Szerző Téma: Gripen Indiának  (Megtekintve 4261 alkalommal)

AV-8A

• Vendég
Gripen Indiának
« Válasz #15 Dátum: 2005 Augusztus 23, 19:47:36 »
A Griopen sztem senkinek sem kell, csak erre a 3 nyomorult országra tudták rásózni.

AV-8A, tisztesség, bátorság, becsület

Nem elérhető ihobpg

• Főtörzsőrmester
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #16 Dátum: 2005 Augusztus 24, 17:35:53 »
Idézet
Buzz Lightyear írta:
Na ez érdekes!
A pakisztáni The Nation írta ma, hogy az indiaiak azon pályázatára, miszerint 125 új gépet vennének a MiG21-esek helyett az F-16 és a Mirage2000 mellé bejelentkezett a RAC MiG is, a MiG-35-tel. Én megmondom őszintén csak néztem, mert ilyenről még nem hallottam. de itt kiderül, hogy MiG-35 néven akarják eladni a 29-es azon változatát, amit a MiG-29 OVT-ből csináltak tolóerővektor-vezérléses hajtóművel, ráadásul azt mondják, hogy beleraknak minden fejlesztést, amit a 29M,és M2-höz csináltak.
Az ő véleményük szerint a MiG-35 manőverezőképesség terén a Szu-30 MKI-hoz hasonló.
A MiG tesztpilótája azt nyilatkozta, hogy a 29-esre kiképzett indiai pilóták max. 60 repülés után tökéletesen ki fogják tudni használni a tolóerővektoros hajtómű képességeit.
Arról persze nem írnak, hogy mennyiért kínálják az oroszok a gépet, de szerintem nem tudnak árban az F-16 alá menni, ha tényleg mindent beleraknak. Meg ott van még a fegyverzet kérdése is, amiről annyit mondtak, hogy nyitott architektúrájú a fegyverzetet kezelő szoftver, tehát elvben mindenféle új fegyver (a jövőben is) integrálható. De hát megint ott a kérdés, hogy az amerikaiak minden fegyverkategóriában tudnak kipróbált, modern fegyvert szállítani, az oroszok meg...

A végtelenbe, és tovább!

Ez a mig elég érdekesen hangzik, egy még nem létező típusváltozatot akarnak eladni, ami nincs megépítve (prototípus sem), és le sincs tesztelve, és ha probléma akadna vele (mindíg akad, főleg új típusnál, még ha az alap egy kipróbált típus is ( pl.: ha az elektrónikai részek összeakadnak mint a b-1b-nél, de ott van a raptor: az aerodinamikája már megfelelő, gyártják is, egyedűl a szoftvereket tesztelik, az mindíg nehezebb munka) más országban nem áll szolgálatban (a gyártó országban sem), ez nehezebbé, és drágábbá teszi a fenntartást. A többi típus azonnal megvehető addig a mignél több év lenne az is, hogy egyáltalán harcképessé nyílvánítsák, de úgy sem tudna annyit mint az f-16 block 60-as.

Nem elérhető Buzz Lightyear

• Alezredes
  • A végtelenbe, és tovább!
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #17 Dátum: 2005 Augusztus 25, 10:08:57 »
A franc se tudja, hogy hol tart. Gondolom azért a ruszkik se kötnek mindent az orrunkra. Az biztos, hogy legfeljebb egy-kettő létezik ebből a MiG-35-ből, de hogy menyit tesztelhették, az jó kérdés. Mondjuk az is lényeges, hogy itt nem egy teljesen új típusról van szó, hisz a műszerek, elektronika az gondolom teljesen a 29M2-ből (ami talán ugyanaz, mint az SMT, ugye? engem már bekevertek az oroszok ezekkel a nevekkel) származik, a sárkány se nagyon új, lényegében csak a hajtómű, és a kezelése az, amit meg kell ismerni, ki kell próbálni. Tehát közel sincs szükség annyi tesztelésre, mint egy új típusnál. (Gondolj pl. az F-18E/F-re, nagyon rövid volt a berepülőprogramja, hisz a sárkányról már mindent tudtak, nem kellett kísérletezni, hogy jó lesz-e)

A végtelenbe, és tovább!

Nem elérhető ihobpg

• Főtörzsőrmester
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #18 Dátum: 2005 Augusztus 25, 12:56:25 »
Idézet
Buzz Lightyear írta:
A franc se tudja, hogy hol tart. Gondolom azért a ruszkik se kötnek mindent az orrunkra. Az biztos, hogy legfeljebb egy-kettő létezik ebből a

Én csak arra akartam célozni, hogy ha már a különböző altípusok elektronikai részegységeit (bár érdekelne hogy ezekből mennyi a mintapéldány, és mennyi a sorozatgyártott) egy gépbe pakolják, akkor ezek nem interferálnak-e, ez a lényeg (legutóbb a zsidók új f-16-osainál volt ilyen probléma, mivel a hazai gyártású lokátor nem passzolt teljesen az amerikai szoftverekhez, ezért kevesebbett tudott mint amennyit elvártak (ezt az egyik aranysas írta, bár azóta biztos kijavították), vagy a b-1b, de utalhatnék a fly-by-wire rendszer programozására, ott mindíg lehetnek programozási hibák, amik gondot okozhatnak, és aggodalomra ad okot hogy ilyen vezérlésű mig sehol sem áll szolgálatban). Azt én is írtam, hogy az alap  már egy bizonyított típus, de az az átalakítás arányaiban (egy alap mig-29-hez, amely a 80-as évek közepének-végének szovjet elektronikáját használja) sokkal nagyobb mint az f-18c/d és f-18e/f közötti átalakítás.

• Alezredes
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #19 Dátum: 2005 Augusztus 25, 13:51:02 »
Teljesen igazad van. Az oroszoktól mondjuk nem lenne meglepő (hasonlóan az európai gyártókhoz...) hogy nem létező képességekkel reklámozzák a típusaikat. Végülis ha jól emlékszem, már vagy 6-8 éve is úgy adták el a malájoknak a MiG-29-et, hogy adják hozzá az R-77et is. Gondolom, azóta is adják. De szimpatikus, hogy legalább próbálkoznak.:)

A végtelenbe, és tovább!

Bálint

• Vendég
Gripen Indiának
« Válasz #20 Dátum: 2005 Augusztus 25, 15:04:34 »
Idézet
Buzz Lightyear írta:
Teljesen igazad van. Az oroszoktól mondjuk nem lenne meglepő (hasonlóan az európai gyártókhoz...) hogy nem létező képességekkel reklámozzák a típusaikat. Végülis ha jól emlékszem, már vagy 6-8 éve is úgy adták el a malájoknak a MiG-29-et, hogy adják hozzá az R-77et is. Gondolom, azóta is adják. De szimpatikus, hogy legalább próbálkoznak.:)

A végtelenbe, és tovább!

Sziasztok!

A malájokat alakítgatják át folyamatosan!

Üdv

Lehet hogy a menyországban szebb az élet, de a pokolban jobb a társaság!

AV-8A

• Vendég
Gripen Indiának
« Válasz #21 Dátum: 2005 Augusztus 25, 21:03:52 »
.....már amikor repülnek...ott is több gép áll, mint repül...

Nem elérhető Judy

• Szakaszvezető
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #22 Dátum: 2005 Szeptember 17, 20:34:56 »
Szerintem India igenis jól járna a Gripennel! Sőt az volna a legjobb nekik! Ha tényleg beszereznének 126 db.ot belőle, a vacak 21-esek helyett, hmmm...
Ez igencsak növelné india katonai potenciálját a térségben. A MIRAGE2000 esélytelen, az amerikai típusok politikai szempontból nem a legjobb választások, míg az orosz gépeket egyszer s mindenkorra el kéne már felejteni minden potenciális vásárlónak!!!
Volt olyan idő amikor nem volt más alternatíva (Indiának is), de szerencsére ennek már vége! Gyártsák a kacatjukat maguknak, és kezdjenek vele amit tudnak.:-[

Nem elérhető Tophatters

• Őrnagy
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #23 Dátum: 2005 Szeptember 17, 23:34:32 »
A 21-es lehet hogy már télleg vacak, de a Su-30 MKI-val, vagy MiG-29MRCA-val mi bajod? Szerintem azért ezeket a gépeket ne nevezd vacaknak, mert egyáltalán nem azok. A BVR rakéta az nagy hátrány hogy nincs egy normális, de erről NEM a RAC MIG vagy a OKB SUKHOI TEHET, hanem a Vympel, mivel az R-77-et nem tudta 15 év alatt sem befejezni. Nade az N011M Bars-al mi baj? Tudom nem úgy sikerült, mint ahogy eredetileg tervezték, de egyáltalán nem nevezhető rossznak. Vagy pl Miért kacat a Su-34? És a MiG-31? Mond el szerinted miért az? Mi baj van a Mi-28N-el az pl kifejezetten jó.

MIG-21 élt,él,és élni fog!!!Russian, and France AIR POWER rulez!!!!!!!!!!!!

• Alezredes
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #24 Dátum: 2005 Szeptember 21, 15:06:13 »
Idézet
Judy írta:
Szerintem India igenis jól járna a Gripennel! Sőt az volna a legjobb nekik! Ha tényleg beszereznének 126 db.ot belőle, a vacak 21-esek helyett, hmmm...
Ez igencsak növelné india katonai potenciálját a térségben. A MIRAGE2000 esélytelen, az amerikai típusok politikai szempontból nem a legjobb választások, míg az orosz gépeket egyszer s mindenkorra el kéne már felejteni minden potenciális vásárlónak!!!
Volt olyan idő amikor nem volt más alternatíva (Indiának is), de szerencsére ennek már vége! Gyártsák a kacatjukat maguknak, és kezdjenek vele amit tudnak.:-[

ja, biztos adna el fegyvert az USA Indiának, ha a Gripent vennék meg. Az orosz fegyvereket nem lehetne integrálni, a svédek meg mit tudnak hozzá szállítani??????Semmit.
Még esetleg IRIS-T-t kapnának hozzá, mert a németek biztos adnának el nekik, de mi van a BVR fegyverekkel???? A MICA nem kompatibilis semmivel, csak a rafaleval, meg a Mirage2000rel, az amerikaiak biztos csúnyán néznének az izraeliekre, ha ilyen kategóriájú fegyvert adnak el a térségbe (a Derbyre gondolok, ráadásul az se rövid idő, míg a svédek integrálják a Gripenre...), ráadásul akkor biztos, hogy a Pakik megkapnák az AMRAAM-ot az F-16ososkhoz, a helyi erőegyensúly fenntartására hivatkozva, és ez a folyamat senkinek se lenne jó!
Száz szónak is egy a vége: az indiaiak nem olyan hülyék, hogy békegalambokat vegyenek!!!!!!!!!!!!!!

A végtelenbe, és tovább!

Nem elérhető Judy

• Szakaszvezető
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #25 Dátum: 2005 Szeptember 21, 19:37:57 »
Idézet
Tophatters írta:
A 21-es lehet hogy már télleg vacak, de a Su-30 MKI-val, vagy MiG-29MRCA-val mi bajod? Szerintem azért ezeket a gépeket ne nevezd vacaknak, mert egyáltalán nem azok. A BVR rakéta az nagy hátrány hogy nincs egy normális, de erről NEM a RAC MIG vagy a OKB SUKHOI TEHET, hanem a Vympel, mivel az R-77-et nem tudta 15 év alatt sem befejezni. Nade az N011M Bars-al mi baj? Tudom nem úgy sikerült, mint ahogy eredetileg tervezték, de egyáltalán nem nevezhető rossznak. Vagy pl Miért

Az általad említett típusokkal általánosságban van bajom! Nem vitatkozom arról, hogy az orosz gépek vannak e olyan jók mint a nyugatiak, nem ez a lényeg. Azt, hogy általánosságban közelítettem meg a kérdést, azt arra értem, hogy senkinek nem lenne jó, ha az orosz testvér újra erőre kapna. Mert a fegyver biznisz, ha jól megy iszonyú húzóerőt tud kifejteni a gazdaságra (ld. USA, Franciaország).
Belőlük már egy kicsit elég volt! Senkinek sem kell az ő fegyvereieket vásárolni.
Ha pedig hosszú távon nem lennének csak a belső megrendeléseik, akkor előbb utóbb nem fognak tudni világszínvonalú gépeket előállítani, ez tuti! És mint már említettem ez senkinek nem lesz baj, egy potenciális agresszorral kevesebb!
Most még sok tekintetben meg tudnak élni a szovjet örökségből, de kötve hiszem, hogy 10-15 évre előre lennének olyan terveik, amelyeken jelenleg is dolgoznak pl. az Usában. (a haditechnika adott korban legkorszerűbb, a nagyközönség számára is elérhető része, mindig elavultnak minősül, mert az igazán modern gépek a tervező asztalokon, ill. kísérleti fázisban vannak)

Nem elérhető Judy

• Szakaszvezető
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #26 Dátum: 2005 Szeptember 21, 19:42:04 »
Idézet
Buzz Lightyear írta:
(
Judy írta:

)
ja, biztos adna el fegyvert az USA Indiának, ha a Gripent vennék meg. Az orosz fegyvereket nem lehetne integrálni, a svédek meg mit tudnak hozzá szállítani??????Semmit.
Még esetleg IRIS-T-t kapnának hozzá, mert a németek biztos adnának el nekik, de mi van a BVR fegyverekkel???? A MICA nem kompatibilis semmivel, csak a rafaleval, meg a Mirage2000rel, az amerikaiak biztos csúnyán néznének az izraeliekre, ha ilyen kategóriájú fegyvert adnak el a térségbe (a Derbyre gondolok, ráadásul az se rövid idő, míg a svédek integrálják a Gripenre...), ráadásul akkor biztos, hogy a Pakik megkapnák az AMRAAM-ot az F-16ososkhoz, a helyi erőegyensúly fenntartására hivatkozva, és ez a folyamat senkinek se lenne jó!
Száz szónak is egy a vége: az indiaiak nem olyan hülyék, hogy békegalambokat vegyenek!!!!!!!!!!!!!!

A végtelenbe, és tovább!

Ugyan már! Ha politikai döntés van, a technikai kivitelezés, néhány speciális esetet kivéve (pl. amikor egy ország a gödör szélén áll, és már nincsenek lehetőségei), mindig másodlagos!!

• Alezredes
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #27 Dátum: 2005 Szeptember 22, 13:05:43 »
Akkor két kérdésem lenne:
1. Emlékszel olyan esetre, mikor India valamely haditechnikai nagybeszerzésnél politikai, és nem szakmai szempontok szerint döntött? Én nem. Szerintem nagyon tudatosan, és progresszíven fejlesztik a légierejüket az ötvenes évek óta.
2. Miféle világpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy India pont Gripent vegyen? Szerintem semmilyen. Ráadásul a Gripen erőszegénysége hatványozottan jelentkezne az indiai forró és párás klímán, azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy a svédek tudnák vállalni egy új hajtómű kifejlesztését (minimum 10 év, és rengeteg pénz), vagy egy erősebb integrálását (gyakorlatilag újratervezhetnék az egész gépet, ez még több idő, és még több pénzbe kerül).

Ja, amúgy nézd meg az augusztus 22-i hozzászólásomat, a Gripen már valószínűleg ki is esett a tenderből.

A végtelenbe, és tovább!

Nem elérhető Judy

• Szakaszvezető
    • Profil megtekintése
Gripen Indiának
« Válasz #28 Dátum: 2005 Szeptember 23, 12:57:20 »
Idézet
Buzz Lightyear írta:
Akkor két kérdésem lenne:
1. Emlékszel olyan esetre, mikor India valamely haditechnikai nagybeszerzésnél politikai, és nem szakmai szempontok szerint döntött? Én nem. Szerintem nagyon tudatosan, és progresszíven fejlesztik a légierejüket az ötvenes évek óta.
2. Miféle világpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy India pont Gripent vegyen? Szerintem semmilyen. Ráadásul a Gripen erőszegénysége hatványozottan jelentkezne az indiai forró és párás klímán, azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy a svédek tudnák vállalni egy új hajtómű kifejlesztését (minimum 10 év, és rengeteg pénz), vagy egy erősebb integrálását (gyakorlatilag újratervezhetnék az egész gépet, ez még több idő, és még több pénzbe kerül).

Ja, amúgy nézd meg az augusztus 22-i hozzászólásomat, a Gripen már valószínűleg ki is esett a tenderből.

A végtelenbe, és tovább!

Tudom, olvastam. Csak ezen az oldalon annyian fikázzák a pl. a Gripent, és annyian éltetik az orosz technikát, hogy valahol mindenképpen szerettem volna hozzászólni, leírni a véleményem.
És azért valahol (ami azért a témával kapcsolatban van), mert mielőtt regisztráltam volna még akkor néztem át itt egy csomó topicot, most meg már nincs időm visszakeresgélni, hogy mi hol volt.

AV-8A

• Vendég
Gripen Indiának
« Válasz #29 Dátum: 2005 Október 28, 21:28:48 »
A szakmai szempontokról: én azért úgy érzem, h India nem véletlenül rendszersített jópár angol típust... (Jagar. Gant. stb...-Nemzetközösség!), hogy a szaúdi tornado-k sztorijába már bele se gondoljunk.