Kicsit másabb téma: az SR-71-es P&W J58-as hajtóművéről most olvastam, hogy a JP-7-es üzemanyaga annyira inert (semleges), hogy TEB-t (trietil-borán) kell hozáadni, ami begyullad oxigénnel érintkezve. Ezért mindkét hajtóműhöz kapcsolódik egy-egy tartály, ami TEB-et tartalmaz ami 16 indításra v. utánégetőre való kapcsoláshoz elegendő. Egyszerre 50 cm3 fecskendeződik be az égőtérbe.
Érdekesség az SR-71 repülési kézikönyvéből:
"The fuel is not only the source of energy but is also used in the engine hydraulic system", azaz az üzemanyag nemcsak az energiaforrás, hanem a hajtómű hidraulika rendszeréhez is használatos.
Ezenkívül még mire nem gondoltak: tartalmaz adalékként egy A-50 nevezetű, cézium tartalmú anyagot, ami az égéstermék radarjelét (radarvisszaverő tulajdonságát) csökkenti (ilyenről még nem is hallottam

).
És még néhány adat a JP-7-ről:
Olvadási pont: −30 °C, másik helyen (Légierő és a Védelmi Minisztérium pályázati feltételeiben), ahol 23 oldalon keresztül részletezi az üzemenyag tulajdonságait: -43 °C
Forráspont (1 atm): 282–288 °C
Sűrűség (15 °C): 779–806 kg/m³
Gőznyomás (149 °C): 155 mmHg (20.7 kPa)
Gyulladáspont: 60°C (ezt nem 100%-osan értem, mert akkor, hogy forr 288°C-on, talán akkor gyullad 60°C-on, ha jelen van egy katalizátor, pl. TEB)
Nettó égéshő: min. 43.5 MJ/kg
Csatolok egy szép képet, hogy izzik az utánégető rész (1760°C) és a működésének sematikus ábráját (bár nem minden világos benne, konkrétan a szabályozó kúpba (Machkúp) miért megy be a levegő, bár valszeg nem bele megy, hanem csak köré, csak kicsit nehéz értelmezni az ábrát, bár ez utóbbi esetben sem értem, hogy mért jó az, ha a Centerbody bleed intake flow részen bemegy a levegő és a beömlőnyílmáson bejövő levegővel ütközik, kifele tolja azt (mármint a beömlő nyíláson bejövőt), vmint nagy sebességnél mitől változik meg ennek az áramnak az iránya).
Ha érdekel még vkit. a pontosabb összetétel, akkor írhatok róla v. elküldhetem angolul e-mailben.