• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
kezdjük azzal, hogy mi a szalafizmus, és mi a vahabita iszlám:
http://epa.oszk.hu/02900/02932/00005/pdf/EPA02932_terror_elharitas_2014_1_02.pdf

Ha pedig azt hiszed, Irán a jófiú a sztoriban, hihetetlenül naív vagy....
sraelnationalnews.com/News/News.aspx/178204

Egyébként jelenleg darabszámra Irán támogatja a legtöbb terroristát a világon.
Hezbollah, a jemeni, észak afrikai bandák, stb.
Ott keverték a szart ők is Irakban is, szíriai közreműködéssel, ott hoztak létre kiképzőtáborokat, és segítették a koaliciós erők elleni terroristák kiképzését, felfegyverzését.

A másik változás Szíriában történ.

Ott a síita (alevita) Bassár el-Asszád irányította a szunnita többségű országot. Asszád hatalmát az Iránból támogatott síita Hezbollah is segítette. Ahogy Irakban, miután kitört a polgárháború, itt is fellángolt a síita-szunnita felekezeti konfliktus.

Ebben a helyzetben Irán és az Öböl-menti országok a fent leírt politikai okokból elkezdték a saját "szövetségeseiket" támogatni a helyi konfliktusokban. Irán a síita csoportokhoz kezdett el pénzt csatornázni, a szaudik (és a többiek) pedig a szunnitáknak küldtek támogatást. Hogy a háború végén Irak/Szíria rendes síita/szunnita ország legyen.

A napi háborúzás, vagy egy európai támadás költségeihez képest csak ezen a vonalon jelentős mennyiségű pénz áramlik a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges csoportokhoz.


https://www.hvgkonyvek.hu/image/data/beleolvasok/ISZLAM_ALLAM_beleolv.pdf


Ja,. hogy aztán a fagyi visszanyalt????
Gondolom nem véletlenül, hiszen így betehette mullahmancsokat Irakba, Szíriába, és tetszeleghet a megmentő szerepében.
(ha van olyan hülye, aki ezt elhiszi, az meg is érdemli a sorsát.

Eközben az Öbölben, a szaudi részt nézve:


http://www.independent.co.uk/voices...ke-over-the-north-of-the-country-9602312.html

de....
Az ISIS gyorsan a szaúdiak fejére nőtt. Bandar herceget már 2014 tavaszán megfosztották szinte minden hatalmától, amikor egyértelmű vált, hogy egy szörnyeteg létrehozásában segédkezett.

Hivatalosan elismert állami támogatást sosem kaptak az Öbölből ezek a szélsőséges csoportok, és ma már az ISIS pénzelését a hatalom tényleg nem is nézi nagyon jó szemmel.

Ez azonban a magánembereket nem akadályozza meg, hogy dollár százmilliókat küldjenek Szíriába a harcoló feleknek.





Ez állhat az utóbbi óvatos reformpróbálkozásai mögött: évtizedek óta tudják hogy a tigrisen lovagolnak, de nem tudnak leszállni ról: mostanra a belső vahabita keménymag már az ország stabilitását veszélyezteti.

Eközben:
http://friss-hirek.eu/kulfoldi-hire...res-nagy-falat-epit-az-isis-feltartoztatasara
nagyfal_n.png




A szudiak rühellik a palesztinokat, kb úgy vannak velük, mint jobbikos a roma közmunkással.
(Ezzel kb az arab világ 90 százaléka így van)
Plusz a palesztinok jó része szunnita, de beálltak a siita Irán mögé.
Ezért a szunnita arabok jó része csak azért nem köpi le őket mert:
-kár a vízért
-szerintük összekoszolnák a nyálukat.

Izrael és Rijad: az iráni nukleáris létesítmények már nem léteznének, készen állt a közös izraeli-iráni hadműveleti terv. Csak az a sötétbőrű és agyú Obamba elqrta.

Irán pedig mint Rijadot, mint Izraelt napi beszédben fenyegeti nukláris támadással/megsemmisítéssel.

És ha azok a szakállasok ráteszik a kezüket egy atombombára csak egy dolgon fognak gondolkozni: Izraelre dobják le, vagy Szaud-ra.

Hát szerinted mit kéne csinálniuk a kényszerszülte szövetség helyett:? Morogni egymásra mint magyar-piréz kommnetelők?
Bocs, az nem Európa, ahol évekig lehet .. ét vakargatni, aztán ha beüt a krach, maximum egyíüttérző üzeneteket írunk a facebookra.

Nem jófiú Irán, de jobbnak tűnik, mint a vahabita szaudiak.
Jemenben honvédő háborút folytatnak a huszik. Miért akarja egy külső hatalom a szunnitákat és a siítákat egy országba tömöríteni, ha láthatóan ők maguk nem akarnak egy országban élni?
Attól még nem fogom jobban szeretni a szaudi uralkodóházat, hogy addig, amíg a vahabizmus a céljaik érdekét szolgálta támogatták, míg most, hogy kezd veszélyessé válni magukra is, már próbálnak szabadulni tőle. Ők szabadították a világra, nem mentesíti őket a felelősség alol az, ha rájuk is veszélyes lett.
Pont ahogy az Al-kaida is az USA kölyke, akkor is, ha utána az ő kezükbe is beleharapott.

Irán és Izrael között miért mérgesedett el a viszony? Hisz Izrael segítette a fiatal Iránt az irak-iráni háború idején.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
.....
Az amerikai ABC News Abdulrahman al-Erjánit, a jemeni vízügyi és környezetvédelmi minisztert idézve azt írja, a jelenlegi fegyveres konfliktusok kiváltó oka valójában a víz. Erjáni szerint a különböző fegyveres csoportok más-más indokokkal állnak elő, hogy miért ragadnak fegyvert: "törzsi konfliktusok, felekezeti konfliktusok, politikai konfliktusok. Valójában mindegyik az ország nyersanyagainak elosztásáról szól, legyen az olaj, víz vagy föld" - mondta.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20091109-jemen-szaudarabia-zaidita-siitak-huti-lazadok-haboru.html
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Nem jófiú Irán, de jobbnak tűnik, mint a vahabita szaudiak.
Jemenben honvédő háborút folytatnak a huszik. Miért akarja egy külső hatalom a szunnitákat és a siítákat egy országba tömöríteni, ha láthatóan ők maguk nem akarnak egy országban élni?
Attól még nem fogom jobban szeretni a szaudi uralkodóházat, hogy addig, amíg a vahabizmus a céljaik érdekét szolgálta támogatták, míg most, hogy kezd veszélyessé válni magukra is, már próbálnak szabadulni tőle. Ők szabadították a világra, nem mentesíti őket a felelősség alol az, ha rájuk is veszélyes lett.
Pont ahogy az Al-kaida is az USA kölyke, akkor is, ha utána az ő kezükbe is beleharapott.

Irán és Izrael között miért mérgesedett el a viszony? Hisz Izrael segítette a fiatal Iránt az irak-iráni háború idején.

zaddám Huszein világi hatalmát is féltette az 1979-es iráni iszlám forradalomtól. Khomeini ajatollah és követői ugyanis abban reménykedtek, hogy a környező országokban elnyomás alatt élő síita vallású népesség is felkel vezetői ellen.

Ilyen előzmények után 1980. szeptember 22-én indított nagyszabású támadást Irán ellen Szaddám Huszein. Az időzítés kitűnő volt. A fiatal iszlám köztársaság hadserege ugyanis romokban hevert. A sah idejének katonai vezetőit elűzték vagy kivégezték, a sahot támogató Egyesült Államokkal megromlott viszony miatt pedig nem volt megfelelő alkatrész-utánpótlás az amerikai gyártású fegyverekhez. Irán egykor hatalmas haderejének jelentős részét szélnek eresztették, a katonaság a háború kitörésének idején vallásilag ugyan lelkes, de rosszul felszerelt kisebb milíciákból állt. A térségben ráadásul minimális volt az iráni védőerő, és az iszlám forradalom, illetve a teheráni túszdráma miatt a nyugati szimpátia is elfordult Irántól.

A konfliktusra végig jellemző volt, hogy az USA és a nyugati hatalmak, sőt a Szovjetunió is - a kisebbik rossznak tekintve - inkább Szaddám rezsimjét támogatták. A nyugatiak főleg olyan eszközöket szállítottak, amelyeket civil és katonai célokra egyaránt lehetett használni: nagy teljesítményű számítógépek, vegyi anyagok, helikopterek. Az USA ugyanakkor - titokban - Iránnak is szállított fegyvert abban a reményben, hogy cserébe az iszlám köztársaság latba veti befolyását nyugati túszokat fogva tartó libanoni szélsőséges szervezeteknél, hogy engedjék el a túszokat.

...
A világot gyakorlatilag kettéosztotta a háború, bár Irakot sokkal többen támogatták. A nagy olajfogyasztók ugyanis igyekeztek biztosítani érdekeltségeik befolyását, ez pedig egy viszonylag könnyen kézben tartható, korrupt világi diktatórikus rendszer esetén könnyebbnek bizonyult, mint egy öntörvényű, fanatikus vallási diktatúra esetében. Irán ráadásul több akcióval is maga ellen hangolta a nyugati közvéleményt. Elsősorban a teheráni túszdrámával, amikor az amerikai nagykövetség több tucat alkalmazottját ejtették túszul iráni forradalmi aktivisták, de nem segített magán Irán azzal sem, hogy semleges - jóllehet Iraknak szállító - kereskedelmi hajókra is rátámadt.

A nyugati államok többsége a fenti okokból Irakot támogatta, ugyanakkor az abban az időben - Iránhoz hasonlóan - elszigetelt államok Irán felé húztak: Izrael, Dél-Afrika, Líbia, Algéria, Dél-Jemen. A két rivális nagyhatalom - az USA és a Szovjetunió - más-más okokból titokban segítette Iránt is. Az amerikai támogatás okairól fentebb már esett szó. A szovjetek a fegyverszállítással Irán afganisztáni be nem avatkozását igyekeztek bebiztosítani.

.....

A főleg szovjet és francia haditechnikával felszerelt irakiakkal szemben Irán jóval szegényesebb, még a sah idejéből ott maradt amerikai, illetve líbiai és szíriai fegyvereket használt, de az Iraknak szállító Kína is ellátta bizonyos hadi eszközökkel. A háború az esetleges irányítás és a hiányos felszerelés következtében az első világháborúhoz hasonló, gyalogos rohamokkal és vegyi támadásokkal tarkított lövészárok-háborúvá változott.

A fronton kialakult egyensúlyt különböző módszerekkel igyekeztek megbontani a felek. A jobb iraki felszereléssel szemben Irán nagyobb embertömeget vetett be. A háborúban alkalmazott emberhullám-taktika emberek - gyakran gyerekek - ezreit vitte a biztos halálba. Megfelelő felszerelés híján ugyanis csak ezt a módszert látták a katonai vezetők a jóval profibb iraki hadsereg által telepített aknamezők felderítésére. A Paszdaran és Baszidzs milíciák "önkéntesei" között állítólag kilencéves gyermekek is voltak. Egyes beszámolók szerint előfordult, hogy gyermekek ezreit küldték a csatába, körülbelül húszas csoportokba összekötözve (hogy megakadályozzák a gyávábbak menekülését). Más beszámolók szerint lányokat is bevetettek, őket főként aknamentesítésre használták, míg a tizenéves fiúkat Allahra bízták, és fegyvertelenül küldték az iraki lövészárkok ellen, azzal a céllal, hogy így rettentsék el az ellenfelet.

....



 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
kezdjük azzal, hogy mi a szalafizmus, és mi a vahabita iszlám:
http://epa.oszk.hu/02900/02932/00005/pdf/EPA02932_terror_elharitas_2014_1_02.pdf

Ha pedig azt hiszed, Irán a jófiú a sztoriban, hihetetlenül naív vagy....
sraelnationalnews.com/News/News.aspx/178204

Egyébként jelenleg darabszámra Irán támogatja a legtöbb terroristát a világon.
Hezbollah, a jemeni, észak afrikai bandák, stb.
Ott keverték a szart ők is Irakban is, szíriai közreműködéssel, ott hoztak létre kiképzőtáborokat, és segítették a koaliciós erők elleni terroristák kiképzését, felfegyverzését.

A másik változás Szíriában történ.

Ott a síita (alevita) Bassár el-Asszád irányította a szunnita többségű országot. Asszád hatalmát az Iránból támogatott síita Hezbollah is segítette. Ahogy Irakban, miután kitört a polgárháború, itt is fellángolt a síita-szunnita felekezeti konfliktus.

Ebben a helyzetben Irán és az Öböl-menti országok a fent leírt politikai okokból elkezdték a saját "szövetségeseiket" támogatni a helyi konfliktusokban. Irán a síita csoportokhoz kezdett el pénzt csatornázni, a szaudik (és a többiek) pedig a szunnitáknak küldtek támogatást. Hogy a háború végén Irak/Szíria rendes síita/szunnita ország legyen.

A napi háborúzás, vagy egy európai támadás költségeihez képest csak ezen a vonalon jelentős mennyiségű pénz áramlik a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges csoportokhoz.


https://www.hvgkonyvek.hu/image/data/beleolvasok/ISZLAM_ALLAM_beleolv.pdf


Ja,. hogy aztán a fagyi visszanyalt????
Gondolom nem véletlenül, hiszen így betehette mullahmancsokat Irakba, Szíriába, és tetszeleghet a megmentő szerepében.
(ha van olyan hülye, aki ezt elhiszi, az meg is érdemli a sorsát.

Eközben az Öbölben, a szaudi részt nézve:


http://www.independent.co.uk/voices...ke-over-the-north-of-the-country-9602312.html

de....
Az ISIS gyorsan a szaúdiak fejére nőtt. Bandar herceget már 2014 tavaszán megfosztották szinte minden hatalmától, amikor egyértelmű vált, hogy egy szörnyeteg létrehozásában segédkezett.

Hivatalosan elismert állami támogatást sosem kaptak az Öbölből ezek a szélsőséges csoportok, és ma már az ISIS pénzelését a hatalom tényleg nem is nézi nagyon jó szemmel.

Ez azonban a magánembereket nem akadályozza meg, hogy dollár százmilliókat küldjenek Szíriába a harcoló feleknek.





Ez állhat az utóbbi óvatos reformpróbálkozásai mögött: évtizedek óta tudják hogy a tigrisen lovagolnak, de nem tudnak leszállni ról: mostanra a belső vahabita keménymag már az ország stabilitását veszélyezteti.

Eközben:
http://friss-hirek.eu/kulfoldi-hire...res-nagy-falat-epit-az-isis-feltartoztatasara
nagyfal_n.png




A szudiak rühellik a palesztinokat, kb úgy vannak velük, mint jobbikos a roma közmunkással.
(Ezzel kb az arab világ 90 százaléka így van)
Plusz a palesztinok jó része szunnita, de beálltak a siita Irán mögé.
Ezért a szunnita arabok jó része csak azért nem köpi le őket mert:
-kár a vízért
-szerintük összekoszolnák a nyálukat.

Izrael és Rijad: az iráni nukleáris létesítmények már nem léteznének, készen állt a közös izraeli-iráni hadműveleti terv. Csak az a sötétbőrű és agyú Obamba elqrta.

Irán pedig mint Rijadot, mint Izraelt napi beszédben fenyegeti nukláris támadással/megsemmisítéssel.

És ha azok a szakállasok ráteszik a kezüket egy atombombára csak egy dolgon fognak gondolkozni: Izraelre dobják le, vagy Szaud-ra.

Hát szerinted mit kéne csinálniuk a kényszerszülte szövetség helyett:? Morogni egymásra mint magyar-piréz kommnetelők?
Bocs, az nem Európa, ahol évekig lehet .. ét vakargatni, aztán ha beüt a krach, maximum egyíüttérző üzeneteket írunk a facebookra.

Érdekes ez az alternatív történelem amit írsz. Legalább olyan izgalmas mint a valóság. Nem próbáltál még sci-fi-t vagy fantasy-t írni?
Annak eladható lenne.
 

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
Most akkor becsapódott a jemeni rakéta vagy elfogta a kilőtt 4 szaudi patriot egyike? Továbbá a jemeniek mennyi rakétát lőttek ki? Mennyibe kerülhet azok darabja? És egy szaudi patriot darabja?

A jemeni TV ezt a videót közölte az indításról, de ez alapján én nem tudom megmondani, hogy végül is hányat lőttek ki. A földet valószínűleg csak darabok érték el, de egy ekkora rakéta esetén azok is nagyot tudnak ütni.

 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 246
20 407
113
Röhögném, ha ismét kipucolnák az irakiakat onnan a terroristák.
Nem fogják.
A pár nappal ezelőtti akció Ramadiban is világosan mutatja, kavarni még tudnak, sikeresek lenni már nem.
Az elmúlt 3 évben már megismerték az IÁ-t. Már nincsenek remények vele kapcsolatban. A pár száz (vagy ezer) fanatikuson kívül a többiek már mind ellenségesek vele, nincs érdemi támogatottsága.
Maradnak a terrorakciók, de attól csak még jobban fogják utálni.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 246
20 407
113
Barzani volt KRG elnök:
Nem bánom a népszavazást. A határlezárásra és gazdasági ellenlépésekre számítottunk, az iraki erők támadására nem.
Felülvizsgáljuk az USA kapcsolatainkat, mivel támogatták ellenünk Irakot.
Az oroszok hozzáállása a népszavazáshoz viszont pozitív volt.