• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 661
5 440
113
Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy 7 hiperszonikus rakétát használtak az Izrael elleni támadásban (ez az első harci alkalmazásuk). Egyik rakétát sem lőtték le, ami nem meglepő, mivel a legtöbb modern rakétarendszert nem a hiperszonikus rakéták elleni küzdelemre tervezték.

Irán lett a második ország Oroszország után, amely hiperszonikus rakétákat használ a harcokban. Kína és Észak-Korea, amelyek saját hiperszonikus rakétákkal rendelkeznek, még nem tesztelték őket harcban. Az Egyesült Államok még nem hozta létre hiperszonikus rakétáit.


Pár órája még az volt, hogy nem is hiperszonik.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 978
93
Némi propaganda:

"Azt akarom mondani Irán rezsimjének: Ne adj el hazugságokat és hamis videókat az iráni népnek. Elpazarolod a pénzüket és az erőforrásaikat... A szemétbe dobod (több száz drónt és rakétát) eredmény nélkül."
Daniel Hagari szóvivő mondta egy interjúban
"Irán népének közös ellensége van Izraellel. Ez az iráni rezsim. Te jobbat érdemelsz. Megérdemled a szabadságot. Valaki hallani fogja a hangodat, és mi is hallunk téged Izraelben. Hallunk benneteket"
– tette hozzá a szóvivő az iráni néphez fordulva.
Felkészülünk arra, hogy bármit megtegyünk Izrael Állam megvédése érdekében. Nagyon jó képességeink vannak. Tegnap este megmutattunk néhány képességet, és sokkal többre vagyunk képesek."


Uncle Sam mindent elintéz:

Az április 1-jei damaszkuszi támadás óta hivatalos és nem hivatalos amerikai-iráni háttérdiplomácia segített megakadályozni, hogy a válság kicsússzon az irányítás alól.

A több csatornán keresztüli következetes üzenetküldés tisztázza mindkét fél gondolkodását, kifejezi a szándékokat és a határvonalakat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 037
66 546
113
Ez egy erős figyelmeztetés volt Irán részéről a 200 dronnal és a 7 rakétával. Több ezer dronnal rendelkezik Irán, semmi sem gátolta meg őket abban hogy indítanak harmadik, negyedik, tizenötödik hullámot. Egyetlen pilóta sem képes egy napig az égen repülni ilyen körülmények közt, és a légvédelmi rendszerek is kiurulnek.
Ebbe ennyi fért bele hogy ne legyen nagy konfliktus, de a 7 rakéta csak elérte azt a célt amit kijeloltek neki.
Azokat semmi sem tudja lelőni jelenleg, tehát oda indítják ahova akarják.
Ez egy tudd hogy értsd helyzet, üzenet Izraelnek. Ezt a vedelmet napokig nem képesek folytatni ott a szövetségeseikkel.
Szerencsére Iránnak sem hiányzik nagyon egy háború. Ennyi volt kiszamolva vagy megbeszélve.
Mindenesetre remélem a Honvédség vezetői jó alaposan figyeltek hogy hogy néz ki egy modern egihaboru.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 543
55 979
113
Kérem a Kedves Közönséget, számoljatok egy kicsit!
Állítólag 99%-át lelőtték a "küldeményeknek".

Izrael, az USA, Britannia, Jordánia, stb...
1. kérdés: ha félóránként 3-szor megismétlik, mennyit lőnek le az említett hatalmak haderői?
2. kérdés: hány szalvót tudnának elhárítani az ott lévő erők?
3. kérdés: ha kilép az USA és Britannia, akkor mennyi talál be?
4. kérdés: hogyan aránylik az elhárító rakéták száma a küldött csalidrónok, éles drónok és rakéták számához?
Ha ezekre a kérdésekre választ adtok, akkor látszik a múlt éjjeli csapás valódi jelentősége.

Oké, számoljunk. Én több, mint 10 különböző becsapódást láttam, és tételezzük fel azt a képtelenséget, hogy minden ilyet videóra vettek.
Akkor az 99%-os elhárítási arány mellet minimum 1000+ ellenséges harceszközt jelent. :rolleyes:
Kb. annyira hiszek nekik, mint az ukrán légvédelemnek. XD
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Van abban valami szomorú, amit az elmúlt tizenx oldalon olvastam. Mint valami valóságshow, vagy szappanopera, ahol mindenki szurkol a saját kedvencének (leginkább Izrael ellenes) és alig várja, hogy a másik elbukjon.

De hiányzik a nagy sakktábla. Hátrább kellene lépni és onnan nézni ki miért mozgatja a szálakat. Mert a szálak eddig is úgy mozogtak, ahogy a nagyok akarták. Nyilván szomorú belegondolni, de mindenki egy szerepet játszik ebben. A hírfolyam követőit meg szórakoztatják a modern gladiátorarénából vagy mondjuk úgy, a lakosság túlnyomó részét.

Én meg elborzadok, hogy még mindig ugyanazok a rabszolgák vagyunk, ugyanazon állati szint alatti elvekkel, mint akikkel korábban megvívatták a háborúkat.

Nem X család a mélyállam. Hanem a bolygó lakosságának túlnyomó része, akik végrehajtják, amit az érdekeltségi körök a fejükben ültetnek.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 661
5 440
113
A Shahed és hozzá hasonló drónokat túl nehéz lenne a vadászok beépített gépágyújával leszedni? 20mm lőszert egyszerűbb pótolni, mint egy Sidewindert/Pythont
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 628
55 429
113
Vicces, hogy a lassú,olcsó, kis propelleres drónok tömegesen rajban repültek át egy országot a cél felé, többszáz kilómèteren keresztül alkalmat adva a védelemnek, hogy elfogják öket, egyben telitve a vèdök elfogó kapacitàsàt és fedezve a ballisztikus rakéták támadâsát. Ha nem gépágyúval lötték le öket, akkor ez egy nagyon rossz üzlet a vèdelemnek.
És felmerül a kèrdés, hány ilyen hullámot lenne képes a vèdelem elháritani.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 248
3 682
113
Itt most a Biden adminisztrációnak történelmi szerepe lehetne, a Gázai konfliktus lezárására. Amennyiben felszólítaná Netanjahut, hogy vagy sürgősen lezárja a Gázai hadműveletet és leülnek a tárgyaló asztalhoz a rendezés ügyében az arab államokkal, vagy nem töltik vissza Izrael kilőtt rakéta készleteit és az USA repülői sem szállnak fel legközelebb drónvadászatra ha Irán megint elindít egy szalvót...Sajnos azonban inkább kiáll teljes mellszélességel Izrael védelmében, mégha azt ki is zárta, hogy részt venne Izrael Irán ellenes válasz reakcójában. Ami elég gyenge hazugság, mert a hírszerzési segítségét (pl. műhold képek) Ukrajnához hasonlóan biztosan megadja.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 628
55 429
113
Tehát a fentiek szerint összesen ( csak) 325 eszközzel támadott Irán. Az álitólagos 99%-os ellfogással csak 3-4 találat volt. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 914
5 233
113
Itt az izraeli hivatalos jelentés

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták. A harminc robotrepülőgépből huszonötöt számoltak fel a levegőben, és a több mint százhúsz ballisztikus rakéta közül is csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva a Nabatim légibázison. Hagari hangsúlyozta, hogy a bázis továbbra is működik, a vadászgépek onnan továbbra is indulnak küldetéseikre.
Izrael és szövetségeseinek felderítő és elfogó rendszerei szinte teljesen felszámolták az Izraelbe indított rakéták és drónok százainak tömeges támadását, a mindössze 12 perces repülési idő alatt Izraelbe érő ballisztikus rakéta közül is csak néhány jutott át az izraeli határon. A mintegy kétszáz drón vagy robotrepülőgép közül egy sem jutott el Izraelbe.
Az amerikaiak és szövetségeseik körülbelül hetven drónt tartóztattak fel, a többit pedig az izraeli légierő gépei fogták el. A ballisztikus rakétákat a Nyíl és a Varázspálca légvédelmi rendszerek ellenrakétái fogták el. A legtöbb indítás Iránból történt, de kis részüket Irakból, Jemenből és Libanonból bocsájtották útra.


Az biztos ilyen volumenű támadás ellen hatékony volt az izraeli légvédelem.
Azért ha napokig,hetekig tartana a támadás erősen megcsappannának a készletek légvédelmi rakétából.Nyílván ebben az esetben menne a válaszcsapás folyamatosan Iráni katonai infrastruktúra ellen.Meg valoszínű kapnának az Irari létesítmények(finomítók,erőművek stb).De valószinű már ma este lessz Izraeli válasz kiderül mekkora erejű lessz és mennyire hatékony az Iráni légvédelem a válaszcsapással szemben.