Szerző Téma: KC-X tender: KC-767 vs. KC-30  (Megtekintve 1772 alkalommal)

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
Re:KC-X tender: KC-767 vs. KC-30
« Válasz #15 Dátum: 2009 Május 08, 14:49:53 »
hallottam/olvastam vhol olyan véleményt is h a 787est is ringbe küldhetik, de azt sztem csak a következő, KC-Y elnevezésű megmérettetésen következik be, hiszen annak tényleg nem repült még egyetlen példánya sem...
"A legfontosabb repülésvezérlő számítógép ott van a két füled között. Csak a programozása körülményes, amit úgy hívnak: tapasztalat."

Nem elérhető F-15 forever!

• Főtörzsőrmester
    • Profil megtekintése
« Válasz #16 Dátum: 2009 Május 08, 14:50:41 »
Egyébként az alapkérdés, melyiket favorizáljuk...?

KC-30!  :)

Egyetértek! ;)
KC-30!!! :)
De ha valami folytán a KC-777 is bekerülne a kiválasztható típusok közé, az már közel 2-szer akkora mint a leváltásra szánt KC-135-ök, ahogy nézem Phoenix éppen írás alatt lévő cikkjében a képet. :D

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #17 Dátum: 2009 Május 08, 14:53:23 »
már nincs írás alatt a hír, különben nem került vna ki :P
"A legfontosabb repülésvezérlő számítógép ott van a két füled között. Csak a programozása körülményes, amit úgy hívnak: tapasztalat."

• Főtörzsőrmester
    • Profil megtekintése
« Válasz #18 Dátum: 2009 Május 08, 14:54:51 »
már nincs írás alatt a hír, különben nem került vna ki :P

Ja bocs. :-[
Csak amikor még bejelentkeztem még nem volt fent.

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #19 Dátum: 2009 Május 08, 15:08:33 »
sztem fent volt, csak az aloldalon látható eleinte, amíg az aggregator nem frissít

mostmár a főoldalon is kint van :)

• Főtörzsőrmester
    • Profil megtekintése
« Válasz #20 Dátum: 2009 Május 08, 15:10:46 »
Már látom. :)

Nem elérhető Block50

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #21 Dátum: 2009 Május 08, 16:04:41 »
Nem kell háborogni...

Nekem is fel kellett volna, ha nálunk az F-16 nyer?? Nekem pont ezért büdi ez az egész. Lehet itt szép amerikai ÁSZ jelentést keríteni, hogy mennyire el lett cseszve ez az egész pályázat...!! De tényleg nem inkább az a bajuk, hogy egy európai típus nyert..??

Mint az elnöki helikopi esetében!! Abból sem lesz semmi...!!

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #22 Dátum: 2009 Május 08, 16:38:49 »
Ebben van valami, Block. Lehet, hogy ha a Boeing nyert volna, és az Airbus háborog, lazán leintették volna őket. De ki tudja...
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
« Válasz #23 Dátum: 2009 Május 08, 16:56:59 »
Nem feltétlenül. Azért vannak komoly érvek a 767-es mellett is, például a teljes élettartamra tervezett költségek, ami bizony roppant fontos tényező.

Emellett nem arról van szó, hogy csak a Légierő akarja az EADS gépét, de senki más az országban. Sokan akarják az európai gyárat győztesnek, nem csak az amerikai piac védelméről van szó tehát. Nem gondoljátok egyébként, hogy az USAF ilyen fokú elkötelezettsége az EADS irányában  bizony felveti a korrupció lehetőségét? Jó, persze Boeing se ma született bárányka, de valami oka biztos van, hogy a Légierő vezetősége ott próbált kicseszni a redmondiakkal, ahol tudott.

Egyébként kicsit túlzásnak tartom az éljenzést a KC-30-asnak, merthogy ez az európaiaknak jó. Persze, a bevétel egy része Európába jön az tény, de a gépeket Amerikában fogják gyártani...

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #24 Dátum: 2009 Május 08, 20:17:37 »
No igen, emlékeim szerint a Boeinget az orránál vezették, hogy "jólvan pajti, minden fasza a benevezett terveddel, nem lesz itt para", azt lett egy nagy kopp, hogy pl. kicsi a gép...

Abban egyébként meg van valami amit Liv mond, miszerint lehet nem véletlen, hogy az USAF vezetése annyira a Northrop/EADS mellett állt + megvezette a Boeinget "kissé". Viszont a Boeing is lehetett volna gyanakodóbb talán. Szerintem biztosra vették a győzelmet és tán azért nem figyeltek fel jelekre. Mert biztos lehettek apróbb jelei ennek a kis "tréfának". No mind1, még nincs veszve semmi persze.

Egyébként mivel ahogy Liv is említette a nagyvasak odát épülnének, a KC-30-nak inkább a fegyvertény ereje jelentősebb az EADS számára, hiszen nyomulhatna más tenderken azzal, hogy bizony milyen fasza tankereket tud ajánlani, még az USAF is mellettük döntött a teljesen hazai megoldás helyett.

Nem elérhető Block50

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #25 Dátum: 2009 Május 09, 11:40:14 »
Egyébként mivel ahogy Liv is említette a nagyvasak odát épülnének, a KC-30-nak inkább a fegyvertény ereje jelentősebb az EADS számára, hiszen nyomulhatna más tenderken azzal, hogy bizony milyen fasza tankereket tud ajánlani, még az USAF is mellettük döntött a teljesen hazai megoldás helyett.

Tcat!

De ez a lényeg!!! Ha megnyer valaki egy ekkora tendert, utána tudja fejleszteni a gépet, gazdaságosabb lesz a gyártás, esetleg az üzemeltetés is. Referenciákat szerez, amellyel könnyebb lesz nyernie a további pályázatokon is.

Szerintem az F-16-os erre a legjobb példa. Ha a 80-as évek elején nem rendelik meg az európai országok, nem hiszem, hogy itt járna a típus. Mit tudott akkor? 2 db Sidewinder szárnyvégen és buta bombák. Ennyi!! Nem volt vele komolyabb tapasztalat, az USAF is éppen csak elkezdte bevezetni...
Ha akkor pl. a Mirage F1-esre esett volna a választás másképp nézne ki a két gép története. A francia típus valószínűeg soha nem érte volna el ezt az integráltsági fokot, mint a Falcon, de szerintem az utóbbit is lassan felváltaná az amerikai légierő egy új géppel, mert nem láttak volna benne akkora fantáziát. Így a több ezres darabszámmal, és a rengeteg külföldi alkalmazóval folyamatosan fejleszteni kellett.

A mai gépek közül ott van a Gripen. Rengeteg fejlesztési ötlet, de ha nem lesz komolyabb exportsiker el fog hallni. Nem fogja megérni nagy pénzeket beleölni, mert nem lesz potenciális vásárló a fejlesztésekre.

Ezért fontos a KC-30 és egyéb európai típusok győzelme az amerikai piacon. Lehet, hogy a gyártás ott marad, bár inkább azt mondanám a Northrop ugyanúgy részesedik belőle, mint az Airbus. A nyereség egy része biztosan visszajön az öreg kontinensre. (Gondoljunk bele, egy Audi minden magyarországi nyereségét itt hagyná..?? Majd bolond lenne!!)
Az Airbus pedig még európai cég, itteni szakemberek vesznek részt a fejlesztésben, így az amerikában megtermelt pénz egy része európai munkahelyeket is finanszíroz. Ha elbukják...! Akkor szinte felesleges folytatni bármilyen tanker fejlesztést az Airbusnak!

Ja!! Még ennél is fontosabb!! A KC-30 sokkal szebb!!   ;) ;D

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #26 Dátum: 2009 Május 10, 11:42:11 »
és hiába mondják sokan h a Boeing gépe "hazai megoldás", az amerikai cég is rengeteg beszállítóval dolgozik, szinte csak az összeszerelés van Amerikában, és az EADS győzelme esetén is ott lenne...

• Főtörzsőrmester
    • Profil megtekintése
« Válasz #27 Dátum: 2009 Május 11, 15:17:04 »
Teljesen igaz, és egyébként is a KC-30-as is 58%-ban amerikai részegységekből áll (a beszerzésben kiírt minimum ezen a téren a 60% volt, ezt majdnem teljesítették is).

Nem elérhető Phoenix

• Vezérőrnagy
  • **
  • szerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #28 Dátum: 2009 Június 19, 19:11:29 »
http://htka.hu/2009/06/16/megis-777-esbol-lesz-tanker/

emberek, lehet, hogy mindkettő tankertípus (777 és767) nevezve lesz?

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #29 Dátum: 2009 Június 19, 20:43:36 »
Én eddig úgy tudtam, hogy a 777-es tankert csak a következő tanker-tenderen(valami KC-Y a neve, most hirtelen nem ugrik be...) fogja nevezni a Boeing, ahol nagyobb gépekre lesz szükség. De ezek szerint lehet, hogy már most is. Így viszont szerintem még jobban el fog húzódni a dolog. Váh.
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!