Szerző Téma: Szerintetek milyen jellemzőik lesznek a jövő gépeinek ?  (Megtekintve 4905 alkalommal)

Nem elérhető Block50

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
Re: Szerintetek milyen jellemzőik lesznek a jövő gépeinek ?
« Válasz #90 Dátum: 2008 Február 23, 10:51:22 »
Egyértelműen az UAV irányba fog fejlődni minden. Legalábbis szerintem! Gazdaságosabb (olcsóbb üzemeltetés, nincs kiképzési költség) és nem kell a pilótákat veszélynek kitenni. Már korábban is írtam, hogy manapság lassan eljutunk addig, hogy egy-egy repülőnapon ugyanazok a típusok állnak egymás mellett más-más felségjellel. Ez később még inkább így lesz és lehet, hogy pilótakabinja sem lesz a gépnek.

Ez számomra elég elszomorító! A katonai repülés számomra az 60-80-as évek között élte a fénykorát. Izgalmas és sokféle típus. Szinte ismeretlen volt az a fogalom, hogy multirole, ahány feladat annyi gépítpus!! Soha nem tagadtam, hogy egy gép számomra elsősorban esztétikai élmény és romantika. Persze nagyon érdekesek a technikai, elektronikai paraméterek, de elsősorban azt élvezem, hogy jó ránézni, egy gyönyörű gépet látok magam előtt.
A másik az ember gép kapcsolata. Kellenek a hősök, a hősies cselekedetek, az emberi ügyesség, és a mindezt körülvevő romantika. Gyerekkoromban a huszárok, lovagok, felnőtt fejjel a pilóták és gépeik.
Ezeket a dolgokat a mai fejlesztésekről egyre nehezebb elmondanom. Az 5. generációs gépek is "future-dizájn" számomra, de még legalább repülőgépnek néznek ki. Az UAV technikát azonban egyenesen gyűlölöm!!!!! Mintha a Terminátor legújabb részét nézném, a romantikát pedig teljesen felváltotta a gépies gyilkolás, ami egyszerűen undorít. Felborultak az erőegyensúlyok és teljesen egyoldalú győzelmekről olvashatunk mindenhol.

Tehát elkalandozásainból visszatérve....!!  ;D

Egyértelműen az UAV irány, remote control, lopakodási képesség növelése, nem túl sok, de hatékony és pusztító fegyverzet és szerintem dögunalom...!!!  :(

Viszont az érdekelne, hogyan éli ezt meg a "Ti generációtok"? Nincs köztünk olyan nagy korkülömbség, kb 10-15 év!!  ;D Viszont mostanában pont egy akkora ugrás volt a fejlődésben, és a világnézetben, hogy lehet, Ti teljesen máshogy látjátok ezeket a dolgokat!!! Miért feltétlen jobbak/érdekesebbek a mai új gépek???

Nem elérhető Aim-120

• Vezérőrnagy
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #91 Dátum: 2008 Február 23, 12:53:32 »
Lehet hogy furcsának hangzik tőlem, aki a "mi generációnk" tagja vagyok, de hasonlóan érzek.A repülés szeretete számomra akkor kezdődött, mikor kivittek Szentkirályszabadjára a repülőnapra, és beülhettem minden pilótafülkébe, megnézhettem, ahogy a MiG-29 műrepül, láthattam a helikopter-köteléket...És egyáltalán nem a csúcsteknikájú vasak miatt, nem ám!Olyan gépekhez fűződnek első élményim, mint a MiG-21, Szu-22!
Aztán ott van a légiharc.Hogy nézne ki az, hogy két UCAV gép légiharcot vív?Nem is "látják" egymást, csak radaron, és látóhatáron túlról rakétákkal lövik egymást.Ez nem az igazi!Az az igazi, mikor két gép egymástól kis távolságra fordulózik, és próbálnak egymás hátam mögé kerülni.

Mekkora élményt nyújtott, mikor először olvashattam régi pilóták "légiharc-meséit", vagy a tv-ben interjúkat hallgatni róluk, te jó ég!Ki ne ábrándozott(ábrándozik :))róla, hogy ő üljön abban a gépben, és ő legyen a légiharcok hőse?És ha belegondolok, hogy ilyen már nem lesz...elszomorító, lehangoló.

És hogy válaszoljak: nem feltétlenül jobbak.Az egy dolog, hogy lopakodó.Az is egy dolog, hogy szupercirkáló, hogy a radarja csúcstechnológiájú.De nem szép...Én nem szeretek ránézni az F-35-re, mert nem látom benne azt a megfoghatatlan szépséget, amit egy MiG-17, egy Szu-24, egy F-14 vagy akár egy Phantom nyújt.Nem látom benne azt az erőt, ami egyszerre félelmetes is és lenyűgöző is.Hát ez a véleményem...

És az UAV/UCAV gépek ezt mind megölik.Egy UAV láttán nem érzem, hogy él, hogy ott ül benne egy ember, egy PILÓTA, akit becsülni, tisztelni lehet.Egy Predatorban nem látok mást, csak egy halom kábelt, egy szuperszámítógépet meg egy halom fémet.

Én ezt így látom, mint a legfiatalabb generáció tagja :)
Csak a Puffin ad nekem erőt, és mindent lebíró akaratot!

Nem elérhető Puma

• Őrmester
  • Tomi
    • Profil megtekintése
« Válasz #92 Dátum: 2008 Február 25, 07:28:33 »
Eggyetértek AIM-el
a tolóerő legyen veletek

Nem elérhető Focke Wulf

• Őrmester
    • Profil megtekintése
« Válasz #93 Dátum: 2008 Február 29, 09:55:40 »
Idézet
Egyik repülős filmben volt rá megint utalás, hogy a Raptor lesz az utolsó modern pilótás gép.
Valamint még az is, hogy a következő generáció(6.) már a Raptornál sokkalta modernebb gépeket fog hozni, és hogy azért is a pilótanélküli gépeké a jövő, mert a mai harci gépeknek szinte csak az ember szab határt, mármint a pilóta tűrőképessége.Mert sokkal többre is képesek lennének a manőverezés terén, csak azt a pilóta már nem bírja.

Szerintem a jövő gépeinek nem lesz meghatározó tulajdonsága az extrém manőverezőképesség.
Hiszen már most sem az ! Elsősorban a BVR képességre helyezik a hangsúlyt!!!
Ez fog számítani a jövőben is! A 6. generációs gépek már lehet, hogy 200 - 300 km távolságból le tudnak majd küzdeni célokat.
Nézzük meg az F-35-öst pédául.  Nincs tolóerővektorálásra lehetősége, vagy például a Raptornak is csak 2D-s van. Bár azt hangsebesség felett is tudja használni, nem úgy mint a Szu-k.
Ha meg túl közel kerül egy orosz csoda, akkor meg ott van az AIM9X...!!

Nem elérhető calicojack

• Tizedes
    • Profil megtekintése

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #95 Dátum: 2008 Július 31, 00:26:27 »
A belinkelt CGI vidó alatt csak nekem volt itt-ott Star Wars feelingem? Már csak Anakin hiányzott a képből :D
Mindenesetre érdekes dolog lesz ez. http://www.rocketracingleague.com/

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #96 Dátum: 2008 November 14, 21:51:35 »
Tudom off, de valamiért YouTube-ozás során épp eszembe jutott az Imperium Galactica 2, szal rákerestem hátha fent vannak az intro-k. És persze. Szal itt a Solarian kampány bevezető videója. Annyira nem off. Szal nem ám stealth, BVR, meg világ másik végében, trailerből szimulátorozás. Fityfenét. Ionágyú + megahent :)

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=EUA4rzE-oI8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=EUA4rzE-oI8</a>

Hát jah ütős game game volt, na... :)

Nem elérhető Spawn

• Vezérőrnagy
  • **
  • Szerkesztő / Facebook Community Manager
    • Profil megtekintése
    • http://www.airfighters.com/photosearch.php?phgid=1509
« Válasz #97 Dátum: 2008 November 15, 21:14:46 »
OFF: Wáááá hogy szerettem ezt a játékot és az átvezető filmjeit, na meg ezt a filmet amit belinkeltél, kedvenc részem mikor felrobban a korvett. Hihetetlen jól meg voltak csinálva ezek a mozik akkori szemmel nézve. Szerintem azóta sem született jobb magyar játék.

Nem elérhető Tcat

• [Mezey Béla]
  • Vezérezredes
  • Főszerkesztő
    • Profil megtekintése
« Válasz #98 Dátum: 2008 November 16, 13:36:58 »
Hehe, akkor jól tippeltem, hogy te azok között leszel akiknek szintén nagy kedvence volt ez a game ;) Multiban is über volt.