[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Donald már hivatalosan is belátja, hogy Oroszország részt vett a kormányzati szervek elleni kibertámadásban, bár szerinte ez nem érinti az ő legitimitását, viszont agresszív akciót hirdetett a kibertámadások kivédésére azon országokkal szemben akik támadják az amerikai kormányzati és üzleti infrastruktúrát, név szerint Oroszországgal és Kínával szemben.
https://greatagain.gov/intel-meeting-3b6542ca6500#.bwvqy79f1
"Donald" ?!! Te most Donald kacsáról beszélsz, vagy ilyen belsőséges viszonyban vagy Trump-al?!!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
A Castro fivéreket is egész Kuba Fidel-nek meg Raul-nak nevezi, mintha a szomszéd gyerek lenne, nem kell ehez belsőséges viszony.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
A

altx

Guest
"Na ennek a satu nam sokat tesz..azt csinal amit akar."

Ehhez kepest szorgalmasan torolgetik az igereteit pl. a twitterrol, ha jol emlekszem. Kivancsi vagyok, mit fog letenni az asztalra elnokkent.

Elnokkent szerintem nezmetkozileg nem fog sokat csinalni, csak a szaja fog jarni. Esetleg oszeveszik a vilag legnagyobb vezetoivel.

Otthon meg mindenbe bele fog kotyvasztani. Azt is ameddig nem lesz neki unnalmas. Aztan lemond, vagy olyan csodot csinal hogy le fogjak valtani.
Nemtom ki lesz az USA elnoke trump utan, de nem lennek a helyeben, elso par eve abba fog elmenni neki hogy takarit majd a trump hulyesegei utan.


Ez a trump twitterezes meg szerintem szorakozas...azert csinalja mert..hat birja.
Felkel a trump es az agyban gondol egyet hogy: ma kit fogok piszkalni?
Hm...nem tetszenek a japan kocsik..ako legyen ma a toyota..es megirja mint tegnap hogy problemazni fog a toyotaval mert mexikoban nyitot gyarat.
A toyota reszvenyei meg mindgyart esnek nehany %.
O meg rohog a markaba.
Masnap meg torold mert megharagudtak a japanok..de mar hiaba, a kar meg megtortent...
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63

Ha majd ezerrel fognak dübörögni a palaolajkutak, megnézem mekkora barátság lesz itt.
Kb mindenkinek árt azzal hogy kizárólag a a saját hazájára koncentrál és gazdaságilag függetlenné/függetlenebbé teszi amerikát.
Eddig ez a kölcsönös egymásrautaltság adta azt az illúziót amerika üzlettársainak, nyersanyagbeszállítóinak hogy kapnak egy szeletet a globális világrendből.
Lesz még visszasírva a jelcini jólét meg a Pax America amikor árverére kell bocsátani a Kremlt vagy épp a Nagy-falat a szomszédban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 988
113
Ha Trunp betartja ígéretét, hogy nem fog más országok belugyeibe beavatkozni, tehát nem lesz amerikai demokrácia export, puccs, "színes forradalom" ,"tavasz" és háború gerjesztése akkor elfogadható elnok lesz.
Elodjei kezéhez vér tapad.

C1KkCtwXEAAT-dZ.jpg
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Jelcini jólét??! Mit szedtél be?

Már van bennem fél liter bor. Miért?
Oroszország egy fékevesztett gyorsvonat ami a szakadék fele rohan, a gazdaság diverzifikálása nélkül. Nem kell hozzá 8 általános hogy kitaláljuk mi lesz ha az olaj ára Jan 20 után új politikai befolyás alá kerül ahol elkönyvelhető a további zuhanás.
 

minszk2

Well-Known Member
2016. június 19.
663
705
93
Ha Trunp betartja ígéretét, hogy nem fog más országok belugyeibe beavatkozni, tehát nem lesz amerikai demokrácia export, puccs, "színes forradalom" ,"tavasz" és háború gerjesztése akkor elfogadható elnok lesz.
Elodjei kezéhez vér tapad.

C1KkCtwXEAAT-dZ.jpg
Carter mit csinált Angolában,hogy ő neki fel van róva az a konfliktus?
 
A

altx

Guest
clinton mit csinalt rwandaban?

mi kozze neki hogy a ket gyulolo nep irtotta egymast?
tan o mondta nekik mit csinaljonak?
ha meg szetbombazta volna az orszagot es ugy beket csinalt volna mint boszniaban/koszovon, akko meg az volna a baj.

balkanon meg mar nagyban ment a sz@r@s amikor elnok lett.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Ha majd ezerrel fognak dübörögni a palaolajkutak, megnézem mekkora barátság lesz itt.
Kb mindenkinek árt azzal hogy kizárólag a a saját hazájára koncentrál és gazdaságilag függetlenné/függetlenebbé teszi amerikát.
Eddig ez a kölcsönös egymásrautaltság adta azt az illúziót amerika üzlettársainak, nyersanyagbeszállítóinak hogy kapnak egy szeletet a globális világrendből.
Lesz még visszasírva a jelcini jólét meg a Pax America amikor árverére kell bocsátani a Kremlt vagy épp a Nagy-falat a szomszédban.

Ha a mostani trendeket nézzük, komoly beavatkozás nélkül Amerikának nem is olyan sokára ebben a formában vége. Ez egyszerűen tény. Azon, hogy ez hogyan is fog végbemenni, és mikor, azon lehet vitatkozni.
1. Már több nem fehér gyermek születik összességében mint fehér.
A déli és dél-nyugati államokban nagy arányú a spanyol ajkúak aránya. Ennek az aránya vita tárgya, de ha hivatalosan azt mondják egy államban, hogy "csak" 30% a spanyol ajkúak aránya, miközben már a város frekventáltabb (és turisták által nagy tömegben látogatott) részein kívül lényegében mindenki spanyolul beszél, akkor nem véletlen a pánik.
2.) Növekszik a feketék száma + az indiánok száma...
Ha csak ezeket nézzük, eléggé valószínű, hogy előbb utóbb vagy az történik ezekben az államokban mint nagyjából Detroitban - kis különbség, hogy a várhatóan kiáramló fehér lakosság, maradó spanyol lakosság mellet, a spanyol ajkúak tömegével vándorolhatnak oda az USA többségében fehér nyugati és középső területeiről, ezzel drámaian meggyorsítva az amúgy is tempós el /vissza spanyolosodást.
Ha még mindig csak ezt nézzük, és bekövetkezik hogy ezek az államok valamilyen formában leválnak az USA-ról, az már automatikusan sokkal kisebbé teszi az USA potenciális gazdaságát, iparát, nem mellesleg ásványkincseit- tehát már csak e miatt is csökkenni fog az USA gazdasági és politikai ereje és potenciálja, miközben a világ más részein az "ellenlábasai" (és a feltörekvők is) területüket és ipari -geológiai potenciáljukat megőrzik.
Ha nézzük azt, hogy Trump próbálja megállítani a Dél-Amerika minden szegletéből beáramló spanyol ajkúakat, az az egyik probléma súlyosodásának a lassítására lesz elég.
Mindeközben egyébként jelenleg az USA befolyása Latin -Amerikára is automatikusan kisebb lesz a majdani Nicaragua csatorna miatt.
Mindeközben vagy egy olyan problémája is az USA-nak, hogy az egyik legnagyobb belföldi munkaadó a hadsereg és a hadiipar. És a hadsereg döntő részét spanyol ajkúak és feketék adják - miközben a tisztikarban alig vannak spanyol ajkúak és feketék-. Abban az esetben ha a spanyol ajkú területek el akarnak szakadni és közben megindul a belső spanyol ajkú népvándorlás is ezekre a területekre, az USA ezt nem fogja tudni megakadályozni, mert még az USA teljes lakosságon belül is sokkal több a kiképzett spanyol ajkú mint a fehér. De egy másik kapcsolódó probléma, hogy ha csökken az USA mérete, ezért az ipara (is) azzal elveszíti munkaadó képességének egy jelentős részét- a hadiipar leépülésével arányosan sokkal többet fog veszíteni mint leszakadó területeinek és iparának aránya.
Ezzel együtt meg egy katonailag jobban mobilizálható szomszédot fog kapni. Aki egyébként meg viszi a palaolajkútjait , meg a tengeri olajkútjainak jó részét is, meg nem mellesleg a naperőmű gazdaságos használatára alkalmas területeit is, ezáltal a megmaradó USA nemcsak ásványi kincsekben lesz szegényebb, hanem energiahordozókban is.
ÉS ha már a közvetlen szomszédja sem lebecsülhető számára, az a még megmaradó területeire is veszélyt fog jelenteni, mert ekkor már nem tudja, de legalábbis sokkal nehezebben tudja (és nem csak a világ többi részén beinduló geopolitikai folyamtok miatt) a világ túlnépesedő országait (lényegében az arabokat, ezen kívül India és Kína- bár ez utóbbi már építi az "új világot" magának Afrikában) megakadályozni abban, hogy korábbi törekvéseivel szemben a "fölös" embertömeg ne az EU-t foglalja el max két nemzedék alatt, hanem az USA megmaradó területeit és a teljes Kanadát.

A másik nagy problémakör, hogy az USA a termelő kapacitását nagymértékben csökkentette, -mert kiszervezte, ezáltal az automatikusan csökkent ugyebár. Lehet azt mondani hogy piaci liberalizáció, és csökkennek az árak, csakhogy ha nincs munkahely, az az állam kiadásait csökkenti (és nem utolsósorban rengeteg elemzés szól arról, hogy az előző két nemzedék sokkal nagyobb jólétben élt az USA-ban, mint a mostani -tehát tömegek /szegényedtek/szegényednek el /fognak elszegényedni) Az sem segít, hogy az állam az adópolitikájával lényegében a gazdagoknak kedvez. Trump ezt már régen felismerte, és nem véletlenül tartja egyik példaképének Putyint. Ugyanis az Oroszország elleni szankciók nagyon világosan megmutatták, hogy ha a termelést visszaépítik az országba, miközben a beáramló külföldi termékeket minimum korlátozzák és sok területen gyakorlatilag megszüntetik, akkor bár igaz hogy egyes termékek drágábbak lesznek, viszont mivel közben munkahelyek tömegei vállalatok tömegei és gyártókapacitások jönnek létre (újból) ezért ez nem okoz a tömegekben problémát, sőt a jelenlegi generáció kezd jobban élni mint az előző generáció. Miközben a bennmaradó adó és lényegében adó (jellegű) bevételek meg nőnek, tehát az állam gazdagszik. ÉS nem mellesleg közben meg a külföldi piacokon is javul a helyzete, mert egy komplex gazdasági növekedés fog megtörténni.
Éppen ezért Trump (miután többek közt lát maga előtt egy már működő példát is) elsősorban Kínának és Mexikónak megy neki, és onnan akarja visszaszervezni az USA-ba a gyártást. Ez igaz hogy sok területen áremelkedéssel fog járni, de a bennmaradó adó és a munkát kapó milliók ezt bőségesen kárpótolják már közép és sok esetben rövid távon is.

Probléma az USA-nak még "ptrodollár". Ugyanis gyakorlatilag eddig ez védte meg az USA-t az összeomlástól (gazdasági, aztán politikai, aztán az álla léte) Kicsi Bush és Obama is mindent megtettek azért hogy a petrodollár megmaradjon, de közben gyakorlatilag ellenségükké tették Oroszországot és lényegében Kínát- akik szövetségeseikkel és egyéb szatellitállamokkal együtt a világ népességének és területének több mint felét kiteszik. Ezek az államok viszont ezért is mind a katonai mind a független gazdasági potenciáljukat nagy erővel (és sikerrel) növesztik, és már gyakorlatilag önellátóak gazdaságilag, katonailag pedig sikerrel nem megtámadhatóak.

Tehát Trumopnak meg kell akadályoznia:
- A déli területek elspanyolodását.
- Az ország szétszakadását
- Az ország iparának "visszaköltöztetését" ezáltal nem mellesleg a munkaerő eltartási /népességeltartási képességét. (és nagyobb bevétel az államnak)
- Meg kell akadályoznia az ország menthetetlen eladósodását ezáltal fizetésképtelenségét.

Dióhéjban.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 655
113
Szóval a neokon erőkivetítés nem várt beárnyékolása a bullshit-bürokratákat olyan váratlanul érte, hogy mire észbe kaptak, Putyin már az amerikai választásokat hekkelgette. Legalábbis a mostani, jól láthatóan kétségbeesett vádaskodás szerint. Ami ettől még lehet igaz, de így, utólag már inkább jobb lett volna erről hallgatni.

A mostani hekkelési botrányról ahogy eddig, úgy most is azt mondom, hallgatni kellett volna róla. Mind a természete, mind pedig a hatása miatt. Ez a nyilvános vádaskodás így kontraproduktív.

Jól látható, hogy az USA élvonalbeli hadserege nagy, modern és legyőzhetetlen, de a világ közvéleményében lomha, alkalmatlan és még csak nincs is látványosan ott, ahol a harcok dúlnak. Az egész világon vannak támaszpontjaik, de néhány hekker a választásokat is meg tudja zavarni.
Tegyük hozzá, hogy a "hekkelés" alatt az értendő, hogy az ún. "demokraták" (sic!) szervereiről - állítólag - olyan információkat szereztek meg és hoztak nyilvánosságra (az oroszok, vagy valakik, akiket oroszoknak igyekeznek beállítani), amelyek amúgy joggal tartanak számot az amerikai választók érdeklődésére. Ez kb. olyan, mint ha a Watergate-botrány újságíróit akarnák lecsukatni, mert megírták a sztorit.
Úgyhogy igen, ez az "orosz hekkelés" egy orbitális kamu, lévén azt senki nem állítja, hogy Putyin egyetlen enterrel leadott volna Trumpra 100 millió szavazatot - na, az hekkelés lenne, ez a sztori viszont nem az. Persze, a legnagyobb poén az egészben az, hogy a hiper-szuper amerikaiakat a max. szakócával rendelkező oroszok "meghekkelték" az amerikaiak szerint és ezzel képesek telekiabálni a világot: "Mi vagyunk a legfejlettebbek és legjobbak, mégis, néhány részeges muzsik palimadarat csinált belőlünk, jajj!":eek::D:D:D:D
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Nem, Obama háborúi a vicc. Líbiában NATO tagként repülés tilalmi zónát hoztak létre. Irakban az ISIS ellen harcolnak. Egyik sem USA kezdeményezte háború. Ellenben kivonult Irakból korábban, és Aszadot nem bombázták, pedig ok lett volna rá. Kubával kibékült. Iránnal megegyezett.

Amúgy Obama a Béke Nobel-díjat azért kapta mert négerként amerikai elnök lett. Nyilván ez így önmagában nem kéne hogy ok legyen, viszont a hatása azért jelentős.

A kibékülünk Kubával, is abba a sorba illik ami az orosz befolyási övezet visszaszorítására indult. Valahogy egy olyan ország sincs a listán ami az USA popóját fényezi.

Ja persze Líbia, de ki adta a hírszerzési, logisztikai és politikai támogatást? Ha az USA hátat fordít akkor a franciák csak messziről kiabáltak volna. Bár sokszor ki beszéltük a fórumon de még egyszer: az Arab tavasznak nevezett mozgalom egy titkosszolgálati művelet (azért nem írom oda hogy volt mert még nem látom a végén). A műveletet pedig az USA cégei irányították. A folyamat már régen elkezdődött.
http://24.hu/kulfold/2010/11/06/meg-akarta-tamadni-sziriat-bush/amp/
http://hvg.hu/vilag/00000000004B7A9D
http://www.sokkaljobb.hu/content/nyolc-ok-amiért-az-új-világrend-gyűlöli-szíriát

Van még a neten még jó néhány hasonló cikk.