Atrox írta:
Tudja valaki, hogy a L-39 minek a következtébenzuhant le a 90-es évek közepén?
Én láttam a balesetet a két szememmel. Olyan 1000-1500 méterre lehetett tőlem az egész. A hivatalos verzió szerint hajtóműhiba. Szerintem vagánykodtak és valamiféle Kobra manővert akartak bemutatni az Albatrosszal. Meredek emelkedés közben (olyan 80-90 fokban ment felfelé a gép) elhalkult a hajtómű hangja, majd hirtelen felerősödött. Levették a tolóerőt, majd a gyors lassulás után, hiszen meredek emelkedésben voltak, mindössze párszáz méteres megasságban hirtelen teljes tolóerőt adtak, ekkor következett be a hajtóműhiba, amikor is izzó fémdarab vált le a gépről. Először azt hittem, infracsalit dobott a gép, de aztán rögtön csend lett. Mondtam is anyósomnak: gond van, figyelje mert ugrani fognak! Szépen vízszintesbe kormányozták a gépet, majd katapultáltak. A gép még repült 2-5 másodpercet, aztán sebességét elvesztve átesett és lezuhant. A robbanástól olyan 4-500 méterre lebegtek lefelé a pilóták. A nagy füstöt látva autóba pattantam, és elrohantam megnézni mire estek. A pilóták egy kukoricásból jöttek elő - nem túl harcias benyomást keltettek - a gép meg egy előző nap aratott búzatarlóra pottyant. A tarló szélén álltam, amikor valami a lábamra pottyant: a gép egy 5 x 1 cm-es alumínium darabja, olvadás és törésnyomokkal. Még meleg volt.
A falubeliek ott kotorásztak a roncsok között (engem a hideg rázott, hogy esetleg még van benne valami ami még felrobbanhat), aztán a szolnoki mentőhelikopter már jött is. A katonák alig bírták biztosítani a terepet, mert először a cigányokat kellett elhajtani, akik a szárnyat akarták elvonszolni... A helikopter többször próbált meg leszállni, mire lett elég helye, a tömeg nem akart alóla tágulni. Meg eléggé felverte a friss szalmatöreket a tarlóból. Azt hittem, azt is beszívja a Minyó két hajtóműve, és akkor esetleg még egy crash-landingot láttam volna egy délután... :))
Si vis pacem para bellum!