[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Kezdődik az uki-uki polgárháború? Csak ülök , mint a moziban.

Ukrán-Ukrán polgárháború? A polgárok az Ukrán területeken inkább csak próbálnák túlélni a telet. Ahhoz viszont pénz, fűtés, áram kellene. Lassan egyik sem lesz. A különböző Ukrán "frakciók" és azok támogatói feszülnek most egymásnak. Amiből viszont lehet egy valós egész Ukrajnára kiterjedő polgárháború, vagy egy Donbass teljes elszakadása, amiből meg megindulhatna egy lavina. És ettől van Porosenkoéknál pánik közeli helyzet.

Először az Ukránok támadásba lendültek, miközben Porosenko Németországban volt Merkellel - aztán ez a támadás hatalmas veszteségekkel végződött. Elkezdődött a vasúti blokád, ami szépen kiterjedt azóta egy teljes vasúti blokáddá, és mostanra az utakat is elkezdték blokkolni. A vasúti mellett kereskedelmi blokád is van, sőt az Ukránok próbálják blokkolni különféle eszközökkel DNR és LNR vízellátását. Lövik a Donyecki víztisztítót, blokkolják LNR vízellátását, és Tegnap szétlőttek Gorlovka központjában két vízszivattyú telepet..
Mindeközben az Ukrán támadás vissza lett verve és újból komoly veszteségeket szenvedtek. És mindeközben egyre nagyobb a belpolitikai káosz Ukrajnában. És a nagy blokád is a visszájára fordult, mert úgy néz ki, hogy DNR/LNR egész jól bírja a blokádot. Viszont Ukrajna nagy részének megfelelő szénnel való ellátása lényegében megszűnt.
Ennek egyik következménye hogy az ország antracit szénerőművei leállnak, amit nagyobb gázfogyasztással, és ami különösen rémítő, nagyobb atomenergia felhasználással próbálnak részben kiváltani. Ez két dolgot biztosan jelent: Sokkal gyorsabban fog elfogyni a gáz, és az eddig is túlterhelt rossz állapotban lévő erőműveket nagyobb kapacitással fogják/próbálják majd működtetni. Ez meg sajnos veszélyeztetheti Európát (is).
A helyzet a blokád miatt még bonyolultabb, ugyanis az energia rendszer kapacitásának csökkenése miatt sok ipari létesítmény leállhat, a nyersanyagok hiánya miatt pedig az acélipar már megroggyant. Mariupolban kvázi figyelmeztetéssel felérő kérést intéztek a városi hatóságokhoz a kohászok képviselő, hogy a 27000 kohászt és a várost veszélyeztető blokádot jogi eszközökkel szüntessék meg. Még hogy jogi eszközök. És ha már Mariupol, egyre több olyan ukrán önkéntesek által közölt komment van, hogy nagy harcok vannak Mariupolnál, félnek egy DNR támadástól- és közben egyre több Ukrán egység és technika érkezik a városhoz és a városba. Állítólag pár hete már Kherson régióból is vonják vissza az egységeket nagyrészt Mariupolhoz.
Jelenleg több fontos esemény folyik párhuzamosan. A legutóbbi támadás kudarca után az Ukránok tűzszünetet kértek (többször is lényegében) és a tűzszünet idején próbálták pótolni a veszteségeiket, és folyamatosan érkeznek a hírek szerint azóta is a frontvonal közelébe a csapataik. Közben továbbra is folyik a blokád. Legújabban Pushilin tárgyalásai "eredményeképpen" az Ukránokkal megegyeztek a minszki megállapodásoknak megfelelően a tiltott technika visszavonásáról. Miközben viszont az Ukránok ipara és energiaellátása már kezd összeomolni a Turcsinov ötletét megvalósító blokád miatt. Ami viszont Ahmetov érdekeltségeit (is) komolyan veszélyezteti. Meg az oligarchákét.És komoly ellentétek vannak Porosenko azon törekvése hogy továbbra is csak szépen Minszkezhessen és Turcsinov blokádos megoldása között - ez pedig már összecsapásokhoz is vezethet- mégpedig az önkéntes veteránok és a "rendőrök" és Kijevből érkező különleges egységek között. Csakhogy, az önkéntes veteránoknak szinte korlátlan utánpótlásaik lehetnek a harcoló frontalakulatok önkéntesei közül a közelből, míg Kijev és a Nyugat Ukrajnai hátországuk meg nagyon nagyon messze van...
Tehát. Van a blokád, egy összeomló Ukrán acélipar és fenyegető áram (és fűtés) hiány. Van egy lassan belháborús helyzet a nagyon Ukránoknál. Van egy újabb fegyverszünet, amit viszont az Ukránok szokás szerint büntetlen és viszonzatlan ágyúzásra használnak ki.
Mindezt viszont megelégelte Zaharcseno és Plotnyickij, és közös nyilatkozatukkal gyakorlatilag ezúttal kölcsönös (és nem egyoldalúan Ukrán) háborúval, és egész Donbassz felszabadításával fenyegetett, Amire viszont az oroszok Peszkov útján kissé pánikszerűen reagáltak,hogy az Minszk ellenes lenne. Mintha az Ukránok eddig bármit is betartottak volna belőle, és nem Minszkezésre használták volna fel az eddigi 2 évet. Csakhogy, ha Zaharcsenkoék az oroszok ellenére, sőt, segítsége, sőt eddigi hátráltatása ellenére felszabadítanák Donbasszt, az azt jelentené, hogy hirtelen nem egy ütközőzónájuk, hanem egy számukra nem teljesen elkötelezett és őket Európától nagy területen elvágó új és orosz ajkú ország vagy akár országok uniója jönne létre. És ezt lassan évek óta próbálják elkerülni Putyin egyes körei.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
http://karpathir.com/2017/02/16/300-ezer-ember-veszitheti-el-munkajat-a-donbaszi-blokad-miatt/
"Petro Porosenko ukrán államfő elmondta, mivel járhat az országára nézve, ha még tovább tart a donbászi vasúti blokád.
Mint az ismert, magukat ukrán hazafiaknak mondók teljes blokád alatt tartják a felkelők által uralt kelet-ukrajnai területeket Ukrajnával összekötő vasúti vonalakat. Ezzel totálisan megbénítottak mindenfajta kereskedést. Eddig csak azt lehetett tudni, hogy szénhiány lépett fel az erőművekben, ami nyomán már heteken belül villanykikapcsolások lehetnek mindenfelé. A kijevi kormány rendkívüli helyzetet hirdetett az energetikai szektorban.
Ám az elnök elmagyarázta, ez még nem minden, ami a blokád miatt történhet. Porosenko nyomatékosította: ha tovább folytatódik mindez a donbászi határvidéken, az kegyetlenül nagy csapást jelent majd az ukrán fémiparra. Háromszázezer ember kerülhet emiatt utcára, az állam pedig kétmilliárd dollár bevételtől esik el. Mindez nagyon negatívan fog jelentkezni a hrivnya árfolyamában is, tette hozzá. Egyúttal kemény kritikával illette a blokád részvevőit.
Jól jelzi a helyzet súlyosságát, hogy csütörtökön a vasúti blokád miatt újra ülésezett a nemzetbiztonsági tanács. Az egyik téma az volt, hogy áttekintették, hol szüneteltethetik a központi hőszolgáltatást az egyre durvább fűtőanyaghiány miatt."



És már eléggé a pánik határán vannak. - Ha az oligarchák nem érzik biztonságban a pénzüket, akkor valamit lépni fognak, vagy csak lelépnek mint "támogatók", vagy másokat fognak "támogatni"...
Az a baj hogy jön a tavasz, ha ebből 1 hónap múlva lesz káosz és áram és fűtéshiány akkor már nem fognak megfagyni. Októberben kellett volna.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Az a baj hogy jön a tavasz, ha ebből 1 hónap múlva lesz káosz és áram és fűtéshiány akkor már nem fognak megfagyni. Októberben kellett volna.
Ezzel két legyet ütnek 1. nő a belső feszültség és lázongás törhet ki maradék ukiban. 2. arra kényszerítik az ukikat,hogy neki menjenek Dombasznak ami katasztrófával fog végződni rájuk nézve és jön is az 1.-es pont.
Az oroszok felmérték most az ukrán katonai képességet és már tudják,hogy megtehetik.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 370
2 565
113
http://www.mariupolnews.com.ua/descr/78159
A Mariupoli városi hatóságokat a Mariupoli kohászok képviselői a városi tanácsban arra kérték, hogy minden jogi mechanizmussal állítsák le az illegális vasúti blokádot, ami veszélyezteti a 27000 kohászt és a félmilliós várost.
27 ezer kohász. Jézusom! Tudtam, ukránból jön vasúton újvárosnak a " tábla" , de ez bödületes méret. Meg persze full elavult is lehet. Elöbb utóbb a fele úgyis munka nélküli lesz.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Ez az Ukrajna ne lehessen NATO tag indoklás azért butácska, mert jó, Ukrajna nem lesz NATO tag, de ettől még kaphat valamilyen stratégiai partnerségi szerepet, amely jogilag ugyan nem egyenlő a tagsággal, azonban 99%-ban megegyezik vele.
Továbbá az, hogy Ukrajna nem NATO tag, sosem zavarta az USA-t és a Nyugatot abban, hogy katonai tanácsadókat, kiképzőket küldjön Ukrajna területére, sőt, hivatalosan hadsereget is beküldhet, ha Kijev behívja őket.
Háború esetén pedig simán behatol a NATO Ukrajna területére, akkor is ha nem NATO tag Ukrajna.
Tehát szerintem ez egy gyenge magyarázat, csak ennél jobbat nem tudtak kitalálni a Putyin-fanok arra magyarázatként, hogy Putyin miért engedi, hogy az orosz lakosság szenvedjen Kelet-Ukrajnában.
Azèrt kicsit extravagànsabb magyarâzatra szàmítottam :)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Ha már konteo:
Orbán Viktor szólaljon fel az ENSZ-közgyűlésen, hogy a béke érdekében a Krim-félsziget legyen Magyar Mandátumterület, EU-tagsággal.
1. Jöhetnek a befektetők, kiváló idegenforgalmi terület.
2. Az ottani népességnek jó lenne az EU-útlevél.
3. Nem lenne orosz terület.
4. Nem lenne ukrán terület.
5. Lenne újra magyar tenger.
6. Lenne újra magyar flotta, mely sakkban tartja a hasonlóan világrengetően erős román flottát.
7. Horthy Miklós unokája vagyok én......
8. De szép lenne :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ilyen amikor a francia csak szétbarmolja, az amerikai nem ért hozza, az ukrán még annyira sem, az orosz aki az egészet adta az meg ki van tiltva onnan. A teljes ukrán parlamentet bezavarnám az erőműbe, rájuk hegeszteném az ajtót és oldják meg.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Ezt a forrast talaltam, de a torikonyvek is ukran szarmazasunak tanitottak mindig is.
Doksi.hu
1894. április 17-én született egy Kalinkova nevű faluban, a cári Oroszország részét képező Ukrajnában. Apja Szergej Nikanorovics Hruscsov földműves, anyja Aksinia Ivanovna Hruscsov. Csak egy testvére volt, húga, Irana. Mindössze két évig járt iskolába. [3]

Csak azt magyarázd meg, ha valakinek oroszok a szülei, hogy lehet ukrán származású (...) ????
Kalinovka egyébként ma is Oroszországban van, soha nem tartozott az ukrán tagköztársasághoz.
Továbbá, a mostani határvonal, akkor csak közig terület mindkét oldalán csakis oroszok éltek.
Több forrást át kéne lapozni ez ügyben.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Csak azt magyarázd meg, ha valakinek oroszok a szülei, hogy lehet ukrán származású (...) ????
Kalinovka egyébként ma is Oroszországban van, soha nem tartozott az ukrán tagköztársasághoz.
Továbbá, a mostani határvonal, akkor csak közig terület mindkét oldalán csakis oroszok éltek.
Több forrást át kéne lapozni ez ügyben.
Ok nezem
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Csak azt magyarázd meg, ha valakinek oroszok a szülei, hogy lehet ukrán származású (...) ????
Kalinovka egyébként ma is Oroszországban van, soha nem tartozott az ukrán tagköztársasághoz.
Továbbá, a mostani határvonal, akkor csak közig terület mindkét oldalán csakis oroszok éltek.
Több forrást át kéne lapozni ez ügyben.
Anyja lánykori neve Sevcsenko.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Én azt azért nem mondanám, hogy annyira sikerült volna titokban tartani még a sajátjaik előtt is! Már az első katonai teherautókról is egyből, kb. fél órán belül ment fel a fotó a VKontakte megfelelő hírcsoportjaiba!
Amikor mozgásban vannak már késő. Innentől lesz még egy pár konfliktus amit könnyű fegyverzettel meg lehet vívni, azok többnyire ilyenek lesznek. Ezt utólag az oroszok vívmányának fogják tartani, pedig a hadtudomány gondolkodói már jó ideje hasonlókat mondanak. Ha összeáll belőle valami értelmes, lehet megírom hosszabb formában.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Az előző posztom megnézted? 2012-ben megjósolta a háborút Ukrajnában! 2012-ben még sokan azt sem tudták volna elképzelni, hogy 2013 végén kitör a Majdan!
Ha tudnád prepper körökben hány ilyen videó forog közkézen Magyarországról... még regény is van amiben taktikai harcászati nukit kap be Bp. a Börzsönyből. :D