Szerző Téma: Hajtóművek  (Megtekintve 2302 alkalommal)

Nem elérhető B-2

• Alezredes
  • B-2: Ray of the sky
    • Profil megtekintése
Hajtóművek
« Dátum: 2007 Január 09, 16:16:02 »
Sziasztok!

Csatolok egy képet az 1937-es Whittle hajtóműről, amely egy centrifugál kompresszoros hajtómű. A kérdésem az, hogy jól látom, hogy a beszívott levegő a Be feliratú csövön megy az turbinába??? Mért volt ez jó? A késöbbi centrifugál kompresszoros hajtóműveknél is egy ilyen csövön ment be?

A másik kérdésem, hogy mi lehet az a 2 db. kis "ventillátor", amit ?-lel jelöltem, ill. milyen vezetékekbe folytatódhatnak a ventillátorok?

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
Re: Hajtóművek
« Válasz #1 Dátum: 2007 Január 09, 20:50:25 »
Hááát személy szerint nem annyira értek a hajtóművekhez, de szerintem a "be" csövön keresztül jut be a levegő. Gondolom ezért is centrifugális, hogy úgymond "körbejár" a levegő a kompresszorban, így sűrűsödve. Ellenben az axiálissal ahol a különböző lapátos fokozatokon tengelyirányban "átnyomódik" a levegő. Valahogy így gondolom :)

A két kis ventillátort nem tudom. Nem lehet hogy ezeket a légáram megforgatja, ezáltal segédberendezéseket (üzemanyag-szivattyú, stb) lehet velük meghajtani?

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2007 Január 10, 08:26:40 »
Hááát személy szerint nem annyira értek a hajtóművekhez, de szerintem a "be" csövön keresztül jut be a levegő. Gondolom ezért is centrifugális, hogy úgymond "körbejár" a levegő a kompresszorban, így sűrűsödve. Ellenben az axiálissal ahol a különböző lapátos fokozatokon tengelyirányban "átnyomódik" a levegő. Valahogy így gondolom :)

A két kis ventillátort nem tudom. Nem lehet hogy ezeket a légáram megforgatja, ezáltal segédberendezéseket (üzemanyag-szivattyú, stb) lehet velük meghajtani?

Azért is írtam, hogy a Be feliratú csövön megy be a kompresszorban, mert így érthető a centrifugál (+ a csőbe bevezető részen körbe vezető terelők vannak), viszont az nem értem, hogyan is sűrűsödik ebben a csőben (vagy csak annyi lenne, hogy mivel egy kisebb térbe megy, ott összesűrűsödik, csak az a gond, hogy a kompresszorba bejutva újra kitágul).

A kis ventikre nekem is ez a tippem.

Reméljük, van aki jobban ért hozzá, mint mi.

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2007 Január 10, 12:47:54 »
Amiről beszélünk, már maga a kompresszor, utána már üzemanyagbefecskendezés, égetés jön.

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2007 Január 10, 15:53:21 »
Na mit sikerült találnom a neten ??? Csatolva. ;D

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2007 Január 10, 16:40:59 »
A legjobb hajtóműves oldal:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_engine

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2007 Január 10, 17:10:38 »
Igen érdekes a General Electric GE-36 Unducted Fan hajtóműve, ahogy a turbofan hajtómű turbinájával egy tengelyen vannak a propellerek (légcsavarok) és a hajtómű burkolatával egyvonalban kapcsolódnak hozzá. Az An-70-esnél azért nem olyan furcsák, mert ott elöl vannak és ha nem közelről nézed olyan, mintha egy turboprop lenne.
« Utoljára szerkesztve: 2007 Január 10, 17:30:20 írta B-2 »

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2007 Január 10, 19:02:22 »
Visszavonom az előző kijelentésemet. Nem látni közelről sem, hogy mért nem turboprop (legalábbis én nem látom; amely képet korábban néztem, arról úgy tűnt, hogy lehet látni, de a csatolton jól látni, hogy nem látni ;D).

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2007 Január 10, 19:12:55 »
És, hogy legyen egy szerkezeti rajz is (nagyon begerjedtem ;D).

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2007 Január 10, 19:19:48 »
És, hogy nem beszélek félre, legyen itt 2 kép a szolnoki Il-18V hajtóművéről: ránézésre ugyanúgy lehetne propfan, mint az An-70-esé turboprop.

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2007 Január 13, 17:19:18 »
Kicsit másabb téma: az SR-71-es P&W J58-as hajtóművéről most olvastam, hogy a JP-7-es üzemanyaga annyira inert (semleges), hogy TEB-t (trietil-borán) kell hozáadni, ami begyullad oxigénnel érintkezve. Ezért mindkét hajtóműhöz kapcsolódik egy-egy tartály, ami TEB-et tartalmaz ami 16 indításra v. utánégetőre való kapcsoláshoz elegendő. Egyszerre 50 cm3 fecskendeződik be az égőtérbe.

Érdekesség az SR-71 repülési kézikönyvéből:

"The fuel is not only the source of energy but is also used in the engine hydraulic system", azaz az üzemanyag nemcsak az energiaforrás, hanem a hajtómű hidraulika rendszeréhez is használatos.

Ezenkívül még mire nem gondoltak: tartalmaz adalékként egy A-50 nevezetű, cézium tartalmú anyagot, ami az égéstermék radarjelét (radarvisszaverő tulajdonságát) csökkenti (ilyenről még nem is hallottam :o).

És még néhány adat a JP-7-ről:

Olvadási pont: −30 °C, másik helyen (Légierő és a Védelmi Minisztérium pályázati feltételeiben), ahol 23 oldalon keresztül részletezi az üzemenyag tulajdonságait: -43 °C
Forráspont (1 atm): 282–288 °C
Sűrűség (15 °C): 779–806 kg/m³
Gőznyomás (149 °C): 155 mmHg (20.7 kPa)
Gyulladáspont: 60°C (ezt nem 100%-osan értem, mert akkor, hogy forr 288°C-on, talán akkor gyullad 60°C-on, ha jelen van egy katalizátor, pl. TEB)
Nettó égéshő: min. 43.5 MJ/kg

Csatolok egy szép képet, hogy izzik az utánégető rész (1760°C) és a működésének sematikus ábráját (bár nem minden világos benne, konkrétan a szabályozó kúpba (Machkúp) miért megy be a levegő, bár valszeg nem bele megy, hanem csak köré, csak kicsit nehéz értelmezni az ábrát, bár ez utóbbi esetben sem értem, hogy mért jó az, ha a Centerbody bleed intake flow részen bemegy a levegő és a beömlőnyílmáson bejövő levegővel ütközik, kifele tolja azt (mármint a beömlő nyíláson bejövőt), vmint nagy sebességnél mitől változik meg ennek az áramnak az iránya).

Ha érdekel még vkit. a pontosabb összetétel, akkor írhatok róla v. elküldhetem angolul e-mailben.
« Utoljára szerkesztve: 2007 Január 13, 17:21:54 írta B-2 »

Nem elérhető Buzz Lightyear

• Alezredes
  • A végtelenbe, és tovább!
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2007 Június 29, 12:53:04 »
Hát a leglényegtelenebb kérdésre válaszolni tudok: a lobbanáspont (nem gyulladáspontnak hívjuk magyarul) azt fejezi ki, hogy mi az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen az anyag képes éghető levegő-gőz keveréket alkotni.
Meg amúgy a trietil-borán nem katalizátor, egyszerűen csak egy pirofóros (levegő jelenétében öngyulladó) anyag.
« Utoljára szerkesztve: 2007 Június 29, 12:54:38 írta Buzz Lightyear »

Nem elérhető B-2

• Alezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2007 Június 29, 13:34:41 »
Igen, hülyeséget írtam, ez nem katalizátor. Az 1. említésénél írtam jót, hogy levegővel (O2-vel) érintkezve öngyullad.

BEARCAT

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2007 Augusztus 26, 13:34:28 »
FIGYELEM-FIGYELEM !!!
Holnap a SPEKTRUM TV-n 19:55-kor "A gázturbinás ötlet" című film !!!
Megtekintése ajánlott.

Nem elérhető Stealthfighter

• Zászlós
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2007 Augusztus 30, 12:59:11 »
Sziasztok!

Csatolok egy képet az 1937-es Whittle hajtóműről, amely egy centrifugál kompresszoros hajtómű. A kérdésem az, hogy jól látom, hogy a beszívott levegő a Be feliratú csövön megy az turbinába??? Mért volt ez jó? A késöbbi centrifugál kompresszoros hajtóműveknél is egy ilyen csövön ment be?

A másik kérdésem, hogy mi lehet az a 2 db. kis "ventillátor", amit ?-lel jelöltem, ill. milyen vezetékekbe folytatódhatnak a ventillátorok?

A két kis ventillátor az üzemanyag levegővel való elkeverésére van, amit a gáz áramlása pörget.
az első kérdésedre a válasz egészen egyszerű:ott csak a csőrendszerbe jut a levegő, ha jobban szemügyre veszed a képet a csövön van a felirat!
A MiG-ek a legaerotikusabb gépek a földön!!!:P