Szerző Téma: Hazai katonai gép balesetek, katasztrófák.  (Megtekintve 12774 alkalommal)

Nem elérhető Atrox

• Főtörzszászlós
    • Profil megtekintése
Hazai katonai gép balesetek, katasztrófák.
« Dátum: 2004 Április 09, 20:38:34 »
1995-ben szeptemberében gyakorlórepülés közben összeütközöt egy Szu-22 és 1 MiG-23-as. A Szuhoj pilótája katapultált a Mig-23 pilótái nem élték túl.

1998-ban Rácz Zsolt lezuhant a bemutató repülés közben MiG-29-esével. Ok: hátonkinyomás közben elvesztette eszméletét a pilóta.

Nem elérhető Atrox

• Főtörzszászlós
    • Profil megtekintése
« Válasz #1 Dátum: 2004 Április 09, 20:39:39 »
Tudja valaki, hogy a L-39 minek a következtébenzuhant le a 90-es évek közepén?

McPie

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2004 Április 10, 21:06:08 »
Idézet
Atrox írta:
Tudja valaki, hogy a L-39 minek a következtébenzuhant le a 90-es évek közepén?

Én láttam a balesetet a két szememmel. Olyan 1000-1500 méterre lehetett tőlem az egész. A hivatalos verzió szerint hajtóműhiba. Szerintem vagánykodtak és valamiféle Kobra manővert akartak bemutatni az Albatrosszal. Meredek emelkedés közben (olyan 80-90 fokban ment felfelé a gép) elhalkult a hajtómű hangja, majd hirtelen felerősödött. Levették a tolóerőt, majd a gyors lassulás után, hiszen meredek emelkedésben voltak, mindössze párszáz méteres megasságban hirtelen teljes tolóerőt adtak, ekkor következett be a hajtóműhiba, amikor is izzó fémdarab vált le a gépről. Először azt hittem, infracsalit dobott a gép, de aztán rögtön csend lett. Mondtam is anyósomnak: gond van, figyelje mert ugrani fognak! Szépen vízszintesbe kormányozták a gépet, majd katapultáltak. A gép még repült 2-5 másodpercet, aztán sebességét elvesztve átesett és lezuhant. A robbanástól olyan 4-500 méterre lebegtek lefelé a pilóták. A nagy füstöt látva autóba pattantam, és elrohantam megnézni mire estek. A pilóták egy kukoricásból jöttek elő - nem túl harcias benyomást keltettek - a gép meg egy előző nap aratott búzatarlóra pottyant. A tarló szélén álltam, amikor valami a lábamra pottyant: a gép egy 5 x 1 cm-es alumínium darabja, olvadás és törésnyomokkal. Még meleg volt.
A falubeliek ott kotorásztak a roncsok között (engem a hideg rázott, hogy esetleg még van benne valami ami még felrobbanhat), aztán a szolnoki mentőhelikopter már jött is. A katonák alig bírták biztosítani a terepet, mert először a cigányokat kellett elhajtani, akik a szárnyat akarták elvonszolni... A helikopter többször próbált meg leszállni, mire lett elég helye, a tömeg nem akart alóla tágulni. Meg eléggé felverte a friss szalmatöreket a tarlóból. Azt hittem, azt is beszívja a Minyó két hajtóműve, és akkor esetleg még egy crash-landingot láttam volna egy délután... :))

Si vis pacem para bellum!

McPie

• Vendég
« Válasz #3 Dátum: 2004 Április 10, 21:10:37 »
Ja igen: a gép olyan 5 méterre esett le a Törtel helységnévtáblától, majdnem egy lakóházra. A TV-híradókban persze úgy adták az egészet, hogy a gép Abony és Törtel között esett le, miközben a faluból videózták a gépet, hogy ne látszanak a házak, csak az abonyi két templomtorony 8-10 kilóméterre a háttérben. Hát igen: a két település között esett le, csak az egyikhez jópár nagyságrenddel közelebb, mint a másikhoz. :)

Nem elérhető Atrox

• Főtörzszászlós
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2004 Április 11, 15:04:43 »
McPie

A Pilótákkal is beszéltél? Mivel vitték el a roncsokat? Egyébként nemhiszem , hogya 14 KN tolóerejű hajtómű szereti a függőleges emelkedést. :)

Nem elérhető Atrox

• Főtörzszászlós
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2004 Április 11, 16:16:44 »
McPie

Gondolkodtam egy kicsit ezen az eseményen. Lehet, hogy a hajtómű erejét tesztelték. Függőlegesen megindultak felfelé, levették a gázt, majd mikor kezdett elfogyni a lendület ismét ráadták a gázt, hogy megnézzék mennyire bír emelkedni a gép ilyen helyzetben, és ekkor a hajtómű megadta magát.

McPie

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2004 Április 11, 20:08:36 »
Atrox,

igen, én is így gondolom, hogy ezzel szórakoztak, amikor megadta magát a hajtómű.

Ja, ha valaki ki akarná próbálni a vasat, szívesen beszervezem ide:

http://www.flymig.com/packages/L-39.flight.htm
L-39 | MiG-21 | MiG-23 | MiG-25 | MiG-29 | Su-27 | Su-37 | Su-47

50% előleg... ;))

McPie 8)

Nem elérhető Atrox

• Főtörzszászlós
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2004 Április 12, 00:58:19 »
McPie

Kapcsolatod van velük?
1700 dolcsi az L-39-es repülés. De mi kerül 3900 dolcsiba arra nem jöttem rá. Ha én nyertem volna meg az 5 miliárdot a lottón ,akkor meglett volna a helye biztos. ;D
Az igazi az lenne, ha lenne az embernek lenne egy ilyenje. Az amcsiknál szokot magántulajdonban lenni régebbi típusok és repkednek is velük, pl: L-39, MiG-15.

McPie

• Vendég
« Válasz #8 Dátum: 2004 Április 13, 08:14:47 »
3900 dollár a repülés (1700 USD önmagában) + tolmács és a szálloda. :P

Persze, ha a nőtlentiszti-vel megelégszel (és elviseled az igénytelenséget), akkor olcsóbban is kijön a szállás.

Nem elérhető Atrox

• Főtörzszászlós
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2004 Április 13, 23:57:14 »
McPie. Mi kerül olyan sokba a szállásban? Te már repültél itt? Milyen az a nőtlen tiszti?

Vendég

• Vendég
« Válasz #10 Dátum: 2004 Április 29, 14:58:50 »
Nekem az orosz vadászgépek a kedvenceim.
Ki tudja? Talán fordulékonyságuk és
sokszínűségük miatt.

Peter;D

Nem elérhető Atrox

• Főtörzszászlós
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2004 Április 29, 23:02:52 »
Vendég

Az orosz gépekért én is jobban rajongok. Pedig az amerikai gépek modernebbek.

Vendég

• Vendég
« Válasz #12 Dátum: 2004 Július 27, 14:25:29 »
Mit szoltok a Jak-52 es dologhoz??
Szerintem nagyon érdekes!
Valaki látta mi történt??
Vargáék szerintem vagánykodtak és itt az eredménye!!

Evil Mig

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2004 Július 27, 18:27:03 »
A Jak-52-es ügy hivatalosan le van zárva úgy tudom. Nem vagánykodás volt. De mintha valahol a fórumban már megbeszéltük volna ezt a témát!

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2004 Július 27, 18:28:55 »
Ja, és MI A FRANC LEHET ÉRDEKES KÉT PILÓTA HALÁLÁBAN???