[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 402
10 199
113
 
  • Dühítő
  • Tetszik
Reactions: zsolti and aquarell

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 907
12 507
113
Orbán és Fico Zemanhoz indult szendvicsért, Tusk Hradba ment Pavelhez


Akkor a fakjuu a Pava ugynoknek is osszejott. :D
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 907
12 507
113
Remélem, Ukrajna soha nem lesz az Európai Unió tagja – mondta Babiš a képviselőházban



Az ANO elnöke, Andrej Babiš a képviselőházban azt mondta, reméli, hogy Ukrajna soha nem lesz az Európai Unió tagja. Számos pontot javasolt, amelyekkel módosítani kívánja a programot. Az egyik javasolt pont így hangzott: "A cseh kormány támogatja azokat a multinacionális cégeket és ukrán oligarchákat, akik Ukrajnában a földek 28%-át birtokolják, és az Európai Unió előírásait megsértve állítanak elő mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket."
"Szóval beszéljük meg, miről van szó. Ukrajna rendelkezik a legtermékenyebb földterülettel: 33 millió hektár. Ez a világ legtermékenyebb mezőgazdasági területe. Az 1990-es évek eleje óta a félrevezetett privatizáció és a közügyek korrupt igazgatása a földet az új oligarchikus osztály kezében koncentrálta”
– mondta Babiš.

"A legnagyobb földbirtokosok oligarchák és különféle külföldi érdekeltségek, többnyire európai és észak-amerikai, köztük egy egyesült államokbeli magánbefektetési alap és egy szaúd-arábiai szuverén alap" - indokolta javaslatát az ANO elnöke.

"Mit jelent ez tulajdonképpen? Ez azt jelenti, hogy Ukrajna még nem is tagja az Európai Uniónak - és remélem, hogy soha nem is lesz, az teljes katasztrófa lenne, főleg nekünk, a többi tagállamnak
", így már nem is tartozik hozzájuk. – mondta Babiš. Új pont felvételét nem szorgalmazta, és a többi javaslata sem ment át.

Egyúttal bírálta a hadsereg vezérkari főnökét, Karel Řehkát, aki szerint fel kell készülni a fegyveres konfliktus lehetőségére, ezen belül a sorkatonaság lehetőségére. "Hadd készüljön valahol a bunkerben, de hagyja, hogy ne beszéljen" mondta Babiš.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 184
113
A BASF úgy néz ki letette a lantot Németországban.

 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
A BASF úgy néz ki letette a lantot Németországban.

Ez érdekes lesz, remélem be tudunk egy két termékkel menni a helyükre.
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 536
4 733
113
A BASF úgy néz ki letette a lantot Németországban.


Eddig minden rendben.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Puccs az EU-ban: a colpo grosso Ukrajna kötvényeivel

Fullasztó pénzügyi ellenőrzés a 27 tagállamban
Az európai népek abszolút abszurdumokkal fognak szembenézni. A világjárvány idején lezajlott, az európai gazdaság túlzott eladósításával – vélt – egészségügyi válsággal legitimált meggondolatlan fiskális expanzió
után még rosszabb fejlemény következik. Az európai polgárok közös hitelfelvételre (azaz eurókötvény kibocsátására) kényszerülnek majd, hogy megtépázott gazdaságaikat az amerikai hegemón paranoiás oroszellenes hisztériája miatt nyerjék ki, hanem ezúttal azért, hogy Ukrajnát támogassák az Orosz Föderáció frontvonalában – mint az amerikai segélyek esetében. jelenleg "befagyott", mivel a republikánusok erős ellenkezéssel néz szembe. Így nemcsak az európai gazdaságot fosztják meg az olcsó orosz energiaforrásoktól, hanem az államok is növelik adósságukat, hogy folytathassák az Ukrajna számára már elvesztett háborút. A hétvégén (24-25.) Münchenben egy többnyire békés biztonsági konferenciát követően Katja Kallas észt miniszterelnök felfedte az Ukrajna finanszírozása és a mintegy 300 értékű orosz javak kiaknázása körüli közelmúltbeli hisztéria valódi célját. milliárd dollár – a háború finanszírozását… eurókötvényekkel kell megoldani. Kallas azzal érvelt, hogy 110 milliárd euró eurókötvényt bocsát ki az EU Bizottsága, amelyet Európa jövőbeli felszerelésére és Ukrajna támogatására fordít. Ez az ismerős minta az orosz hadművelet megkezdése után Ukrajnában: Több pénzt Ukrajnának. Több háborús kiadás. Az Európai Bizottság új monetáris nagyhatalmai.

De ez sokkal bonyolultabb kérdés, mint az amerikai elv, miszerint a Nyugat az utolsó ukránig harcol Oroszország ellen. Végső soron az EU alapvető gyengeségére kell rávilágítani: ez egy közös valutával rendelkező gazdasági blokk, amelynek politikai ereje nagyrészt képtelen ellenőrizni a valuta értékét. Emiatt az EU vezetése a politikai gépezetével azon dolgozik, hogy kötvénykibocsátás és központosított adómechanizmus révén ezt a hatalmat az EU Bizottságának adja. Ezt a COVID után tették meg SURE kötvényekkel , amelyeket 2020- ban bocsátottak ki, hogy az egészségügyi válság kezelésével legitimálják ezt a folyamatot. Christine Lagarde, az EKB elnöke ezután utalt arra, hogy szeretnének létrehozni egy eurókötvény-indexet , hogy ezek a kötvények jobban láthatóak legyenek abban a hiú reményben, hogy valaki megvásárolja a következő kibocsátási kört. A spekuláció szerint ezek a kötvények minden kötvény mellett megtalálhatóak lesznek, vagyis könnyebben eladják a befektetőknek, mert állítólag az Európai Bizottság presztízse és hitelessége áll mögöttük. Természetesen az eredeti befektetőknek vannak veszteségei… tragikus, mivel a legtöbbet akkor bocsátották ki, amikor az EKB -0,6%-os kamata volt. Az EKB csak 4,5 százalékon tartotta a kamatot. Így az EU a befektetők vérét itta meg a COVID-járvány miatt, akik most hatalmas veszteségeket szenvednek el. A befektetők egy része természetesen maga is központi bank volt. Egy 7 milliárd eurós SURE kötvény 0,1%-os kuponnal és 2040 októberi lejáratával most 3,867% -os hozam mellett forog . Nos, ez nem tűnik olyan rossznak, amíg nem veszi figyelembe ennek a kötvénynek az árát, amely 0,54/0,55… vagy 45%-os veszteséggel forog. Ez a bizonyos SURE kötvény ára visszaállt 0,61 dollárra . kb. a történelem egyik legnagyobb emelkedése után az államkötvény-piacokon 2023 végéig. De ez is csak a jegyzett ár. Ezeken nincs hivatalos ár, mivel hetente kereskednek velük Frankfurtban, ahol az árképzés zajlik. Ez nem egy igazi államadósság-piac. Ez azonban egy hatalmas politikai eszköz.

Mert lehetőséget adtak az EU Bizottságnak, hogy adót vessen ki a 0,1%-os kupon kifizetéséhez.
Ez az állami adó, és a díj "borravalónak" felel meg.
Ez csak egy kis költség az élelmiszer számláján… vagy bármi más.
Az egyik probléma az, hogy az eredeti befektetők ezekben a kötvényekben még mindig 40%-ot veszítenek.
Ha az első körben 40-50%-os kedvezménnyel árulnak, milyen kupont kell felajánlaniuk, hogy valaki megvegye a következő kört?
És ezért van olyan sürgős nyomás a központi bankokra, hogy csökkentsék a kamatokat.
Az EU nem engedheti meg magának, hogy előteremtse a költségvetési konszolidációs terveihez szükséges forrásokat, miközben az EKB akár 4,5%-os kamatlábat is kénytelen tartani, hogy lépést tartson a Powell-féle Feddel. Powell „hosszabbra magasabb”
kamatpolitikája nemcsak az európai bankrendszerre nehezedik, hanem hátráltatja a brüsszeli elit politikai céljait is. A SURE-től a háborús kötvényekig

Ezeknek a BIZTOS kötvényeknek és az Európai Bizottság minden jövőbeni kötvénykibocsátásának sorsa ezen a ponton van.
Valójában maga az EU jövője függ a mérlegen: „Az eurókötvények az európai integráció Szent Grálja” – mondta Tom Luongo gazdasági és geopolitikai elemző a Sputniknak.

Kallas észt miniszterelnök ismertette a tervet.

Az EU Achilles-sarka maga az euró és a központi adóhatóság hiánya.

Az ilyen típusú, az Európai Bizottságon keresztül kibocsátott eurókötvények egy másik módja annak, hogy ezt a hatalmat Brüsszelnek adják, megkerülve a központi bankokat és a tagállami törvényhozást" – tette hozzá.
„Ha valaki cinikus lenne, azt gyanítaná, hogy az EU támogatása az ukrajnai háborúhoz javarészt hevenyészett volt. abban a vágyban, hogy a hatalmat Brüsszelben koncentrálják ” – érvelt Luongo.
„Ön háborút indít Ukrajnában azzal, hogy szándékosan átlépi az orosz vörös vonalakat, felpörgeti a helyi inflációt, és kiüríti a raktárokat a második világháború utáni összes fegyvertől és lőszertől, amelyek mára elavultak. (…)
Ha veszít, ahogy most veszít, akkor hamisan hivatkozik arra a fenyegetésre, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnában, hogy megindokolja a hazai védelmi kiadások átcsoportosítását és eurókötvények kibocsátását ennek megfizetésére.
Ezt a háborús kötvénytervet az EU militarizálásának szokásos gyanúsítottjai, Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel EU-elnök fedezték.
És itt szeretném hangsúlyozni , hogy ebben a tervben semmi sem pusztán politikai irányultságú.
Bármilyen politikai tőkét elköltenek, amire szükségük van, hogy ezt az eredményt rákényszerítsék Európa népeire.
Nyilvánvalóvá válik tehát, hogy miért akarják Ukrajnát abban a harcban tartani, hogy igazolja, hogy most újabb 100+ milliárd dollárt költenek a csődbe ment francia és német bankok megmentésére, amelyek a negatív kamatozási időszakban vásárolt összes adósságon hatalmas veszteségeket szenvednek el.
Ez még csak a kezdete annak a terveiknek, hogy kiveszik a szuverenitást a tagállamok kezéből, és átadják Brüsszelnek. Az államadósságot adózással és a lakosság termelőképességével biztosítják. Jelenleg az EU-nak nincs e két feltétele egyike sem. NATO über alles

Az elmúlt két hét minden főszereplőjének a NATO über alles mottója volt.
Ezt mindenki megismételte, Biden elnöktől a legutóbbi sajtótájékoztatóján Hilary Clintonig:
Minden propagandacím mögött mindig ott van egy kényelmes orosz vagy kínai bálvány.
De a fő kérdés az, hogy a pénz továbbra is a NATO-ba áramoljon.
Donald Trump megjegyzéseit arra vonatkozóan, hogy Putyin megtámad-e egy olyan NATO-országot, amely nem fizeti ki a GDP-ből való méltányos részét a szövetségnek, mindenki a NATO támogatására használta fel.
De végül is csak a hazai lakossággal szembeni nyers erő gyakorlásáról van szó. Putyin és hadserege jelenleg kevésbé fenyegeti Berlint, mint Kijevet.
A NATO és az ENSZ irányítása alatt álló globális rendőri erővé alakításának terve az oka mindennek.

Európa azt akarja, hogy az Egyesült Államok pénzügyi halálra költse magát Putyin képzeletbeli fenyegetése elleni küzdelemre.

Az eurókötvények az igazi történet.
Mivel Európa iparágait súlyosan érintette a pénzügyi válság, és közülük sokan áthelyezik termelésüket, milyen mértékben tudja ez az eurókötvény-stratégia fellendíteni a kontinens védelmi ipart?
Vajon vágyálom az észt miniszterelnökről?
Ez nem vágyálom a részéről, hanem a brüsszeli folyamat része.
Európa nagyon veszélyes úton halad azáltal, hogy COVID-zárlatok révén szándékosan tönkreteszi hazai gazdaságait az eurókötvények első körének jóváhagyása érdekében.
Most az orosz invázió képzeletbeli fenyegetését használják fel a második kör kiadására.
Ennek eredményeként az általános infláció és a túlságosan erős euró, mint valuta, offshore-re szorítja iparágaikat. De ez megint a stratégia része.
Mert minden, az Egyesült Államokban épített BASF-üzemhez olyan EU-szabályok tartoznak, amelyeket a helyi és szövetségi kormányoknak el kell fogadniuk.
Ezek célja egy harmadik ország versenyelőnyének csorbítása azáltal, hogy helyi szinten növelik költségeiket.
Számára az a nehéz, hogy kamatot kell emelniük, hogy lépést tudjanak tartani a Fed-del.
Mivel a Fed minden hónapban megtagadja a kamatemelést, annál inkább megsokszorozódnak a brüsszeli terveket fenyegető kockázatok.
Az egész projekt azon alapul, hogy olcsó dollárokkal finanszírozzák a szénhidrogén-mentes jövőre való átállást, ugyanakkor semlegesítik legnagyobb versenytársát, az Egyesült Államokat, és olyan haszontalan összecsapásokba kötik, mint Ukrajna a NATO-n keresztül.
 
  • Dühítő
Reactions: Pogány

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 331
113
A BASF úgy néz ki letette a lantot Németországban.

Esetleg egy a szabad interneten is elérhető forrás a hírre?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 134
113
A BASF úgy néz ki letette a lantot Németországban.

Ez fix?

Ha igaz ez über brutál lenne, azt hallottam korábban is hogy a nyersanyaghiány, és az elszálló energiaárak miatt szenved a BASF, de ez megerősített hír hogy csomagolnak cakk-pakk Németországban?

Ha igaz, az marha szomorú, mert ez a vállalat nem csak Németország, hanem a világ egyik legnagyobb cége. Nehogy egy trend első nagy lépése legyen, mert akkor hiába örömködik itt sok kárörvendő, mi magyarok is megszopjuk a faszt majd kő keményen!

Ha innen elkezd megpattanni a kontinensről a német ipar, mindegy is hogy az USA-ba, Kínába, bárhova de az EU-ból el, nekünk itt fű nem fog teremni, hozzájuk vagyunk láncolva ezer szállal!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez fix?

Ha igaz ez über brutál lenne, azt hallottam korábban is hogy a nyersanyaghiány, és az elszálló energiaárak miatt szenved a BASF, de ez megerősített hír hogy csomagolnak cakk-pakk Németországban?

Ha igaz, az marha szomorú, mert ez a vállalat nem csak Németország, hanem a világ egyik legnagyobb cége. Nehogy egy trend első nagy lépése legyen, mert akkor hiába örömködik itt sok kárörvendő, mi magyarok is megszopjuk a faszt majd kő keményen!

Ha innen elkezd megpattanni a kontinensről a német ipar, mindegy is hogy az USA-ba, Kínába, bárhova de az EU-ból el, nekünk itt fű nem fog teremni, hozzájuk vagyunk láncolva ezer szállal!

Dehogy fix, egy üzem bezár, "csak" 2600 embert engednek el.
A többi egyelőre marad.
Lényeg, hogy a vezetőség és a részvényesek így szétoszthatják a tervezet profitot maguk között a megspórolt fizetésekből, jövőre meg majd megint leépítenek.
Mondjuk ők már 2022 óta rebesgetik, hogy teljesen ki fognak vonulni, úgyhogy nem teljesen alaptalan a pánikkeltés.

Ja és ezzel a bezárással 4%-kal csökkent a co2 kibocsátásuk, hurrá.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 331
113
Ez szerintem fake. A basf csak Ludwigshafenben kb 50000 embert foglalkoztat. Lesznek leépitèsek, mert a termelés egy rèszét Kinába telepitik. A magas energiaárak nem kedvezöek a nèmet termelès számára.
Nem akartam ennyire nyíltan a lelkébe gázolni az pravda olvasóközönségének. Egy csak telegramon forrás nélkül olvasható oroszhírek szenzációs rémhír... ezért nem kezdek csomagolni és lemenni a bunkerba

Szóval a szabadon elérhető forrás kérdése NYILVÁN azt jelenti, hogy UGYE NEM VAGY OLYAN HÜLYE HOGY EKKORA KAMUNAKK FELÜLJ...
:)
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Nem akartam ennyire nyíltan a lelkébe gázolni az pravda olvasóközönségének. Egy csak telegramon forrás nélkül olvasható oroszhírek szenzációs rémhír... ezért nem kezdek csomagolni és lemenni a bunkerba

Szóval a szabadon elérhető forrás kérdése NYILVÁN azt jelenti, hogy UGYE NEM VAGY OLYAN HÜLYE HOGY EKKORA KAMUNAKK FELÜLJ...
:)
Olyan kamunak nem mondanám,szerinted a BASF miből fogja fenntartani magát itt Európában?Az EU úgy néz ki szrik a mezőgazdasági gazdálkodókra,ez a cég belölük is él.Hogyan tovább?Elmennek Kínába majd,és onnan vesszünk gyógyszert,vetőmagagot,növényvédőszert stb...Mindezt a Blackrockért?Sokan mondják már,hogy az a hasznot hozó föld amelyik nem terem.Szerinted mennyi embert fog ez magával rántani?Az Eu fejbe lőtte magát,nem tökön.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 224
20 303
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 134
113
Olyan kamunak nem mondanám,szerinted a BASF miből fogja fenntartani magát itt Európában?Az EU úgy néz ki szrik a mezőgazdasági gazdálkodókra,ez a cég belölük is él.Hogyan tovább?Elmennek Kínába majd,és onnan vesszünk gyógyszert,vetőmagagot,növényvédőszert stb...Mindezt a Blackrockért?Sokan mondják már,hogy az a hasznot hozó föld amelyik nem terem.Szerinted mennyi embert fog ez magával rántani?Az Eu fejbe lőtte magát,nem tökön.
Jó, az iránnyal szerintem sokunk tisztában van, ez a hír így tálalva, hogy finitó, itt a vége, BASF leteszi a lantot Germániában, ez kamu. Minimum csúsztatás. Bár inkább kamu.

Az irány az ez.