Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Arra akar utalni, hogy jelenleg az amúgy mindenkinek (nekem is) kényelmes vármegye/országbérlet rendszer az amúgy sem acélos bevételeket tovább csökkentette és igy nincs pénz fenntartásra sem nemhogy fejlesztésre ---> szolgàltatás minőségének romlása.

A jegyvizsgáló rendszer költsége az szemléletes kiadási példa.

Összességèben a populista intézkedések következményeire akarna rávilágítani.
VÍLÁGOS volt Krisss, tényleg nem vagyok ám annyira hülye - talán :) - mint amilyennek gondolsz!

A populizmus káros hatására mutatott rá az a 24.hu cikk, POPULIZMUSSAL, én meg erre mutattam rá, rögtön utána!

Mert hogy a jegyvizsgáló ami oda lett citálva, hogy majdnem annyiba kerül fenntartani ezeket az állásokat mint amennyiért jegyet értékesít a MÁV, bár valóban populizmus miatt IRREÁLISAN olcsósított lett (igen, csak itt miattad leírom még 1x, hogy !TUDOM! hogy 2026-ban egy 10k alatti olyan pl. Pestmegye bérlet, ami még BKV-bérlet is, az NEM REÁLIS, tudom!), populista szar kontextus, és túl egyszerűsítése az egész munkakörnek, azok az emberek NEM CSAK azért vannak ott a szerelvényen, hanem 100 másik okból is, vonatkísérőként IS.

Nos, adva van egyébként akkor az a helyzet hogy irreálisan olcsó a MÁV, ebben megállapodhatunk szerintem, én is látom, kérdés hogy most akkor kell erőltetni a tömegközlekedést? Ha igen, akkor mi vonz be több utast a közösségi közlekedésbe, az olcsóság - jelenlegi helyzet - vagy a magasabb áron de pontosabb, jobb minőség?!

Ezekre én a választ nem tudom, hatástanulmányt, valós számokat, kutatásokat nem láttam. Azt sem tudom mennyire érinti ezt a területet az a forráshiány, amivel pl. az EU direkt azért szopat minket, hogy megbuktassa a Fideszt, vagy mennyi személyesen Lázár Johhny felelőssége ebből.

Csak annyit látok már megint, hogy nem fekete-fehér, hanem SXGA, kurva sok millió színárnyalat.

Hát a helyi posták bezárása miatt nem aggódott nagyon senki. Igaz, hogy ezzel eléggé megszop.ttak sok embert, meg munkanélküliek is lettek,de sebaj; a postások nálam panaszkodnak, hogy mennyit túlóráznak túlóra fizetés nélkül, de legalább mindenki elégedetlen.
Én annak sem örülök, meg egy millió más dolognak sem. De azt amennyire kívülállóként látom, a postának mint intézmény az internet, E-mail szolgáltatások, videótelefonálás, bankszámla és átutalási rendszer és a futárcégek basztak be, de nagyon.

Töredékére esett a valós kihasználtság. Leszünk még szarban mások is, ha a robotizáció mondjuk elveszi a munkánkat, a Postát érte talán a leghamarabb ez a jelenség, sajnos.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
2026.01.26. Déli körvasút átépítése Kelenföld- Ferencváros- Kelenföld- Déli- Kelenföld.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Arra akar utalni, hogy jelenleg az amúgy mindenkinek (nekem is) kényelmes vármegye/országbérlet rendszer az amúgy sem acélos bevételeket tovább csökkentette és igy nincs pénz fenntartásra sem nemhogy fejlesztésre ---> szolgàltatás minőségének romlása.

A jegyvizsgáló rendszer költsége az szemléletes kiadási példa.

Összességèben a populista intézkedések következményeire akarna rávilágítani.

Ha lényegében így sem a valódi árát kérték el a vasúti személyszállításnak, hanem egy irreálisan nyomottat, aminek az ellenőrzése is szinte annyi pénzt emésztett fel mint amit behozott, a végén pedig az állam tartotta el a vasúti személyszállítást közpénzből, akkor nem tök mindegy, hogy beszednek egy átalánydíjat mindenkitől és utána az állam ugyanígy kitömi a vasútat a zéneadómból??

Egyébként ha a mindenki megveszi a bérletet (és nem bliccel a negyede) még akár több pénz is jön be belőle. Nem tudom mennyire fedi le azt az üzletágat, mindesenestre a MÁV Személyszállítási Zrt. 2022/23/24-as belföldi árbevétele nyilvános, eszerint:
2022-ben §110 milliárd,
2023-ban ~119 milliárd (félévkor vezették be a vármegyebérletet),
2024-ben ~165 milliárd forint volt,
lletve ehhez jött kb. 27-30 milliárd Ft viszonylag stabil "export" bevétel (gondolom nemzetközi vonalakból).
2025-ös adat még nincs de nem látom azt a nagy bevételcsökkenést. Ugyanakkor olyat láttam, hogy a tipikusan bliccelő srácok mind mutatták fel a vilin a vármegyebérletet ,mert annyire olcsó, hogy fölösleges csalni.

Nem piaci alapon működik, soha nem azon működött a MÁV hanem állami dotációból, így a bevételek alakulásán lényegében kár aggódni.
A vasútat meg a tömegközlekedést állampolgári kötelességed eltartani, ha használod, ha nem, és ez úgy tűnik itthon mindig is így lesz.

Eretnek gondolatként persze lehetne piaci alapon működtetni, és abból fejleszteni, de a jegyárak hoppá 2-3x-ak lennének, a gazdaságilag életképtelen mellékvonalakat pedig bezárnák. De erre szörnyű is gondolni mert rögtön kitör a parasztlázadás. Így viszont nyugodtan verhetik a nyálukat a lyóember elvtársak és vasútbuzik, hogy a fölösleges mellékvonalak is működjenek szépen továbbra is, hiszen azt nem ők, és nem is az a 3 utas fizeti ki. De az állam persze fizesse...

Ha lényegében így sem a valódi árát kérték el a vasúti személyszállításnak, hanem egy irreálisan nyomottat, aminek az ellenőrzése is szinte annyi pénzt emésztett fel mint amit behozott, a végén pedig az állam tartotta el a vasúti személyszállítást közpénzből, akkor nem tök mindegy, hogy beszednek egy átalánydíjat mindenkitől és utána az állam ugyanígy kitömi a vasútat a zéneadómból??

Egyébként ha a mindenki megveszi a bérletet (és nem bliccel a negyede) még akár több pénz is jön be belőle. Nem tudom mennyire fedi le azt az üzletágat, mindesenestre a MÁV Személyszállítási Zrt. 2022/23/24-as belföldi árbevétele nyilvános, eszerint:
2022-ben §110 milliárd,
lletve ehhez jött kb. 27-30 milliárd Ft viszonylag stabil "export" bevétel (gondolom nemzetközi vonalakból).
2025-ös adat még nincs de nem látom azt a nagy bevételcsökkenést. Ugyanakkor olyat láttam, hogy a tipikusan bliccelő srácok mind mutatták fel a vilin a vármegyebérletet ,mert annyire olcsó, hogy fölösleges csalni.

Nem piaci alapon működik, soha nem azon működött a MÁV hanem állami dotációból, így a bevételek alakulásán lényegében kár aggódni.
A vasútat meg a tömegközlekedést állampolgári kötelességed eltartani, ha használod, ha nem, és ez úgy tűnik itthon mindig is így lesz.

Eretnek gondolatként persze lehetne piaci alapon működtetni, és abból fejleszteni, de a jegyárak hoppá 2-3x-ak lennének, a gazdaságilag életképtelen mellékvonalakat pedig bezárnák. De erre szörnyű is gondolni mert rögtön kitör a parasztlázadás. Így viszont nyugodtan verhetik a nyálukat a lyóember elvtársak és vasútbuzik, hogy a fölösleges mellékvonalak is működjenek szépen továbbra is, hiszen azt nem ők, és nem is az a 3 utas fizeti ki. De az állam persze fizesse...
Valami középút kéne ide. Nagyon hiànyzik a màv cargo...

Mondjuk a fizetős jegy-bérlet konstrukció esetében azért van egy ki nem mondott társadalmi elkülönítő hatása, főleg ha az ember IC kocsiba vesz jegyet. Avagy bizonyos társadalmi rétegek/elemek sokkalta kisebb eséllyel fognak egy IC kocsiban spawnolni, mint mondjuk egy alacsonyabb színvonalú egységben.

Na és ha mondjuk ingyenessé tennénk a MÁV-ot, akkor azért a mostaninál sokkalta több olyan elem is megjelenne a járatokon, aki a társas viselkedési formákra vagy a társadalmi minimálnormák betartására képtelen. Aki meg most is nekitámad a kallernak - lásd szentendrei HÉV - mondjuk bliccelés miatt, annál meg még inkább nem lesz visszatartó erő.

Mondjuk a fizetős jegy-bérlet konstrukció esetében azért van egy ki nem mondott társadalmi elkülönítő hatása, főleg ha az ember IC kocsiba vesz jegyet. Avagy bizonyos társadalmi rétegek/elemek sokkalta kisebb eséllyel fognak egy IC kocsiban spawnolni, mint mondjuk egy alacsonyabb színvonalú egységben.

Na és ha mondjuk ingyenessé tennénk a MÁV-ot, akkor azért a mostaninál sokkalta több olyan elem is megjelenne a járatokon, aki a társas viselkedési formákra vagy a társadalmi minimálnormák betartására képtelen. Aki meg most is nekitámad a kallernak - lásd szentendrei HÉV - mondjuk bliccelés miatt, annál meg még inkább nem lesz visszatartó erő.
Én ezt nem is értem, hogy köztudottan hanyatló, no-go országokban, úgyis mint pl. FR, IT, GB (vagy a csehek) hogy a pékben tudják vajon
ezt az egész, teljességgel megoldhatatlan problémát megoldani :o

Én ezt nem is értem, hogy köztudottan hanyatló, no-go országokban, úgyis mint pl. FR, IT, GB (vagy a csehek) hogy a pékben tudják vajon
ezt az egész, teljességgel megoldhatatlan problémát megoldani :o

Pl. úgy hogy Angliában egy 100 km utazásra a jegy átszámítva 23 000 Ft. Egy útra, nem ám retúr.
(bár ez kicsit torzít mert úgy nézem változó árú jegyek vannak, mint a fapadosoknál, ha előre veszed akkor lehet fele, akár negyede is).

Mondjuk tipikusan 12 000 Ft egy reggeli ingázásnál, az éjféli vonat meg nem megy szinte ingyen tök üresen, hanem baromi drága.

Csak ezt itthon történelmi örökségek miatt nehéz lenne lenyeletni.

2022-ben §110 milliárd,

Tömegközlekedés/vasúti szállítás mindenre hatással van; eleve nemzetbiztonsági érdek, ellátás és környezetvédelem. Általában dotálják tudtommal mindenütt, mert létkérdés a megléte a legtöbb országban.

Tömegközlekedés/vasúti szállítás mindenre hatással van; eleve nemzetbiztonsági érdek, ellátás és környezetvédelem. Általában dotálják tudtommal mindenütt, mert létkérdés a megléte a legtöbb országban.

Szavazatvásárlás állami pénzből. Ideológiát meg lehet rá gyártani, meg kreatívan számolgatni hány eurónyi céókettőt "spóroltunk" meg így.

Érdekes módon felépülni meg üzemelni a századelőn meg teljesen piaci - magántőke alapon is tudott valahogy..

Szavazatvásárlás állami pénzből. Ideológiát meg lehet rá gyártani, meg kreatívan számolgatni hány eurónyi céókettőt "spóroltunk" meg így.

Érdekes módon felépülni meg üzemelni a századelőn meg teljesen piaci - magántőke alapon is tudott valahogy..
Igen, de változott a terület is, ahol működtetve volt. A cucializmus idején kb. minden faluba ment vonat meg félóránként autóbusz; el lehetett jutni bárhonnan bárhová. A MÁV a mellékvonalak jelentős részét "felszámolta". A nagy kihasználtságú vonalak meg valószínűleg elketyegnének piaci alapon is, csak a legtöbb továbbra sincs túl acélos állapotban ahhoz képest, hogy 2026 van.

Pl. úgy hogy Angliában egy 100 km utazásra a jegy átszámítva 23 000 Ft. Egy útra, nem ám retúr.
(bár ez kicsit torzít mert úgy nézem változó árú jegyek vannak, mint a fapadosoknál, ha előre veszed akkor lehet fele, akár negyede is).

Mondjuk tipikusan 12 000 Ft egy reggeli ingázásnál, az éjféli vonat meg nem megy szinte ingyen tök üresen, hanem baromi drága.

Csak ezt itthon történelmi örökségek miatt nehéz lenne lenyeletni.
OK, de a kinti fizukhoz képest ez nem egy hatalmas költés.
Kihasználtság meg szervezés kérdése.

Igen, de változott a terület is, ahol működtetve volt. A cucializmus idején kb. minden faluba ment vonat meg félóránként autóbusz; el lehetett jutni bárhonnan bárhová. A MÁV a mellékvonalak jelentős részét "felszámolta". A nagy kihasználtságú vonalak meg valószínűleg elketyegnének piaci alapon is, csak a legtöbb továbbra sincs túl acélos állapotban ahhoz képest, hogy 2026 van.

Fejben előre kéne lépnie kicsit az országnak, a MÁV-nak na meg az ellenzéknek is, hogy erről lehessen normális keretek között beszélni és figyelembe venni a költségeket és realitásokat. Pl. hogy mennyibe is kerül elindítani egy vonatot és karbantartani, megépíteni a pályát, infrát hozzá. Azokat a költségeket pedig legalább közelítőleg ki kell tudni termelnie a jegyáraknak, bérleteknek. A vasút nagyon hasznos és működőképes tud lenne, de van egy merevsége és egy méretgazdaságossága. Nem látom be pl. hogy ott ahol egy buszjárat jobb, rugalmasabb és olcsóbb megoldás lenne, mi a fenének kell csakazértis vasútat üzemeltetni, közpénzből. Metrót sem építenek mindenki háza elé..

• Hűha
Reactions: Kim Philby
Nem látom be pl. hogy ott ahol egy buszjárat jobb, rugalmasabb és olcsóbb megoldás lenne, mi a fenének kell csakazértis vasútat üzemeltetni, közpénzből.
Például azért, mert pl.a 10es út járhatatlan, mivel a busz a dugóban rostokol...az emeletesvonat meg elvisz kocsinkét szinte két busznyi embert...amúgy nekem napi szinten jó tapasztalataim vannak a MÁVval...

Fejben előre kéne lépnie kicsit az országnak, a MÁV-nak na meg az ellenzéknek is, hogy erről lehessen normális keretek között beszélni és figyelembe venni a költségeket és realitásokat.
Miért szapulja mégis az összes vasútblogger a kormány vasútpolitikáját?
/Az ilyen fasságokat, hogy mindegyik a tuggyukkik zsebében van, hanyagoljuk /
Pl. hogy mennyibe is kerül elindítani egy vonatot és karbantartani, megépíteni a pályát, infrát hozzá. Azokat a költségeket pedig legalább közelítőleg ki kell tudni termelnie a jegyáraknak, bérleteknek. A vasút nagyon hasznos és működőképes tud lenne, de van egy merevsége és egy méretgazdaságossága.
Hipotetikusan, majd egyszer épülő akkugyár miatt miért kell bezárni használt és kihasznált mellékvonalat?
Nem látom be pl. hogy ott ahol egy buszjárat jobb, rugalmasabb és olcsóbb megoldás lenne, mi a fenének kell csakazértis vasútat üzemeltetni, közpénzből. Metrót sem építenek mindenki háza elé..
Gondolom a pl. napi 1-2 pár busz, ami előbb elvisz a világ végére az úti célod helyett az hatalmas élmény lehet

Metrót sem építenek mindenki háza elé..
Amúgy ha már közlekedés, akkor Pestet szét kéne fúrni további metróvonalakkal a mostaniak meghosszabbítása mellett némelyik villamos kreténkedés helyett (nem szállok le a Bajcsy villamos ötletének retardációjáról a felüljáró elbontása mellett :hadonaszos:), aztán láss csodát dugók sem lennének. De valamiért a cucializmus óta nem képes a város normálisan metrót építeni

622092580_18554013919063483_1825221078819125378_n.jpg

"Tegnapi kép a lerobbant Békés InterCityről, ami lerobbant Nagykatánál Budapest és Lőkösháza közötti útján. Ez az egy fotó tökéletesen foglalja össze Lázár János rombolását és ámokfutását a MÁV-nál - amíg a miniszter rasszista fejtegetéseket ad elő arról, ki takarítsa a vonatok mosdóit, addig:
  • a visszamondott új mozdonyok helyett méregdrágán egy osztrák cégen át bérelt használt mozdony lerobbant, ezért egy 50 éves mozdony húzza a vonatot,
  • a lehúzott InterCity-kocsibeszerzés miatt gyakorlatilag egy roncstelepre emlékeztet egy megyeszékhelyeket a fővárossal összekötő IC, minden kocsi máshonnan van összehalászva, nincs két ugyanolyan kocsi a vonatban. Van benne eleve nem is menetrendszerinti forgalomra vásárolt nosztalgia svájci személykocsi, fapados személyvonati kocsik, 50 éves elavult IC-kocsik. A sínek közé ürített WC, nem működő fűtés, nem is létező klíma közös bennük - ez a MÁV InterCity szolgáltatása 2026-ban." forrás, Vitézy

Nem mozdony meg IC kocsi kell, hanem villamos motorvonat. Majd ha lesz elég belőle, átvehetik az IC-ket is.

Fejben előre kéne lépnie kicsit az országnak, a MÁV-nak na meg az ellenzéknek is, hogy erről lehessen normális keretek között beszélni és figyelembe venni a költségeket és realitásokat. Pl. hogy mennyibe is kerül elindítani egy vonatot és karbantartani, megépíteni a pályát, infrát hozzá. Azokat a költségeket pedig legalább közelítőleg ki kell tudni termelnie a jegyáraknak, bérleteknek. A vasút nagyon hasznos és működőképes tud lenne, de van egy merevsége és egy méretgazdaságossága. Nem látom be pl. hogy ott ahol egy buszjárat jobb, rugalmasabb és olcsóbb megoldás lenne, mi a fenének kell csakazértis vasútat üzemeltetni, közpénzből. Metrót sem építenek mindenki háza elé..
Nem nagyon üzemeltetnek már vasutat sehol, ahol nem gazdaságos (régóta). A gond az, hogy buszokat is egyre kevésbé.