szakasz szinten már mindenképp, de mikrodrón már akár a rajnál is, úgy tekints rá, hogy benézek a sarkon vele, vagy az épület mögé.De lépjünk túl ezen. Az alapvető kérdés az, hogy milyen vezetési szinten kell megjelennie először a drónnak.
szakasz szinten már mindenképp, de mikrodrón már akár a rajnál is, úgy tekints rá, hogy benézek a sarkon vele, vagy az épület mögé.De lépjünk túl ezen. Az alapvető kérdés az, hogy milyen vezetési szinten kell megjelennie először a drónnak.
Van az az infomennyiség, ami már árt.Szerintem nem ördögtől való ha már szakasszinten megjelenik.
Főleg gèpesített alegysègeknèl.
A törzsraj úgyis kevesebb főbök szokott állni.
Egy lynx-be(bármibe)+1 ember mèg befèrne.
Meg a cucc is.
Ha + infója van az csak jó.
Szerintem kell a drón, de nem a parancsnoknak kell nézni a képet. Neki csak az infót kell megkapni. Kb. "négy ember balra 300 méterre a piros tetős ház mögött" .Az a baj ezzel a drón dologgal, hogy amíg azzal foglalkozik a parancsnok, hogy nézi a drón képét, addig nem a raját/szakaszát vezeti. Nagyon könnyű belemerülni a drónba és addig vezetetlen a raj/szakasz.
Sima lövész alegységnél rajnak biztosan nem kell (a raj parancsoka nem hagyhatja vezetetlenül a raját 1-2 percig), a szakasznál már legalább annyi ervet tudok mellette, mint ellene. A századnak egyértelműen kell és az is fontos, hogy a század drónját láthassák a szakaszparancsnokok (BMS rendszer).
Szia..ha régen szakasszinten volt Strela /Igla rakéta akkor egy fél kg-os dron is elfér boven..ismeretlen helyen hatalmas segitség ha felderiti a következo 5-700 m-es szakaszt..5 perc üzembe helyezni, kirepteted aztán máris tisztábban látszSzerintem nem ördögtől való ha már szakasszinten megjelenik.
Főleg gèpesített alegysègeknèl.
A törzsraj úgyis kevesebb főbök szokott állni.
Egy lynx-be(bármibe)+1 ember mèg befèrne.
Meg a cucc is.
Ha + infója van az csak jó.
Ok...én 2 heteztem az ukri határon 2,5 évet tik-takbanSzia!
A déli határ; amikor ÖTT-s voltam, még csak az volt. A legkevesebb idő, amennyire menni lehetett, 4 hét volt.
..nem panaszként irom..önként vállaltam
Az úgy nem működik, mert jönni fognak a kérdések, hogy, milyen fegyverük van, merre biztosítanak, mit csinálnak, merről érdemes odamenni stb. Alapvető dolog, hogy a parancsnoknak látnia kell azt amiről dönt (főleg raj/szakasz szinten).Szerintem kell a drón, de nem a parancsnoknak kell nézni a képet. Neki csak az infót kell megkapni. Kb. "négy ember balra 300 méterre a piros tetős ház mögött" .
A MANPADS be volt rakva a gépbe és csak akkor került elő ha kellett (és nem 5 perc a beüzemelése sem).Szia..ha régen szakasszinten volt Strela /Igla rakéta akkor egy fél kg-os dron is elfér boven..ismeretlen helyen hatalmas segitség ha felderiti a következo 5-700 m-es szakaszt..5 perc üzembe helyezni, kirepteted aztán máris tisztábban látsz
Tedd fel a kérdést magadnak, mi a jobb:Az úgy nem működik, mert jönni fognak a kérdések, hogy, milyen fegyverük van, merre biztosítanak, mit csinálnak, merről érdemes odamenni stb. Alapvető dolog, hogy a parancsnoknak látnia kell azt amiről dönt (főleg raj/szakasz szinten).
A MANPADS be volt rakva a gépbe és csak akkor került elő ha kellett (és nem 5 perc a beüzemelése sem).
Az úgy nem működik, mert jönni fognak a kérdések, hogy, milyen fegyverük van, merre biztosítanak, mit csinálnak, merről érdemes odamenni stb. Alapvető dolog, hogy a parancsnoknak látnia kell azt amiről dönt (főleg raj/szakasz szinten).
Kb. ugyanazt akartam írni ami @32karakter. Még annyival egészíteném ki, hogy a drón operátornak nem feltétlenül kell a szakasszal együtt mozogni, mert az problémás lehet. Mozgás közben nem tudja irányítani a drónt + nézni a képet. Szerintem jobb helyen van egy hátul várakozó járműben.Tedd fel a kérdést magadnak, mi a jobb:
A parancsnok -es senki mas- nem tud arról, hogy ott van négy ember balra ott van
Legalább tud róla a parancsnok
Ne adj isten mivel tud róla a parancsnok odaszólt hogy mutasd, megnézi addig áll a manőver és dönt.
Van olyan, hogy túl sok infó, de ez pont nem az szerintem, van egy ember, aki előre értékel és jelzi, ha valami fontos lehet.
Nem így működik a dolog. A századnak biztosan van drónja (ha a szakasznak is jutna). Attól a drontól ilyen információkat, hogy 4 ember a piros ház mögött simán megkap a szakaszparancsnok...Tedd fel a kérdést magadnak, mi a jobb:
A parancsnok -es senki mas- nem tud arról, hogy ott van négy ember balra ott van
Legalább tud róla a parancsnok
Ne adj isten mivel tud róla a parancsnok odaszólt hogy mutasd, megnézi addig áll a manőver és dönt.
Van olyan, hogy túl sok infó, de ez pont nem az szerintem, van egy ember, aki előre értékel és jelzi, ha valami fontos lehet.
Azt felejtsd el, hogy a drónjezelővel majd a szakasz parancsnoka radión hatékonyan tudja tartani a kapcsolatot. A szakasz parancsnoka így is minimum 2 rádióhálón m8nimum 4-5 emberrel kommunikál.Kb. ugyanazt akartam írni ami @32karakter. Még annyival egészíteném ki, hogy a drón operátornak nem feltétlenül kell a szakasszal együtt mozogni, mert az problémás lehet. Mozgás közben nem tudja irányítani a drónt + nézni a képet. Szerintem jobb helyen van egy hátul várakozó járműben.
Anno megprobaltam GPS koordinatakat átdobni egy Tabletre a térképre és sikerült.de körülményesen.....Persze ha volna egy egyszerübb modszer hogy csak rabökök a térképre és akivel össze vagyok kötve megjelenik nála rögtön, esetleg még megjegyzsként hogy pl. aknavetö....vagy ellenséges raj 2 fö.........Biztos létezik máshol már, csak nalunk még nem...Nem így működik a dolog. A századnak biztosan van drónja (ha a szakasznak is jutna). Attól a drontól ilyen információkat, hogy 4 ember a piros ház mögött simán megkap a szakaszparancsnok...
Azt felejtsd el, hogy a drónjezelővel majd a szakasz parancsnoka radión hatékonyan tudja tartani a kapcsolatot. A szakasz parancsnoka így is minimum 2 rádióhálón m8nimum 4-5 emberrel kommunikál.
Au hogy hol van és hogyan működik, az szerintem nagyon helyzet függő mondjuk. És simán lehet, hogy bizony problémákat is fog okozni(okozhat a megléte - ezeket meg kell oldani, kompromisszumok, stbstbKb. ugyanazt akartam írni ami @32karakter. Még annyival egészíteném ki, hogy a drón operátornak nem feltétlenül kell a szakasszal együtt mozogni, mert az problémás lehet. Mozgás közben nem tudja irányítani a drónt + nézni a képet. Szerintem jobb helyen van egy hátul várakozó járműben.
Őőőőő msot nekem ez a két dolog kicsit üti egymást, vagy hogy gondoltad? Hogy századnál van a drónos, és majd kikülönítik a szakaszhoz, ha kell?Nem így működik a dolog. A századnak biztosan van drónja (ha a szakasznak is jutna). Attól a drontól ilyen információkat, hogy 4 ember a piros ház mögött simán megkap a szakaszparancsnok...
Azt felejtsd el, hogy a drónjezelővel majd a szakasz parancsnoka radión hatékonyan tudja tartani a kapcsolatot. A szakasz parancsnoka így is minimum 2 rádióhálón m8nimum 4-5 emberrel kommunikál.
Arról beszélek, hogy a század drónjától kapott infót megkapják a szakaszparancsnokok is, ezért nekik nem kell drón.Őőőőő msot nekem ez a két dolog kicsit üti egymást, vagy hogy gondoltad? Hogy századnál van a drónos, és majd kikülönítik a szakaszhoz, ha kell?
Arról beszélek, hogy a század drónjától kapott infót megkapják a szakaszparancsnokok is, ezért nekik nem kell drón.
Szia,
Ezt elhinnem neked, csak ezt mar elhittem egyszer:
Szoval en ebbol azt ertem, hogy szerinted ha az alarendeltje a dronkezelo, akkor nem tud vele radion beszelni, ha mas alarendeltje, akkor meg igen?
Masik kerdes: nem szokas pl. gepjarmuvel jarorozni szakasz szinten, vagy EAP-ot uzemeltetni raj szinten? Mert ha igen, akkor pl. ott igen nehezen osztoznak meg a szazad egyetlen dronjan a 9 EAP-on (de ha csak 3, mert a 9 rajbol 6 epp pihen, akkor a szazad egyetlen dronkezelojenek is pihennie kell neha).
Szia,Nem fogok felrajzolni egy század rádió hálót, de arra mérget vehetsz, hogy a század drónpilótája direktben nem fog a szakaszparancsnokkal beszélni, hisz ő a század parancsnokának jelent és a század parancsnoka dönt arról, hogy mit oszt meg és mit nem oszt meg a szakaszparancsnokaival.
Mi köze van az információmegosztásnak a parancshoz? Az, amikor az 1. szakasz parancsnokának azt mondja, hogy 4 ember van a piros ház mögött az információmegosztás. A parancs az egy cselekvésre vonatkozó utasítás, nem pedig információátadás. Azt hogy adod parancsba, hogy van 4 ember a piros ház mögött?Szia,
Koszi a valaszt!
Eszembe sem jutott, hogy egy szazadparancsnok nem parancsokat ad, hanem informaciokat ismetelget.
Igy mar azt is jobban ertem, hogy egy BMS miert olyan nagy dolog.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..