Szerző Téma: F-35 kontra X-32  (Megtekintve 5645 alkalommal)

Feller

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Személyes véleményem a vitáról:

Lockheed F-35[/u]
1. Ami először megfogott a gépben, a forradalmi újtás, mely elősegtette a helikopter szerű mozgást. Szerintem rendkívül jó megoldás a hajtómű elülő részéről meghajtott emelő légcsavar. Bár sokan vannak ellene, a szerintük sok mozgó alkatrész miatt, bár ez így még mindig jobb mint az X-32 bonyolult emelő rendszere. A hajtómű elforgatható hátsó része, mely így a forró gázokat máshova tereli, frenetikus megoldás. Minden elismérésem ismét a Skunk Works-é!!!
2. A repülőgép külsje. Bár a Lockheed mérnökei maradtak a már-már szokványosnak is mondható repülőgép külső mellett, nekem tetszik.
3. Sikerült úgy megtervezniük a gépet, hogy nem kellenek neki magas futóműszárak, szerintem nagyon rontja egy gép esztétikáját, ha több méter magasan van.

Boeing X-32[/u]
1. Bár sokakat elrettent a gép külseje, és tényleg egy hájas, nyitott szájú légyre hasonlít (hallottam már érdekesebbeket is) nem volt rossz ötlet az egy részből álló deltaszárny. A baj az, hogy ötletüket nem tudták eléggé kiaknázni, a végleges szárnyprofilt csak tervként tudták benyújani, mely egy többszáz millárd dolláros üzletnél nem túl jó pont.
2. Az már mindennek a teteje volt, hogy a berepülések során alkatrészeket szereltek le a gépről, merthogy a terven benyújtott változat néhány száz kilogrammal könnyebb lett volna.
3. Mint ahogy már az előbbiekben utalam rá a másik, számomra negatív pont a magas futóművek, melyet a középső, vastag törzsrész idézett elő.
4. És persze nem szeretném, ha a Skunk Works-öt felszámolnák! :-)

Galll

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #1 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Nálam is az F-35 nyert, bár most egy X-32-est építek (makett)

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
F-35 kontra X-32
« Válasz #2 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Jó kis gép az F-35! Nálam nyertes ebben a versenyben. Viszont ha már ez itt egy fórum, vitatnék valamit. Mégpedig a rövid futóművét. Ugyanis az F-35-nek is elég hosszú a szára, csak nem látszik annyira, nem olyan feltűnő. Azt hiszem az Intruderét vették át, de ez nem biztos. Ja, Gall-nak pedig gratulálnék, először azt hittem, igazit épít...

B1200

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #3 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Sziasztok! Küldjetek már nekem légyszi F35m X32 képeket, mert be kell valljam nem ismerem ezeket.

Feller

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #4 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
B1200!
Ajánlom oldalunk F-35 és X-32 képtárait.

Galll

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #5 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Szia Feller!

Nincs véletlen képed az x-32-es kabinjáról és a futóműaknájáról???
Üdv: Galll

Feller

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #6 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Galll!

Holnap lesz feltöltés az odlalon, szétnézek, hátha akad valahol, bár erre elég kicsiny az esély. :( Makettről van szó?

Galll

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #7 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Szia Feller!

Hát a makettemhez kellene, mert szeretném kicsit feljavítani. Itt már találtam a futóműről és a fegyvertérről képet, már csak az említett dolgok hiányoznak.
Üdv és köszi:
 Galll

Peter

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #8 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Galll!

1:72 vagy 1:48-as méretben csinálod?
Csak mert kíváncsi lennék, milyen a Panda 48-as kitje, ha az van neked.

Galll

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #9 Dátum: 2004 Március 02, 18:42:58 »
Szia Péter!

72-es Revell (italeri).
Azt hallottam, hogy a Panda minősége, kidolgozása olyan mint az átlagos italeri kittek.
Üdv: Galll

Nem elérhető Hornet

• Ezredes
  • A kedvenc Helyem a teto
    • Profil megtekintése
F-35 kontra X-32
« Válasz #10 Dátum: 2004 Március 15, 23:49:25 »
Szia Fellefr a hajtomu elfordithato egysege nem a Skunk Works csodaja hanem az oroszoke megpedig a Jak 140-es be epitettek be.Amit az amerikaiak megvettek jo borsos aron es tovabbfejlesztettek ugyhogy az elkepzeles mar megvolt csak kivitelezni kellet jobban mint az oroszok8)

Feller

• Vendég
F-35 kontra X-32
« Válasz #11 Dátum: 2004 Március 16, 15:43:10 »
Hornet!

Valami igazságod van, de lássuk be, a Yak-140-es képeket nézegetve, igaz, az hogy a hajtóművének a hátsó terelő része fordítható, de nála nem található meg a hajtómű forgó tengelyéről meghajtott emelő légcsavar, valamint az azalatt található, és a szárnyakon, stb.-n lévő fúvókák. De valóban, komoly hasonlóság mutatkozik, de azért valljuk be, a Skunk Works továbbfejlesztve, kibővítve a rendszer lehetőségeit, megalkotta az F-35 -ben lévő rendszert. S, ha azt vesszük, hogy a 140-esből mennyi darab készült, és a 35-ösből mennyi fog (persze, tudom össze sem hasonlítható a két ország gazdasági helyzete, a gépek jövője) be kell látnunk, hogy a Skunk Works-nek nagyon is sok munkája volt és lesz ezzel a rendszerrel, hogy jól működjön mindig, mindenhol. S talán a nehezén már túl is vannak.

Amúgy örülük, hogy felvetődött a téma, fel is töltünk valamikor egy Yak-140-es képtárat!;)

Feller

Nem elérhető Hornet

• Ezredes
  • A kedvenc Helyem a teto
    • Profil megtekintése
F-35 kontra X-32
« Válasz #12 Dátum: 2004 Március 16, 23:09:13 »
En csak a hatso resz elforditasanak elvere ertettem nem az egessz hajtomure.
Es igaz megint sikerult nagyot alkotniuk a Skunk Work-os manuszoknak minden elismeresem az ovek.
A magyaroknak lessz valaha ijen huzasuk 8)

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
F-35 kontra X-32
« Válasz #13 Dátum: 2004 Május 08, 12:29:22 »
Csak most nézem, hogy Yak-140-ről beszéltek, közben meg nem is arról van szó. Hanem a Yak-141-ről! ;D

Nem elérhető Liverbird

• Ezredes
    • Profil megtekintése
F-35 kontra X-32
« Válasz #14 Dátum: 2004 Május 08, 12:36:37 »
Ya, egyébként a 141-esen is vannak kormányfúvókák! A gép szárnyvégein és az orrfutónál. Találtam róluk részletfotót is.