Szerző Téma: Repült óra bővítése a Magyar Légierőnél  (Megtekintve 1951 alkalommal)

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
Re: Repült óra bővítése a Magyar Légierőnél
« Válasz #15 Dátum: 2009 Február 04, 13:47:28 »
Hát Románia az más tészta, nekik van rá keret. De ha általánosítani akarunk, akkor igazából nincs a környékünkön(ha a lengyeleket nem számítjuk) olyan ország, ami tetemesebb mennyiségű modern géppel rendelkezne.

A közös légierő a szlovák-magyar, román-magyar ellentét miatt nem hiszem hogy megalakul... de Ausztriával viszont lehetne tárgyalni

Félre kéne tenni az ellentéteket. Ismétlem, szerintem jót tenne az együttműködés. A kölcsönös bizalom, hogy a másik gépei vigyáznak ránk, és mi is vigyázunk őrájuk, az rengeteget számít. Plusz az, hogy Kecskeméten és Pápán is ugyanúgy kiszolgálnák az osztrák, cseh, román, szlovák, horvát gépeket bármikor, mint ahogy ők is kiszolgálnák a mi Gripenjeinket. Valamint ez a dolog a szállítógépek területén is működhetne, ami ugyebár ugyan olyan fontos, mint a harci gépek.
Ahogy a költő is mondta:
"s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés."
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #16 Dátum: 2009 Február 04, 14:55:50 »
Ezzel a kölcsönös kiszolgálással szerintem az lenne a problem, hogy akkor a bevont bázisokon mindegyik lehetséges géphez kell minősített földi kiszolgálószemélyzet is, nem? Mármint gondolom 1-2 alapvető dolgot el lehet végezni, de a többihez minősítés kell az adott gépre, vagy nem? Gondolom egy Eurora minősített csapat nem eshet neki a Gripi elektronikájának ellenőrzésének és fordítva.

Ennek a problémának a feloldása nem kis $$$ lenn feltételezem, így ez az anyagi vonzat miatt nem tisztán elhatározás kérdése sajna.

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #17 Dátum: 2009 Február 04, 15:35:55 »
Tcatnek igaza van. A legnagyobb probléma a kompatibilitás lenne....

de manapság már gyakorolják a pilótaüzemelést is... emlékeztek, amikor a francia gépek itt voltak kecsón?
a közös üzemeltetés cseh-magyar viszonylatban viszont azonos géptípusokkal működne.

mondjuk azt is figyelembe kell venni, hogy a Kárpát-medencés együttműködés nem közös üzemeltetésről, hanem közös légtérvédelemről szólt, ami nem feltételezi a nagyjavítások elvégezni tudását...
"A legfontosabb repülésvezérlő számítógép ott van a két füled között. Csak a programozása körülményes, amit úgy hívnak: tapasztalat."

Nem elérhető AGRESSOR

• Törzsőrmester
    • Profil megtekintése
« Válasz #18 Dátum: 2009 Február 04, 23:15:37 »
Ez már hülyeség gyerekek mindenkinek saját magát kéne megvédeni,a légierő egy presztízs és a legfontosabb minden harcnem közül legalább erre fordítanának a politikusok pénzt!De valami azért van bent a dolgokban amit fejtegettetek,csak a románok és szlovákokat kéne ebből kihagyni nem mint ha ők ebbe bele mennének vagy érdekelné őket.Többiekkel az más tészta,az osztrákkal nagyon frankó lenne ez a dolog,talán a csehekkel és még a horvátokkal.
Ha a kacsa nem tud úszni az nem azt jelenti hogy a víz a hülye!

Nem elérhető acepilot

• Őrvezető
    • Profil megtekintése
« Válasz #19 Dátum: 2009 Február 08, 19:57:50 »
a csehekkel a legmegvalósíthatóbb a cucc sztem

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #20 Dátum: 2009 Február 08, 20:01:53 »
Mi is leginkább efelé hajlunk, de legalább történhetne vmi előrelépés...

am elviekben minden egyszerűbb..
"A legfontosabb repülésvezérlő számítógép ott van a két füled között. Csak a programozása körülményes, amit úgy hívnak: tapasztalat."

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #21 Dátum: 2009 Február 21, 15:06:36 »
nem tudom, hogy mennyien olvassátok a legiero.blog.hu-t, de néha érdemes elolvasgatni a kommentjeiket egy egy cikkhez, hírhez...
egy kis idézet onnan:

Idézet
Jó lenne, ha valaki kettévágná a ködöt már, és kiderülne, hogy ez az ALCA dolog szervezetileg, módszertanilag hogy jönne be a tervek szerint. Le van már írva vajon ez valahol hivatalosan?
Itt már sokat latolgattuk a megoldási módozatokat – függetlenül a források elég(séges)telenségétől – de mi a valóság? Létezik egyáltalán?

Nekem most van egy olyan érzésem, hogy

1. a beszerzés-biznisz "vérszagára" most "gyűlik az éji vad",

2. valamit kell csinálni azokkal a hajózókkal, akik nem ülhetnek a Gripenre (vagy egyáltalán nem, vagy még nem), mert alapvetően kevés a repóra-keret a svéd típuson jelenleg. A Kanadából hazaérkező "kallódás" következményeit ismerjük, még akkor is, ha felelősségrevonást nem láttunk, se lenn, se középen, se fenn. Én továbbra is a Gripen-szerződés újabb módosítását látom az igazi, előremutató megoldásnak, kibővített repóra-kerettel. Hogy ezt a svédek logisztikailag hogyan oldják meg (gépeink felpörgetése, pluszgépek, óárk kinn Svédóban, stb), lényegében mindegy...az Alba-29-ről felszabaduló műszaki állományt meg minél előbb ki kell küldeni típustanfolyamra, ha az eredeti 19+19 fő már megfogyatkozott ilyen-olyan okokból.

3. Nem tudom elhinni, hogy a mi 14 gépünkből műszakilag, emberileg, stb ne lehetnek több órát kisajtolni.

4. Azt se zárnám ki, hogy valami olyan módozatot eszeljenek ki, hogy a "kanadai termék" egyenest Sátánosba menjen az F7-eshez, és kvázi „cserepilótaként" kapjon egy ahhoz hasonló "kimerítő" egy éves kurzust, mint az első Batch kapott 2005-ben A/B-n. Nyilván az IP-képzést kihagyná, stb, szóval úgy használnánk az F7-est, mint valami OCU-t (Operational Conversion Unit). Mire hazajön, a C/D átképzéstől, a kecskeméti, magyar honvédségi, helyi eljárásoktól eltekintve "szinte" kész lehet a keszire a csóka. Ez azért is jó, mert a svédek kirepülhetik a maradék A/B élettartamuk még nagyobb részét, ahelyett, hogy kidobnák a kukába, gondolok itt azokra a sárkányokra, melyek nem kerülnek átépítésre (mind, kivéve 31 darabot, ami nem kevés kirepülhető üzemidő-tartalék). Arról nem is beszélve, hogy az átképzés/OCU nevezzük aminek akarjuk szempontjából sokkal jobb helyszín Svédország (infrastruktúra, légtér, stb.)

5. A jelenlegi itthoni rendszer gyengéje – főként a géplétszám szűkösségéből adódóan –, hogy egyetlen századnál kell OCU-zni az embereket, fenntartani a kiképzési szintjüket, illetve készültségi szolgálatot adni és opcionálisan települni gyakorlatra, élesre, stb. Ha ennek egy részét „kiszerveznék” Sátánosba (minden pilóta első bő 100 Gripen-órájáról beszélünk), akkor megkönnyebbülne a rendszer, az biztos, de ismétlem: szerintem messze vagyunk az idehaza meglévő gépeink optimális kihasználtságától is. 150-200 óra/gép/évet problémamentesen el lehetne érni technikailag (ha nem így lenne, akkor nyilvánvaló, hogy a Gripen egy kalap szar, de hát annyira biztosan nem az!). Ez 2100-2800 óra évente, itthon, ami beáramló hajózók átképzésével, a keszit adók fenntartásával, rendszeres keszirepülésekkel, stb. megfelelő keret egy normális hajózólétszámú századhoz A-A képességgel, és némi "játéktérrel" mint például két-három ember emeltórás, teljes swing-role repertoáros futtatása tudásmagnak.

Zord

http://legiero.blog.hu/2008/08/11/alca_ban_az_igazsag

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #22 Dátum: 2009 Február 24, 19:51:33 »
mint arról már értesültetek, elmarad a rep.nap...mint a jelentésben említették költségmegszorítások miatt.
reméljük, hogy a költségcsökkentés nem érinti a repültóra bővítésére tett lépéseket, abban meg főleg, hogy a mostani hangyaf*sznyi repültidő is redukálás áldozatává válik... mondjuk régi igazság, hogy a semmiből elvenni valamit nehéz, de szerintem a nemeslelkű és leleményes politikusaink megoldják...

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
Re:Repült óra bővítése a Magyar Légierőnél
« Válasz #23 Dátum: 2009 Szeptember 29, 13:12:53 »
Az egyik ismerősöm írta, hogy Miskolc környékén szeptember elején megsokasodtak a Gripen(?)-repülések, napi 2-3 is volt
hangrobbanások, manőverezés, leborítás, stb. de inkább bemásolom:

Idézet
Szval már 2 napja itt repül egy (valszeg Gripen) de nem biztos mert eddig este láttam meg 1x nappal szemben de nem láttam pontosan milyen típus! tegnap pl. 21:36-21:49-ig repült felettünk egy gép!
ma délután 2-3 között meg tegnap délután szintén 2-3 között repült! este pl. csak a helyzetjelzőjét lehetett látni(szárny végén) utánégetővel ment egy darabig! kíváncsi vagyok h most este is jönni fog errefelé! bár ha ez gyakorlat akkor valszeg igen mert itt van a hivatalos katonai gyakorló légtér! szval nem tudom h ti láttátok e vagy tudtok e róla h mi volt ez! egy darabig úgy nézett ki mintha vmit kergetne v keresne mert körözött aztán hirtelen vett egy kanyart és elindult nyíl egyenesen aztán megint lassított majd hirtelen kanyar vissza zuhanórepülés aztán pedig fel majd kanyarogva megint repült aztán tett még v 2-3 kört mintha keresne vmit aztán továbbment!

Ma reggel hangrobbanás délután hangrobbanás 2-3 aztán 1 órakor egy Gripen kanyarodott egyet felettünk és elment! már 4.-ik napja van napi 2-3 Gripen repülés!

Nem állíthatjuk az összesről h Gripen volt, mert csak 2x látta pontosan h Gripen, a többiről nem biztos h az volt, lehet h a maradék repórát repülik ki a MiG-ekből...
vagy vmilyen gyakorlat lehet még

Tud vki vmit róla?

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #24 Dátum: 2009 Szeptember 29, 14:49:06 »
Nem tudok róla, viszont múlt hét vége felé(csütörtök-péntek) felettünk is repültek. Nem láttam őket, csak a hangjukat hallottam, de valszeg Gripenek voltak. Úgy tűnt nagyobb köröket írnak le, mert szabályos időközönként jöttek újra. Úgyhogy el tudom képzelni, hogy van valami nagyobb szabású gyakorlat. (Biztos készülnek szlovákia inváziójára  ;D)
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #25 Dátum: 2009 Szeptember 29, 15:15:53 »
Én tudok. Szeptember elején itt Egerben is megsokasodtak a Gripen repülések. Egyszer pl este fél 10-kor rongyolt be a város fölé egy gép igen nagy hangerővel, de sajnos nem sikerült látni. Egy másik nap egész nap többször láttam őket, volt pl egy elég szoros géppárrepülés is. No de a csúcspont egy szóló Gripen műrepülése volt 8-án kedden a belváros felett, szürkületben, sok forszázzsal.

Akkoriban egy hétig éjszaki gyakorlások voltak, no meg ment a felkészülés a Tiger Meetre. MiG-et én egyet nem láttam, csak egy Albát 1-2 héttel később. Lábujjhegyen elsunnyogott a város mellett, alacsony magasságon. Ha nem vagyok épp az erkélyen, észre sem vettem volna, így viszont az orrom előtt húzott el keresztben.

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #26 Dátum: 2011 Január 30, 15:08:33 »
A főoldalon folyó ALCA vs. Gripen párharcot itt tessék folytatni!