Szerző Téma: NukeInfo  (Megtekintve 9292 alkalommal)

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
Re:NukeInfo
« Válasz #30 Dátum: 2009 Október 15, 13:15:43 »
Nyah, akkor lássuk! Bocsi kicsit részletes lett, de benne van a kérdésre a válasz még inkább a szöveg eleje felé  ;D

Amerikai oldalon a jelenleg legnagyobb hatóerővel bíró töltet a W88-as nevet viselő termonukleáris töltet (hidrogénbomba), mely a tengeralattjáróról indítható Trident II-eseken található meg. Hatóereje 475 kt.

Az USA által valaha hadrendben tartott legnagyobb hidrogénbomba a 25 Mt hatóerejű B-41 (Mk-41) volt. Ennek elvileg két változata volt: egy "tiszta" (Y2), mely esetében a felszabaduló energia nagyobb részét fúzió szolgáltatta, meg egy "piszkos" (Y1), amiben viszont az energia jelentős részét az urán hasadása. Az tiszta változat hatóereje "kevesebb, mint 10 Mt" volt. A B-41 megalkotásához vezető "teszttöltetek" esetében a tiszta változatban ("Redwing Zuni" teszt, 3,5 Mt) a fúzió az energia 85%-át, míg a piszkos változatban ("Redwing Tewa" teszt, 5 Mt) csak 13%-át adta. A piszkos változat használata jelentős visszamaradó radioaktivitást okozott volna a bevetés helyén.

1960 szeptember -  1962 június között mintegy 500 darabot gyártották, majd 1962 novemberében már meg is kezdődött a kivonásuk, ami azonban csak 1976-ban fejeződött be. A B-41 érdekessége, hogy a legnagyobb tömeg/hatóerő arányt tudja a mai napi magáénak az amerikai atomfegyverek között: 5,2 kt/kg. (Teljes tömege olyan 4,8 tonna körüli volt)

-----

Az arzenálban a praktikusabb B-53 váltotta, mely "csak" 9 Mt hatóerővel bírt. Szintén piszkos és tiszta változat, eltérő hatóerőkkel. (Bár csak a 9 Mt volt megadva, de vélhetően 2 hatóerejű változat volt.)

1962 augusztusa és 1965 júniusa között 340 darab került legyártásra. Az első példányok kivonása 1967-ben kezdődött meg, ugyanakkor a B-53 végül csak 1997-től kezdődően vett végleg búcsút az aktív arzenáltól. Ugyanis, bár 1987-ben a még hadrendben álló példányok cseréjét akarták, de végül modernizálásuk következett be helyette. 1997-tól a bunkerpusztító B61 Mod 11 nyugdíjazta végül.

A B-53 (Mk 53) ICBM-re módosított változata a W53, mely a Titan II-eseken volt megtalálható.

Egyébként a teljes amcsi arzenálban egykor és ma megtalálható töltetekről egy jó összegző táblázat található itt:  http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Weapons/Allbombs.html és itt: http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Weapons/Nukeforce.html (ez utóbbi link esetében a mennyiségre vonatkozó adatok már nem pontosak!)

-----

Megvallom szovjet/orosz oldalon nem tudom melyik volt a legnagyobb, nem nagyon van erről infó. Teszt esetében ugyebár a Cár Bomba a maga ~50 Mt-jával, de hogy hadrendben nagyobb mennyiségben melyik, azt passzolnám most.

-----

Azt most nemtom csípőből, mennyi atomfegyvert érintett baleset, de az amcsiknak 32 incidensük volt. B-36 és Algériára kombóról én speciel nem tudok. Ott valamit félrenézhettél szeriintem.

Az egyik kínos eset a Georgia állam beli Savannah közelében 1958 februárjában elhagyott Mk-15-ös hidrogénbomba, ami egy B-47-es és egy F-86-os összeütközése után lett kioldva a georga-i mocsárba, akkor 15 mérföldnyire a várostól. Azóta se találták meg, a légierő még 1958 áprilisában jelentette be, hogy sikertelen volta a keresés, elveszettnek minősítették. Nem hivatalos USAF keresés során radioaktívás szint miatt 2005-ben úgy tűnt, mintha, de aztán mégsem.

Az Mk-15 akár 3,8 Mt hatóerőt is fel tudott szabadítani, ha arról volt szó:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=lvzpqecuB-M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=lvzpqecuB-M</a>

Nem elérhető gacsat

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #31 Dátum: 2009 Október 15, 14:44:03 »
 Naszóval: A Topgányban volt 1 hosszú cikk az elveszett atombombákról. Amikor írták,az amik 57et vesztettek el. Köztük volt 1 komplett B36os. Ugyanezt a listát olvastam 1 másik hosszú szakcikkben is,úgyhogy alighanem igaz. A 80as években olvastam az IPMben 4 elveszett francia bombáról. (Mirage 4,valahol Bretagnenál.)Minthogy feltételezem az oroszoknál sem volt jobb a helyzet,legalább 100 veszett el.

Nem elérhető gacsat

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #33 Dátum: 2009 Október 15, 16:41:52 »
 Hát,a neten én sem találom.

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #35 Dátum: 2009 Október 16, 18:18:54 »
Hmm, érdekes, hogy a Palomares-i eset nincs benne, az is elég nagy horderejű volt, tán a legismertebb. Mellesleg jó a Lemil új design-ja :D

Van egy Nuclear 911 című dokumentumfilm, ami pont az ilyen Broken Arrow esetekkel foglalkozik. Nincs benne mindegyik, de több eset is szerepel. Elég sokáig hiányzott a Nuke gyűjteményemből, de nemrég beszereztem ;D Igazából a filmben szereplők közül 2 eset volt, ami új volt, amivel nem találkoztam eddig. 1961 és 1964, mindkettő 1-1 B-52. Az egyik Kaliforniában zuhant le, miután elfogyott a nafta, a másiknak meg egy heves hóviharban jelentkező erős turbulencia miatt szakadt le a vízszintes vezérsíkkal együtt a törzs farokrésze Maryland felett.

Amúgy amerikai vonatkozásban itt a teljes lista: http://www.globalsecurity.org/wmd/ops/broken-arrow.htm
Megvallom őszintén nem tanulmányoztam át korábban a teljes listát, szal nem ismertem mindegyik esetet...  ::)

Nem elérhető gacsat

• Honvéd
    • Profil megtekintése
« Válasz #36 Dátum: 2009 November 23, 17:15:59 »