Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 090
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/2568823-ellenorzik-polgari-vedelmi-riasztorendszert
"Március 14-én, szerdán Kárpátalja egész területén ellenőrzik a szirénákat. A polgári védelmi lakossági riasztó- és tájékoztatóeszközök hangos üzempróbája során az összes ilyen eszközt tesztelik megyénkben – közölte a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal sajtószolgálata..."


Ezt is éppen most..

Készülnek....
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://mno.hu/hatarontul/a-hosszu-hetvegen-ne-utazzanak-karpataljara-2453555
"Minden év márciusának idusán megsokszorozódnak a magyarországi utazók és csoportok Kárpátalján. Így különösen figyelemre méltó az a közlemény, amely szerda délelőtt az ungvári Magyar Főkonzulátus Facebook-oldalán jelent meg:
Az érzékeny politikai és közbiztonsági helyzet miatt, az esetleges provokációk elkerülése érdekében 2018. március 16-tól 18-ig egyáltalán nem javasoljuk a Kárpátaljára való beutazást magyarországi csoportok és egyéni utazók részére, különös tekintettel egyes városokat (például Huszt, Ungvár), továbbá nyomatékosan kérjük, hogy a Vereckei-hágó érintését mindenképp kerüljék el ebben az időszakban..."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/2568823-ellenorzik-polgari-vedelmi-riasztorendszert
"Március 14-én, szerdán Kárpátalja egész területén ellenőrzik a szirénákat. A polgári védelmi lakossági riasztó- és tájékoztatóeszközök hangos üzempróbája során az összes ilyen eszközt tesztelik megyénkben – közölte a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal sajtószolgálata..."


Ezt is éppen most..
http://karpathir.com/2018/03/14/megszolalnak-a-legvedelmi-szirenak-de-nincs-ok-a-panikra/
"Vészhelyzetek kezelését célzó intézkedések részeként március 19. és 23. között figyelmeztető és riadóztató polgárvédelmi gyakorlatot tartanak Kárpátalja-szerte – közölte keddi ungvári sajtótájékoztatóján Viktor Burisin, a megyei közigazgatási hivatal polgári védelmi osztályának vezetője.
Burisin közölte, hogy a gyakorlat két fázisban – előkészítés és gyakorlás– összesen öt napig tart majd, Ungvár és Munkács mellett, a Perecsenyi, a Nagyszőlősi, a Szolyvai, valamint az Ilosvai járást érinti. A legjelentősebb eseményeket Ugocsában tervezik. A gyakorlat során szimulálják majd a civil lakosság evakuálását. A vészhelyzetkor használatos szirénák, hangszórók és figyelmeztető berendezések üzemképességét már március 14-én elkezdik tesztelni.
A gyakorlat tárgya, a rendkívüli időjárás okozta károk elhárítása, de közúti és vasúti baleset is szimulálnak majd, rengeteg halálos áldozattal és sérülttel. A tervek szerint az akcióban több, mint 500 személy és 140 technikai eszközt vetnek be, amennyiben az időjárási feltételek megengedik helikopter is részt vesz a gyakorlatban.
Utoljára ilyen nagyszabású polgárvédelmi gyakorlatot 2000-ben volt Kárpátalján. A megyeszékhelyen március 22-én szimulálnak majd vészhelyzetet.
Az illetékes hatóságok arra kérik a lakosságot, a tevékenység ideje alatt őrizzék meg nyugalmukat..."


Szóval. 18 éve nem volt ilyen nagyszabású polgárvédelmi gyakorlat Kárpátalján. ( Túl sok gyakorlat és csapatmozgás van mostanában Kárpátalján) Lesz benne lakossági evakuálási gyakorlat..., mintegy 140 technika és helikopterek.. És arra kérik a lakosságot hogy őrizzék meg a nyugalmukat. Mindez abban a Kárpátaljai környezetben ami az elmúlt időszakban fokozódott, miközben az Oroszországgal szembeni nemzetközi helyzet is éppen pattanásig feszül - és többek közt most lesz az orosz elnökválasztás. - aminek törvénytelenségét a Krímen már előre leszögezték Porosenkoék)
Talán érdemes lenne a magyar külügynek meghosszabbítani a március 16-18 közötti beutazás mellőzését Kárpátaljára. ( Esetleg lehet hogy ez is az Ukrán hatóságok egyik célja volt? )
 
Last edited:

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2018/03/14/fok...arpataljan-a-hatosagok-provokacioktol-tartva/
"Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok Kárpátalján a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében – adta hírül szerdán az unn.com.ua ukrán híroldal, a Kárpátalja megyei rendőrségre hivatkozva.
A hírportálnak nyilatkozó rendőrségi forrás közölte, a rendőri készültség megerősítése a megye területén az utóbbi időben történt események miatt vált szükségessé. Jelezte, a kárpátaljai tömegrendezvények helyszínein a rendőrség fokozott mértékben fogja védeni a közrendet és a biztonságot az utcákon...
...Jaroszlav Halasz sajtószóvivő az orgánumnak elmondta, a megyei adminisztrációban külön tanácskozást tartottak a rendvédelmi szervek vezetőinek részvételével, és ezen Hennagyij Moszkal kormányzó utasította őket, hogy a lehető legnagyobb erők bevonásával biztosítsák a közrendet a megyében..."



Azért csak jönnek szép lassan az információk az elkövetkező minimum bő egy hétről.. Csak éppen mint a mozaikdarabok.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A nyugati sajtó totális tabuként hallgatja el azt a tényt, hogy az amerikai és uniós segítséggel 2014-ben végrehajtott ukrán államcsínyt követően kezdtek el Nyugaton a szupergazdagok nukleáris támadásoknak ellenálló óvóhelyeket vásárolni, írja a népszerű amerikai független Strategic Culture hírportál.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/karpatalja...karpataljai-magyarsag-helyzetenek-alakulasat/
"Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) csütörtökön közzétett nyilatkozatában aggasztónak tartja, hogy Ukrajnában és Kárpátalján szaporodnak az olyan negatív fejlemények, amelyek hátrányosan befolyásolják a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását...
...A nyilatkozat szerint az ukrán alkotmánybíróság döntése, amellyel érvénytelenítette a kisebbségbarát nyelvtörvényt, olyan jogfosztás, amire az elmúlt időszakban még nem volt példa. Külön aggodalomra ad okot – emlékeztetett a dokumentum -, hogy az ukrajnai parlamenti pártok egy olyan új jogszabály elfogadását kezdeményezik, amely gyakorlatilag a családi kommunikáció szintjére korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot..."

http://www.karpatalja.ma/karpatalja...s-jogainak-betartasat-keri-brenzovics-laszlo/
"A nemzeti emberi jogi stratégia részeként a kisebbségi jogok érvényesítését célzó intézkedések végrehajtását, a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogainak betartását, az új oktatási törvény nyelvi rendelkezéseinek módosítását kérte Petro Porosenko ukrán elnöknek, Volodimir Hrojszman miniszterelnöknek és Andrij Parubijnak, a Legfelső Tanács elnökének címzett levelében Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2018/03/15/nem-utazhatnak-oroszorszagba-az-ukran-sportolok/
"Igor Zsdanov ukrán sportminiszter rendeletileg megtiltotta az ukrán sportolóknak, hogy Oroszországban versenyezzenek.
A miniszter tudatta, a rendeletet a nemrég elfogadott donbászi reintegrációs törvény szellemében hozta meg, szerinte a mostani idők már ilyen kemény lépéseket követelnek meg..."


Újabb megnyilvánulása a salátatörvénynek.
Ez is beleillik a sorba, hogy gyakorlatilag minden kapcsolatot meg akarnak tiltani Oroszországgal az Ukránok. Az Ukrajnában élő teljes lakosságot is el akarják szigetelni Oroszországtól, többek közt lényegében ezzel is akarják megvédeni az "ország" területi integritását.


http://karpathir.com/2018/03/15/kijev-kilep-a-fak-bol-es-oroszorszagbol-sem-ker/
"Igen barátságtalan lépésre szánta el magát Ukrajna Oroszországgal és a többi volt szovjet tagköztársasággal szemben.
A kijevi külügyminisztériumban előkészítettek egy határozattervezetet, ami már csak Petro Porosenko elnök aláírására vár. A lényege: Ukrajna kivonulna a FÁK-államok sorából, és felbontaná az Oroszországgal 1997-ben megkötött együttműködési, jószomszédsági és partneri szerződést.
Ez a szerződés gyakorlatilag az alapját képezi az ukrán–orosz kapcsolatoknak, ebben van lefektetve az, hogy a felek elismerik egymás szuverenitását, területi integritásukat, közös határaikat tiszteletben tartják, s a vitás kérdéseket békés úton rendezik.
Egyelőre megmondhatatlan, hogy enélkül a stratégiai megállapodás nélkül miként alakulnak a továbbiakban az egyébként is kritikusan veszélyes ukrán–orosz kapcsolatok."


Felégetnek minden hidat Oroszország és kapcsolatrendszere felé.Felhívom a figyelmet, hogy ezzel gyakorlatilag törvényileg szinte lehetetlenné teszik formálisan is az Eurázsiai Gazdasági Unióval való kapcsolatot. (nem mintha mostanában Belorusszián kívül eddig sok kapcsolatuk lett volna velük)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 933
18 410
113
https://mno.hu/hatarontul/a-hosszu-hetvegen-ne-utazzanak-karpataljara-2453555
"Minden év márciusának idusán megsokszorozódnak a magyarországi utazók és csoportok Kárpátalján. Így különösen figyelemre méltó az a közlemény, amely szerda délelőtt az ungvári Magyar Főkonzulátus Facebook-oldalán jelent meg:
Az érzékeny politikai és közbiztonsági helyzet miatt, az esetleges provokációk elkerülése érdekében 2018. március 16-tól 18-ig egyáltalán nem javasoljuk a Kárpátaljára való beutazást magyarországi csoportok és egyéni utazók részére, különös tekintettel egyes városokat (például Huszt, Ungvár), továbbá nyomatékosan kérjük, hogy a Vereckei-hágó érintését mindenképp kerüljék el ebben az időszakban..."

Ez lényegében egy burkolt konfliktus hazánk és Ukrajna között.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
http://karpathir.com/2018/03/15/nem-utazhatnak-oroszorszagba-az-ukran-sportolok/
"Igor Zsdanov ukrán sportminiszter rendeletileg megtiltotta az ukrán sportolóknak, hogy Oroszországban versenyezzenek.
A miniszter tudatta, a rendeletet a nemrég elfogadott donbászi reintegrációs törvény szellemében hozta meg, szerinte a mostani idők már ilyen kemény lépéseket követelnek meg..."

Ez nem tetszett az ukrán rezsimnek: Ukrán és orosz sportolók együtt fényképeszkednek a sporteseményeken. A banderista ideológia épp arról szól, hogy semmilyen kapcsolat nem lehet az oroszokkal.
hR96og3a_4E.jpg

U2mq2GEeZ9Q.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 141
113
http://karpathir.com/2018/03/15/nem-utazhatnak-oroszorszagba-az-ukran-sportolok/
"Igor Zsdanov ukrán sportminiszter rendeletileg megtiltotta az ukrán sportolóknak, hogy Oroszországban versenyezzenek.
A miniszter tudatta, a rendeletet a nemrég elfogadott donbászi reintegrációs törvény szellemében hozta meg, szerinte a mostani idők már ilyen kemény lépéseket követelnek meg..."


Újabb megnyilvánulása a salátatörvénynek.
Ez is beleillik a sorba, hogy gyakorlatilag minden kapcsolatot meg akarnak tiltani Oroszországgal az Ukránok. Az Ukrajnában élő teljes lakosságot is el akarják szigetelni Oroszországtól, többek közt lényegében ezzel is akarják megvédeni az "ország" területi integritását.


http://karpathir.com/2018/03/15/kijev-kilep-a-fak-bol-es-oroszorszagbol-sem-ker/
"Igen barátságtalan lépésre szánta el magát Ukrajna Oroszországgal és a többi volt szovjet tagköztársasággal szemben.
A kijevi külügyminisztériumban előkészítettek egy határozattervezetet, ami már csak Petro Porosenko elnök aláírására vár. A lényege: Ukrajna kivonulna a FÁK-államok sorából, és felbontaná az Oroszországgal 1997-ben megkötött együttműködési, jószomszédsági és partneri szerződést.
Ez a szerződés gyakorlatilag az alapját képezi az ukrán–orosz kapcsolatoknak, ebben van lefektetve az, hogy a felek elismerik egymás szuverenitását, területi integritásukat, közös határaikat tiszteletben tartják, s a vitás kérdéseket békés úton rendezik.
Egyelőre megmondhatatlan, hogy enélkül a stratégiai megállapodás nélkül miként alakulnak a továbbiakban az egyébként is kritikusan veszélyes ukrán–orosz kapcsolatok."


Felégetnek minden hidat Oroszország és kapcsolatrendszere felé.Felhívom a figyelmet, hogy ezzel gyakorlatilag törvényileg szinte lehetetlenné teszik formálisan is az Eurázsiai Gazdasági Unióval való kapcsolatot. (nem mintha mostanában Belorusszián kívül eddig sok kapcsolatuk lett volna velük)
Szóval akkor már az oroszoknak nem kell elismerni Ukrajna határait és területi egységet? Ez nem is rossz határozat, ebből még bármi lehet.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 090
113

A síelés egy speciális ősi ukrán ágát űzik a "combat ski-t", ehhez nemhogy síbot, de síléc, sőt hó sem kell!
Amúgy ha már ott vannak azok az állandó ellenőrzőpontok Kárpátalja határán, nem jutott még eszébe Moszkálnak, hogy ha lezárná őket simán kikiálthatná az önálló Kárpátaljai Köztársaságot?

Amúgy meg pont ma van 79 éve:

https://mult-kor.hu/20140314_75_eve_vonult_be_a_hadsereg_karpataljara

De jó lenne a 80. évfordulóról méltóképpen megemlékezni!
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/03/14/porosenko-bekemenyitene-elvenne-az-ukran-okmanyokat/
"Egyre komolyabb riadalmat okoz Petro Porosenko ukrán államfő azon javaslata, miszerint aki önként felvette más ország állampolgárságát, azt megfosztják az ukrán okmányaitól.
Mint arról a KárpátHír írt, a szóban forgó törvénytervezetet személyesen Petro Porosenko államfő nyújtotta be sürgősségi indítvánnyal. Azon túl, hogy a kettős állampolgárokat elbocsátanák állásukból, még az ukrán állampolgárságuktól is megfosztanák. Eredetileg úgy szólt a hír, hogy első körben csak az állami hivatalnokokat világítanák át, de a véglegesített javaslatban nincs kategorizálás, mindenkit egy kalap alá söpörnének.
A hír kapcsán az egyik magyarországi portál egyenesen azt írta, hogy közel százezer kárpátaljai magyar veszítheti el ukrán állampolgárságát, ha a kijevi Ráda elfogadja Petro Porosenko törvénymódosító javaslatát.
Az elnöki javaslat hat hónapot szab meg arra, hogy az érintettek önként jelentsék, ha birtokukban van más ország útlevele is.
Amennyiben szeretnék megtartani az ukrán állampolgárságukat, akkor a másikról le kell mondaniuk. Ha nem teszik, a hatóságok megfosztanák őket az ukrán dokumentumaiktól..."

Kizártnak tartanám , hogy tömegével lemondanának román, magyar, lengyel, pláne orosz állampolgárságukról az emberek azért hogy megtartsák az Ukránt. Ez viszont gyakorlatilag erősítené a most kialakítani szánt gyakorlatilag Ukrán kasztrendszert.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2018/03/16/robbantas-egy-lengyel-katonai-temetoben/
"Varsót mélyen aggasztja a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) lengyel katonai temetőjében történt robbanás – közölte szerdán a lengyel külügyminisztérium sajtóosztálya, az utóbbi hónapok újabb lengyelellenes incidenseként értékelve a történteket..."

Egy erőszakos hatás- hatás sorozat, általában ellenhatást szül. A Nagyon Ukrán mentalistás szításával és gyakorlatilag bátorításával, mely durva agressziókban gyújtogatásokban robbantásokban csúcsosodik ki Nyugat -Ukrajnában, Porosenkoék túlfeszíthetik a húrt.

És miután e fenti két sort leírtam, még néztem cikkeket, többek közt Lovas István oldalán is.


http://lovasistvan.hu/2018/03/16/ovo-figyelmeztetes-a-bp-i-ukran-nagykovetsegnek/
"Pár perce bátorkodtam elküldeni ezt a levelet a budapesti ukrán nagykövetség e-mail címére:
Tisztelt Nagykövetség!
Mint a hírekben hallani lehetett, ismét magyar rendszámú autókat támadtak meg vandálok Önöknél, magyarok lakta területen.
Feltehető, hogy ismét nem lesz meg a tettes.
Arra szeretném felhívni szíves figyelmüket, hogy ez veszélyes lehet az ideutazó ukránok számára is, ugyanis egyes forrófejűbb polgárok netán a nálunk például átutazóban lévő ukránok ukrán rendszámú kocsijait rongálhatják meg."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 141
113
Az a 30 maszkos felfegyverkezett verőlegény gondolom március 15-öt jött ünnepelni, amit tulajdonképp részben ukrán katonák segítségével vertek le a Habsburgok 169 éve. Gondolom mind lengyelek meg oroszok voltak, é mennyien jutottak át más útvonalon...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2018/03/16/klimkin-egyre-duhosebb-budapestre/
"Pavlo Klimkin szerint Magyarország már nagyon közel áll ahhoz, hogy átlépje azt a bizonyos piros vonalat.
Az ukrán külügyminiszter úgy értékeli, hogy az EBESZ-misszióval kapcsolatos legutóbbi budapesti megszólalások túlmennek minden határon és szándékos provokációról beszélhetünk. Klimkin szerint úgy nem beszélnek a partnerekkel, ahogyan azt Magyarország teszi.
A külügyi tárca vezetője értetlenségét fejezte ki, hogy miért is kellene állandó EBESZ-jelenlét Kárpátalján. Visszakérdezett, ott nincs biztonság vagy mi? Egyenesen nevetségesnek nevezte, hogy az ungvári magyar külképviselet azt javasolta a magyaroknak, ne utazzanak Kárpátaljára, mert az veszélyes lehet.
Klimkin kijelentette: minden provokáció mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.
Nem zárta ki, hogy az oroszok újabb provokációra készülhetnek..."




"Színház az egész világ..", de Klimkin még saját magának is ellent tud mondani, és láthatóan nem veszi észre (az a néhány "apró" logikai baki), ez teljesítmény. Vagy csak ennyire semmibe veszi a magyarokat?
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus
Status
Not open for further replies.