Szerző Téma: Vietnámi légiháború  (Megtekintve 5910 alkalommal)

Nem elérhető Tomcat 204

• Őrmester
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Dátum: 2004 Május 09, 16:52:50 »
Azért índitottam ezt a témát útjára,mert kevés az ismeretem róla.Gondoltam itt megtudnánk osztani egymással amit erről a légiháborúról olvastunk, hallottunk. Lehet részvétel is, de a konkrét történelmi hátteret is szívesen elmondhatjátok. Remélem kedvett teremtettem, hogy ezt a fórumot is sokan látogassák. :)

Babylon 5

Peter#1

• Vendég
Vietnámi légiháború
« Válasz #1 Dátum: 2004 Május 14, 13:25:36 »
Én se tudok sokat róla, csak annyit,hogy amerika
kikapott Észak-Vietnamtól (végre egyszer)!
Hanoit nem tudták bevenni mert akkoriban a
világ legjobban védett fővárosa volt. Az F-105 THUNDERCHIEF
vadászbombázó (teljes) készletnek a fele Vietnamban
veszett el. A vietkong állománya is milliós volt.:P

Peter#1

Nem elérhető Atoll

• Őrnagy
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #2 Dátum: 2004 Május 23, 10:35:21 »
Idézet
Peter#1 írta:
Én se tudok sokat róla, csak annyit,hogy amerika
kikapott Észak-Vietnamtól (végre egyszer)!
Hanoit nem tudták bevenni mert akkoriban a
világ legjobban védett fővárosa volt. Az F-105 THUNDERCHIEF
vadászbombázó (teljes) készletnek a fele Vietnamban
veszett el. A vietkong állománya is milliós volt.:P

Peter#1

Hát igen hála a Mig-21eseknek!

Ála Atoll!

E-tele

• Vendég
Vietnámi légiháború
« Válasz #3 Dátum: 2004 Június 08, 12:26:09 »
Amerika a vietnami háborút a földön veszítette el. A levegőben súlyosak voltak a veszteségei, de a légifölényét, néhány körzetet illetve összecsapást leszámítva, végig megőrizte. A veszteségei nagy részét pedig, tudomásom szerint a légvédelem okozta.

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #4 Dátum: 2004 Június 08, 19:52:17 »
Az amerikaiak képesek voltak a Linebaker II hadművelet alatt arra, hogy pár nap alatt a tárgyalóasztalhoz bombázzák az észak-vietnámi vezetést. Addigra az amerikaiak már ki akartak lépni a háborúból, főleg a közvélemény nyomására. De a fölény mindig az amerikaiak oldalán volt. Földön is, levegőben is sokkal több veszteségük volt a vietnámiaknak. Viszont az amerikaiak nem engedhették meg maguknak a veszteségeket.

Nem elérhető ihobpg

• Főtörzsőrmester
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #5 Dátum: 2004 Június 09, 09:15:08 »
szerintem a stratégiájukkal (is) baj volt,először a mézesmadzag-taktikát alkalmazták: egyenként bombázzák szét a célpontokat+ a politikusok féltek egy kínai beavatkozástól, ezért szabályokat vezettek be: pl egy SA-állást csak akkor lehetett támadni ha már üzemképes volt. később az amerikaiak felfogták hogy ezek csak az erő nyelvén értenek, és beindították a tömeges bombázást ( a linebaker hadmvlt. után É-vietnam védtelen volt) de a közvélemény miatt ki kellett vonulni bár később kiderült hogy a nagy háborúellenesek között sok kgb-ügynök volt.

E-tele

• Vendég
Vietnámi légiháború
« Válasz #6 Dátum: 2004 Június 10, 12:28:23 »
Igen, magával a stratégiával, illetve a hadvezetéssel is gond volt, mivel sokszor a célpontokat Washington-ból politikusok jelölték ki. Háborút több ezer km-es távolságból nem lehet vívni, ezt a történelem már többször bebizonyította.

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #7 Dátum: 2004 Június 10, 12:47:38 »
Amikor az amerikaiaknak fogytak a fegyvereik, a politikusok azt is kitalálták, hogy osszák el a meglévő fegyvereket, és ugyanannyi gép hajtsa végre a támadásokat. Azaz ugyanannyi gép kevesebb bombamennyiséget juttatott célba, mint korábban. Ezzel feleslegesen veszélyeztettek gépeket és pilótákat. Ezek mellett a politikusok nem tudhatták, mi volt az aktuális harchelyzet, emiatt nem voltak sikeresek a támadások. A döntéseket meg kellett volna hagyni a helyszínen lévő katonáknak.

Nem elérhető CCCP

• Törzsőrmester
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #8 Dátum: 2004 Július 03, 17:40:00 »
Idézet
Liverbird írta:
Amikor az amerikaiaknak fogytak a fegyvereik, a politikusok azt is kitalálták, hogy osszák el a meglévő fegyvereket, és ugyanannyi gép hajtsa végre a támadásokat. Azaz ugyanannyi gép kevesebb bombamennyiséget juttatott célba, mint korábban. Ezzel feleslegesen veszélyeztettek gépeket és pilótákat. Ezek mellett a politikusok nem tudhatták, mi volt az aktuális harchelyzet, emiatt nem voltak sikeresek a támadások. A döntéseket meg kellett volna hagyni a helyszínen lévő katonáknak.

Na itt egy pl hogy az Orosz gépek jobbak mint az Amcsik MiG-21 4ever!!!!!!!!!!!!

Az én véleményem az,hogy Manapság és mostanság is az Orosz gépek a legkönyebben kezelehtőbbek és hatékonyak,erősebbek és a legjobban manőverezhetők az,hogy pl a MiG-29A,MiG-25PD,RBT,MiG-21 kicsit kiöregettek az nemjelenti azt,hogy az Újjabak majd jobbak lesznek én nemhiszek az ujjabaknak és különbenis a régieket is lehet teljesen korszerüre fejleszteni ;-)

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #9 Dátum: 2004 Július 04, 11:34:41 »
Hm... érdekes meglátás. Én konkrétan a légvédelemre gondoltam (mármint ágyúk, rakéták). Ugyanis az amerikai veszteségek döntő részét ezek okozták, és nem a vietnámi vadászgépek. Olvashatnál keveset a témában.

Nem elérhető CCCP

• Törzsőrmester
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #10 Dátum: 2004 Július 05, 19:38:11 »
Idézet
Liverbird írta:
Hm... érdekes meglátás. Én konkrétan a légvédelemre gondoltam (mármint ágyúk, rakéták). Ugyanis az amerikai veszteségek döntő részét ezek okozták, és nem a vietnámi vadászgépek. Olvashatnál keveset a témában.

ááá neked nem érdemes semmi oroszdolgot mondani mert te hülyeségnek veszed fel és inkább te hazudozol a MiG-21 légigyőzelmei van egypár  és a 29-nek mondom is:http://www.flymig.com/aircraft

Az én véleményem az,hogy Manapság és mostanság is az Orosz gépek a legkönyebben kezelehtőbbek és hatékonyak,erősebbek és a legjobban manőverezhetők az,hogy pl a MiG-29A,MiG-25PD,RBT,MiG-21 kicsit kiöregettek az nemjelenti azt,hogy az Újjabak majd jobbak lesznek én nemhiszek az ujjabaknak és különbenis a régieket is lehet teljesen korszerüre fejleszteni ;-)

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
Vietnámi légiháború
« Válasz #11 Dátum: 2004 Július 05, 21:51:53 »
Egyébként abszolút nem arról van szó, hogy ami orosz, az szar. De az amerikai/nyugati dolgok majdnem mindenben jobbak voltak, mint a szovjet eredetű dolgok. És nem azért, mert Oroszországban nem voltak nagy mérnökök, tervezők. Hanem azért mert az oroszok mindig a mennyiségre mentek, legtöbbször a minőség rovására. Egy repülőgépet egyszerű fedélzeti berendezésekkel (amik ezáltal kívánnivalókat hagyhatnak maguk után) sokkal nagyobb számban, gyorsabban le lehet gyártani, mint egy bonyolult szupervadászt. Ugyanez a példa érvényes a németekre a második világháborúban is. Inkább a bonyolult Tigrisek és Párducok gyártását erőltették, ehelyett sokkal több régebbi, de még mindig hatékony Panzer IV-est tudtak volna gyártani. Ez a németek bukásának egyik oka a sok közül, sokkal jobban elhúzhatták volna a a háborút.

E-tele

• Vendég
Vietnámi légiháború
« Válasz #12 Dátum: 2004 Július 06, 16:40:16 »
Igen! Amíg a németek kb. 1000 Pz. VI. csináltak addig kb. 50.000 db T-34-t az oroszok és ott vannak még a KV-1-sek.

Vendég

• Vendég
Vietnámi légiháború
« Válasz #13 Dátum: 2004 Július 07, 12:58:04 »
Idézet
E-tele írta:
Igen! Amíg a németek kb. 1000 Pz. VI. csináltak addig kb. 50.000 db T-34-t az oroszok és ott vannak még a KV-1-sek.

és a jsz-1-2-3-ok??

E-tele

• Vendég
Vietnámi légiháború
« Válasz #14 Dátum: 2004 Július 07, 13:39:56 »
Csak a főbb 2 tipust említettem. Ez  JSZ 1-2-3 nem ismerős mondanál róla valamit!