[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nem hajlandó kompromisszumra a demokratákkal az amerikai-mexikói határon építendő fal ügyében Donald Trump amerikai elnök, aki vasárnap a Fehér Házból Camp Davidbe indulva beszélt erről újságíróknak.
Az elnök szerint a demokraták "megállapodást akarnak". Megismételte: a részleges kormányzati leállás véget érhet holnap is, és eltarthat nagyon sokáig, ez a demokratáktól függ. Trump megismételte azt a pénteken a kongresszusi vezetőkkel tartott megbeszélése után hangoztatott álláspontját, miszerint szükségállapotot is elrendelhet a déli határ mentén, ez akár napokon belül is megtörténhet. Az amerikai törvények értelmében a szükségállapot elrendelése a határ teljes lezárására és katonai jellegű építkezésre is feljogosítja az elnököt.
Trump megint szükségállapotot emlegetett


Egy korábbi republikánus parlamenti képviselő, politikai publicista szerint Donald Trump az USA elnöke 2019-ben megbukik, sőt már nem kell sokat várni erre. Eközben az ellenzék részéről és pártján belülről is súlyos fenyegetések érik.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke "hamarosan" elhagyja a Fehér Házat - jósolta a Newsweekben megjelent cikkében John LeBoutillier, aki 1981 és 1983 között republikánus parlamenti képviselő volt, azóta pedig politikai publicistaként keresi a kenyerét. Trump elnöksége nem éli túl 2019-et: hatalomgyakorlásának minden aspektusa arra utal, hogy egy látványos összeomlás felé tartunk, ami nem is olyan sokára bekövetkezhet - fejtegette véleménycikkében. Az, hogy egyre kiszámíthatatlanabb és dühös viselkedése, az, hogy elszigeteli önmagát a környezetétől, és hogy képtelen hallgatni a felkészült tanácsadók javaslatára, hiába ő maga fogadta fel ezeket, mind a szakadék felé terelik az elnököt. A publicista szerint egyfajta időzített bombaként ketyeg Trump széke alatt Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata az elnök választási kampánycsapatának orosz kapcsolatairól, amelyek célja a volt ingatlanmágnás hatalomra segítése lehetett.
Idén megbukik Trump? Furcsa jelek az év elején
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ezen még Moszkvában is meglepődtek: Trump a hidegháborús Szovjetunió mellé állt
https://444.hu/2019/01/06/ezen-meg-...a-hideghaboru-egyik-legfontosabb-hadszinteren

"Pénteken ugyanis Trump elismerően beszélt a Szovjetunió 1979-es afganisztáni inváziójáról. Azt mondta, a szovjetek azért szállták meg az országot, hogy „terroristák ellen harcoljanak”. "

Trump defends Soviet Union's 1979 invasion of Afghanistan

By Zachary Cohen, CNN
Updated 1550 GMT (2350 HKT) January 4, 2019

"Washington (CNN)During his freewheeling, 90-minute cabinet meeting Wednesday, President Donald Trump briefly argued that the Soviet Union "was right" to invade Afghanistan in 1979 because "terrorists were going into Russia," a head-scratching aside that was widely criticized as historically inaccurate.

"Russia used to be the Soviet Union. Afghanistan made it Russia because they went bankrupt fighting in Afghanistan. Russia. So you take a look at other countries. Pakistan is there. They should be fighting," Trump said.
"But Russia should be fighting. The reason Russia was in, in Afghanistan was because terrorists were going into Russia. They were right to be there. The problem is it was a tough fight. And literally they went bankrupt. They went into being called Russia again as opposed to the Soviet Union," he added."


https://edition.cnn.com/2019/01/03/...t-meeting-afghanistan-soviet-union/index.html

Jaj, jaj. Mit is mondtam ugye a SZU visszaállításáról...
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Trump Just Endorsed the USSR's Invasion of Afghanistan - The Atlantic
https://www.theatlantic.com/ideas/a...t-endorsed-ussrs-invasion-afghanistan/579361/

"“Russia used to be the Soviet Union,” he said.

Afghanistan made it Russia, because they went bankrupt fighting in Afghanistan. Russia … the reason Russia was in Afghanistan was because terrorists were going into Russia. They were right to be there. The problem is, it was a tough fight. And literally they went bankrupt; they went into being called Russia again, as opposed to the Soviet Union. You know, a lot of these places you’re reading about now are no longer part of Russia, because of Afghanistan."

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 581
113
Trumpli le (Motherfu..er)-esi a kínaiakat egy Las Vegasi tömeggyűlésen (ezt a bunkót!)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Egy picit hosszabb változat. Talán amellett érvelne Trump, hogy hagyni kellene, hogy a helyiek egymással harcoljanak, és ne legyen jelen Afganisztánban az USA?

(Innen már csak egy lépés, hogy ha az USSR jól tette, hogy harcolt Afganisztánban, akkor kellene egy USSR, amely most is harcolna ott, és akkor az USA kivonulhatna. Más kérdés persze, hogy akkoriban éppen az USA hergelte az afgánokat a SZU ellen, tehát ez most amolyan visszacsinálása lenne a dolgoknak ezek szerint.)


Trump Afganisztánból is kivonná az amerikai katonákat
https://24.hu/kulfold/2018/12/21/trump-afganisztanbol-is-kivonna-az-amerikai-katonakat/
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Látjátok, így engedi át az USA Szíria után Afganisztánt is az oroszoknak, hogy Kínára összpontosíthasson.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
SZOVJET MESÉK SZÓSZÓLÓJA (TRUMPIZMUSOK)Afganisztán, Belarusz és Montenegró, az amerikai elnök elmondása szerint
Purger Tibor | 2019. január 6. 7:56 | Külpolitika, Nagyvilág (jegyzet)

https://szabadmagyarszo.com/2019/01/06/szovjet-mesek-szoszoloja-trumpizmusok/

"Őszinteségi rohamában vagy dilettáns világértelmezése következtében Donald Trump a héten is „szovjet szajkót” játszott. Méghozzá azon a „kabinetülésen”, amelyen másfél órát fecsegett a kamerák előtt, miután meghallgatta minisztereinek egyenkénti hódolatát. Miközben nyolcszázezer alkalazottja nem dolgozik vagy nem kap fizetést.

Sikereinek sorolásas közepette Trump egy pillanatban Afganisztánra terelte a szót (ahonnan elrendelte az 50 százalékos kivonulást, miután Putyin sajtóértekezleten felszólította erre) és a következő „történelmi leckét” adta elő (a nyelvi esetlenségek nem a fordítást, hanem az amerikai elnököt „dicsérik”):

„Oroszország korábban a Szovjetunió volt. Afganisztán tette Oroszországgá, mert csődbe jutottak az ottani harcok miatt. Oroszország azért volt Afganisztánban, mert onnan mentek terroristák Oroszországba. Igazuk volt, hogy ott voltak. A baj csak az, hogy kemény harc volt. Szó szerint csődbe mentek tőle. Így hát visszamentek arra, hogy ismét Oroszországnak hívják őket, nem pedig Szovjetuniónak. Mindaz a sok hely, amiről mostanában hallani, Afganisztán miatt nem Oroszország része többé.” (A nyolc mondat közül hét ostoba vagy hamis, csak az ötödik igaz – a „kemény harc”.)

Megszoktuk már, hogy Trumpnak fogalma sincs a világ dolgairól – ez a csütörtöki eset ahhoz nem szükséges bizonyíték. Ami miatt mégis figyelemreméltó, az az, hogy az orosz parlament éppen most készíti elő az afganisztáni szovjet háború törvényes revízióját. (Mint ismeretes, Oroszország – meg az ottani illiberális rezsimet példának állító bizonyos kelet-európai államok – „történelme bizonytalan”, hiszen minden rezsim megkísérli újraírni azt.) A Duma már elfogadta a tervezetet, amelyet – micsoda meglepetés! – Putyin Egyesült Oroszország Pártja meg az Orosz Kommunista Párt nyújtott be közösen a szovjet múlt „tiszteletére”.

Vagyis Trump azt a tézist tolta miniszterei meg a kamerák elé, amelyet a világ egyetlen pontján tartanak fontosnak: a Kremlben.

Ez csigázta fel a vizsgálódásra és kutatásra hajlamos amerikai újágírók érdeklődését, akik pillanatok alatt előkotorták, hogy ez nem az első ilyen eset."
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Trump szükségállapotot rendelhet el
Nem hajlandó kompromisszumra a demokratákkal az amerikai-mexikói határon építendő fal ügyében Donald Trump amerikai elnök, aki vasárnap a Fehér Házból Camp Davidbe indulva beszélt erről újságíróknak.

Fel kell építenünk a falat, ez a biztonságról szól, országunk biztonságáról"

- fogalmazott. Hozzátette: nincs más választás, "ezt a csatát meg kell nyerni".

Az elnök kifejtette, hogy szerinte a demokraták "megállapodást akarnak". Megismételte: a részleges kormányzati leállás véget érhet holnap is, és eltarthat nagyon sokáig". Mint mondta, ez a demokratáktól függ.

Megismételte azt a pénteken a kongresszusi vezetőkkel tartott megbeszélése után hangoztatott álláspontját, miszerint szükségállapotot is elrendelhet a déli határ mentén. Vasárnapi állásfoglalása szerint ez akár napokon belül is megtörténhet. Az amerikai törvények értelmében a szükségállapot elrendelése a határ teljes lezárására és katonai jellegű építkezésre is feljogosítja az elnököt.

Donald Trump ismét leszögezte ugyanakkor: elfogadhatónak tart "acélból készülő" falat is.



A demokratáknak nem fontos a biztonság, inkább beengednék a migránsokat.
Ugyancsak a részleges kormányzati leállás elhúzódását jósolta az NBC televízió szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke is. Mulvaney ugyanakkor azt mondta: az acélból készülő határfal lehetőséget kínálna a demokratáknak arra, hogy ne szegjék meg ígéretüket és megszavazhassák a szükséges költségvetést anélkül, hogy elfogadnák konkrét fal építését. A demokraták mindeddig elutasították ezt a lehetőséget.

Mick Mulvaney nyilatkozott a CNN hírtelevízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának is. Elmondta: szombaton ő és a munkatársai egyeztettek a kongresszus demokrata párti politikusaival, de a megbeszélések elakadtak.

Mi 5.6 milliárd dollárt kérünk. Ők nulla dollárt ajánlanak"

- fogalmazott.



Fotó: AFP
Mike Pence alelnök vasárnap délután folytatta az egyeztetéseket a kongresszus demokrata párti és republikánus vezető politikusaival a kormányzati leállás feloldásáról.

Az amerikai kormányzat december 22-én állt le részlegesen: vagyis egyes kormányzati hivatalok és ügynökségek nem dolgoznak, alkalmazottaikat szabadságra küldték, vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk. A demokrata többségű képviselőház ugyanis csak olyan költségvetést szavazott meg a kormányzat működéséhez, amely nem tartalmazta az amerikai-mexikói határon építendő falhoz az elnök által kért 5.6 milliárd dollárt. A költségvetési tervezetet a szenátus már nem is tárgyalta meg, tekintettel arra, hogy az elnök vétót helyezett kilátásba.
https://888.hu/article-trump-szuksegallapotot-rendelhet-el
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 141
113
Ezen még Moszkvában is meglepődtek: Trump a hidegháborús Szovjetunió mellé állt
https://444.hu/2019/01/06/ezen-meg-...a-hideghaboru-egyik-legfontosabb-hadszinteren

"Pénteken ugyanis Trump elismerően beszélt a Szovjetunió 1979-es afganisztáni inváziójáról. Azt mondta, a szovjetek azért szállták meg az országot, hogy „terroristák ellen harcoljanak”. "

Trump defends Soviet Union's 1979 invasion of Afghanistan

By Zachary Cohen, CNN
Updated 1550 GMT (2350 HKT) January 4, 2019

"Washington (CNN)During his freewheeling, 90-minute cabinet meeting Wednesday, President Donald Trump briefly argued that the Soviet Union "was right" to invade Afghanistan in 1979 because "terrorists were going into Russia," a head-scratching aside that was widely criticized as historically inaccurate.

"Russia used to be the Soviet Union. Afghanistan made it Russia because they went bankrupt fighting in Afghanistan. Russia. So you take a look at other countries. Pakistan is there. They should be fighting," Trump said.
"But Russia should be fighting. The reason Russia was in, in Afghanistan was because terrorists were going into Russia. They were right to be there. The problem is it was a tough fight. And literally they went bankrupt. They went into being called Russia again as opposed to the Soviet Union," he added."


https://edition.cnn.com/2019/01/03/...t-meeting-afghanistan-soviet-union/index.html

Jaj, jaj. Mit is mondtam ugye a SZU visszaállításáról...
Szerintem viszont nem az USSR-t akarja Ő vissza, csupán elmondta hogy a terroristák ellen harcoltak már akkor is pont úgy ahogy ŐK, meg azt is kidomborította, hogy olyan kurva sokba került, hogy csődbe is ment szó szerint benne a SZU!

Intő példa az USA számára.

Ez teljesen jó retorika a részéről, mivel a hivatalos amerikai republikánus verzió szerint terroristák ellen küzdenek ott, de Trump egyre jobban szabadulna már onnan is, meg Szíriából szintén, csak elég erős az ellenállás még párton belül is ez ügyben, ahogy a teljes politikia ellenzék, a hadiipari lobby, a vezérkar szintén nagyon nem szeretné a kivonulást sehonnan.
Viszont azt azért lehet tudni, hogy az USA gazdasága nagyon el van adósodva.

Ez arra jó, hogy a saját kivonulás párti álláspontját erősítse vele.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Szerintem viszont nem az USSR-t akarja Ő vissza, csupán elmondta hogy a terroristák ellen harcoltak már akkor is pont úgy ahogy ŐK, meg azt is kidomborította, hogy olyan kurva sokba került, hogy csődbe is ment szó szerint benne a SZU!

Intő példa az USA számára.

Ez teljesen jó retorika a részéről, mivel a hivatalos amerikai republikánus verzió szerint terroristák ellen küzdenek ott, de Trump egyre jobban szabadulna már onnan is, meg Szíriából szintén, csak elég erős az ellenállás még párton belül is ez ügyben, ahogy a teljes politikia ellenzék, a hadiipari lobby, a vezérkar szintén nagyon nem szeretné a kivonulást sehonnan.
Viszont azt azért lehet tudni, hogy az USA gazdasága nagyon el van adósodva.

Ez arra jó, hogy a saját kivonulás párti álláspontját erősítse vele.

Világos, de ugyanakkor Trump azt is mondta, hogy ott vannak az oroszok, ott van India, ott van Pakisztán, vonuljanak ők be Afganisztánba az USA helyett ("Russia should be fighting").
Namármost, ha az oroszok bevonulnak Afganisztánba, akkor bevonulnak a volt posztszovjet Közép-Ázsiába is, vagyis visszaáll a SZU.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ezt pedig azért akarja Trump, mert úgy akar az USA kivonulni Afganisztánból, hogy a helyére ne Kína vonuljon be. Akkor viszont az oroszoknak (és esetleg Indiának) be kell oda vonulnia.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 141
113
Világos, de ugyanakkor Trump azt is mondta, hogy ott vannak az oroszok, ott van India, ott van Pakisztán, vonuljanak ők be Afganisztánba az USA helyett ("Russia should be fighting").
Namármost, ha az oroszok bevonulnak Afganisztánba, akkor bevonulnak a volt posztszovjet Közép-Ázsiába is, vagyis visszaáll a SZU.

Szerintem ebben nincs igazad, mivel az USA is ott van jó ideje, mégsem szállta meg hozzá Közép-Ázsiát. Pont ugyan úgy oda tudnának menni az oroszok is, ahogy az amik, anélkül hogy vissza kéne állítaniuk a SZU-t hozzá.



Ezt pedig azért akarja Trump, mert úgy akar az USA kivonulni Afganisztánból, hogy a helyére ne Kína vonuljon be. Akkor viszont az oroszoknak (és esetleg Indiának) be kell oda vonulnia.

Trumpnak ez főnyeremény lenne! A költséges és szerintem mondjuk ki az amik szemszögéből nézve BUKTA afgán kalandból ŐK a lehetséges legkisebb arcvesztés mellett szabadulnának már, én úgy érzem, csak a legnagyobb gond az ugye pontosan az amit TE is nagyon helyesen írsz, hogy akkor Pakisztán és rajta keresztül Kína nyomul be a térségbe. Az USA-nak sokkal jobb lenne ha úgy tudna kivonulni minden neki sokba kerülő és BUKTA kalandból, hogy az ott kialakuló vákumba az oroszok vonulnának be(és ők lassulnának tovább gazdasági fejlődésben a rengeteg költség miatt), s nem az a Kína, aki BÍRNI fogja gazdaságilag is a gyarmatosítást, meg reálisan sokkal nagyobb gazdasági kihívó, aki tud is majd katonai vonalon túl is előnyt kovácsolni ebből.

Ebben csak az hibádzik, hogy Putyin nem olyan hülye, mint azt Trump szeretné, és marhára nem fog belemenni egy második Afganisztánba, ami kicsontozta a SZU-t, és úgy tűnik az USA gazdasága is megérzi.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo