szerintem te kevered egy alap kolektív fegyver ismerettel. oda nem kell mozgás csak tudj tüzetkiváltani meg karbantartani tüzütem mind1 meg mozgás sincs (ez az alapkiképzés része már) már ahol nem a kiképzők örömlövik el mert ilyet is hallottam)
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Én úgy tudom, hogy van, ahol Szolnokról van a kiképző(k).ez van még nem idnult be a géppuskások képzése.
Kérve vólt tőletek kiképző (itt is említettem) szolnok neem akart adni. addig ameddig a tvzk kiképzőállománya nem végez a saját kiképzésükkel... (mert ugye tvzknek kiképzőket is képzeni kell) ha segítettetek vólna mint a könnyülövész szakma csúcsa már lennének géppuskások a tvz knél.
Hadkiegek állománya is tart kiképzést.Tulajdonképp nem hivatásos és szerződéseskatonák képezik a tartalékosokat ?
Na végre 2 jókiállású tartalékos katona!
Sajnos itt vázolsz egy elég nagy problémát.igen már emlékszem a nappali 2 rakasz vólt 2 csőcserével. majd élyszaka 1 rakasz és egy heveder aminek az első 3 lőszerét ki kelett venni majd a rakaszból kilőtt hvederrel összekötni sötétbe a másik hevedert mindezt összhangab a másik géppuskással (beszélgetve felváltva tüzelve) egymást biztosítva átvévéve a másik tüzelési szektorát is ezekre az időkre. itt is vólt egy csőcsere (1x). ezt csináltttat a Lippai. majd az előrremozgásos már a következő fázis vólt az már szomódon történt. a teljes gépesített nehézlövész 3 hónap vólt (ebből 1 hónap a PKM el mert géppuska irányzó vóltam) kolektív fegyver vólt a RPG azzal kelett még lőni. 1 hónap vólt a harcjárműves. meg elötte vólt egy 2 hét meg utánna egy 2 hét főleg tantermi. a nemszervezetszerűfelderítősdi előképzése meg elötte megkezdődött a folyami átkelésen ahol még nem vóltam géppuskás de 2 en kaptunk eggy pkm et hogy ismerkedjünk vel (bevezetés és vaklőszeres lövészet vólt meg száraz begyakorlás ) felváltva kellett cipelni az ak val így másfél fegyver vólt nállunk... (erre jött rá késöbb gyorstalpaló a pkt re majd szárazbegyaakorlás vaklőszerrel ezt @krisss ékkel csináltam az elején még ők magyarázták a torony müködését... a kpvt -t meg a 30 ast.) mert elötte töbnyire csak aludtam az irányzói székbe kitelepüléskor... kpvt vel meg 30 assal egyébként nem lőttem csak pktval. Nagyjából ennyi vólt a géppuskás képzésem kb 3000 lőszer. meg istentudja mennyi vak (még fáról is lőttem pkm el vaklőszerrel azt is @krisss ékre.) vaklőszerből megszámólni nem tudom mennyit lőtem el az mindig annyi vólt mind a szemét akárhányszor jött hozzánk valami vendég akivel játszani kellett mindig egy csomót felvettünk meg direkt el is raktunk hétköznapokra játékra... azt ezrével puffogtattuk... ésmégis azt írom hogy ettől nem leszek fuu de profi géppuskás. (pláne hogy már felejtettem is) akkor se vóltam szerintem mert bőven vólt mit tanulni. (az eggyeseimre viszont büszke vóltam bármikor tudtam eggyeseket pattintani PKM el és qrva pontosan) de bizony még ennyi gyakorlás után is előfordult velem 1x hogy nem találtam a helyem és rossz irányba biztosítottam. (nem hátra pedig nekem kelett vólna karabélyosommal még össze is vesztem hogy miért nem ő biztosít hátra mert enyém fő tűzfegyver pedig igaza vólt abba a szituba nekem kelett vólna hátrafele biztosítanom és nem neki.) 100 ból 1 szitut sikerült beszopnom... amikor frontálisan az ellen de mégis az eggyik gpu snak hátrafele kell biztosítania... úgyhogy igen 12 lőszer szarra sem elég. kivétel ha őstehetség valaki. mert tuti van olyan. (MB)
Azért valljuk be, hogy @Szittya -nak abban igaza van, hogy a KRD egyik igen komoly feladatának kell annak is lennie, hogy irreguláris erőket tudjanak gyorsan, profin, használható szintre kiképezni. (Elvileg ezt csinálták odakint Irakban, Afganisztánban is) Ehhez pedig lennie kellene egy olyan felépített modulos kiképzési rendszerüknek, amit kiválóan lehetne gyakorolni a hazai tartalékosokon. Ha valakinek, akkor nekik is hozzá kellene tenniük a tudásukat a tartalékos rendszer kialakításához, véglegesítéséhez.Viszont ez hihetetlen hogy nem tudtatok mèg egy kb 1-hetes képzést kitalálni a tartalékosoknak.
Itt nem dudiekra kell várni?
Rájuk mutogatni.
Mi ez a faszság?
A dd az eddigi 88-ból ès a kmz-böl alakult.Azért valljuk be, hogy @Szittya -nak abban igaza van, hogy a KRD egyik igen komoly feladatának kell annak is lennie, hogy irreguláris erőket tudjanak gyorsan, profin, használható szintre kiképezni. (Elvileg ezt csinálták odakint Irakban, Afganisztánban is) Ehhez pedig lennie kellene egy olyan felépített modulos kiképzési rendszerüknek, amit kiválóan lehetne gyakorolni a hazai tartalékosokon. Ha valakinek, akkor nekik is hozzá kellene tenniük a tudásukat a tartalékos rendszer kialakításához, véglegesítéséhez.
Értem, hogy folyamatosan "futtatva vannak" egyéb más gyakorlatokon, meg ott sokkal több a bugi, de ezt az alap feladatot sem szabad elhanyagolni.
Mi több, még ha ez egy igen népszerűtlen feladat is, ezzel mindkét fél fejlődik.
Mondom mindezt arra hagyatkozva, amit @Szittya mondott, hogy ők kértek kiképzőket, a KRD meg nem küldött.
Miért lett volna szentségtörés ez a gondolat @Szittya -tól? Ha a kmz ugyanazt tudja géppuskàból nyújtani (meg akàrmiböl) amit a tartalékosok nullàról önképezni, akkor mi a kmz létjogosultsàga? Ha viszont többet/màst/extra tudàst nyújthat, akkor azért, mert az amcsiknàl nem a delta oktatja, okos indok itthon arra, hogy mi ne tegyük? A tudàsukkal ha csak egy része rakódna is le a tarcsisokban, màris elörébb lenne a katona, az orszàg. Inkàbb nyomjuk tovàbb a pària/ elitista szemléletet mert az így jó? Ha akkor spec nem ért rà egy sem, az egész évre érvényes?A dd az eddigi 88-ból ès a kmz-böl alakult.
A 88-nak eddig sem volt feladata.
A kmz-nek meg sem a létszáma sem az ideje nem elég erre.
Egy különleges katona kb folyamatos képzés/önkèpzèst kell tartani.
Amcsiban sem a deltaforces oktatja a nemzetigárdistát géppuskára.
Tata/debrecen/hódmező adott omlt-ket ők is kèpezhetnenek. Ha ez a mérvadó.
Vagy Szentendre(ok leírom nevetős smile nélkül)
De a 12000 tartalékosok kellene egy olyan rendszer ahol páran tudnak gpu-t oktatni.
Ne vicceljünk már.
Jóhogynem Simonyièrt kiáltanak.
Megjegyzem neki is van/volt egy gpu-s képzése.
Arra/olyanra ha nem is nála de el kell küldeni pár embereket.
Utána azok oktatnak. Nem tartalékost!
Ja! Ez a sereg. Kertünk.Nem adtak?
Vicceltek?
Itt nem kérünk, parancsba adunk!
Ha megkérdezték tudnak e adni embert, ès nem, akkor valószínűleg meg volt az oka.
Más kiképzési feladat.
Max ezt szittya nem látja.
Irgum burgum micsodaA dd az eddigi 88-ból ès a kmz-böl alakult.
A 88-nak eddig sem volt feladata.
A kmz-nek meg sem a létszáma sem az ideje nem elég erre.
Amcsiban sem a deltaforces oktatja a nemzetigárdistát géppuskára.
Tata/debrecen/hódmező adott omlt-ket ők is kèpezhetnenek. Ha ez a mérvadó.
Vagy Szentendre(ok leírom nevetős smile nélkül)
De a 12000 tartalékosok kellene egy olyan rendszer ahol páran tudnak gpu-t oktatni.
Ne vicceljünk már.
Jóhogynem Simonyièrt kiáltanak.
Megjegyzem neki is van/volt egy gpu-s képzése.
Arra/olyanra ha nem is nála de el kell küldeni pár embereket.
Utána azok oktatnak. Nem tartalékost!
Ja! Ez a sereg. Kertünk.Nem adtak?
Vicceltek?
Itt nem kérünk, parancsba adunk!
Ha megkérdezték tudnak e adni embert, ès nem, akkor valószínűleg meg volt az oka.
Más kiképzési feladat.
Max ezt szittya nem látja.
Az egyik fő feladat gyakorlását elhanyagolni...Hát nem tudom...A kmz-nek meg sem a létszáma sem az ideje nem elég erre.
...amibe annak is bele kell férnie, hogy megtanulja azt, hogy a "sudribunkó", különböző környezetből származó civileket is ki tudjon úgy képezni, hogy 4-600 métere is tudjon pontos fedező, vagy zavaró tüzet vezetni... meg ne égesse meg magát, amikor csövet kell cserélni a PKM-en.A kmz-nek meg sem a létszáma sem az ideje nem elég erre.
Itt van a fő probléma. Az USSOCOM-nak nem a Kárpát medencei környezetre kell felkészülnie. Ellentétben a KRD-vel!Amcsiban sem a deltaforces oktatja a nemzetigárdistát géppuskára.
Ez az amit amúgy nem tudok elhinni, mivel sok idősebb de jól képzett és tapasztalt lövész altiszt ment kiképzőnek a területvédelmi ezredekhez és konkrétan lehetetlen hogy nincs olyan az egész tartalékos rendszerben aki a kiképző àllománynak! Ne tudna egy géppuskás képzést tartani amit utàná továbbadhatnak.Irgum burgum micsoda
bagázs van ott, hogy még a géppuskásképzést sem tudják megoldani a tartalékosoknál?
Szerintem nem az a lényeg, hogy a KRD kiképzettjei nagylábujjukkal is tudnak csövet cserélni, meg irányozni a géppuskával (tényleg nem atomfizika a géppuskás lövészet), hanem inkább egy olyan modul rendszert felépíteni, ami patikamérlegen kimérve, a leghatékonyabban (értsd leggyorsabban, és legkevesebb erőforrás pazarlásával) ad a Honvédségnek kiképzett tartalékos lövészeket. Itt már direkt nem csak a géppuskásokról beszélek.Miért lett volna szentségtörés ez a gondolat @Szittya -tól? Ha a kmz ugyanazt tudja géppuskàból nyújtani (meg akàrmiböl) amit a tartalékosok nullàról önképezni, akkor mi a kmz létjogosultsàga? Ha viszont többet/màst/extra tudàst nyújthat, akkor azért, mert az amcsiknàl nem a delta oktatja, okos indok itthon arra, hogy mi ne tegyük? A tudàsukkal ha csak egy része rakódna is le a tarcsisokban, màris elörébb lenne a katona, az orszàg. Inkàbb nyomjuk tovàbb a pària/ elitista szemléletet mert az így jó? Ha akkor spec nem ért rà egy sem, az egész évre érvényes?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..