Urbanisztika, építészet (múlt, jelen, jövő)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 183
103 978
113
A fővárosnak marhára nem amiatt nincs pénze.
Hanem, mert az önkormányzati adóbevételeket elveszi az állam, cserébe kér jó magas szolidaritási befizetést is.
Tarlós alatt 160 mrd volt az iparűzési adóbevetele Pestnek, ma 320 mrd. Ebből von el 90 mrd a szolidaritási adó.Így is jóval több pénze van Gerinek, csak éhes a klientúra. Ezért tűnt el az a 200 mrd tartalek, amit Tarlós hátrahagyott.

Nem történik semmi extra, csak ami mindig, a komcsik felélik más pénzét. Mi a faxért vette meg Rákosrendezőt 50 mrd-ért, ha ma nincs benya buszokba???
Csak hogy keresztbe tegyen, de ezen túl már nincs ötlet.

Én azért kifejezetten örülök, hogy látjuk milyen ez a budapesti kormányzás. Már sokan elfelejtették.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 072
6 689
113
Tarlós alatt 160 mrd volt az iparűzési adóbevetele Pestnek, ma 320 mrd. Ebből von el 90 mrd a szolidaritási adó.Így is jóval több pénze van Gerinek, csak éhes a klientúra. Ezért tűnt el az a 200 mrd tartalek, amit Tarlós hátrahagyott.

Nem történik semmi extra, csak ami mindig, a komcsik felélik más pénzét. Mi a faxért vette meg Rákosrendezőt 50 mrd-ért, ha ma nincs benya buszokba???

Én azért kifejezetten örülök, hogy látjuk milyen ez a budapesti kormányzás. Már sokan elfelejtették.
És mennyi volt az infláció Tarlós óta? Kb.annyi amennyivel nőtt az iparűzési adó bevétel. Vagyis reál értékben csökkent a főváros rendelkezésére álló pénz.

Ez az az eset, amikor ütsz egy léket a hajón, majd elkezded szidni a kapitányt mert sűlyed a hajó.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 183
103 978
113
És mennyi volt az infláció Tarlós óta? Kb.annyi amennyivel nőtt az iparűzési adó bevétel. Vagyis reál értékben csökkent a főváros rendelkezésére álló pénz.

Ez az az eset, amikor ütsz egy léket a hajón, majd elkezded szidni a kapitányt mert sűlyed a hajó.
inflacio240212.jpg

Most a vicc kedvéért kiszámolom.
2019 végén választották meg.

Iparűzési adó inflával korrigálva

2019 160 mrd
2020 165,3 mrd
2021 173.7 mrd
2022 198.9 mrd
2023 233,9 mrd
2024 242.6 mrd helyette van 320 mrd.

Ha Tarlós alatt 10 mrd volt az elvonás, most 90 mrd, akkor reálértékben pont annyiból gazdálkodhat Karácsony mint Tarlós, inflával korrigálva is, csak a város a korábbi 200 mrd-os tartalékát már felélte.

Jelzem ezt a sztorit egyszer már láttuk. Demszky 230 mrd -os adóssággal adta át ugyanezt a fővárost, a BKV 400 mrd-os adóssággal futott, plusz a 4-es metrot be kellett a fővárosnak fejezni. Évente tîzmilliárdok a budapesti költségvetésből csak hiteltörlesztésre mentek el.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 072
6 689
113
inflacio240212.jpg

Most a vicc kedvéért kiszámolom.
2019 végén választották meg.

Iparűzési adó inflával korrigálva

2019 160 mrd
2020 165,3 mrd
2021 173.7 mrd
2022 198.9 mrd
2023 233,9 mrd
2024 242.6 mrd helyette van 320 mrd.

Ha Tarlós alatt 10 mrd volt az elvonás, most 90 mrd, akkor reálértékben pont annyiból gazdálkodhat Karácsony mint Tarlós, inflával korrigálva is, csak a város a korábbi 200 mrd-os tartalékát már felélte.

Jelzem ezt a sztorit egyszer már láttuk. Demszky 230 mrd -os adóssággal adta át ugyanezt a fővárost, a BKV 400 mrd-os adóssággal futott, plusz a 4-es metrot be kellett a fővárosnak fejezni. Évente tîzmilliárdok a budapesti költségvetésből csak hiteltörlesztésre mentek el.
Amit számolsz az a hivatalos, manipulált inflációs adatból jön ki. De mivel az elmúlt pár évben nem volt nagy gazdasági fellendülés, az iparűzési adó növekedés nagyrészt a valós inflációból következik. Ahogy a boltban is a valós inflációval emelkednek az árak, nem a kormány által számolttal.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 183
103 978
113
Amit számolsz az a hivatalos, manipulált inflációs adatból jön ki. De mivel az elmúlt pár évben nem volt nagy gazdasági fellendülés, az iparűzési adó növekedés nagyrészt a valós inflációból következik. Ahogy a boltban is a valós inflációval emelkednek az árak, nem a kormány által számolttal.
Most például sok csökkent hála az árrésstopnak. Elég vicces látni és elgondolkodtató mennyi lett a fogkrém / tejfol 10%-os árréstoppal és mennyi volt előtte. :oops:

Sztem ha a brüsszeli eurostat kritika nélkül elfogadja a magyar inflációs adatokat, akkor feltételezhetjük, hogy nem manipulált. Nem sok jóindulat van Brusszelből a kormány felé.

Az elelmiszerárakban volt 30-40%-os infla, de max. a repikaja drágupt a fővárosi közgyűlésnek emiatt. Ezzel együtt volt a fenti az infláció.

Ha történik egy beruházás, akár állami, vagy beindulnak a cégek, akkor az növeli az iparűzési adóbevételt. És mivel százalékos elvonás van, nő a szolidaritási hozzájarulás a szegényebb települések javára. Egyébként Győr, Székesfehérvár, Kecskemét Debrecen már most és hamarosan Szeged is nagyobb egy főre jutó iparűzési adó elvonását kap mint Bp.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 948
21 853
113
Az elelmiszerárakban volt 30-40%-os infla,
Volt abban több is, valamint minőségi infláció is volt, rosszabb minőség van már sok dologból, különösen zöldségből, mint előtte, az árakat a minőség rovására nyomták le. (meg shrinkflation -el is). Simán 100+% kummulatív élelmiszer infláció volt 2020 óta. A lazac ugyan nem drágult annyit, de a friss zöldség amit mindenki vesz, igen.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 908
66 155
113
Az végülis igaz, hogy egy szeméttelep mellett olcsóbb az ingatlan ára. ;)

Ezekkel a felhőkarcolókkal meg úgy vagyok, hogy a külföldi utjaikon posztolgatja a budapesti liberális elit, milyen szép tutifranko, itthon még jujj nem akarom.
De ettől függetlenül azon lehetett volna módosítani, mi épüljön pontosan.
Mi zárta ki, hogy ott is lakásokat építésenek az arabok?? Qrvára semmi.

Ha újra panel kell Pestre hát nem tudom. Menj el Dunaújvárosba, vmelyik paneldzsungelbe, élj ott három hónapot, aztán döntsd el arra vágysz -e.

Egyébként az egész világon felfelé mennek az ingatlanárak. Budapest még így is le van maradva árban. Tehát ami qrvadrága most is nem hiszem hogy olcsóbb lesz ha újabb paneleket huzol fel. Sajnos a külföldi és hazai befektetési vagy airbnb célú ingatlan szerzést nehéz szabályozni, az nyomja valószínűleg legjobban az árakat.

Állami bérlakásépítési program az örök dogma, de volt rá példa, hogy vhol segitett??

Én hogy tudtam házat építeni?
Először is 18 évig albérletben laktam. Volt hogy én, volt hogy külföldön a cég fizette. ( de csak akkor fizette, ha az itthonit fenntartom és fizetem :oops:)
4 évet dolgoztam a németeknél, hogy legyen egy alapom. Amelllé felvettem az 5%-os lakásépítési áfa kedvezményt, ez jó 20%-al lenyomta az árat. Mindenét a konyhabútorig, amit a fővállalkozó alá beletettem.
Nem nagyvárosban építettem, hanem elmentem 25 km-t arrébb és harmada volt a telekár.
Illetve felvettem egy rövid lejáratú magas havi törlesztésű hitelt. Amikor felepítettem utána újra kimentem külföldre dolgozni másfél -két évre, előtörlesztettem és kifizettem 5 év alatt.

Erre mkinek lehetősége van.
Nem kell mindig az államra várni.

De ha az állam, mit adtak nekünk a rómaiak?
Most drágább a lakás, ház ez egyébként világéletemben így volt, kivéve, amikor a devizahitelekkel bedöntöttek több millió embert.

Viszont most rengeteg olyan kedvezmény van, amivel én nem élhettem..
Ha lesz feleséged, odadobnak hozzátok 10 milliót babaváróra.
Van csok, falusi csok.1-től, 15 millióig a vissza nem térítendő.
A hitel kevesebb mint a fele a piaci hitelnek. 3%???
Van gyerek utáni adókedvezmény.
25 alatt 0 Szja, 30 alatt ha becsúszik egy gyerek újra 0 Szja lesz az asszonynak. Stb,stb..

Amikor én kezdtem, évtizedekig a béred 60%-át vette el az állam, ma minden kedvezmény nélkül 66% marad nálad és erre jönnek a kedvezmények.
Nyavajogni könnyebb.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 095
19 060
113

Ezekkel a felhőkarcolókkal meg úgy vagyok, hogy a külföldi utjaikon posztolgatja a budapesti liberális elit, milyen szép tutifranko, itthon még jujj nem akarom.
Szerintem te is tudod, hogy nem önmagában a felhőkarcolókkal volt a probléma, hanem azzal hogy ott belelógna a történelmi városképbe/Hősök terébe..
Ha semmi, akkor miért nem így promozta a kormányzat? -azért mert kb szartak bele, csak pénz.. pénz.. pénzecske...
Ha újra panel kell Pestre hát nem tudom. Menj el Dunaújvárosba, vmelyik paneldzsungelbe, élj ott három hónapot, aztán döntsd el arra vágysz -e.

Egyébként az egész világon felfelé mennek az ingatlanárak. Budapest még így is le van maradva árban. Tehát ami qrvadrága most is nem hiszem hogy olcsóbb lesz ha újabb paneleket huzol fel. Sajnos a külföldi és hazai befektetési vagy airbnb célú ingatlan szerzést nehéz szabályozni, az nyomja valószínűleg legjobban az árakat.
Mindent lehet szabályozni, pláne 2/3 -al,csak elhatározás kérdése.
Állami bérlakásépítési program az örök dogma, de volt rá példa, hogy vhol segitett??
Bécs?!
Ott legalább próbálkoznak
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Először is 18 évig albérletben laktam. Volt hogy én, volt hogy külföldön a cég fizette. ( de csak akkor fizette, ha az itthonit fenntartom és fizetem :oops:)
4 évet dolgoztam a németeknél, hogy legyen egy alapom. Amelllé felvettem az 5%-os lakásépítési áfa kedvezményt, ez jó 20%-al lenyomta az árat. Mindenét a konyhabútorig, amit a fővállalkozó alá beletettem.
Nem nagyvárosban építettem, hanem elmentem 25 km-t arrébb és harmada volt a telekár.
Illetve felvettem egy rövid lejáratú magas havi törlesztésű hitelt. Amikor felepítettem utána újra kimentem külföldre dolgozni másfél -két évre, előtörlesztettem és kifizettem 5 év alatt.

Most drágább a lakás, ház ez egyébként világéletemben így volt, kivéve, amikor a devizahitelekkel bedöntöttek több millió embert.

25 alatt 0 Szja, 30 alatt ha becsúszik egy gyerek újra 0 Szja lesz az asszonynak. Stb,stb..

Amikor én kezdtem, évtizedekig a béred 60%-át vette el az állam, ma minden kedvezmény nélkül 66% marad nálad és erre jönnek a kedvezmények.
Jók az észrevételeid.
Én annyit tennék hozzá az egész Karácsony/Budapest/àllam elvonàs dologhoz, akkor lenne igazán valid a dolog, ha közben nem 700milliárdert venne az állam Orbán vejkójától irodaházat.
Így minimum röhelyes szolidaritási hozzájárulás címén elvonni 90milliárdot.
Persze lehet ekézni Karácsonyt, bőven van miért, de az állam direktben szopatja őt és a Budapestieket is.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 072
6 689
113
Most például sok csökkent hála az árrésstopnak. Elég vicces látni és elgondolkodtató mennyi lett a fogkrém / tejfol 10%-os árréstoppal és mennyi volt előtte. :oops:

Sztem ha a brüsszeli eurostat kritika nélkül elfogadja a magyar inflációs adatokat, akkor feltételezhetjük, hogy nem manipulált. Nem sok jóindulat van Brusszelből a kormány felé.

Az elelmiszerárakban volt 30-40%-os infla, de max. a repikaja drágupt a fővárosi közgyűlésnek emiatt. Ezzel együtt volt a fenti az infláció.

Ha történik egy beruházás, akár állami, vagy beindulnak a cégek, akkor az növeli az iparűzési adóbevételt. És mivel százalékos elvonás van, nő a szolidaritási hozzájarulás a szegényebb települések javára. Egyébként Győr, Székesfehérvár, Kecskemét Debrecen már most és hamarosan Szeged is nagyobb egy főre jutó iparűzési adó elvonását kap mint Bp.
Ha elfogadjuk a hivatalos inflációs adatot, akkor az elmúlt 5 évben Budapesten egy hatalmas gazdasági fellendülés volt, évi 5 % körüli gazdasági növekedéssel. Ilyenről álmodik Nagy Márton is. Az a baj hogy ez sajnos csak álom.

Az Eu elég sok mindent elfogad, csak a módszertant határozza meg. Én nem vagyok meggőződve arról, hogy máshol nem manipulálnak az inflációs adattal. Nem véletlenül erősödnek a protest pártok mindenhol.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 501
18 411
113
Nem nem melle annak a helyere…egy alapos kornyezet renovalas es talajcsere utan ahigy azt a jogszabaly elo irja ha szemettelepre epult varosba akarsz koltozni ird be hogy martonvasar.ingatlan.hu.
Arrol a csurhekrol beszelsz akik lajkokert mindenuket oda adjak higy dubajban nyomjanak szelfit? Te tenyleg ezzel azonositas kozel masfel millio budapestit?
Ja arabok, koszi latom nincs veluk tapasztalatod. Ok nem az atlagember penztarcajat kepviselik igy is elarasztja a budapesti ingatlanpiacot a sok arab kinai ukran, hat meg ha az arabok egy akkora felhokarcolot epiteni mint innen a kurva hegynek csufolt kekesink 2/3a
Kerteshazban nottem fel panelban elek 10 eve de nem a szocira kell gondolni hanem a modernebbre ahhoz meg menj becsbe
Egyébként az egész világon felfelé mennek az ingatlanárak. Budapest még így is le van maradva árban.
Dejooooo. Csak a keresetunk meg a hitelminositesunk nem megy vele fel
Tehát ami qrvadrága most is nem hiszem hogy olcsóbb lesz ha újabb paneleket huzol fel. Sajnos a külföldi és hazai befektetési vagy airbnb célú ingatlan szerzést nehéz szabályozni, az nyomja valószínűleg legjobban az árakat.
Ez az egyik nagy baj hogy jogszabaly nincs ra.
Anno szuleimnek/nagyszuleimnek igen.
Mar akkor is ennyire el voltak szallva az arak? Hogy 200-250 egy albérlet es keresel 300-350?
4 évet dolgoztam a németeknél, hogy legyen egy alapom.
Nem szeretnem elhagyni az orszagom mert ha elhagyom soha tobbet nem jovok vissza ezt tudom magamrol koszonom.
Amelllé felvettem az 5%-os lakásépítési áfa kedvezményt, ez jó 20%-al lenyomta az árat. Mindenét a konyhabútorig, amit a fővállalkozó alá beletettem.
Ma mar a nagy varos vonzas korzete durvan 50km addig elegge draga irrealisan neha.
Illetve felvettem egy rövid lejáratú magas havi törlesztésű hitelt.
Ahhoz olyan fizu is kell.
Amikor felepítettem utána újra kimentem külföldre dolgozni másfél -két évre, előtörlesztettem és kifizettem 5 év alatt.
Ezt jol tetted
Igaz eleg szegyen hogy itthon boldogulj par evente ki kell menni kulfoldre hogy elo torlesz igazad van…
Az egy csunya ugy…
Jaaa tenyleg meg a csok meg az apam fasza ossze jott ismerosnek a 3 gyerek nagyszeru meghalt ra nem sokra ra basztak a bunti kamtot is gratulalunk.
A masik eset meg ismerosimkorben a gyerek halt meg es ment a bunti szep humanus kurvajo lehetoseg tenyleg.
Jolvan latom nem vagy tisztaban a magyar kozepreteg munkaltatoi viszonyaval elegge.
Csak a kasszaknal elkoltod 2het alatt.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 908
66 155
113
Szerintem te is tudod, hogy nem önmagában a felhőkarcolókkal volt a probléma, hanem azzal hogy ott belelógna a történelmi városképbe/Hősök terébe..

Ha semmi, akkor miért nem így promozta a kormányzat? -azért mert kb szartak bele, csak pénz.. pénz.. pénzecske...

Mindent lehet szabályozni, pláne 2/3 -al,csak elhatározás kérdése.

Bécs?!
Ott legalább próbálkoznak
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Jók az észrevételeid.
Én annyit tennék hozzá az egész Karácsony/Budapest/àllam elvonàs dologhoz, akkor lenne igazán valid a dolog, ha közben nem 700milliárdert venne az állam Orbán vejkójától irodaházat.
Így minimum röhelyes szolidaritási hozzájárulás címén elvonni 90milliárdot.
Persze lehet ekézni Karácsonyt, bőven van miért, de az állam direktben szopatja őt és a Budapestieket is.
A bécsi önkormânyzati lakâsprogramot valóban példamutatónaklehet nevezni. De nem szabad elfelejteni, hogy praktikusan az 1.VH után indult, azóta folyamatosan tart. Jelenleg 220000 önkormányzati lakás van Bécsben, ami a lakâsállomâny 25%-a.További 20% szövetkezeti lakás. Csak a bécsi lakások 14%-a öröklakás.Az átlagbérleti dij 9,9 euro/m2 egy 2020-as tanulmány szerint. A lakások átlagnagysága ugyanezen tanulmány szerint 75 m2. Nem a legfrissebb tanulmány, de a nagyságrendet mutatja. Bécs városa a világ legnagyobb lakâstulajdonosa.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 948
21 853
113
A bécsi önkormânyzati lakâsprogramot valóban példamutatónaklehet nevezni. De nem szabad elfelejteni, hogy praktikusan az 1.VH után indult, azóta folyamatosan tart. Jelenleg 220000 önkormányzati lakás van Bécsben, ami a lakâsállomâny 25%-a.További 20% szövetkezeti lakás. Csak a bécsi lakások 14%-a öröklakás.Az átlagbérleti dij 9,9 euro/m2 egy 2020-as tanulmány szerint. A lakások átlagnagysága ugyanezen tanulmány szerint 75 m2. Nem a legfrissebb tanulmány, de a nagyságrendet mutatja. Bécs városa a világ legnagyobb lakâstulajdonosa.
Persze, hogy ilyen időtávon látványosabbak az eredmények, de igaziból ez nem érv az ellen, hogy vére mi is elkezdjük (tudom, hogy nem is annak szántad, de esetleg valaki annak akarja érteni)

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 510
34 828
113
Persze, hogy ilyen időtávon látványosabbak az eredmények, de igaziból ez nem érv az ellen, hogy vére mi is elkezdjük
Elnézést, de a hosszú távú tervezés intézménye itthon nagyon sok esetben pár évtizede nem ismert/hallott fogalom, kurzustól valamint helyzettől függetlenül, jelenben, múltban és jövőben egyaránt

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 275
3 351
113

Sosem dolgoztam naluk, de talan az önkormányzatok költségvetésében a fogkrém-tejfölnél nagyobb tétel a rezsicsökkentés nélküli energia, üzemanyag,meg a fizetések.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113

És a többi adó hova megy? Mert nem az önkorik szlájára...
Egyébként meg az összes kerületnek kint van a segge a nadrágból, nem csak a fővárosnak.

Rákosdubaj meg...
Nekem személy szerint tetszik, az egy dolog.
Viszont egy ilyen léptékű dologról, ami az összes további városlakó generációnak
szignifikánsan megváltoztatja a városképét krvára nem fentről kell dönteni.
Hanem elsősorban azokat megkérdezni, akik abban a városban laknak.
Meg mondjuk építész, város és közlekedésmérnök szakemberek objektív véleménye se ártana.
Ez nem egy plusz szint felhúzása egy családi házra, kicsit komolyabb.

• Robot
Reactions: megazez

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 908
66 155
113
Elfelejtettem:Bécsben az 2.VH óta szocdem regionális kormàny van.Előtte is domináltak, de volt egz szünet 1933 és 45 között. Régebben szocialista párt volt.Aztán modernizálták magukat szocdemnek, aztán az utolsó kb15 évben vedlettek zöldvöröslmbtq párttá. Azóta el is vesztette az abszolút többségét.
Régebben nem kaptál önkormányzati lakást, de még takaritónéni sem lehettél szoci párttagság nélkül. Eredetileg csak osztrák állampolgárok kaphattak önkormànyzati lakást.
Persze, hogy lehetne itthon is ilyen vagyhasonló programot csinálni, tanulmányozva a bécsi tapasztalatok pozitiv, negativ oldalát. Mert mindkettő van.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 183
103 978
113
Sosem dolgoztam naluk, de talan az önkormányzatok költségvetésében a fogkrém-tejfölnél nagyobb tétel a rezsicsökkentés nélküli energia, üzemanyag,meg a fizetések.
Az előzményt elolvastad, mire írtam? Kifogásolták hiaba 15-18% volt az infla az élelmiszer magasabb. Arra céloztam én is, ez a pesti önkorit nem érinti, A gáz, üzemanyag igen. Ahogy minden önkorit és az államot is. 1 különbség van Pest és a többi önkori tömegközlekedése közt, Minden önkormányzat saját zsiron a sajátját tartja fent, kivéve Pest akit ebben támogat a kormány. Legutóbb is, két hete, még ezen felül extrába odadobott a kormány 50 mrd új viloamosokra. Éppen annyit amennyiért a rakosrendezoi szemettelepet sikerült megvenni.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 908
66 155
113
Ez sztem nem így van! Ez megint tipikusan a szomszéd fűje zoldebb mentalitás!
Elég csak a Zrinyit megnézni, amit 10 éves program ciklusokon át. Van rengeteg hibája, de alapvetően egy nehézdandár felépítését szolgálja mínusz tízről. És ez meglehet 2026 végére. Mások is vállalták ilyet anno és messze nem tartanak ahol mi. A honnan hovát érdemes nézni.

Nem ismerem a bécsi bérlakás progit. Valószínűleg elég kevesen innen.
Mi nem a bérlakás progit stratégia mentén indultunk el, hanem mindenkinek legyen lehetőség szerint saját tulajdonában és ne a nyugdíjából is bérelje,
Sztem a covidig, haboruig ez nagyon szépen haladt, dübörgött a családi házépítés.
Én vidéken lakok, huszoniksz kilométerre a megyezékhelytől. Mivel bejárok melózni, látom hány új utca, nem ház épült és még most is zajlik, csak az üteme lassabb.

Azon meg nem kell csodálkozni 2020 és 22 óta tartó háború tükrében, hogy vannak gödrök. Mhol vannak, nemcsak itthon.
Lehet kell Pestnek bérlakás progit, már itt is építettek vállakozók többszintes társasházat falura és kiadják, eladják. Felfelé építkezni olcsóbb mint széltébe,

De kik is laknak ebben a bécsi bérlakásban? Én járok át sűrűn Ausztriába, sztem az átlagnál többször Bécsbe. Közelebb van mint Pest. Szeretek ott az asszonnyal lófrálni, de van több áruház ahonnan azonnal kifordulunk. Ahol 80-90% a muszlimm ott qrvára nem érzem komfortosan magam. Láttam iskolai statisztikát meg az utcán mekkora az arányuk. A vicc ez nem egész Ausztriára jellemző, de amit 45 óta a vörösök irányítanak Bécs, az sajnos teljes tévúton, ha már hosszú távú tervezés..,szóval lehet jó a bécsi bérlakásorogi, csak már nem az európaiaknak épül.
Hangsúly a "már" on! Elvégre Bécs lakósságának fele migrációs eredetű. Ez minden, magyar, zsidó, cseh, lengyel, orosz, szlovák volt jugó, arab, perzsa, iraki, szir, afrikai...