[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/02/16/kijev-nem-akarja-megszuntetni-a-donbaszi-kereskedelmi-blokadot/
"Denisz Pusilin, a minszki kontaktcsoport donyecki képviselője szerint Kijevnek megvan a képessége arra, hogy megszüntesse a donbásszi blokádot, de gyakorlatilag egyelőre meg van kötve a keze.
„Miért nem kergeti el őket Kijev most, amikor megvan rá minden okuk? Talán mert most van az államcsíny egyik következő évfordulója és az ilyen tüntetések tömegessé válhatnak” – mondta Pusilin hozzátéve, hogy ezért képtelen most lépni az ukrán kormány. Megemlíti, hogy a nacionalisták is helyet követelnek a kormányzatban, és a blokáddal próbálnak hatással lenni a kormányra..."
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 624
55 110
113
Ukrajna mesterséges "születése"
CcO-lZPWwAI4ht-.jpg
Mit csiptek ezek mind Ukrajnàn, hogy folyamatosan hizlaltàk ? Sztalin grúz volt, Kruscsev ugyan ukràn, Lenint nem tudom.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
Uraim....
Már egy ideje figyelemmel kísérem az ukrán helyzetet és (főleg) az itteni hozzászólásokat. Kérdésem: Miért van az az érzésem, hogy ezt a proxi-háborút öt perc alatt le lehetne zárni, de ez semelyik félnek sem érdeke.
Ukrajnának jól jön, mert ha béke lenne, nem ömlene a nyugati pénz...
Oroszoknak jól jön, megkapták (szerezték, visszaszerezték) Krimet, pufferzónájuk van Ukrajna felé...
Szerencsétlen "lázadóknak", szabadságharcosoknak", mert nem lenne munkájuk, megélhetésük, rájuk figyel fél Európa...
Akinek nem jó, az a mezei lakosság, de azt mindenki lesz..ja....
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Hruscsov se volt ukrán, orosz volt, csak az ukrán kommunista párt segítségével került hatalomra, ezért csapta hálából Ukrajnához a Krímet.
Bocs detudomasom szerint Hruscsov Uki volt. Lenin (Uljanov)svab es zsido felmenok leszarmazottja szulei amugy pedagogusok voltak. (Sztalin (Dzsugasvili)Gruz szarmazasu)
Szerintem nem az Ukikat szerettek nagyon hanem az orosz "bazisorszagot" szerettek volna gyengiteni e lepesekkel illetve inkabb a tobbi tagkoztarsasaggalegyenlobb szintre hozni-termeszetesen aCCCP-n belul. Persze eztcsak en gondolom...vegul is a nagy Szovjetunionak orosz vezetoje alig volt. Igy kijelentheto hogyaz iranyitas sem az o kezukben volt, ezaltal igaz lehet hogy az egesz komcsi cecot az oroszok legyengitesere, kontroll ala vetesere hoztakletre.
Aztan nem egeszen ugy sult el de az mar egy masiksztori.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
Ja, hát Ukrajna helyzete addig teljesen érdektelen volt amíg az orosz érdekszférában tartózkodott, betöltve a "kisoroszok" ahogy régen is hívták őket, státuszát.
Ott indult a mandula, amikor "rávettek" egyes ukrán vezetőket hogy váltsanak "sponzort".
Ezért nem volt a figyelem központjában a Krím meg Szevasztopol, mert orosz "pártfogás" alatt volt az ország.
Viszont az ukránok elkövették azt a hibát, hogy nem vettek tudomást arról hogy az "átállás"-nak nem egyértelmű a támogatottsága.

Nem hitték volna, hogy egy téli olimpia megrendezése alatt az orosz katonai vezetés képes olyan hadművelet kidolgozására, mely a megpuccsolt Ukrajnában pity-puty megszerezné a Krímet. A Krím elvesztése után az USAnak már nem lett annyira fontos Ukrajna.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 655
113
Hruscsov se volt ukrán, orosz volt, csak az ukrán kommunista párt segítségével került hatalomra, ezért csapta hálából Ukrajnához a Krímet.
Jogszerűtlenül, de ez valamiért senkit nem érdekel, illetve akkor és ott nem is volt semmi jelentősége, mert Ukrajna még akkoriban sem létezett, csak papíron. Ezért sem értem a Krímen való vergődést, meg alapból ez a "senki nem dönthet úgy, hogy elszakad valahonnan és más sem szakíthat el semmit sehonnan" dolog is hiteltelen, mert ha ezt komolyan gondolnák ennek a hülyeségnek az élharcosai, akkor ezt nem ártana bizonyítaniuk azzal, hogy visszaadják a lopott holmikat. Ezt persze eddig sem tették és azután sem fogják megtenni, így érthetetlen, hogy miért pont az oroszoknak kellene visszaadniuk azt, ami egyébként minden szempontból őket illeti. :eek:

Uraim....
Már egy ideje figyelemmel kísérem az ukrán helyzetet és (főleg) az itteni hozzászólásokat. Kérdésem: Miért van az az érzésem, hogy ezt a proxi-háborút öt perc alatt le lehetne zárni, de ez semelyik félnek sem érdeke.
Ukrajnának jól jön, mert ha béke lenne, nem ömlene a nyugati pénz...
Oroszoknak jól jön, megkapták (szerezték, visszaszerezték) Krimet, pufferzónájuk van Ukrajna felé...
Szerencsétlen "lázadóknak", szabadságharcosoknak", mert nem lenne munkájuk, megélhetésük, rájuk figyel fél Európa...
Akinek nem jó, az a mezei lakosság, de azt mindenki lesz..ja....
Annyira azért senkinek nem jó, mint amennyire látszik: az ukránok sokkal többet buknak rajta, mint amennyit bevallanak, a nyugat értelmetlenül önt pénzt egy (valójában saját maguk által generált) problémába, ahol amúgy is ellopják a zsé döntő részét, de legalább lehet az oroszokkal riogatni a parasztokat. Az oroszok tényleg rövidre tudnák zárni a dolgot, de Putyin azt hiszi, hogy a nyugattal lehet tárgyalni (nem lehet, illetve felesleges is). A "szakik" nagyjából senkit nem érdekelnek. Úgyhogy ez a helyzet gyakorlatilag mindenkinek jó az ukrán és a "szaki" polgárokat kivéve, de az ő véleményük pont nem érdekel senkit.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 125
11 962
113
Ez most kinek nagyobb probléma a szakinak akitől nem vesznek szenet, vagy ukránnál ahol áram korlátozások lesznek.
Ezzel a gazdaságot is megnyomorítva, plusz belső feszültséget generálva.
Poros Jankonak, ezt nehéz lesz kimagyarázni. meg hát az re majdannak kell indok:)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/02/16/300-ezer-ember-veszitheti-el-munkajat-a-donbaszi-blokad-miatt/
"Petro Porosenko ukrán államfő elmondta, mivel járhat az országára nézve, ha még tovább tart a donbászi vasúti blokád.
Mint az ismert, magukat ukrán hazafiaknak mondók teljes blokád alatt tartják a felkelők által uralt kelet-ukrajnai területeket Ukrajnával összekötő vasúti vonalakat. Ezzel totálisan megbénítottak mindenfajta kereskedést. Eddig csak azt lehetett tudni, hogy szénhiány lépett fel az erőművekben, ami nyomán már heteken belül villanykikapcsolások lehetnek mindenfelé. A kijevi kormány rendkívüli helyzetet hirdetett az energetikai szektorban.
Ám az elnök elmagyarázta, ez még nem minden, ami a blokád miatt történhet. Porosenko nyomatékosította: ha tovább folytatódik mindez a donbászi határvidéken, az kegyetlenül nagy csapást jelent majd az ukrán fémiparra. Háromszázezer ember kerülhet emiatt utcára, az állam pedig kétmilliárd dollár bevételtől esik el. Mindez nagyon negatívan fog jelentkezni a hrivnya árfolyamában is, tette hozzá. Egyúttal kemény kritikával illette a blokád részvevőit.
Jól jelzi a helyzet súlyosságát, hogy csütörtökön a vasúti blokád miatt újra ülésezett a nemzetbiztonsági tanács. Az egyik téma az volt, hogy áttekintették, hol szüneteltethetik a központi hőszolgáltatást az egyre durvább fűtőanyaghiány miatt."



És már eléggé a pánik határán vannak. - Ha az oligarchák nem érzik biztonságban a pénzüket, akkor valamit lépni fognak, vagy csak lelépnek mint "támogatók", vagy másokat fognak "támogatni"...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Jogszerűtlenül, de ez valamiért senkit nem érdekel, illetve akkor és ott nem is volt semmi jelentősége, mert Ukrajna még akkoriban sem létezett, csak papíron. Ezért sem értem a Krímen való vergődést, meg alapból ez a "senki nem dönthet úgy, hogy elszakad valahonnan és más sem szakíthat el semmit sehonnan" dolog is hiteltelen, mert ha ezt komolyan gondolnák ennek a hülyeségnek az élharcosai, akkor ezt nem ártana bizonyítaniuk azzal, hogy visszaadják a lopott holmikat. Ezt persze eddig sem tették és azután sem fogják megtenni, így érthetetlen, hogy miért pont az oroszoknak kellene visszaadniuk azt, ami egyébként minden szempontból őket illeti. :eek:

.
Jaja, ezt már megírtam ulipponak is, mármint hogy ha a Krím meg a Donbassz Ukrajnához tartozik, akkor Ukrajna meg irány vissza Oroszország-anyácskához, merthogy ez a két dolog összefüggött anno. Utána uli elég sokáig nem válaszolt nekem semmire.... :)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Uraim....
Már egy ideje figyelemmel kísérem az ukrán helyzetet és (főleg) az itteni hozzászólásokat. Kérdésem: Miért van az az érzésem, hogy ezt a proxi-háborút öt perc alatt le lehetne zárni, de ez semelyik félnek sem érdeke.
Ukrajnának jól jön, mert ha béke lenne, nem ömlene a nyugati pénz...
Oroszoknak jól jön, megkapták (szerezték, visszaszerezték) Krimet, pufferzónájuk van Ukrajna felé...
Szerencsétlen "lázadóknak", szabadságharcosoknak", mert nem lenne munkájuk, megélhetésük, rájuk figyel fél Európa...
Akinek nem jó, az a mezei lakosság, de azt mindenki lesz..ja....

Mondjuk nagyon nagy pufferzónájuk nincs az oroszoknak Ukrajna felé, Dugin azt mondta, hogy Putyin nagyon bánni fogja, hogy nem jött létre az Ogyessza-ig Novorosszija, amikor majd előbb-utóbb háborúba kényszerül, hogy megvédje a Krímet.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Jogszerűtlenül, de ez valamiért senkit nem érdekel, illetve akkor és ott nem is volt semmi jelentősége, mert Ukrajna még akkoriban sem létezett, csak papíron. Ezért sem értem a Krímen való vergődést, meg alapból ez a "senki nem dönthet úgy, hogy elszakad valahonnan és más sem szakíthat el semmit sehonnan" dolog is hiteltelen, mert ha ezt komolyan gondolnák ennek a hülyeségnek az élharcosai, akkor ezt nem ártana bizonyítaniuk azzal, hogy visszaadják a lopott holmikat. Ezt persze eddig sem tették és azután sem fogják megtenni, így érthetetlen, hogy miért pont az oroszoknak kellene visszaadniuk azt, ami egyébként minden szempontból őket illeti. :eek:

Annyira azért senkinek nem jó, mint amennyire látszik: az ukránok sokkal többet buknak rajta, mint amennyit bevallanak, a nyugat értelmetlenül önt pénzt egy (valójában saját maguk által generált) problémába, ahol amúgy is ellopják a zsé döntő részét, de legalább lehet az oroszokkal riogatni a parasztokat. Az oroszok tényleg rövidre tudnák zárni a dolgot, de Putyin azt hiszi, hogy a nyugattal lehet tárgyalni (nem lehet, illetve felesleges is). A "szakik" nagyjából senkit nem érdekelnek. Úgyhogy ez a helyzet gyakorlatilag mindenkinek jó az ukrán és a "szaki" polgárokat kivéve, de az ő véleményük pont nem érdekel senkit.

De, volt jelentősége, mert Ukrajna és Belarusz külön szavazattal rendelkezett az ENSZ-ben. Így a SZU-nak 3 szavazata volt: 1 mint SZU, 1 mint Ukrajna és 1 mint Belarusz. Elképesztő, hogyan lehettek ennyire buták, hogy az 1 helyett 3 szavazatért Ukrajnát és Belaruszt elismerték kvázi függetlennek a SZU-tól, még a SZU idején...
 

harald

Well-Known Member
2016. november 24.
76
335
53
Uraim....
Már egy ideje figyelemmel kísérem az ukrán helyzetet és (főleg) az itteni hozzászólásokat. Kérdésem: Miért van az az érzésem, hogy ezt a proxi-háborút öt perc alatt le lehetne zárni, de ez semelyik félnek sem érdeke.
Ukrajnának jól jön, mert ha béke lenne, nem ömlene a nyugati pénz...
Oroszoknak jól jön, megkapták (szerezték, visszaszerezték) Krimet, pufferzónájuk van Ukrajna felé...
Szerencsétlen "lázadóknak", szabadságharcosoknak", mert nem lenne munkájuk, megélhetésük, rájuk figyel fél Európa...
Akinek nem jó, az a mezei lakosság, de azt mindenki lesz..ja....
Mindig a paraszt szívja meg...