Szerző Téma: NukeInfo  (Megtekintve 9871 alkalommal)

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
NukeInfo
« Dátum: 2007 Március 04, 18:30:04 »
Hogy az "Olvastátok" topic ne legyen annyira leterhelve :)

Első körben kicsit visszakanyarodva az SS-27 (Topol-M) telepítésre. Ugye azt írtam, hogy 42 rakéta csücsül már silóban @ Tatishevo, ám az kimaradt, hogy már van 3 mobil SS-27 (Topol-M1) is az arzenálban. Mégpedig @ Teykovo, ahol is a régebbi mobil indítókat (SS-25 Topol) kezdték el váltani.

-----

Ebből a Reliable Replecament Warhead-ből úgy érzem kicsit hoszabb írás lesz.

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
Re: NukeInfo
« Válasz #1 Dátum: 2007 Március 17, 23:42:37 »
+1 hely ahova el kell 1x jutnom! Minuteman Missile National Historic Site, Dél-Dakota :D Egy komplett Minuteman-II Launch Control Center (azaz indítóközpont) és egy Launch Facility (azaz siló.) Az írják ez a kettő az egyetlen eredeti állapotában megőrzött Minuteman-II létesítmény.

Van fent az oldalukon egy kis 12 perces videó, amiben gyorsan végigalloppoznak a létesítményen. Érdekes kis anyag! http://mms.nps.gov/ram/mwr/11fcvpr1.wmv

Mindenesetre ki kell javítanom egy korábbi hozzászólásomat. Az Olvastátok topicban mikor téma volt az orosz silók, akkor ott volt egy olyan kommentem, miszerint a Minuteman rendszer hálózatos, azaz a központi vezérlő irányít X számú silót és hogy a silóknál csak őrök vannak. Nos, ezt rosszul tudtam, nincs ott senki. Mindenesetre az őrök gondolom gyorsan odaérnek.

-----

Talán emlékeztek tavaly, június végén volt hír, - MP-n is kint volt - hogy 3 bohócnak öltözött aktivista behatolt az egyik Minuteman-III siló elkerített területére, azzal a szándékkal, hogy offline állapotba verik azt :D Szal nekiestek kalapáccsal a 110 tonnás silófedélnek, illetve széjjelverték a szervízbejáraton található számkódos panelt. Festékkel meg a saját vérükkel ráfirkáltak egysmást. A szóban forgó siló egyébként Észak-Dakotában van és az E9 kódnevet viseli. A hír szerint az őrök gyorsan, perceken belül reagáltak és megérkezésük után a behatolók "sok földet ettek". Ezen hozzászólás kapcsán ismét rákerestem a témára és tavaly novemberben született meg a bírósági ítálet egyébként. 8, 12 és 15 hónap börtönt kaptak kormányzati épület megrongálása címszóval.

Arra azért kiváncsi lennék, hogy a perceken belül mennyit takar. Csakmert lemértem a szóban forgó siló és az LCC-je közti távolság légvonalban ~20km. Aztán nemtom, valszeg mobil őrjárat is van.

-----

Illetve most már tudom, hogy 1-1 launch control center összesen 10 rakétát irányít. Gondolom ezen érték a Minuteman-III esetében sem változott. Balga módon ráadásul nekem valamiért 3 fő rémlett, de csak ketten vannak a beásott vezérlőben. És minimum 8 ember van a felszíni épületben: 6 őr, 1 szakács és 1 aki összetartja az egészet :) A "kiszolgálószemélyzet" 3 napig van szolgálatban, majd 3 nap eltáv. Egy műszak 12 órás. A 2 rakétás műszaka 24 óra. (Nem gondoltam volna... feltételezem ez sem változott a Minuteman-III esetében sem.) Ezalatt végig a bezárt blast door mögött tartózkodnak.

Amúgy az egész indítási procedúra a tűzparancs hitelesÍtésétől a rakéták indításáig max 5 perc.
« Utoljára szerkesztve: 2007 Március 18, 12:32:21 írta Tcat »

Nem elérhető B-2

• Alezredes
  • B-2: Ray of the sky
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2007 Március 18, 08:07:36 »
Az az LLC nem LCC akart volna lenni.

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2007 Március 18, 12:32:41 »
De :P javítottam, thx!

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2007 Május 30, 14:38:22 »
Viasat Explorer-es film Rehearsing Doomsday. Még csak belepörgettem, de jól összerakottnak tűnik. A két nagy nukleáris arzenáljából szemezget, a működésébe enged könyed kis betekintést ahogy nézem. Olyan Frei dosszié jellegűnek tűnik.  2 wyoming-i Minuteman III rakétamező launch controll facility-jébe is bementek. Aszittem lehidalok. Koedukált személyzet mindkét vezérlőben :) (Jó, persze tudtam, hogy vannak nőcik is a rakétások között, de...) Helyes volt mindkettő mindenesetre :D Egyik egy 25 éves hadnagy a másik se volt sokkal több szerintem. Természetesen nincs ebben semmi, csak kicsit meglepő, mégha esetleg tudatosan is irányították a stábot. :)

Oroszoknál is jártak, szal érdekesnek tűnik emiatt is amúgy.

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2007 Augusztus 17, 00:10:13 »
 :)

[attachimg=#]

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2007 Augusztus 17, 00:23:19 »
Ez aranyos :)

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2007 Szeptember 14, 09:09:30 »
Nos, nem kifejezetten nuke, de mégis kapcsolódik hozzá. Két RC-135-ről, a Cobra Ball elődeiről lenne szó. Rivet Ball és Rivet Amber. Hogy kapcsolódik? Ezek a gépek követték nyomon a szovjet ICBM teszteket. Egész pontosan a terminális szakaszt @ Kamcsatka.

http://www.rc135.com

Érdekes kis site, érdekes tartalom. English is musthave.

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2007 December 01, 14:09:34 »

Azt írják Trident I (gondolom hogy MIRV azt nem kell írjam :))

Viszont elvileg ez sehogysem lehet 1 Trident I, lévén az max. 8 robbanófej, ez itt meg 9 a csíkok alapján.

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2007 December 01, 15:53:13 »
[attachimg=#]

Gondolom többen tudják mi ez. Egy Ohio-osztályú SSBN megpakolva 24 Tridenttel.

Az aktuális Trident II hír apropóján számolgattam egy kicsit. Lehet a kutyát se érdekli, de leírom :P

24 MIRV-es rakéta hatalmas pusztítóerőt képvisel. Mégis nagyjából mekkorát? Mekkora pusztítóerőt is visz magávak egy ilyen Ohio-osztályú tengi?
Nos van 24 indítótubus, amibe bele lehet tölteni 24 Trident II-öt. Ami rakétánként maximum 12 robbanófejet jelent. 300-475 kT-ás W88 vagy 100 kT W76 jöhet számításba.

A START I 8, a SORT, azaz a 2002-es Moszkvai Szerződés 5 (4?) robbanófejre korlátozza ezt a mennyíséget. Lássuk ezek alapján a számításokat. Maximális elméleti értékek, W88-al számolva. Késöbb leírva ez miért hibás és nincs így :)

A Moszkvai Szerződésnek megfelelően
24 (rakéta) x 5 (robbanófej rakétánként) x 475 kT = 57 000 kT (max. 120 célpontra elosztva)
? avagy csak 24 x 4 x 475 = 45 600 kT, 96 célpontra ?

Korábban, a START I-nek megfelelően
24 x 8 x 475 kt = 91 200 Kt (max. 192 célpontra elosztva)

Maximálisan
24 x 12 x 475 = 136 800 kT (max. 288 célpontra elosztva)

(Összehasonlításként: Hirosima ~15 kT, Nagaszaki ~22 kT)

Naszóval ez 1 tengi elméleti maximális értéke. Aszondja a 4 legöregebb Ohio SSBN-ről SSGN-re konvertálásával maradt 14 Ohio SSBN feladatkörben. Akkor az amerikai SSBN flotta maximuma a fenti értékek szorozva 14-el? Nem!

Miért? Mert! :P

#1: még nem mindegyik Ohio-osztályú hajón van Trident II, a régebbiek átfegyverzése még folyamatban. Az első 8 egységet még Trident I-el fegyverezték fel anno. A további tízet pedig már Trident II-vel. A 18-ről 14-re csökkentett flottán belül 4 hajót kell átfegyverezni. Azaz elvileg most már csak hármat. A Trident I nem tudja vinni a W88-at.

#2: Ugyan a Trident II-re kizárólag a W88 töltetet szánták (4 000 - 5 000 tervezett darabszám), azonban ebből csak 400 darab került legyártása a Rocky Flat bezárása elött. (1989, FBI, környezetvédelmi szabályozások megszegése, konkrétumoknak nem néztem [még] utána.)

Ennélfogvsa a Trident II-kön is használatban van a korábbi, közepes, 100 kT hatóerejű W76.

Egy rakétán természetesen nem keverhető a két töltet, de egy tengeralattjárón belül lehetnek W88-al és W76-al felszerelt Tridentek. Ennélfogva egy hajó által képviselt pusztítóerő nem állapítható meg biztosan anélkül, hogy az embert tudná a kiosztást.

Mindenesetre igen valószínű, hogy a 400 W88-al nem 3-4 hajót maxolnak ki, hanem elosztják az Ohio flottán belül.
« Utoljára szerkesztve: 2007 December 01, 16:00:10 írta Tcat »

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2007 December 01, 16:17:45 »
Ami lemaradt. Csak W76-al szerelt SSBN a SORT alapján: 24 x 5 x 100 kT = 12 000 kT vs. 57 000 kT. Szúnyogcsípés :D

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2007 December 01, 17:52:58 »
Akárhogyis, ez elég lenne egy civilizáció kipusztításához, lássuk be.
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2008 Január 23, 00:24:11 »
http://uk.youtube.com/watch?v=IYup7TdNA3U

Kicsit ott van a toppon ez az animáció :) Minuteman III

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2008 Január 23, 15:40:27 »
Mit tegyünk atomriadó esetén?Oktatófilm az '50-es évekből.
http://www.archive.org/details/Survival1951
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!

Nem elérhető sid911

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
    • Letala.net
« Válasz #14 Dátum: 2008 Január 23, 17:23:24 »
Jó kis film. Képzelem mekkora hatása lehetett akkoriban a lakosokra.