[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Ez nem ilyen egyszeru. A helyzet az, hogy napjainkban minden lengyel szereti a magyarokat, de sajnos egy sem tudja, hogy miert is. Nem tudnak arrol, hogy Mo nelkul ma nem lenne Lo. Ha egy lengyelt megkerdezel, hogy miert szereti Mo-t azt fogja mondani, hogy "ooo... ott volt ugye Bathory, o jo kiraly volt. Meg ott volt ugye Jadwiga es Kinga kiralynok, ok is is jok voltak. Meg mi segitettunk Mo-nak 56-ban, kuldtunk egy csomo vert." Ennyi. Sajnos ez egy sem komoly erv, hogy miert is lennenek Mo oldalan, ahogy Mo sincs Ausztria oldalan csak mert Habsburg Albert tenyleg jo kiralyunk volt. A lengyelek nem tudnak arrol, hogy 1000 evig (majdnem) mindig egy oldalon harcoltunk. Azt sem tudja az atlag (foleg a fiatal), hogy 1000 evig hatarosak voltunk. Nem tudnak arrol, hogy Mo adta a fegyvert Piłsudski-nak, hogy letrehozza Lo-t. Nem tudnak arrol, hogy mikozben Lo a mongol hoditotkkal harcolt magyar sereg verte el a Lo-ba betoro cseheket.
Ennek oka az, hogy sajnos Lo-ban (sajnos az Europai orszagok tobbsegehez hasonloan), nem kell toribol erettsegizni. Azonkivul a lengyelek nagyon naivak, mivel nekik nem olyan a tortenelmi tapasztalatuk mint nekunk, miszerint csak rossz politikusok vannak es csak hazug cikkek az ujsagokban. Mo-n egy jobboldali is csak azert szavaz a jobboldalra, mert a masikat megjobban utalja, egy baloldali meg azert szavaz a baloldalra, mert a jobboldalt megjobban utalja es mindket oldal tudja, hogy minden ujsag hazudik, a sajat oldale is. Ezzel szemben Lo-ban vannak jo politikusok is, meg nem hazug ujsagok is. Tehat a lengyel polgarnak vannak jo tapasztalatai is es igy naiv modon siman elhisz barmit. Hihetelen eros pl. a szlovak propaganda Lo-ban (wikipedia,...), meg lengyel altalanos iskolai torikonyvet is lattam amiben szlovakia be volt jelolve Kr u. 1000-ben! Sajat fulemmel hallottam Lo-ban, hogy nekem mint magyarnak (direkt nem fedtem fel hogy lengyel is vagyok) egy lengyel magyarazza, hogy mi lengyelek nagyon szeretjuk a magyarokat es a gruzokat. Tehat a gruzokkal vagyunk egyszinten az atlag lengyelnek. Mert a gruz propaganda is eros, hiszen oket is "megtamadta" Oroszo.
Arra sosem lehet majd ravenni az atlag lengyelt, hogy ellenunk harcoljon, pl. amikor volt az elso Putyin latogatas meg Paks2, meg gaz szerzodes, akkor is csak par honapra setodott meg az atlag lengyel ("hogy pont a magyarok fognak minket hatbaszurni, azt azert nem gondoltuk volna"), de par honap mulva mar megint mindenki Lo-ban Orbant dicsoitette. Szoval a lengyel nepet nem lehet a magyar ellen forditani (kiveve, ha a mostani kb. 2 millio ukrant megfoljebb nyomjak Lo-ban) de a politikusaik bizony minden problema nelkul orommel ugranak akarmilyen szovetsegbe ellenunk, legfeljebb majd nem Lo hanem Ro kuld ellenunk csapatokat a lengyel csapatok meg Oo ellen mennek majd.
Illetve arrol nem beszelve, hogy a lengyelek a sajat keleti teruletuket sem akarjak vissza, nem ertik, hogy mi akkor minek akarnak vissza Erdelyt. A lengyelek valszeg fol sem fogtak, hogy mekkorat rugtak ezzel a disszemle dologgal belenk. Ez persze a magyar dimplomacia hibaja is, hogy nem talaltak senkit Mo-n aki ertene a lengyel gondolkodast es igy a magyar kulpol ertesere tudta volna adni ezt Lo-nak, hogy miert is ne. Naivan neha remelem, hogy az ilyen dolgok mint ez a disszemle csak alca, hiszen valos artalom nincs benne (azon tul, hogy par embernek felmegy a vernyomasa Mo-n), de azt hiszem naiv vagyok. Az biztos, hogy a lengyel es magyar diplomacia szorosan osszedolgozik, de az is biztosnak tunik nekem hogy kozben elbeszelnek egymas mellett es nem ertik meg egymast. Pl. Mo nem erti, hogy Lo mit fel annyira az Oroszoktol. Most kepzeld magad abba a helyzetbe, hogy Romania nem csak Erdelyt, de a teljes orsazgot elfoglalta 200 evre, Mo eltunt a terkeprol. Azutan te felszabaditottad az egeszet es most boldog vagy. Par evtized mulva a romanok megint fegyverkeznek... te megis mire gondolnal? Szoval nekunk magyaroknak meg kellene ertenunk a lengyel, a lengyeleknek meg a magyar gondolkodast, de ugy tunik, hogy a ket oldal kulpolitikusai erre nem voltak kepesek. Pedig nem lehetetlen, mivel az atlag lengyel nem hulye, eddig kb. senki sem volt aki ne ertette volna meg ha elmondtam neki, hogy Mo hogy latja a helyzetet es miert hulyeseg Oo ellen fegyverkezni. Egyik haverom pl. lengyel archeologus, szoval elvileg tanult torit, napi szinten rettegett Putyintol. Beszeltem vele, kb. fel ora alatt megertette, hogy mnden pont forditva van mint ahogy addig gondolta es most szinte rajong Putyinert (neha belegondolok, hogy talan kicsit tultoltam...). A lengyelek nem kisstiluek, nem fogja a nyilvanvalot tagadni, csak mert ciki lenne beismernie, hogy tevedett (Mo-n ez pont forditva van, ebben a lengyelek a jobbak), szoval ha a magyar kulpol szanna erre penzt akkor kb. 1 honap alatt teljesen ki lehetne cserelni a kozgondolkodast Lo-ban es egy nagyon eros szovetsegest nyerne Mo. De ehhez elobb fel kell ismerni a problemat. Arrol ugye nem beszelve, hogy iszonyatosan eros az orosz ellenes propaganda az USA reszerol, azzal lehet nem is tudna Mo versenyezni, megha meg is probalnak es ugye az a lenyeg, nem Ro fog itt haborut kirobbantani, hanem a nagyok. (Az az igazsag, hogy akik ertik a lengyel es a magyar gondolkozast is azok az oroszok es csak az oroszok. Es azert ok sem azon fognak dolgozni, hogy Lo es Mo egy oldalon legyen, hamar az nem lehet, hogy mindketto Oo oldalon legyen.)

A legtöbb dologgal egyetértek.
Egy kérdésem lenne: ugyebár a lengyelek utálják az oroszokat, mert 200 évig elfoglalták az országukat. Számomra ez azért furcsa, tudván, hogy Lengyelországot 3 nagyhatalom osztotta fel és mindhárman kb. egyforma nagyságú területeket kaptak: a nyugati és északi területei Poroszországhoz (később Németországhoz), a déli területek a Habsburg Birodalomhoz (Galícia ugyebár) és a keleti-középső területek kerültek Oroszországhoz. A németeket és osztrákokat miért nem utálják emiatt?
Ok, az oroszok (meg ugyebár az ukránok) 1919-20-ban háborút is indítottak a lengyelek ellen, meg 39-ben is megtámadták őket. Na de az osztrákok is elég gusztustalanok voltak, hisz azután, hogy a lengyelek megverték a Bécset ostromló török sereget, az osztrákok hálából összeálltak a másik kettővel és felosztották Lengyelországot.
Vagy a németek miért jobbak? A németek nagyságrendekkel több lengyellel végeztek a 2. vh alatt, mint a szovjetek.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
"...Ha a magyar kulpol szanna erre penzt akkor kb. 1 honap alatt teljesen ki lehetne cserelni a kozgondolkodast Lo-ban es egy nagyon eros szovetsegest nyerne Mo..."

Én naiv ember vagyok, de lehet, nem ártana meglátásaidról valahogy felhívni a külügy figyelmét is.
Forumtars mar vallalta, hogy megkuldi a lengyel kisebbsegi onkormanyzatnak, mivel ismer onnan par embert, akik remelhetoleg eljutattjak Pestre. Ha tudtam volna, hogy ebbol meg lehet valami, akkor talan precizebben megirom, de talan jobb lesz igy, igy legalabb latszik, hogy nem politikusi ambiciobol irta valaki. Az a lenyeg, hogy felhivni a kulpol figyelmet, hogy ami Mo-n evidens, az egyaltalan nem az Lo-ban es forditva. Illetve, hogy ha talalnanak valakit, (ahogy ma divatos mondani: "Lengyelorszag szakertot") aki el tudna nekik mondani, hogy hol nem ertik meg egymast es miert nem, illetve ezen hogy lehetne segiteni, azzal nagyon kis befektetessel sokat lehetne javitani a helyzeten. Ez szerintem logikusan a kisebbsegi onkormanyzatok dolga lenne, hogy ezekre felhivjak a figyelmet, esetleg par oldalas helyzetleirast/problemamegjelolest osszedobjanak, hiszen elvileg ok ismerik mindket nep gondolkodasmodjat, es tudjak mit tud, illetve mirol nem tud a masik.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Kíváncsi lennék mik voltak azok az érvek akikkel meggyőzted őket, hogy nem kell feltétlenül rettegniük az oroszoktól?
Semmi extra, csak olyanok amit Mo-n mindeki tud. De mivel Lo-ban nagyon egyoldalu a tajekoztatas ezugyben, neki uj volt. Illetve mivel tanult torit, azert konyebb dolgom volt mit az atlaggal lenne. Ha jol emlekszem ugy kedzodott, hogy kerdezte, hogy vagyok. Mondtam, hogy aggodom. Kerdezte, miert Putyin miatt? (A lengyelek soha semmi miatt nem aggodnak, hihetetlen nyugis nep (marmint a magyarhoz kepest, ok maguk persze ezt nem igy gondoljak), tehat ha valaki aggodik akkor az csakis Putyin miatt lehet, tehat az o reszerol ez logikus kerdes volt). Mondtam, hogy az miatt aggodnek a legkevesbe. Kerdezte hogyhogy? Mondtam, hogy mit csinal Putyin? Terroristakat bombaz Sziriaban, ezzel nincs bajom. Meg visszavette a Krimet, ezzel sincs bajom. Ezt mar ugye nem ertette, mondtam, hogy egy kommunista diktator adta ukranoknak, tehat illegalis, raadasul ukran volt Hruscsov. Mondtam, hogy a legtobb komcsi vezeto nem is orosz volt. Ez jo huzas volt a reszemrol, mivel tanult torit, tehat magatol mondta, hogy pl. Sztalin is gruz volt. Tehat a beszelgetes nem ugy alakult, hogy kioktattam, hanem o maga is hozza tudott tenni valamit amiben egyeterthettunk. (ezert mondom, hogy konnyebb dolgom volt mint az atlaggal, mivel tanult torit). De ettol fuggetlenul o azt mondta, hogy de akkor is, most Ukrajna es Oo ezt elfogadta, alairta, igy valtak szet, nincs joga Oo-nak csak ugy megtamadni egy fuggetlen allamot csak mert meggondolta magat. Erre mondtam, hogy persze nincs, nem is azert tamada meg, hanem azert mert meg kellett vedenie az orosz kisebbseget, lasd Odessza. Mondtam neki, hogy en pl. lengyel vagyok aki neha Mo-n el. Tegyuk fel ,hogy Mo-n nekialljak uldozni a lengyel kisebbseget, hat nagyon remelem, hogy Varso fog par hadosztalyt kuldeni, hogy megvedjen engem, ahogy Moszkva is megvedte az orosz kisebbseget. Mert attol meg, hogy Ukrajna fuggetlen, semmi joga ahhoz, hogy naci is legyen. Ennyi. Semmi kulonoset nem mondtam, de elfogadta, hogy, ja vegulis igaz. Masik lengyel sraccal meg arrol beszelgettem ,hogy milyen naci nyelvtorveny van Ukrajnaban. Erre azt mondta, hogy Litvaniaban sem lehet lengyelul tanulni. Erre mondtam, hogy a kurva anyjukat, milyen jogon varjak el, hogy Lo vedje meg oket az oroszoktol, amikor ok ilyen gyokerek. Azt mondta, igazam van, litvanok gyokerek. De amig nem mondja ezt ki valaki Lo-ban addig bele sem gondolnak az emberek, hiszen a baltiakkal egyutt rettegnek a lengyelek, meg kb. mindekivel a kornyeken. De ha egyszer kimondja valaki, akkor maris eszhezternek es nem fogadja el termeszetesnek, hogy nem lehet lengyelul tanulni Litvaniaban. Szerintem kellene Lo-ba is par utos oriasplakat a magyar kulugytol, mint a sorosplakatok, de legalabb olyan utos, a cukisagkampannyal amit a magyar kulugy csinal sokat nem er Lo-ban, mivel nem az emberek erzelmeivel van baj, hanem a tudasuk hianyos. A joindulat Mo fele megvan, csak nem tudjak, hogy miert is.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Ez nem ilyen egyszeru. A helyzet az, hogy napjainkban minden lengyel szereti a magyarokat, de sajnos egy sem tudja, hogy miert is. Nem tudnak arrol, hogy Mo nelkul ma nem lenne Lo. Ha egy lengyelt megkerdezel, hogy miert szereti Mo-t azt fogja mondani, hogy "ooo... ott volt ugye Bathory, o jo kiraly volt. Meg ott volt ugye Jadwiga es Kinga kiralynok, ok is is jok voltak. Meg mi segitettunk Mo-nak 56-ban, kuldtunk egy csomo vert." Ennyi. Sajnos ez egy sem komoly erv, hogy miert is lennenek Mo oldalan, ahogy Mo sincs Ausztria oldalan csak mert Habsburg Albert tenyleg jo kiralyunk volt. A lengyelek nem tudnak arrol, hogy 1000 evig (majdnem) mindig egy oldalon harcoltunk. Azt sem tudja az atlag (foleg a fiatal), hogy 1000 evig hatarosak voltunk. Nem tudnak arrol, hogy Mo adta a fegyvert Piłsudski-nak, hogy letrehozza Lo-t. Nem tudnak arrol, hogy mikozben Lo a mongol hoditotkkal harcolt magyar sereg verte el a Lo-ba betoro cseheket.
Ennek oka az, hogy sajnos Lo-ban (sajnos az Europai orszagok tobbsegehez hasonloan), nem kell toribol erettsegizni. Azonkivul a lengyelek nagyon naivak, mivel nekik nem olyan a tortenelmi tapasztalatuk mint nekunk, miszerint csak rossz politikusok vannak es csak hazug cikkek az ujsagokban. Mo-n egy jobboldali is csak azert szavaz a jobboldalra, mert a masikat megjobban utalja, egy baloldali meg azert szavaz a baloldalra, mert a jobboldalt megjobban utalja es mindket oldal tudja, hogy minden ujsag hazudik, a sajat oldale is. Ezzel szemben Lo-ban vannak jo politikusok is, meg nem hazug ujsagok is. Tehat a lengyel polgarnak vannak jo tapasztalatai is es igy naiv modon siman elhisz barmit. Hihetelen eros pl. a szlovak propaganda Lo-ban (wikipedia,...), meg lengyel altalanos iskolai torikonyvet is lattam amiben szlovakia be volt jelolve Kr u. 1000-ben! Sajat fulemmel hallottam Lo-ban, hogy nekem mint magyarnak (direkt nem fedtem fel hogy lengyel is vagyok) egy lengyel magyarazza, hogy mi lengyelek nagyon szeretjuk a magyarokat es a gruzokat. Tehat a gruzokkal vagyunk egyszinten az atlag lengyelnek. Mert a gruz propaganda is eros, hiszen oket is "megtamadta" Oroszo.
Arra sosem lehet majd ravenni az atlag lengyelt, hogy ellenunk harcoljon, pl. amikor volt az elso Putyin latogatas meg Paks2, meg gaz szerzodes, akkor is csak par honapra setodott meg az atlag lengyel ("hogy pont a magyarok fognak minket hatbaszurni, azt azert nem gondoltuk volna"), de par honap mulva mar megint mindenki Lo-ban Orbant dicsoitette. Szoval a lengyel nepet nem lehet a magyar ellen forditani (kiveve, ha a mostani kb. 2 millio ukrant megfoljebb nyomjak Lo-ban) de a politikusaik bizony minden problema nelkul orommel ugranak akarmilyen szovetsegbe ellenunk, legfeljebb majd nem Lo hanem Ro kuld ellenunk csapatokat a lengyel csapatok meg Oo ellen mennek majd.
Illetve arrol nem beszelve, hogy a lengyelek a sajat keleti teruletuket sem akarjak vissza, nem ertik, hogy mi akkor minek akarnak vissza Erdelyt. A lengyelek valszeg fol sem fogtak, hogy mekkorat rugtak ezzel a disszemle dologgal belenk. Ez persze a magyar dimplomacia hibaja is, hogy nem talaltak senkit Mo-n aki ertene a lengyel gondolkodast es igy a magyar kulpol ertesere tudta volna adni ezt Lo-nak, hogy miert is ne. Naivan neha remelem, hogy az ilyen dolgok mint ez a disszemle csak alca, hiszen valos artalom nincs benne (azon tul, hogy par embernek felmegy a vernyomasa Mo-n), de azt hiszem naiv vagyok. Az biztos, hogy a lengyel es magyar diplomacia szorosan osszedolgozik, de az is biztosnak tunik nekem hogy kozben elbeszelnek egymas mellett es nem ertik meg egymast. Pl. Mo nem erti, hogy Lo mit fel annyira az Oroszoktol. Most kepzeld magad abba a helyzetbe, hogy Romania nem csak Erdelyt, de a teljes orsazgot elfoglalta 200 evre, Mo eltunt a terkeprol. Azutan te felszabaditottad az egeszet es most boldog vagy. Par evtized mulva a romanok megint fegyverkeznek... te megis mire gondolnal? Szoval nekunk magyaroknak meg kellene ertenunk a lengyel, a lengyeleknek meg a magyar gondolkodast, de ugy tunik, hogy a ket oldal kulpolitikusai erre nem voltak kepesek. Pedig nem lehetetlen, mivel az atlag lengyel nem hulye, eddig kb. senki sem volt aki ne ertette volna meg ha elmondtam neki, hogy Mo hogy latja a helyzetet es miert hulyeseg Oo ellen fegyverkezni. Egyik haverom pl. lengyel archeologus, szoval elvileg tanult torit, napi szinten rettegett Putyintol. Beszeltem vele, kb. fel ora alatt megertette, hogy mnden pont forditva van mint ahogy addig gondolta es most szinte rajong Putyinert (neha belegondolok, hogy talan kicsit tultoltam...). A lengyelek nem kisstiluek, nem fogja a nyilvanvalot tagadni, csak mert ciki lenne beismernie, hogy tevedett (Mo-n ez pont forditva van, ebben a lengyelek a jobbak), szoval ha a magyar kulpol szanna erre penzt akkor kb. 1 honap alatt teljesen ki lehetne cserelni a kozgondolkodast Lo-ban es egy nagyon eros szovetsegest nyerne Mo. De ehhez elobb fel kell ismerni a problemat. Arrol ugye nem beszelve, hogy iszonyatosan eros az orosz ellenes propaganda az USA reszerol, azzal lehet nem is tudna Mo versenyezni, megha meg is probalnak es ugye az a lenyeg, nem Ro fog itt haborut kirobbantani, hanem a nagyok. (Az az igazsag, hogy akik ertik a lengyel es a magyar gondolkozast is azok az oroszok es csak az oroszok. Es azert ok sem azon fognak dolgozni, hogy Lo es Mo egy oldalon legyen, hamar az nem lehet, hogy mindketto Oo oldalon legyen.)

Igen az embereknél ez így van, viszont én a politikai elitre értettem. Másik dolog, hogy a lengyel sajtó teljesen idegen kézben(zsidó, amerikai) van. Ezáltal teljesen dezinformálják az embereket így nem tudnak reális képet alkotni a világban zajló eseményekről. A fó téma az oroszok elleni uszítás....
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
824
4 187
93
Van egy lengyel család a szomszédban, szoktam beszélgetni a faszival, mert ugye beszél magyarul. A felesége félig magyar félig lengyel, a gyerekeik is beszélnek mind a két nyelven, de konkrétan csak a férj aki Lengyelországban nőtt fel és szocializálódott. Valaki írta, hogy a lengyelek miért a ruszkikat utálják és nem a németeket meg az osztrákokat. Amennyire én kivettem a szavaiból ( elég egyértelműen fogalmazott ) az átlag lengyel a németeket ugyanúgy rühelli, mint az oroszokat. Ő nem ment messzire, a második világháborúban jelölte meg az okokat, meg az azt követő szovjet megszállásban. Nyilván ez egy 40 milliós országban tájanként változhat, de most egy főiskolát végzett mérnökről beszélünk, aki egyébként teljesen normális, pl. már a pálinkára is rászokott.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Semmi extra, csak olyanok amit Mo-n mindeki tud. De mivel Lo-ban nagyon egyoldalu a tajekoztatas ezugyben, neki uj volt. Illetve mivel tanult torit, azert konyebb dolgom volt mit az atlaggal lenne. Ha jol emlekszem ugy kedzodott, hogy kerdezte, hogy vagyok. Mondtam, hogy aggodom. Kerdezte, miert Putyin miatt? (A lengyelek soha semmi miatt nem aggodnak, hihetetlen nyugis nep (marmint a magyarhoz kepest, ok maguk persze ezt nem igy gondoljak), tehat ha valaki aggodik akkor az csakis Putyin miatt lehet, tehat az o reszerol ez logikus kerdes volt). Mondtam, hogy az miatt aggodnek a legkevesbe. Kerdezte hogyhogy? Mondtam, hogy mit csinal Putyin? Terroristakat bombaz Sziriaban, ezzel nincs bajom. Meg visszavette a Krimet, ezzel sincs bajom. Ezt mar ugye nem ertette, mondtam, hogy egy kommunista diktator adta ukranoknak, tehat illegalis, raadasul ukran volt Hruscsov. Mondtam, hogy a legtobb komcsi vezeto nem is orosz volt. Ez jo huzas volt a reszemrol, mivel tanult torit, tehat magatol mondta, hogy pl. Sztalin is gruz volt. Tehat a beszelgetes nem ugy alakult, hogy kioktattam, hanem o maga is hozza tudott tenni valamit amiben egyeterthettunk. (ezert mondom, hogy konnyebb dolgom volt mint az atlaggal, mivel tanult torit). De ettol fuggetlenul o azt mondta, hogy de akkor is, most Ukrajna es Oo ezt elfogadta, alairta, igy valtak szet, nincs joga Oo-nak csak ugy megtamadni egy fuggetlen allamot csak mert meggondolta magat. Erre mondtam, hogy persze nincs, nem is azert tamada meg, hanem azert mert meg kellett vedenie az orosz kisebbseget, lasd Odessza. Mondtam neki, hogy en pl. lengyel vagyok aki neha Mo-n el. Tegyuk fel ,hogy Mo-n nekialljak uldozni a lengyel kisebbseget, hat nagyon remelem, hogy Varso fog par hadosztalyt kuldeni, hogy megvedjen engem, ahogy Moszkva is megvedte az orosz kisebbseget. Mert attol meg, hogy Ukrajna fuggetlen, semmi joga ahhoz, hogy naci is legyen. Ennyi. Semmi kulonoset nem mondtam, de elfogadta, hogy, ja vegulis igaz. Masik lengyel sraccal meg arrol beszelgettem ,hogy milyen naci nyelvtorveny van Ukrajnaban. Erre azt mondta, hogy Litvaniaban sem lehet lengyelul tanulni. Erre mondtam, hogy a kurva anyjukat, milyen jogon varjak el, hogy Lo vedje meg oket az oroszoktol, amikor ok ilyen gyokerek. Azt mondta, igazam van, litvanok gyokerek. De amig nem mondja ezt ki valaki Lo-ban addig bele sem gondolnak az emberek, hiszen a baltiakkal egyutt rettegnek a lengyelek, meg kb. mindekivel a kornyeken. De ha egyszer kimondja valaki, akkor maris eszhezternek es nem fogadja el termeszetesnek, hogy nem lehet lengyelul tanulni Litvaniaban. Szerintem kellene Lo-ba is par utos oriasplakat a magyar kulugytol, mint a sorosplakatok, de legalabb olyan utos, a cukisagkampannyal amit a magyar kulugy csinal sokat nem er Lo-ban, mivel nem az emberek erzelmeivel van baj, hanem a tudasuk hianyos. A joindulat Mo fele megvan, csak nem tudjak, hogy miert is.
Hát elég fals érvekkel kábítottad az illetőt, nem sok sütnivalója volt ha ezeket bevette.

Hamis érv az, hogy egy kommunista diktátor adta Ukrajnának a Krímet ezért ez illegális. Kalinyingrádot is egy kommunista diktátor adta Oroszországnak, tehát ha komolyan gondolják ezt az érvet, akkor az is illegális és vissza kéne adniuk. De nem teszik mert ez csak egy hamis érv, valójában a Krím annektálása volt illegális.

Az is hamis érv, hogy Oroszország Odessza miatt támadta meg Ukrajnát. Valójában az előtt támadott, tehát nem lehetett a támadás oka egy később bekövetkező dolog, ez is csak egy utólag gyártott fals érv.

Az meg a legnagyobb bullshit, hogy Oroszország "megvédte" az ukrajnai oroszokat, valójában nem megvédte hanem veszélybe sodorta. Kelet-Ukrajnát azért támadta meg, hogy a Krím annektálása lekerüljön a napirendről és hogy legyen mit visszaadni a Krím elismerésért. Ez nem megvédés, az ott élő oroszoknak poklot csinált az életéből emiatt, az otthonuk romokban és segélyeken tengődnek, sokkal rosszabb helyzetben vannak mint azok az ukrajnai oroszok akiket Putyin nem "védett" meg.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 933
18 410
113
Van egy lengyel család a szomszédban, szoktam beszélgetni a faszival, mert ugye beszél magyarul. A felesége félig magyar félig lengyel, a gyerekeik is beszélnek mind a két nyelven, de konkrétan csak a férj aki Lengyelországban nőtt fel és szocializálódott. Valaki írta, hogy a lengyelek miért a ruszkikat utálják és nem a németeket meg az osztrákokat. Amennyire én kivettem a szavaiból ( elég egyértelműen fogalmazott ) az átlag lengyel a németeket ugyanúgy rühelli, mint az oroszokat. Ő nem ment messzire, a második világháborúban jelölte meg az okokat, meg az azt követő szovjet megszállásban. Nyilván ez egy 40 milliós országban tájanként változhat, de most egy főiskolát végzett mérnökről beszélünk, aki egyébként teljesen normális, pl. már a pálinkára is rászokott.

Ugyan az a helyzet Lengyelországban, az oroszokkal, németekkel, mint nálunk a románokkal, szlovákokkal, szerbekkel. Ez minden országban megvan, nagyjából, a kelet európai térségben. Mindenkinek van kit utálnia nagyon. Az oka is megvan rá, nem is kicsi.
 
  • Tetszik
Reactions: jimkirk

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Semmi extra, csak olyanok amit Mo-n mindeki tud. De mivel Lo-ban nagyon egyoldalu a tajekoztatas ezugyben, neki uj volt. Illetve mivel tanult torit, azert konyebb dolgom volt mit az atlaggal lenne. Ha jol emlekszem ugy kedzodott, hogy kerdezte, hogy vagyok. Mondtam, hogy aggodom. Kerdezte, miert Putyin miatt? (A lengyelek soha semmi miatt nem aggodnak, hihetetlen nyugis nep (marmint a magyarhoz kepest, ok maguk persze ezt nem igy gondoljak), tehat ha valaki aggodik akkor az csakis Putyin miatt lehet, tehat az o reszerol ez logikus kerdes volt). Mondtam, hogy az miatt aggodnek a legkevesbe. Kerdezte hogyhogy? Mondtam, hogy mit csinal Putyin? Terroristakat bombaz Sziriaban, ezzel nincs bajom. Meg visszavette a Krimet, ezzel sincs bajom. Ezt mar ugye nem ertette, mondtam, hogy egy kommunista diktator adta ukranoknak, tehat illegalis, raadasul ukran volt Hruscsov. Mondtam, hogy a legtobb komcsi vezeto nem is orosz volt. Ez jo huzas volt a reszemrol, mivel tanult torit, tehat magatol mondta, hogy pl. Sztalin is gruz volt. Tehat a beszelgetes nem ugy alakult, hogy kioktattam, hanem o maga is hozza tudott tenni valamit amiben egyeterthettunk. (ezert mondom, hogy konnyebb dolgom volt mint az atlaggal, mivel tanult torit). De ettol fuggetlenul o azt mondta, hogy de akkor is, most Ukrajna es Oo ezt elfogadta, alairta, igy valtak szet, nincs joga Oo-nak csak ugy megtamadni egy fuggetlen allamot csak mert meggondolta magat. Erre mondtam, hogy persze nincs, nem is azert tamada meg, hanem azert mert meg kellett vedenie az orosz kisebbseget, lasd Odessza. Mondtam neki, hogy en pl. lengyel vagyok aki neha Mo-n el. Tegyuk fel ,hogy Mo-n nekialljak uldozni a lengyel kisebbseget, hat nagyon remelem, hogy Varso fog par hadosztalyt kuldeni, hogy megvedjen engem, ahogy Moszkva is megvedte az orosz kisebbseget. Mert attol meg, hogy Ukrajna fuggetlen, semmi joga ahhoz, hogy naci is legyen. Ennyi. Semmi kulonoset nem mondtam, de elfogadta, hogy, ja vegulis igaz. Masik lengyel sraccal meg arrol beszelgettem ,hogy milyen naci nyelvtorveny van Ukrajnaban. Erre azt mondta, hogy Litvaniaban sem lehet lengyelul tanulni. Erre mondtam, hogy a kurva anyjukat, milyen jogon varjak el, hogy Lo vedje meg oket az oroszoktol, amikor ok ilyen gyokerek. Azt mondta, igazam van, litvanok gyokerek. De amig nem mondja ezt ki valaki Lo-ban addig bele sem gondolnak az emberek, hiszen a baltiakkal egyutt rettegnek a lengyelek, meg kb. mindekivel a kornyeken. De ha egyszer kimondja valaki, akkor maris eszhezternek es nem fogadja el termeszetesnek, hogy nem lehet lengyelul tanulni Litvaniaban. Szerintem kellene Lo-ba is par utos oriasplakat a magyar kulugytol, mint a sorosplakatok, de legalabb olyan utos, a cukisagkampannyal amit a magyar kulugy csinal sokat nem er Lo-ban, mivel nem az emberek erzelmeivel van baj, hanem a tudasuk hianyos. A joindulat Mo fele megvan, csak nem tudjak, hogy miert is.
Nem lehet, hogy azért rühellik annyira a ruszkikat, mert együtt nőttek fel és kb az 1700-as évekig ők voltak az erősebbek? Azóta meg a volt csicska szivatja õket?
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Nem lehet, hogy azért rühellik annyira a ruszkikat, mert együtt nőttek fel és kb az 1700-as évekig ők voltak az erősebbek? Azóta meg a volt csicska szivatja õket?
Ilyen sokat nem tud az atlag lengyel az oroszokrol (mint mondtam nincs kotelezo erettsegi toribol Lo-ban). Az oroszt azert nem szeretik hagyomanyosan, mivel egyreszt benne voltak Lo felosztasaban, de leginkabb azert mert hatbatamadtak Lo-t 1939-ben, igy Lo-nak 5 es fel evebe (es 6 millio halottba) kerult mire elertek Berlinig es vege lett a haborunak. Az atlag lengyel ugy tudja, hogy ok megnyertek a 2. vh-t es fel van haborodva, hogy nyerteskent miert kellett szocialista diktaturaban elniuk, es ugy gondoljak, hogy az oroszok miatt. Az atlag lengyel pont ugy van az orosz hatbaamadassal mint mi trianonnal, igazsagtalannak erzi. Ugyanezert (felosztas es 2.vh) nem szeretik a nemeteket sem. De az atlag lengyel nem gyulol senkit sem, csak nem szeretik oket. Attol meg ha egy orosz vagy nemet Lo-ban setal, akkor orulnek, hogy gazdag turista, jojjon csak minel tobb. Lengyelek nem ukranok, szerbek, romanok, stb., nem gyulolnek senkit, csak nem szeretik ezt a ket nepet, de attol meg kulturaltan tudnak egyutt elni (talan Krakko kivetel). Lo amugy nem olyan egyseges es centralizalt mint Mo.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Ugyan az a helyzet Lengyelországban, az oroszokkal, németekkel, mint nálunk a románokkal, szlovákokkal, szerbekkel. Ez minden országban megvan, nagyjából, a kelet európai térségben. Mindenkinek van kit utálnia nagyon. Az oka is megvan rá, nem is kicsi.

Ez nem a kelet sajátossága, nagyjából az egész világ ilyen. De nem kell messzire menni, Nyugat-Európában elég a francia-angol-német háromszöget megnézni, oda-vissza rühellik egymást csak egyelőre az életminőség jobb annál minthogy ezzel foglalkozzanak.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 091
113
Ez nem ilyen egyszeru. A helyzet az, hogy napjainkban minden lengyel szereti a magyarokat, de sajnos egy sem tudja, hogy miert is. Nem tudnak arrol, hogy Mo nelkul ma nem lenne Lo. Ha egy lengyelt megkerdezel, hogy miert szereti Mo-t azt fogja mondani, hogy "ooo... ott volt ugye Bathory, o jo kiraly volt. Meg ott volt ugye Jadwiga es Kinga kiralynok, ok is is jok voltak. Meg mi segitettunk Mo-nak 56-ban, kuldtunk egy csomo vert." Ennyi. Sajnos ez egy sem komoly erv, hogy miert is lennenek Mo oldalan, ahogy Mo sincs Ausztria oldalan csak mert Habsburg Albert tenyleg jo kiralyunk volt. A lengyelek nem tudnak arrol, hogy 1000 evig (majdnem) mindig egy oldalon harcoltunk. Azt sem tudja az atlag (foleg a fiatal), hogy 1000 evig hatarosak voltunk. Nem tudnak arrol, hogy Mo adta a fegyvert Piłsudski-nak, hogy letrehozza Lo-t. Nem tudnak arrol, hogy mikozben Lo a mongol hoditotkkal harcolt magyar sereg verte el a Lo-ba betoro cseheket.
Ennek oka az, hogy sajnos Lo-ban (sajnos az Europai orszagok tobbsegehez hasonloan), nem kell toribol erettsegizni. Azonkivul a lengyelek nagyon naivak, mivel nekik nem olyan a tortenelmi tapasztalatuk mint nekunk, miszerint csak rossz politikusok vannak es csak hazug cikkek az ujsagokban. Mo-n egy jobboldali is csak azert szavaz a jobboldalra, mert a masikat megjobban utalja, egy baloldali meg azert szavaz a baloldalra, mert a jobboldalt megjobban utalja es mindket oldal tudja, hogy minden ujsag hazudik, a sajat oldale is. Ezzel szemben Lo-ban vannak jo politikusok is, meg nem hazug ujsagok is. Tehat a lengyel polgarnak vannak jo tapasztalatai is es igy naiv modon siman elhisz barmit. Hihetelen eros pl. a szlovak propaganda Lo-ban (wikipedia,...), meg lengyel altalanos iskolai torikonyvet is lattam amiben szlovakia be volt jelolve Kr u. 1000-ben! Sajat fulemmel hallottam Lo-ban, hogy nekem mint magyarnak (direkt nem fedtem fel hogy lengyel is vagyok) egy lengyel magyarazza, hogy mi lengyelek nagyon szeretjuk a magyarokat es a gruzokat. Tehat a gruzokkal vagyunk egyszinten az atlag lengyelnek. Mert a gruz propaganda is eros, hiszen oket is "megtamadta" Oroszo.
Arra sosem lehet majd ravenni az atlag lengyelt, hogy ellenunk harcoljon, pl. amikor volt az elso Putyin latogatas meg Paks2, meg gaz szerzodes, akkor is csak par honapra setodott meg az atlag lengyel ("hogy pont a magyarok fognak minket hatbaszurni, azt azert nem gondoltuk volna"), de par honap mulva mar megint mindenki Lo-ban Orbant dicsoitette. Szoval a lengyel nepet nem lehet a magyar ellen forditani (kiveve, ha a mostani kb. 2 millio ukrant megfoljebb nyomjak Lo-ban) de a politikusaik bizony minden problema nelkul orommel ugranak akarmilyen szovetsegbe ellenunk, legfeljebb majd nem Lo hanem Ro kuld ellenunk csapatokat a lengyel csapatok meg Oo ellen mennek majd.
Illetve arrol nem beszelve, hogy a lengyelek a sajat keleti teruletuket sem akarjak vissza, nem ertik, hogy mi akkor minek akarnak vissza Erdelyt. A lengyelek valszeg fol sem fogtak, hogy mekkorat rugtak ezzel a disszemle dologgal belenk. Ez persze a magyar dimplomacia hibaja is, hogy nem talaltak senkit Mo-n aki ertene a lengyel gondolkodast es igy a magyar kulpol ertesere tudta volna adni ezt Lo-nak, hogy miert is ne. Naivan neha remelem, hogy az ilyen dolgok mint ez a disszemle csak alca, hiszen valos artalom nincs benne (azon tul, hogy par embernek felmegy a vernyomasa Mo-n), de azt hiszem naiv vagyok. Az biztos, hogy a lengyel es magyar diplomacia szorosan osszedolgozik, de az is biztosnak tunik nekem hogy kozben elbeszelnek egymas mellett es nem ertik meg egymast. Pl. Mo nem erti, hogy Lo mit fel annyira az Oroszoktol. Most kepzeld magad abba a helyzetbe, hogy Romania nem csak Erdelyt, de a teljes orsazgot elfoglalta 200 evre, Mo eltunt a terkeprol. Azutan te felszabaditottad az egeszet es most boldog vagy. Par evtized mulva a romanok megint fegyverkeznek... te megis mire gondolnal? Szoval nekunk magyaroknak meg kellene ertenunk a lengyel, a lengyeleknek meg a magyar gondolkodast, de ugy tunik, hogy a ket oldal kulpolitikusai erre nem voltak kepesek. Pedig nem lehetetlen, mivel az atlag lengyel nem hulye, eddig kb. senki sem volt aki ne ertette volna meg ha elmondtam neki, hogy Mo hogy latja a helyzetet es miert hulyeseg Oo ellen fegyverkezni. Egyik haverom pl. lengyel archeologus, szoval elvileg tanult torit, napi szinten rettegett Putyintol. Beszeltem vele, kb. fel ora alatt megertette, hogy mnden pont forditva van mint ahogy addig gondolta es most szinte rajong Putyinert (neha belegondolok, hogy talan kicsit tultoltam...). A lengyelek nem kisstiluek, nem fogja a nyilvanvalot tagadni, csak mert ciki lenne beismernie, hogy tevedett (Mo-n ez pont forditva van, ebben a lengyelek a jobbak), szoval ha a magyar kulpol szanna erre penzt akkor kb. 1 honap alatt teljesen ki lehetne cserelni a kozgondolkodast Lo-ban es egy nagyon eros szovetsegest nyerne Mo. De ehhez elobb fel kell ismerni a problemat. Arrol ugye nem beszelve, hogy iszonyatosan eros az orosz ellenes propaganda az USA reszerol, azzal lehet nem is tudna Mo versenyezni, megha meg is probalnak es ugye az a lenyeg, nem Ro fog itt haborut kirobbantani, hanem a nagyok. (Az az igazsag, hogy akik ertik a lengyel es a magyar gondolkozast is azok az oroszok es csak az oroszok. Es azert ok sem azon fognak dolgozni, hogy Lo es Mo egy oldalon legyen, hamar az nem lehet, hogy mindketto Oo oldalon legyen.)

Azért ez nem rossz!
http://wmeritum.pl/powstanie-fundac...yzja-zapadla-spotkania-orban-kaczynski/213234
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Azt eddig is tudtuk, hogy a kormanyok rajottek, hogy rossz a kapcsolat, hiszen par evel szo szerint ravagta az ajtot a PiS (Kaczyński partja, a jelenlegi kormanypart) Orbanra mikor Varsoban volt (akkor a PiS ellenzekben volt). Az jo, hogy ezek szerint felallitottak valami bizottsagot 2016-ban, hogy javitsa a kapcsolatot. De a cikkben csak bullshit van. E szerint eloszedtek egy kozben meghalt tortenesz alapitvanyat, hogy az majd jo lesz erre. Nem tudom, szerintem nem fogtak meg fel, hogy miert is rossz a kapcsolat (lengyelek semmi erdemit sem tudnak a Mo-Lo kapcsolatokrol, es Mo sem erti a lengyel mentalitast, gondolkodast). Egy ideig remeltem, hogy a Szydło-val, aki tortenesz vegzettsegu majd megjavul a helyzet, de sajnos nem. Lo-ban elkepesztoen alacsony szinten muvelik a tortenelemtudomanyt. Ennek egyreszt a szocialista butitas az oka (ugye Mo-n is sok tortenelemhamisitast kellett tanulnunk a szocializmusban, raadasul a liberalizmus eveiben ez meginkabb felporgott) masreszt az, hogy a lengyelek nem a multban elnek mint a magyarok, mert a lengyeleknek elfogadhato a jelenlegi rend, a magyaroknak meg nem. Amugy napi szinten vannak pozitiv hirek, vagy lengyel vagy magyar oldalrol, ami arrol szol, hogy milyen jok a kapcsolatok, de ezeknek kb. 100%-a ertelmetlen cukisagkampany. Pl. most ugye Varsoban atadtak egy magyar temaju jatszoteret.... puff. Abbol a penzbol lehetett volna csinalni 100 oriasplakatot meg egy honlapot es sokkal tobb haszna lett volna. Vagy Budapesten kituntettek egy kb. 80 eves lengyel puspokot... el tudod kepzelni, hogy ennek mi ertelme volt? Biztos nagyon szeret minket, de hany embernek az eletet fogja meg befolyasolni mashogy mint ahogy-e nelkul a kituntetes nelkul tette volna? Kettoet? Haromet? Nekem elegem van mar a cukisagkampanybol, semmit sem er, ezt kellene belatnia a kulpolnak. Kell egy utos meme, teriteni a neten, beletenni valamit a Mo-Lo viszonyrol es 1000-szer annyit er mint egy amugy nagyon tiszteletre melto puspok kituntetese.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 091
113
Azt eddig is tudtuk, hogy a kormanyok rajottek, hogy rossz a kapcsolat, hiszen par evel szo szerint ravagta az ajtot a PiS (Kaczyński partja, a jelenlegi kormanypart) Orbanra mikor Varsoban volt (akkor a PiS ellenzekben volt). Az jo, hogy ezek szerint felallitottak valami bizottsagot 2016-ban, hogy javitsa a kapcsolatot. De a cikkben csak bullshit van. E szerint eloszedtek egy kozben meghalt tortenesz alapitvanyat, hogy az majd jo lesz erre. Nem tudom, szerintem nem fogtak meg fel, hogy miert is rossz a kapcsolat (lengyelek semmi erdemit sem tudnak a Mo-Lo kapcsolatokrol, es Mo sem erti a lengyel mentalitast, gondolkodast). Egy ideig remeltem, hogy a Szydło-val, aki tortenesz vegzettsegu majd megjavul a helyzet, de sajnos nem. Lo-ban elkepesztoen alacsony szinten muvelik a tortenelemtudomanyt. Ennek egyreszt a szocialista butitas az oka (ugye Mo-n is sok tortenelemhamisitast kellett tanulnunk a szocializmusban, raadasul a liberalizmus eveiben ez meginkabb felporgott) masreszt az, hogy a lengyelek nem a multban elnek mint a magyarok, mert a lengyeleknek elfogadhato a jelenlegi rend, a magyaroknak meg nem. Amugy napi szinten vannak pozitiv hirek, vagy lengyel vagy magyar oldalrol, ami arrol szol, hogy milyen jok a kapcsolatok, de ezeknek kb. 100%-a ertelmetlen cukisagkampany. Pl. most ugye Varsoban atadtak egy magyar temaju jatszoteret.... puff. Abbol a penzbol lehetett volna csinalni 100 oriasplakatot meg egy honlapot es sokkal tobb haszna lett volna. Vagy Budapesten kituntettek egy kb. 80 eves lengyel puspokot... el tudod kepzelni, hogy ennek mi ertelme volt? Biztos nagyon szeret minket, de hany embernek az eletet fogja meg befolyasolni mashogy mint ahogy-e nelkul a kituntetes nelkul tette volna? Kettoet? Haromet? Nekem elegem van mar a cukisagkampanybol, semmit sem er, ezt kellene belatnia a kulpolnak. Kell egy utos meme, teriteni a neten, beletenni valamit a Mo-Lo viszonyrol es 1000-szer annyit er mint egy amugy nagyon tiszteletre melto puspok kituntetese.

A facebookon ezt találtam:

https://www.facebook.com/relacjepolskowegierskie/
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
Azert egy puspok hatalma egy vallasos tarsadalomba nem olyan keves am... Nem csak a szosteki predikaciokra van rahatasa a puspokseg teruleten... De azzal eggyet ertek hogy lehetne jobban is. En tortenelmi filmekbe gondolkoznak koprodukcioba./vagy tortenelmi tv sorozatba az meg olcsobb es gazdasagosabb forgatni./
 
  • Tetszik
Reactions: Pal and blitzkrieg

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
@Pal
Mateusz Morawieckirol mit kell tudnunk? Mire szamithatunk?
Szydło ellen azert volt bizalmatlansagi szavazas, mert az ellenzek kifogasolta, hogy a Nov 11-ei unnepsegeken tul sok volt a karlenditgeto alak es o ezt nem itelte el elegge. Ez ugye egy vicc. Ezert vagy nem, de lemondott. Szerintem amugy tenyleg az ellenzek bizalmatlansagi inditvanya miatt mondott le, elkepesztoen puhapocsu a jelenlegi kormany, en nem tudom miert, de felnek az ellenzektol, amit Lo-ban is a sorosfelek penzelnek. Mondjuk ha az embereknek nem tetszik valami, akkor Lo-ban az utcara mennek es nekimennek a rendoroknek is siman, pedig Lo-ban nagyon felkeszultek a rendorok az ilyesmire. Szoval egyszeruen csak nem meri a kormany megkockaztatni, hogy az ellenzek barmivel is kivigye az embereket az utcara szerintem.
Az uj miniszterelnokot is a PiS adja, szoval nekem ugy tunik, hogy csak lecsereltek a kirakatfigurat, mivel ugyis mindenki tudta, hogy a miniszterelnok nem szamit, mert a part feje, Kaczyński iranyit amugy is. Az uj miniszterelnok szerintem kifejezetten jo kozgazdasz, biztos, hogy ismeri ilyen szempontbol Mo-t, de nem tudok rola, hogy barmit mondott volna eddig Mo-rol, de olyankor mindig nagyon boldog amikor amcsi cegeket sikerul Lo-ba csabitani, szoval szerintem semmi sem fog valtozni, de ha igen, akkor sem a szemelye miatt.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Orulok a lengyel fejlemenynek, az egesz mutatja a lengyel kormany nem konok modon sziklaszilard, illetve nem fejnehez, igy nehez lesz unortodox lepeseket tenniuk. Konnyebben fognak az EU kozos erdekei sodraban haladva cselekedni.
Masreszrol a magyar partallam nem kap erositest a lengyelektol es szokas szerint egyedul fog maradni a kritikus donteseknel.