[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Ha majd ezerrel fognak dübörögni a palaolajkutak, megnézem mekkora barátság lesz itt.
Kb mindenkinek árt azzal hogy kizárólag a a saját hazájára koncentrál és gazdaságilag függetlenné/függetlenebbé teszi amerikát.
Eddig ez a kölcsönös egymásrautaltság adta azt az illúziót amerika üzlettársainak, nyersanyagbeszállítóinak hogy kapnak egy szeletet a globális világrendből.
Lesz még visszasírva a jelcini jólét meg a Pax America amikor árverére kell bocsátani a Kremlt vagy épp a Nagy-falat a szomszédban.

Nem kell Kínát félteni, van bőven olyan külföldi érdekeltségi hálója ami kihúzná szarból mint az USA-t 2008-ban. Meg ez egy olyan ország ahol a az évi 57 ezer főtt megölő gyilkos szmogra a válasz az volt hogy elkezdték büntetni az illegálisan szemetet égetőket meg akik nem takarítják el a port a környékükön. :D (Ma láttam a hírtévén.) Igazi gátlástalan államemberek vannak ott is akik a szart majd átöntik a másik ország nyakára.
A ruszkik meg ezzel a Trumppal nyilván megfogták az isten lábát és nemsokára ők lesznek a körlet kemény legényei, aztán majd jön a paradigma váltás. Nem kifejezetten örülök neki de hát valljuk be őszintén az USA volt az első ország ezen a bolygón aki uralta az összes nagyobb tengert és óceánt és mit kezdett vele? Jól elbaszták a lehetőségüket arra hogy valami maradandót alkossanak. Úgy hogy igyál csak és fogadd el hogy az ami most történik könyékig az USA felelőssége volt, mert náluk volt a hatalom és eltékozolták.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Nem, Obama háborúi a vicc. Líbiában NATO tagként repülés tilalmi zónát hoztak létre. Irakban az ISIS ellen harcolnak. Egyik sem USA kezdeményezte háború. Ellenben kivonult Irakból korábban, és Aszadot nem bombázták, pedig ok lett volna rá. Kubával kibékült. Iránnal megegyezett.

Amúgy Obama a Béke Nobel-díjat azért kapta mert négerként amerikai elnök lett. Nyilván ez így önmagában nem kéne hogy ok legyen, viszont a hatása azért jelentős.

Egész véletlenül nem NATO gépek kapták szét a konvojt amiben Kadafi menekült? Nekem így rémlik. Meg mintha a fegyverek meg a test páncél is nyugati lett volna az egyik ürgén amelyik egy hullának magyarázott valamit. (Nem tudom melyik videó volt ez de a konvoj elleni támadás után készült.)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ha a mostani trendeket nézzük, komoly beavatkozás nélkül Amerikának nem is olyan sokára ebben a formában vége. Ez egyszerűen tény. Azon, hogy ez hogyan is fog végbemenni, és mikor, azon lehet vitatkozni.
...
A másik nagy problémakör, hogy az USA a termelő kapacitását nagymértékben csökkentette, -mert kiszervezte, ezáltal az automatikusan csökkent ugyebár. Lehet azt mondani hogy piaci liberalizáció, és csökkennek az árak, csakhogy ha nincs munkahely, az az állam kiadásait csökkenti (és nem utolsósorban rengeteg elemzés szól arról, hogy az előző két nemzedék sokkal nagyobb jólétben élt az USA-ban, mint a mostani -tehát tömegek /szegényedtek/szegényednek el /fognak elszegényedni) Az sem segít, hogy az állam az adópolitikájával lényegében a gazdagoknak kedvez. Trump ezt már régen felismerte, és nem véletlenül tartja egyik példaképének Putyint. Ugyanis az Oroszország elleni szankciók nagyon világosan megmutatták, hogy ha a termelést visszaépítik az országba, miközben a beáramló külföldi termékeket minimum korlátozzák és sok területen gyakorlatilag megszüntetik, akkor bár igaz hogy egyes termékek drágábbak lesznek, viszont mivel közben munkahelyek tömegei vállalatok tömegei és gyártókapacitások jönnek létre (újból) ezért ez nem okoz a tömegekben problémát, sőt a jelenlegi generáció kezd jobban élni mint az előző generáció. Miközben a bennmaradó adó és lényegében adó (jellegű) bevételek meg nőnek, tehát az állam gazdagszik. ÉS nem mellesleg közben meg a külföldi piacokon is javul a helyzete, mert egy komplex gazdasági növekedés fog megtörténni.
Éppen ezért Trump (miután többek közt lát maga előtt egy már működő példát is) elsősorban Kínának és Mexikónak megy neki, és onnan akarja visszaszervezni az USA-ba a gyártást. Ez igaz hogy sok területen áremelkedéssel fog járni, de a bennmaradó adó és a munkát kapó milliók ezt bőségesen kárpótolják már közép és sok esetben rövid távon is.

...
Tehát Trumopnak meg kell akadályoznia:
- A déli területek elspanyolodását.
- Az ország szétszakadását
- Az ország iparának "visszaköltöztetését" ezáltal nem mellesleg a munkaerő eltartási /népességeltartási képességét. (és nagyobb bevétel az államnak)
- Meg kell akadályoznia az ország menthetetlen eladósodását ezáltal fizetésképtelenségét.

Dióhéjban.

Nagyon nagy like!
Különösen a kiemelt bekezdésedért, mert nagyon jól megmagyarázza a nagytőke és az amerikai állam érdekellentétét és Trump viselkedésének okát.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
"Mindeközben vagy egy olyan problémája is az USA-nak, hogy az egyik legnagyobb belföldi munkaadó a hadsereg és a hadiipar. "

Még annyit tennék hozzá, hogy azért a legnagyobb belföldi munkaadó a hadsereg és a hadiipar, mert a FED által nyomtatott dollárokat az amerikai állam alapvetően ezekre tudja elkölteni, hogy a foglalkoztatottságot növelje. A foglalkoztatottság állami növelésére pedig a 2008-as válság hatásai (megszűnt egy csomó állás a versenyszférában) miatt van szükség.
Ez magyarázza azt is, hogy a nagy pénzügyi/gazdasági világválságokat miért követi háború. Ld. 1929-1933-as válságot a II. vh. és a 2008-asat a mostani...

Ugyanis, a válság munkahelyeket szüntet meg a versenyszférában, a munkanélkülieket az állam próbálja meg felszívni állami foglalkoztatottsággal, amely alapvetően a hadiipar és az infrastruktúra területén lehetséges (ld. New Deal). Ezért válság után infrastruktúra fejlesztési program indul - Trump is ezt tervezi - és háború következik. A háborúra azért van szükség, hogy az államilag felpörgetett hadiiparnak legyen piaca. A hadiipart meg az állam azért pörgeti fel, hogy a válság utáni munkanélküliséget csökkentse. Tehát végső soron azért lesz háború, hogy az USA-ban odahaza ne legyen munkanélküliség (és ennek következtében törés-zúzás a lakosság elégedetlensége miatt).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
"Mindeközben vagy egy olyan problémája is az USA-nak, hogy az egyik legnagyobb belföldi munkaadó a hadsereg és a hadiipar. "

Még annyit tennék hozzá, hogy azért a legnagyobb belföldi munkaadó a hadsereg és a hadiipar, mert a FED által nyomtatott dollárokat az amerikai állam alapvetően ezekre tudja elkölteni, hogy a foglalkoztatottságot növelje. A foglalkoztatottság állami növelésére pedig a 2008-as válság hatásai (megszűnt egy csomó állás a versenyszférában) miatt van szükség.
Ez magyarázza azt is, hogy a nagy pénzügyi/gazdasági világválságokat miért követi háború. Ld. 1929-1933-as válságot a II. vh. és a 2008-asat a mostani...

Ugyanis, a válság munkahelyeket szüntet meg a versenyszférában, a munkanélkülieket az állam próbálja meg felszívni állami foglalkoztatottsággal, amely alapvetően a hadiipar és az infrastruktúra területén lehetséges (ld. New Deal). Ezért válság után infrastruktúra fejlesztési program indul - Trump is ezt tervezi - és háború következik. A háborúra azért van szükség, hogy az államilag felpörgetett hadiiparnak legyen piaca. A hadiipart meg az állam azért pörgeti fel, hogy a válság utáni munkanélküliséget csökkentse. Tehát végső soron azért lesz háború, hogy az USA-ban odahaza ne legyen munkanélküliség (és ennek következtében törés-zúzás a lakosság elégedetlensége miatt).
Ennek semmi értelme. Ha valós fejlődést akar, akkor nem hadiiparba kell fektetnie hanem használati cikkek termelésébe és civil beruházásokba, aminek van is haszna meg megtérülése. A háború csak az elodázásra jó ha sok a munkanélkülid, de utána kell is valamit kezdj az embereiddel, mert hanem csak az adósságod nő és nem termelnek semmit. Nálunk termelő ágazatban, alacsony- és közepes hozzaadott értékű iparágakban valahol 10000 és 30000 euró körül van egy munkahely megteremtése. Ha az amerikaiaknál 3-5x ennyi akkor 35-170000 dollárból tudnak egy új munkahelyet létrehozni az adott alacsoy vagy közepes iparágtól függően és a munka tipusától. Ebbe ugyanúgy belenyomhatnak kamu dollárt, évente 500 milliárdot és lenne belőle 3-5-8 millió új munkahely minden évben.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ennek semmi értelme. Ha valós fejlődést akar, akkor nem hadiiparba kell fektetnie hanem használati cikkek termelésébe és civil beruházásokba, aminek van is haszna meg megtérülése. A háború csak az elodázásra jó ha sok a munkanélkülid, de utána kell is valamit kezdj az embereiddel, mert hanem csak az adósságod nő és nem termelnek semmit. Nálunk termelő ágazatban, alacsony- és közepes hozzaadott értékű iparágakban valahol 10000 és 30000 euró körül van egy munkahely megteremtése. Ha az amerikaiaknál 3-5x ennyi akkor 35-170000 dollárból tudnak egy új munkahelyet létrehozni az adott alacsoy vagy közepes iparágtól függően és a munka tipusától. Ebbe ugyanúgy belenyomhatnak kamu dollárt, évente 500 milliárdot és lenne belőle 3-5-8 millió új munkahely minden évben.

Azért múltkor az USA elég jól profitált a II.vh-ból. Egyébként nem tartom helyesnek, hogy így történik, és valóban a használati cikkek és civil beruházások termelése békésebb célokat szolgálna, azonban:

1. az amerikai állam, mivel kapitalista liberális piacgazdaságként működik, a "kicsi állam a szép" és az "állam rossz tulajdonos" elvét vallják ott is, és ennek az a következménye, hogy az állam tulajdonában csak a hadiipar és az infrastruktúra (egy része) marad. Minden más iparág magánkézben van.

Namármost, magánkézben lévő vállalatokat az állam nehezen támogathat korrupciós vádak nélkül. Teljesen másképp hangzik mondjuk, hogy ha az amerikai állam lead egy megrendelést teszemazt 200 db F-22-esre, mintha mondjuk XY magánvállalatnak adna nagy összegű vissza nem térítendő támogatást. (Abba most ne menjünk bele, hogy a hadiipari beszállítók is magánvállalatok többnyire, mert esetükben mégis elfogadott, ha állami megrendeléseket kapnak.)
Ha az amerikai állam magánvállalatoknak adna támogatásokat, akkor abban az esetben ugyanaz a vád érné az amerikai kormányt, mint itthon Orbánékat, hogy a "haverjainak osztogatja a pénzt". Ezért nem teheti.
Így marad 2 (állami ill. államhoz közel álló) szektor, ahová az amerikai állam - magyarázkodás nélkül - öntheti a pénzt: ez a hadiipar és az infrastuktúra.

(Gondolatkísérletként megjegyzem, hogy ha az USA-ban szocialista rendszer lenne, akkor lehetnének állami vállalatok. Bármely szektorban. Sőt, minden nagyvállalat állami vállalat lenne. Ebben az esetben az amerikai állam mindegyiket támogathatná korrupciós vádak nélkül, nem csak a hadiipart és az infrastruktúrát.)

2. Mellesleg Oroszország is ezt csinálja: nagy arányú fegyverkezési programmal húzza fel beszállító iparágak/cégek sorait és ezzel fejleszti az orosz gazdaságot.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
3. minél nagyobb arányban sikerül Trump-nak hazahoznia a termelő nagyvállalatait az USA-ba, annál kevésbé lesz szükség arra, hogy az állam hozzon létre munkahelyeket. Így talán elkerülhető az, hogy a hadiiparba (és beszállítók ezreibe) államilag áramoltatott munkaerő hadiipari túltermelést és ezáltal világháborút okozzon.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A 2. VH-t idekeverni nem érdemes, abból persze, hogy jól jöttek ki, miután megvárták mindenki lőjje szét egymást és utána bevonultak. De most nem olyan háborúk vannak amivel fél világra kiterjedő befolyást kell szerezzen, hanem olyant ami felszív párszázezer munkanélkülit, maivel valamit kezdeniük kellett. Az állami támogatás meg részben működne, lenne egy alapt X pénzzel, és pályázhatnának rá, kb mint az EU-s pénzekre csak ésszel, nem ilyen hülyén mint nálunk. Ha alapból kizárnák a mamutokat a pályázási lehetőségekből, akkor kisebb eséllyel vádolnák meg őket korrupcóval. Mondjuk ez nem tudom miért baj egy olyan országban ahol legalizálták a politikusok megvásárlását.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Úgy tűnik Trump tényleg komolyan vette a hírszerzés jelentését. Dan Coats ex-szenátort nevezte ki a hírszerzés vezetőjének.
http://edition.cnn.com/2017/01/05/p...-director-of-national-intelligence/index.html

Dan Coats-ról azt érdemes tudni, hogy Moszkva 2014-ben kitiltotta Oroszországból. A szenátor akkor úgy nyilatkozott: megtiszteltetésnek érzi, hogy így került a Kreml célkeresztjébe. Dan Coats 2001 és 2005 között az Egyesült Államok Németországban akkreditált nagykövete, az elmúlt négy esztendőben pedig a szenátus hírszerzési bizottságának tagja volt. Oroszország éles bírálójaként tartják számon.
http://kitekinto.hu/2017/01/06/euro...ltott-szenator-lehet-a-trump-hirszerzes-feje/
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Napról napra egyre több cikk a hekkelés-botrányról és egyre zavarosabb a kép:

http://index.hu/kulfold/2017/01/09/...nos_a_cia_anyaga_a_cia_figyelmezteti_trumpot/

Az utolsó bekezdés:

"...A CIA vezető üdvözölte ugyanakkor, hogy Trump Dan Coatsot választotta hírszerzési csúcsvezetőjévé. Coats közismerten nem orosz párti jelölt. Öt másik szenátorral együtt tiltották korábban kitiltották Oroszországból, mert az ukrajnai orosz beavatkozás után megpróbáltak elfogadtatni egy Oroszország elleni fegyverembargót az Egyesült Államokban..."

Nem értem. Az illető nem orosz párti jelölt mert többekkel együtt "megpróbált elfogadtatni egy Oroszország elleni fegyverembargót". És sikerült neki? Van ilyen embargó? És mégis hogy működik? Oroszországnak nem lehet fegyvert szállítani? Értem én, hogy Mistral meg Iveco, de tényleg homokot akarnának szállítani a sivatagba?
Zavaros ez az egész...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Az oroszokhoz nem mehetett a Mistral, orosz fegyvert meg nem importálhatnak az amerikai fegyverboltok / nagykereskedők. Most nem tudom ugyanaz a kezdeményezés-e, de tény, hogy a fegyvereladás oda-vissza megállt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
  • Tetszik
Reactions: karpatalja and fip7

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Családi biznisz.

Öt orosz került amerikai feketelistára.

A szóvivő szrint "felelőtlen lenne" bemutatni a bizonyítékokat, amik az oroszok hackelését támasztják alá. Jó mi? Van bizonyítékunk, csak nem mutatjuk meg, de azért mindenki higgye el.