Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 245
24 250
113
Ha szóltál az orvosnak, az is beregelhetett. Mivel most a harmadik oltások mennek 80%-ban, nagy kérdés hogy tavasszal még tudtak regisztrálni, őszre felejtetteknel? ;)

Egyszerűen a többség most bekakkantott, főleg a durva külföldi zárások és kötelező oltasok miatt. Meg mindig csak a járványcsúcson akarunk oltakozni.
Azt írtam, hogy sokaknak. Nem azt, hogy a többségnek. :)
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD
T

Törölt tag 4082

Guest
Tehát akkor kb 24-25 mg/l = 74NTU? Ez mennyire számít magasnak?
harsány fogalmam sincs. Ne haragudj, de próbáltam utána nézni, csak nem tudom, hogy mik azok a határok amik NTU-ban jók. 6,7-15 g/l találtam, ahhoz képest ez alacsony. De nincs a teszt eredményhez mérési tartomány?
 
  • Tetszik
Reactions: szommark

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113

A BERUHÁZÁS NYOMÁN AZ EURÓPAI UNIÓ LEGNAGYOBB MÉLYHŰTÖTT TÁROLÓ LÉTESÍTMÉNYE JÖN LÉTRE, AMELYBEN NAGYJÁBÓL 2,5 MILLIÓ AMPULLÁNYI VAKCINA RAKTÁROZÁSÁRA LESZ LEHETŐSÉG.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 455
113
Szintén ez a tapasztalatom. Néhány, hivatásos ellenálló ismerősöm is elment a héten végre.

Komolyan, ez okozhat sokaknak problémát, vagy valami agylövést, hogy előre regisztrálni kell?
Ezt én már a legelején megmondtam, hogy ez egy igen komoly visszatartó erő lesz a konteókra fogékony emberek esetén.
Azt gondolom, hogy ez a dolog engem is nagyon taszított előzetesen.
És érdekes, hogy itt csak az előzetes regisztrációa fő probléma, mert aki a regisztráció nélkül odamegy, az a helyszínen minden probléma nélkül megadja az adatait. :rolleyes:
 
  • Vicces
Reactions: SilvioD

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113

A BERUHÁZÁS NYOMÁN AZ EURÓPAI UNIÓ LEGNAGYOBB MÉLYHŰTÖTT TÁROLÓ LÉTESÍTMÉNYE JÖN LÉTRE, AMELYBEN NAGYJÁBÓL 2,5 MILLIÓ AMPULLÁNYI VAKCINA RAKTÁROZÁSÁRA LESZ LEHETŐSÉG.

Remek, és mivel akarják feltölteni?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Októberben.
Annyit helyesbítek - megkérdezve az asszonyt -, hogy nem arra kellett várni, hogy időpontot foglaljunk, hanem arra, hogy végre a regisztrációt elfogadják.
3-4 napig naponta kellett ellenőrizni, hogy van-e már érvényes regisztráció. Az időpontfoglalást már csak a regisztráció után lehetett intézni.

Az eeszt.gov.hu próbálkoztatok? Ahogy látom a koronavirus.gov.hu-ról is oda visz most a link.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Részemről ez az utolsó off ebben a topikban.....

Zacher Gábor szerint valóban be lehet kerülni kórházba két vagy három oltás után is, de ennek a valószínűsége nagyon alacsony.


– tette hozzá a toxikológus.


Akkor Gulyás miért mondta, hogy az arány 45-55 százalék? Valamelyikük nem mond igazat?
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
M

molnibalage

Guest
Kormányinfón,
"Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kórházban ápoltak körülbelül 45 százaléka oltott, de ez nem hivatalos statisztika."
Nem sikerül megérteni azt, hogy a kórházba kerültek %-os aránya az nem azonos azzal, hogy mi az esélye annak, hogy egy oltott oda került kb. tizenötödik magyarázatára is? Az igen...

Tényleg nehéz megérteni, hogy 65%-ot kitevő populációból kerül ki a bent levők 10-20%-a az mit jelent?

Amúgy az orvosok eddig 80-90% körüli értéket mondtak arra, hogy mennyi oltatlan és oltott van kórházban.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Nem sikerül megérteni azt, hogy a kórházba kerültek %-os aránya az nem azonos azzal, hogy mi az esélye annak, hogy egy oltott oda került kb. tizenötödik magyarázatára is? Az igen...

Tényleg nehéz megérteni, hogy 65%-ot kitevő populációból kerül ki a bent levők 10-20%-a az mit jelent?

Amúgy az orvosok eddig 80-90% körüli értéket mondtak arra, hogy mennyi oltatlan és oltott van kórházban.
Az a baj, hogy szokásos NERes marhaság. El van mondva minden orvos álltal, hogy az intenzíven kb 8-9:1 az oltatlan oltott arány, a vakcinákról nem beszéltek. De most Gulyásnak be kell nyögnie ezt a számot, ami lehet még igaz is, csak nem tudjuk, mert statisztika nincs róla. Illetve gyorsan odaszúr még egyet a hanyatló nyugatnak is. De nem kell aggódni, amikor már csak csájníz lesz, akkor majd a szputnyik lejáratása is menni fog.
 
W

Wilson

Guest
Kormányinfón,
"Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kórházban ápoltak körülbelül 45 százaléka oltott, de ez nem hivatalos statisztika."
Na akkor még egyszer abban a 45%-ban amiről Gulyás beszélt október 21-n benne vannak azok az oltottak is akik csak egy dózist vettek fel az oltásból (Amúgy Gulyás ezt az adatot egy kórház adataira alapozta) és ne felejtsd el, hogy ő a kórházban ápolt oltottak össz létszámáról beszélt, azok az oltottak akik az intenzívre kerültek azoknak az oltatlanokhoz képest az aránya 2:10 tehát 2 oltottra jut 10 oltatlan...

Négy nappal ezelőtt pl ezt mondta Zacher

"A szakértő arról is beszél, hogy a hatvani kórház Covid-osztályán ápolt betegek 85 százaléka oltatlan, és az oltottak között vannak olyanok, akiknek “lejárt” a védettsége, mert már rég kapta meg a második dózis oltóanyagot, ezért is fontos a harmadik oltás, vagyis az emlékeztető vakcina felvétele."

 
W

Wilson

Guest

Izrael nyerésre áll a járvány ellen – mit tanulhatnánk tőlük?​

GettyImages-1235384763

- NECSNY -
2021.11.24. 07:52

Izraelben az augusztusban kezdett harmadik, emlékeztető oltás megállította a delta-mutáns terjedését. Attól kezdve a Covid a nem beoltottak járványává vált.

Európa nagy részén tarol a koronavírus-járvány újabb hulláma, ami több országot zárlatra és egyéb jelentős korlátozások bevezetésére késztet. Ausztriában például november 22-től tíznapos kijárási tilalom lépett életbe.
Mit tanulhatnak ezek az országok Izrael tapasztalataiból, ahol a nyár folyamán a járvány negyedik hulláma tört ki, és ahol mostanra már majdnem minden a régi mederben folyik, minimális korlátozások és – ami az ország szempontjából nem elvetendő – szabad kereskedelmi közepette? – tette fel a kérdést a Haaretz.
Az izraeli szakértők az emlékeztető oltási kampány fontosságát hangsúlyozták, ami augusztusban kezdődött, éppen akkor, amikor az országban a járvány negyedik hulláma kezdett tetőzni.

IZRAELNEK AZONBAN ORSZÁGOS ZÁRLAT NÉLKÜL SIKERÜLT CSÖKKENTENIE A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁT.

A negyedik hullám júliusban kezdődött, a delta-mutáns terjedésével. Az izraeliek többsége addigra már megkapta az oltás mindkét dózisát, de azok hatásossága egyre csökkent. Mivel Izrael az elsők között indított tömeges és gyors oltási kampányt, korán megtapasztalta a vakcina által nyújtott védelem csökkenését – ami sok izraeli esetében hat hónappal a második adag beadása után vált nyilvánvalóvá. A csökkenő immunitás a súlyos koronavírusos megbetegedések ugrásszerű növekedéséhez vezetett még a beoltott izraeliek körében is.
Az egészségügyi hatóságok ezután döntöttek úgy, hogy emlékeztető oltás beadását javasolják – vagyis a harmadik dózist, amit először a 60 évnél idősebb korosztálynak ajánlottak fel. Alig három héttel az emlékeztető kampány megkezdése után egyértelmű változás volt tapasztalható a járványügyi adatokban.
A beoltottak körében a megbetegedések száma csökkenni kezdett. Ezzel egyidejűleg a nem beoltottak alkották a súlyos Covid-fertőzöttek zömét.

A Covid a be nem oltottakat sújtó járvánnyá vált Izraelben, amint a harmadik oltások kezdték kifejteni hatásukat. Szeptemberre az esetszámok összességében már csökkenő irányzatot mutattak.
Ebben az időszakban – a koronavírus három korábbi hullámától eltérően – az izraeli kormány nem rendelt el zárlatot az országban, nem záratta be az iskolákat, nem függesztette fel a kereskedelmet, sem a kulturális rendezvényeket.

Okulhatnánk a tapasztalatokból​

Az ottani szakértők most úgy látják, hogy Európa ugyanazzal a problémával szembesül, mint amivel Izrael a nyáron, az emlékeztető oltás kampánya előtt. Azok az európaiak, akik sok hónappal ezelőtt kapták meg a vakcina második dózisát, kezdik tapasztalni a védettség csökkenését. Az unió mellett Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát is magában foglaló Európai Gazdasági Térség lakosságának alig 65 százaléka kapta meg a védőoltás mindkét adagját, miközben az utóbbi hónapokban lelassult az oltási hajlandóság.
Viszont „a második dózis után már csökken az immunitás, és ez minden korcsoportra jellemző” – figyelmeztetett Nadav Davidovitch professzor, a Negev Ben-Gurion Egyetem orvosi karának vezetője.
Az európai fertőzési ütem jelenlegi növekedése „a delta-változat és a csökkenő immunitás kombinációjának tulajdonítható” – magyarázta a professzor, aki hozzátette, hogy az emlékeztető kampányokon túlmenően többet kell tenni a be nem oltott lakosság hozzáállásának megváltoztatásáért.
Oltás Izraelben 2020. decemberben

Oltás Izraelben 2020. decemberben
Fotó: Amir Levy / Getty Images Hungary

Norvégia eddig csak a 65 évesnél idősebbeknek ajánlotta fel a harmadik dózist. Most azonban felkészülnek arra, hogy 18 éves kor felett mindenki megkaphassa. Olaszországban december 1-jétől a 40 évesnél idősebbek számára is felajánlják a harmadik adagot. Hasonlóan vélekednek Nagy-Britanniában is, ahol a kormány kiterjeszti az emlékeztető oltási kampányt a 40–49 év közöttiekre.

A vakcina által nyújtott védelem csökken – az a legfontosabb tanulság, amit az európaiak levonhatnak Izrael tapasztalataiból, véli Eyal Leshem professzor. Azokban az országokban, ahol magas az oltási arány, „talán képesek lettek volna megelőzni a jelenlegi fertőzési hullámot, ha a teljes lakosságnak – korosztálynak való tekintet nélkül – felajánlják az emlékeztető oltást” – magyarázta a szakember.

Magyarországon például oltási akcióhetet hirdettek.
Az emlékeztető oltást egyébként nemcsak izraeli szakértők, hanem vezető amerikai egészségügyi tisztviselők is támogatják. Az izraeli kampány bebizonyította a harmadik oltási adag hatásosságát és fontosságát azok számára, akiket már két adaggal beoltottak – mondta dr. Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója, aki már korábban kulcsfontosságúnak nevezte a gyermekek beoltását is.

(Borítókép: Vendéglátóhely Tel-Avivban 2021. szeptember 20-án. Fotó: Kobi Wolf / Bloomberg / Getty Images)


 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and bel

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Srácok favipiravirnak van értelme? Dobson Szabolcs szerint nincs. Ez mennyire hiteles?

Fater tünetes 6. napja, doki nem írta fel de most este már eléggé köhögött. Köszönöm!
Apukádnak jobbulást!

Az a helyzet, hogy legutolsó, általam olvasott tanulmány szerint csak akkor hatékony, ha időben (a tünetek megjelenése után max. 2-3 nappal) elkezdi szedni a beteg. A probléma az, hogy manapság az állami tesztelések átfutási ideje 4-5 nap. Így mire valaki elkezd gyanakodni a koronavírusra, letesztelteti magát és megkapja az eredményeket, már késő elkezdeni a favipiravir kúrát.
 
T

Törölt tag 133

Guest
Apukádnak jobbulást!

Az a helyzet, hogy legutolsó, általam olvasott tanulmány szerint csak akkor hatékony, ha időben (a tünetek megjelenése után max. 2-3 nappal) elkezdi szedni a beteg. A probléma az, hogy manapság az állami tesztelések átfutási ideje 4-5 nap. Így mire valaki elkezd gyanakodni a koronavírusra, letesztelteti magát és megkapja az eredményeket, már késő elkezdeni a favipiravir kúrát.
Köszönöm!
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

Martin15

Well-Known Member
2021. március 12.
68
421
53
Apukádnak jobbulást!

Az a helyzet, hogy legutolsó, általam olvasott tanulmány szerint csak akkor hatékony, ha időben (a tünetek megjelenése után max. 2-3 nappal) elkezdi szedni a beteg. A probléma az, hogy manapság az állami tesztelések átfutási ideje 4-5 nap. Így mire valaki elkezd gyanakodni a koronavírusra, letesztelteti magát és megkapja az eredményeket, már késő elkezdeni a favipiravir kúrát.
A gyors teszt elég jó százalékkal mutatja a delta variáns pozitivitását. De pcr teszt eredmény 2 nap volt. Mondjuk ez csak saját tapasztalat.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Nem sikerül megérteni azt, hogy a kórházba kerültek %-os aránya az nem azonos azzal, hogy mi az esélye annak, hogy egy oltott oda került kb. tizenötödik magyarázatára is? Az igen...

Tényleg nehéz megérteni, hogy 65%-ot kitevő populációból kerül ki a bent levők 10-20%-a az mit jelent?

Amúgy az orvosok eddig 80-90% körüli értéket mondtak arra, hogy mennyi oltatlan és oltott van kórházban.

Gondolom az nem zavar, hogy teljesen másról írtam, mint amiről te firkálsz.
Na akkor még egyszer abban a 45%-ban amiről Gulyás beszélt október 21-n benne vannak azok az oltottak is akik csak egy dózist vettek fel az oltásból (Amúgy Gulyás ezt az adatot egy kórház adataira alapozta) és ne felejtsd el, hogy ő a kórházban ápolt oltottak össz létszámáról beszélt, azok az oltottak akik az intenzívre kerültek azoknak az oltatlanokhoz képest az aránya 2:10 tehát 2 oltottra jut 10 oltatlan...

Négy nappal ezelőtt pl ezt mondta Zacher

"A szakértő arról is beszél, hogy a hatvani kórház Covid-osztályán ápolt betegek 85 százaléka oltatlan, és az oltottak között vannak olyanok, akiknek “lejárt” a védettsége, mert már rég kapta meg a második dózis oltóanyagot, ezért is fontos a harmadik oltás, vagyis az emlékeztető vakcina felvétele."


Jó lenne, ha lennének hivatalos adatok is, nem értem miért nincsenek?!
 
  • Tetszik
Reactions: milagro