Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

Nem kötözködésből, de gránát dobásnál mi extrát ad az élessel dobás a gyakorlóhoz képest ? Mi a különbség ?
A hógolyó (vagy gyakorló gránát) eldobásától senki sem fél, az éles kézigránáttól pedig rengetegen (ne kérdezd az okát én sem értem). Gondolom valamilyen pszichológiai dolog van a háttérben.

A hógolyó (vagy gyakorló gránát) eldobásától senki sem fél, az éles kézigránáttól pedig rengetegen (ne kérdezd az okát én sem értem). Gondolom valamilyen pszichológiai dolog van a háttérben.

Egyetértek. Nekünk a Vécsey gránát volt még 88-ban, de én is utáltam kézigránátot dobni. Nem is a gránáteldobástól tartottam, inkább attól hogy nem robban fel és el kell menni érte, felvenni és újra eldobni. Azért azt veszélyesnek éreztem. Szerencsére, az a pár gránát, amit eldobtam, mind felrobbant. Pedig azok a lőtéren, még hatásnövelő burok nélküli gránátok voltak.

Egyetértek. Nekünk a Vécsey gránát volt még 88-ban, de én is utáltam kézigránátot dobni. Nem is a gránáteldobástól tartottam, inkább attól hogy nem robban fel és el kell menni érte, felvenni és újra eldobni. Azért azt veszélyesnek éreztem. Szerencsére, az a pár gránát, amit eldobtam, mind felrobbant. Pedig azok a lőtéren, még hatásnövelő burok nélküli gránátok voltak.

Egyébként azt lehet tudni hogy tényleg újra kellett dobni a fel nem robbant gránátot vagy ez csak riogatás volt?
Apám a haverjaival ezért lógta el a gránátdobást és kártyáztak inkább a dóci erdőben, szóval ő se tudta nekem elmondani hogy mi lett volna ha nem robban fel a gránátjuk.

Egyébként azt lehet tudni hogy tényleg újra kellett dobni a fel nem robbant gránátot vagy ez csak riogatás volt?
Apám a haverjaival ezért lógta el a gránátdobást és kártyáztak inkább a dóci erdőben, szóval ő se tudta nekem elmondani hogy mi lett volna ha nem robban fel a gránátjuk.

Szombathelyen ki kellett menni érte, ha nem robbant fel. Aztán újra eldobni. Szerintem a 80-as években ez volt a standard eljárás a Néphadseregben.
Elég brutális dolog volt.
Mivel a biztosító már kint volt, az eldobáskor a gyújtószerkezet elműködik elvileg. Aztán pár másodperc és robban. Akkor van a gond, ha nem robban.
Na, akkor kellett menni érte és újra dobni, pedig a gyújtószerkezet, elvileg már elműködött.

Szerencsétlen nő, a fenekét sem fogja tudni kitörölni egyedül. Valószínűleg normális párkapcsolata sem lesz. Csúnya ilyet mondani, de lehet, hogy jobban járt volna ha belehal.

Talán kap olyan művégtagokat, amik tudnak valamennyit segíteni neki. Azonban ez egy brutális tragédia, egészen elképesztő egyébként, hogy két keze ment rá egyből.

Mondjuk, civil köztisztviselő volt a hölgy. Kíváncsi lennék milyen kiképzést kapott gránátdobást illetően, meg úgy egyáltalán mire volt kiképezve, mielőtt éles gránátot adtak a kezébe. Mert itt komoly felelősséget fognak megállapítani, ebben nem kételkedem.
Nagyon súlyos, csonkolásos a sérülés, ami megtörtént.

Megközelíteni sem lehet a fel nem robbant gránatot nemhogy felvenni. Igazaból ha egy bizonyos távolsagon belül van a dobóhelyhez (nem sikerült elég messzire dobni), akkor azt a dobóhelyet használni sem lehet.