kijelzővel oldották meg, a HUD kivetítését szintúgy.
A tájat projector vetíti ki és a szimulátor az FS 2004-et használja.

A félkész műszerfal és a HUD.

Maga a kész pilótakabin.
« Utoljára szerkesztve: 2006 Szeptember 26, 12:12:57 írta Vampire »
"A kill is a kill!"

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2006 Szeptember 26, 15:25:22 »
Huhh, na ez a fanatikus kategória ;) Jó kis hobby, biztosan jól el lehet vele tökölni. Klasszul meg vannak csinálva amik itt a topicban szerepeltek. Kétségtelen, így sokkal élvezetesebb a dolog.

Bocs, hogy így rögtön beleOFFolok a témába, de némileg hasonló, bár magasabb kategória pl. ez az F-18E szimulátor. No de ez már inkább alapkiképzéshez való :)

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2006 Szeptember 26, 16:11:21 »
Jah jah :) klassz az F18 sim. Meg semmi gond az OFFolással mert majdnem ide tartozik ;)

De én speciel csak a házi készítésű, saját kézzel barkácsolt szim. fülkékre gondoltam csak. (mert ezek megépítése még "elérhető árban" lennének hazánkban is) Ezért nem raktam ide válalatok meg cégek által gyártott fülkéket. Remélem (ha nézi valaki egyáltalán ezt a témát) felkeltem az érdeklődést az emberekben és netalántán még válalkozni is mernek egy ilyen cuccos megépítéséhez.

Én pl. már régóta gondolkodok egyen. Egy F-14A vagy B-n. Időm meg pénzem is lenne rá, csak az a bajom hogy túlságosan precíz vagyok ezért az igazi pilótafülkével megegyezően akarom(nám) megcsinálni, de nincsen méretarányom hozzá. Egyáltalán mekkora az igazinak az elölső műszerfal panelje? Milyen széles...stb? Letöltöttem egy csomó f-14 műszerfal képet, kalkulálgattam/saccoltam a méretarányokat (a botkormány markolatát vettem alapul hogy kb akkora egy emberi kéz és ezt a méretet mértem műszerfalra...) de mindig úgy érzem hogy amit számolok az túl nagy vagy éppenséggel túl kicsi.

Ezennel kérném a fórumozókat hogy ha tud valaki ebben a méretarányokban segíteni ill rendelkezik olyan képekkel ahol a műszerpanelek (legjobban az oldalt lévő panelek érdekelnek) láthatóak, esetleg egy üzemeltetési manual-ból vannak rajzok róla az jelezzni legyen szíves!
"A kill is a kill!"

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2006 Szeptember 26, 16:26:29 »
Itt van pl ez az oldal: http://f-16sim.rengaf.net/Cockpit/Cockpit.htm

F-16C különböző Block-jának a méretarányos!!! kinyomtatható!!! műszerfala.
Ez a módszer tökéletes egy statikus szimulátorkabin megépítésére. Kinyomtatod, leméred a műszerfal méreteit és ráméred fa-lapokra (vagy fém ill műanyag lapokra, amilyen anyagból meg akarod építeni a műszerfalat) és már csak ki kell vágni alakra és csavarozható is össze (na persze azért kell egy kis gógyi ;) ). A nyomtatott műszerfalat pedig rá ragasztod. Ha nincsen projectorod akkor rakd a HUD magasságába a monitorodat, indítsd el a Falcont és az 1-es nézettel már játszhatsz is!

Ilyen a nyomtatható műszerfal:
"A kill is a kill!"

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2006 Szeptember 26, 17:41:45 »
Nem rossz, nem rossz már csak egy plotter kell felkutatnia aki ilyenre adja a fejét. Mondjuk az végülis nem nagy kunszt ;D

Az F-18 Flight Manual felépítése alapján az F-14 Flight Manual nem a megfelelő neked erre. Mert a Flight Manualban van minden csak méretek nem. Talán a Technical Manual-ban vannak méretek. (Ez a NAVAIR 01-F14AAA-75 kódnéven futott. Hátha így megtalálod vhol)

Gondolom nyílván megvan az a sematikus rajz, hogy mi hol van. (http://www.anft.net/f-14/f14-detail-cp.htm) Mondjuk sajnos ez a méretekben nem segít :(

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2006 Szeptember 26, 18:56:52 »
Nem rossz, nem rossz már csak egy plotter kell felkutatnia aki ilyenre adja a fejét. Mondjuk az végülis nem nagy kunszt ;D

:) Ha valaki ilyet akar biztosan talál egyet. Valahol láttam egy ilyen SimPit-et. Az az emberke is meg tudta oldani valahogyan a nyomtatást ;) .

A "NAVAIR 01-F14AAA-75" manualt még nem találtam meg de még keresem... A nevedből és az avatarodból következtetve gondolom te is nagy Tomcat rajongó vagy. Véletlenül nincs meg neked ez a manual? Meg a többi ami azon az F-14-es oldalon (a linked) soroltak fel.?
"A kill is a kill!"

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2006 Szeptember 26, 19:48:34 »
Na igen, a bombával rohangáló Felix eléggé árulkodó :D Nekem speciel nincs meg a szóban forgó manual. A flight manual változat azonban beszerezhető 20$ alatti áron, csak nem vagyok benne biztos, hogy európai embernek, lévén elvileg az F-14 manualokon exporttilalom van még :) Bár fene tudja. Mindenesetre itt pl azt írják. Bár szerintem ezekben a manualokban főleg üzemeltetéssel kapcsolatos szöveg van.

F-14-es fórumokon talán fel lehetne hajtani a méreteket, de hát ez ugye elég necces. Na hát ettől a post-tól tuti nem jutottál előbbre :S

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2006 Szeptember 26, 21:55:41 »
hmmm.. hát akkor nagyon úgy tűnik hogy le kell hogy mondjak a full precizitásról és marad a becslés a méretarány ügyben.
Végül is mint mondtam a "kéz alapján" mérek és a FS2004 hez kiadott f14b virtuális kabinja nagyon jól meg van csinálva. Pl ha veszem a VDI kijelzőt hogy az kb akkora mint a tenyér..., csak a kamera nézetet kell közelebb vinni a műszerfalhoz amíg akkora nem lesz a mérete és így már ebben a méretarányban, monitoron is méricskélhetek mérőszalaggal :)
Na majd akkor ezek alapján tervezgetek tovább.
"TOMCAT FOREVER!"  8)
"A kill is a kill!"

Nem elérhető atlantis

• Őrvezető
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2006 Szeptember 28, 21:25:56 »
Helló, én is régóta gondolkodom efféle szimulátor megépítésén. A jelenlegi repszimes programok közül a FS-2004 a leginkább variálható és flexibilis, szerintem. Biztos hallottatok a jövő házában lévő szimulátorról, ami elég komoly darab, Fs programmal ! A Lock on és a Falcon4.0 sem rossz, bár ezeket én csak műrepülésre meg repülgetésre használom, missziót sosem repültem egyikkel sem. Ezek közül a Falconnak van komoly avionikája, amire lehetne építeni. Végülis azért írok, mert olyan dolgok érdekelnének, hogy pl Fs-ben hogy tudok több monitorra képet rakni, (egyiken panel, másikon különböző nézetek)tudtok-e erre valamilyen programot? A másik meg, hogy a kapcsolókat-nyomógombokat hogy tudom szimulálni kapcsolókkal, értem ezalatt, hogy billentyűzetet forrasszak szét és a gombok helyére lehetséges-e microkapcsolókat forrasztani(persze vezetékkel a megfelelő helyre kivezetni őket)? Nekem nem a tökéletes, vagy minél tökéletesebb méret és elhelyezés a lényeg, gondoltam 3 vagy 4, 14"TFT monitorra műszerfalnak egymás mellé, és egy kivetített kép, ülések gázkar és minden ami kell...csakhát egyenlőre álom marad, főképpen a projector ára miatt!!

Nem elérhető atlantis

• Őrvezető
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2006 Szeptember 29, 09:38:50 »

http://www.sugden.karoo.net/interest.htm
Naggyából számolgattam, ehhez hasonló cockpitet, 7 számítógéppel, 3db SVGA monitorral, projectorral, nem valósághű kapcsolókkal, v.1.0-ban kb. 700E foritból lehetne otthon megcsinálni! És aztán mégegyszer ennyiért lehetne rajta fejlesztgetni szépen! Próbálok keresni olcsóbb megoldást...valószínű Lock On-hoz cockpit 2 monitorral, projectorral, kabintetővel 400-500E-ből meglenne, talán.

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2006 Szeptember 29, 14:24:23 »
Helló, én is régóta gondolkodom efféle szimulátor megépítésén. A jelenlegi repszimes programok közül a FS-2004 a leginkább variálható és flexibilis, szerintem. Biztos hallottatok a jövő házában lévő szimulátorról, ami elég komoly darab, Fs programmal ! A Lock on és a Falcon4.0 sem rossz, bár ezeket én csak műrepülésre meg repülgetésre használom, missziót sosem repültem egyikkel sem. Ezek közül a Falconnak van komoly avionikája, amire lehetne építeni. Végülis azért írok, mert olyan dolgok érdekelnének, hogy pl Fs-ben hogy tudok több monitorra képet rakni, (egyiken panel, másikon különböző nézetek)tudtok-e erre valamilyen programot? A másik meg, hogy a kapcsolókat-nyomógombokat hogy tudom szimulálni kapcsolókkal, értem ezalatt, hogy billentyűzetet forrasszak szét és a gombok helyére lehetséges-e microkapcsolókat forrasztani(persze vezetékkel a megfelelő helyre kivezetni őket)? Nekem nem a tökéletes, vagy minél tökéletesebb méret és elhelyezés a lényeg, gondoltam 3 vagy 4, 14"TFT monitorra műszerfalnak egymás mellé, és egy kivetített kép, ülések gázkar és minden ami kell...csakhát egyenlőre álom marad, főképpen a projector ára miatt!!

Fülkeépítéshez: (ha jól emlékszem a billentyű/kapcsoló dolog is benne van valahol)
http://www.fscockpit.com/Introduction.html

---Hogy tudsz FS-nél több monitorra képet rakni?
ÉN egyszerűen a videkártya beállításainál a megjelenítést beállítom 2 megjelenítőre (széles lesz a WIndows desktop. Egyik monitor a bal oldali részt jeleníti meg a másik pedig a jobbat.) Az FS-ben a nézetet "ablak nézetre" váltod (tehát ne "teljes képernyőn" legyen), ráigazítod az egyik monitor képére majd az FS-ben nyitsz egy másik ablakot/nézetet, ezen jobb gomb, a menüben pedig kiválasztod az "UNDOCK WINDOWS"-t és így már ki tudod húzni a másik monitorra is.
Én így szoktam csinálni. Egyik monitorra az előttem lévő tájat rakom teljes egészében a másikra meg a "rögzített" műszeres repülésre kreált műszerfalat (ami betölti az egész monitort). Ezek után már csak alá rakom a "műszeres" monitort a másiknak és mehet a repkedés.

A másik dolog pedig az  hogy a videókártyád támogassa a 2 monitor kezelését.

MÁS:
-A mostani kártyák 2 db megjelenítő kiszolgálására alkalmasak (mert pl csak 2 monitorcsatlakozó van rajt). Tehát nem kell 2 PC-t venni ahoz hogy valaki 4 monitort használjon. Vegyél bele +1 videókártyát. Egyik haverom is 2 db GeForce 7800-al repül FS-ben (az az 4 mointorral)... hát nem mondom... klasssz ;)

-Az építés anyagi vonzatai:
Hát igen nem olcsó. De ha az ember kompromisszumot tud kötni magával és nem egy "valódi katonai szimulátort" akar építeni (pl. a "felesleges" műszerek nem működnek = kevesebb monitor) és nem egy hét alatt akarja ezt véghezvinni (kb 1 év) akkor egy átlag keresetű eberkének is kivitelezhető. Így az igazi pénzügyi megterhelést szerintem csak a Projector megvásárlása jelentheti. Én pl. 150e ft értékűre gondoltam, mert vannak már ezekk között is használhatóak.
« Utoljára szerkesztve: 2006 Szeptember 29, 14:36:55 írta Vampire »
"A kill is a kill!"

Nem elérhető atlantis

• Őrvezető
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2006 Szeptember 29, 18:30:52 »
Kösz az ötleteket, ki is fogom próbálni az én gépemen is! A másik ami még használható lenne, pl FMC-hez is, az érintőképernyős monitor, ami szintúgy nem olyan drága, mint egy utángyártott szimulátorhoz való FMC. A monitor képét valahogy fel lehet nagyítani, pl 2 tükörrel, vagy láttam már lencsés megoldást is, szerinted? Majd elküldöm a képet arról a lencséről. Üdv.

Nem elérhető Vampire

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2006 Szeptember 29, 22:12:41 »
hát ha egy azon "lencsére" gondolunk akkor az tudomásom szerint csak mélységet (érzékeled a távolságot) ad a képnek.
"A kill is a kill!"