Katonai járművek páncélteste, páncélzata

Lehet mégsem mondtam hülyeséget az Open ISV topikban az alumínium páncélzattal. Bár ők csak a jármű alját készítenék belőle.

Szerintem acél.Nem hiszem,hogy a 60-as évek közepén aluból bárki tudott volna páncélt csinálni.

BMP-1 wiki cikk: "A páncéltest hengerelt acéllemezből készült hegesztett konstrukció."
Angol cikkben kicsit bővebben: "The vehicle's armor is welded rolled steel varying in thickness between 6 millimetres (0.24 in) thick on the top of the hull and 33 millimetres (1.3 in) on the mantlet of the main gun."

Már linkeltem párszor,attól eltekintve,hogy honnan van VALÓBAN SZÍNVONALAS írás!
http://www.jovonk.info/2010/11/04/bmp-1-es-loveszszallito
http://www.jovonk.info/2010/11/10/masodik-generacio-bmp-2

A páncéltest manapság hardox néven futó felületedzett acéllemez....rendszeresen dolgozom vele...rendelni lehet hozzá fúrót de vízzel vagy lézerrel vágást javasolnak hozzá....

Az alumíniumötvözeteket az 50-es évek közepe óta használják páncélként,főleg úszóképes vagy légideszant járművek részére...1mm acél páncéllemez kb.5mm alumínium páncélzattal egyenértékű.

Csakazértsem akarom a Kína-topikba tenni! :D És fogalmam nincs, hogy akkor hová tehetném...
http://www.hwsw.hu/hirek/51137/3d-nyomtatas-esa-nasa-lezer-urkutatas-tudomany.html

Ha jól emlékszem ezt az öntészeti dolgot a 30-as években próbálgatták acéllal is. Kicsit ismerem a nyomásos alumínium öntészetet, de az öntött termék, bármiből is legyen sosem lesz olyan erős mint a hengerelt/sajtolt. Tele van légzárványokkal, és elég rideg, törékeny. Harckocsi tornyoknál is csak azért maradt fent sokáig, mert ballisztikailag előnyösebb forma hozható ki belőle.
Kísérletnek jó, de kétlem, hogy az elkövetkező harjármű generáció ebből készülne.

Ha jól emlékszem ezt az öntészeti dolgot a 30-as években próbálgatták acéllal is. Kicsit ismerem a nyomásos alumínium öntészetet, de az öntött termék, bármiből is legyen sosem lesz olyan erős mint a hengerelt/sajtolt. Tele van légzárványokkal, és elég rideg, törékeny. Harckocsi tornyoknál is csak azért maradt fent sokáig, mert ballisztikailag előnyösebb forma hozható ki belőle.
Kísérletnek jó, de kétlem, hogy az elkövetkező harjármű generáció ebből készülne.
Ja és a hegesztett elemeket könyeb javítani is mint egy öntvényt.

Szerintem acél.Nem hiszem,hogy a 60-as évek közepén aluból bárki tudott volna páncélt csinálni.
Tudott! Sőt akkoriban nagy divatja volt. Pl az amcsi M-113 as csapatszállító javarészt hengerelt alulemezből készült, vagy az angol FV101-es könnyű felderítő jármű, és az amcsik Sheridan légiszállítású harckocsija. De a divatot leszámítva, nem lett életképes a dolog.

Ja. A BMPnél vas-magnézium ötvözettel kisérleteztek, de gyúlékonynak bizonyult.

A duraluminium egy igen kemény és szívós ötvözet. Repülögép alunak is hívják a szakik, mivel évtizedeken keresztül ebből készült a repcsik szerkezete. Az M 113-as lövész szállító is ebből készült. Bevált. Ma már az A5-ös modifikációnál tartanak. A páncélzatot RPG rács is kiegésziti.
A duralu nem egy olcsó anyag, mivel ötvözői sem azok (főként réz és nikkel).