[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 744
4 492
113

Hét helikoptert kap Szerbia Oroszországtól

A katonai támogatás mellett létfontosságú gázmegállapodások is születtek – összegezte Putyin belgrádi látogatásának eredményeit Aleksandar Vucic pénteken.

Szerbia hét helikoptert kap még az idén Oroszországtól, ezzel is megerősíti haderejét, a katonai támogatás mellett pedig Szerbia számára létfontosságú gázmegállapodások is születtek Vlagyimir Putyin orosz elnök belgrádi látogatása során – összegezte a látogatás eredményeit Aleksandar Vucic szerb államfő pénteken.
ga1.gif


Négy Mi-35-ös és három Mi-17-es gép érkezik Oroszországból még az idén, 2020 második felére pedig még tovább erősödhet Szerbia védelmi ereje – mutatott rá Aleksandar Vucic, aki további részleteket nem közölt a védelmi megállapodásról, csak annyit, hogy a jövőben is jó kapcsolat lesz ezen a téren a két ország között.
ga1.gif


Az energetikai együttműködés létfontosságú Szerbia számára, mert csak úgy biztosítható az ország energiabiztonsága, ha Oroszország támogatást nyújt. A két fél megállapodott abban, hogy Moszkva 3 milliárdról 3,5 milliárd köbméterre emeli a Szerbiának szállított gáz mennyiségét, valamint orosz támogatással bővítik az udvarnoki (Banatski dvor) gáztározót.

Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kijelentette: az év végéig kiépül a Szerbiát Bulgáriával összekötő interkonnektor, valamint a bolgár-szerb határtól a szerb-magyar határig vezető, több mint 400 kilométeres szerbiai gázvezeték, így ha úgy döntenek, hogy a Török Áramlat gázvezeték Szerbián is keresztülhalad majd, akkor a nyugat-balkáni ország azonnal rá tud kapcsolódni a Bulgáriában épülő vezetékre. Emellett kiépítenek egy 750 millió köbméter gáz befogadására alkalmas tározót is, hogy fennakadás esetén a szerbiai lakosság ne érezze meg a hiányt. A szerb elnök rámutatott, hogy 1,5 milliárdról 2,15 milliárd köbméterre nőtt a szerbiai gázfogyasztás az utóbbi néhány évben, és 2020-ra várhatóan már eléri a 3 milliárd köbmétert is.

Szerbia és Oroszország csütörtökön 21 megállapodást írt alá, amelyek főként a gazdasági együttműködésre vonatkoznak.

https://mandiner.hu/cikk/20190118_het_helikoptert_kap_szerbia_oroszorszagtol
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 121
11 955
113
Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kijelentette: az év végéig kiépül a Szerbiát Bulgáriával összekötő interkonnektor, valamint a bolgár-szerb határtól a szerb-magyar határig vezető, több mint 400 kilométeres szerbiai gázvezeték, így ha úgy döntenek, hogy a Török Áramlat gázvezeték Szerbián is keresztülhalad majd, akkor a nyugat-balkáni ország azonnal rá tud kapcsolódni a Bulgáriában épülő vezetékre.

Ezek szerint Bulgáriában bármi történhet még?
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
Szilveszterkor Moszkvában voltam és számunkra is érdekes dolgokat láttam. Olyan dolog történt ami 20 éve nem volt: elmúlt a Krím visszaszerzése feletti eufória és Putyin népszerűsége rengeteget csökkent. Ismerőseim, akik világéletükben rá szavaztak és támogatták most dühösen szitkozódnak az új nyugdíjtörvény miatt, ugyanis náluk is megkezdték a korhatáremelést. Ez az oroszok elemébe vág, mert egyfajta hallgatólagos megállapodás volt a nép és az állam között, hogy az állam minimális nyugdíjat (10 ezer rubeles nyugdíjak vannak) fizet (inkább segélynek lehet tekinteni) de ugyanakkor alacsony a nyugdíjkorhatár, pl. a nők már 55 évesen elmehetnek nyugdíjba. Most a férfiaknál felemelik 65 évre ami azért durva egy orosznak mert ez már eléri egy orosz férfi várható átlagéletkorát. Miért érdekes ez nekünk? Mert minden oroszok enökének tekintettel a továbbra is gyenge gazdasági helyzetre (alacsony olajár, gyenge rubel, nulla gazdasági növekedés) egyetlenegy esélye van a népszerűség visszaszerzésére: Ukrajna. Az ukrán téma folyamatosan benne van a levegőben: mikor az oroszok engem is megkérdeznek, hogy mi a véleményem Ukrajnáról és mikor hallják, hogy 30 éves "történelmű" kreálmánynak tartom, területét úgy lopták össze Oroszországtól, Lengyelországtól, Magyarországtól, a nyelvet, kulturát épp most hozzák létre stb. na akkor az oroszok még a szokottnál is barátságosabbak velem. Teljesen egyértelmű a véleményük: nncs szükség Ukrajnára. (ebben egyetértek velük). És ha hozzáadjuk a kercsi incidenst ahol szerintem azt tesztelték az oroszok, hogy a Nato meddig menne el Ukrajna védelmében. A válasz pedig várható volt: egy lépést nem fog tenni. Lesz néhány dörgedelmes nyilatkozat, további értelmetlen szankció, és ennyi. Mi jön ebből a számunkra: a Honvédség fejlesztését fel kell gyorsítani, nem várhatunk 7 évet az új Leo,Pzh stb megérkezésére. Amint Putyin dönt az Ukrajna nevű történelmi kísérlet befejezéséről akkor egy olyan történelmi helyzet lesz Kárpátalja felszabadítására, amit nyilvánvalóan ki kell használnunk. Biztos vagyok benne, hogy a még a durván oroszellenes lengyelek is lépni fognak a megszállt lengyel terüleletek (Nyugat-Ukrajna) felszabadítására. Ukrajna részéről nem várható nagy ellenállás: az oroszok néhány nap alatt elfoglalják az ország nagy részét, az ukrán hadsereg már nem lesz olyan helyzetben, hogy komoly ellenállást fejtsen ki Kárpátalján, ahol egyébként nemcsak a magyarok hanem a ruszinok és az ukránok jelentős része is várja a magyar felszabadítást. (jelenleg is több ezren tanulnak magyar Kárpátalján ahonnan nézve a magyar életszínvonal óriási előrelépés lesz).
Jeszenszky Géza szerint Orbán egy új krími tervet sző.
https://index.hu/belfold/2019/01/11/orban_egy_krimi_tervet_szo/
 
T

Törölt tag 008

Guest

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
Jeszenszky egyszer már megakadályozta kárpátalja visszatérését. Nagyon retteg hogy Viktor tönkreteszi a régi eredményét és feleslegesen operáltatta ki a gerincét és "csokizta" össze a száját. Károlyi szintű hazaáruló szarházi. Mehetne károlyi mellé. ... A földbe.
Pontosan. Mindketten jelentős történelmi pillanatban voltak hatalmon, és helyrehozhatatlan károkat okoztak Magyarországnak.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Jeszenszky egyszer már megakadályozta kárpátalja visszatérését. Nagyon retteg hogy Viktor tönkreteszi a régi eredményét és feleslegesen operáltatta ki a gerincét és "csokizta" össze a száját. Károlyi szintű hazaáruló szarházi. Mehetne károlyi mellé. ... A földbe.

Melléjük vehetjük a rendszerváltáskori gazdasági kapcsolatok megszakítóját, és ezzel több százezer ember megnyomorítóját (munkahelyek elvesztése, családok nyomorba taszítása) antal józsefet, és az abroncsos privatizálót, horn gyulát is. Ritka nagy árulók voltak ők is.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Az Antall kormányról nekem is megvan a véleményem. De honnan veszitek, hogy visszaadták volna nekünk Kárpátalját???
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 045
113
Az Antall kormányról nekem is megvan a véleményem. De honnan veszitek, hogy visszaadták volna nekünk Kárpátalját???

Nem volt aláírva az alapszerződés amelyben a határokat szentesítik (nem nagyon tudta senki, hogy hol lesznek a határok, Kárpátalja majd kihez tartozzon, a "Szovjetunió Kárpáton tuli terulete"), konkrétan mi ismertük el a világon elsőként Ukrajnát mint önálló államot, amely nem nagyon tartott igényt Kárpátaljára. Olyan nagyon nem, hogy a kilencvenes évek középéiig szinte minden hivatalon kint volt a magyar zászló, a helyiek elmondása szerint minden nap várta a lakosság a Honvédség bevonulását, azután. ... hát azután aláírtak Antallék az alapszerződést, látványosan magukra hagyták a kárpátaljai magyarokat, ezt látva Ukrajna elkezdte a látványos ukránosítást, melynek első lépése volt, hogy nem engedélyezték a millecentenáriumi emlékmű felállítását a Vereckei-hágón. Most meg már ott tartunk, hogy Debrecen is ősi ukrán varos :mad::mad::mad:
Persze Antallék még sok mindent elcsesztek, lásd délszláv háború......
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 387
2 635
113
Nem volt aláírva az alapszerződés amelyben a határokat szentesítik (nem nagyon tudta senki, hogy hol lesznek a határok, Kárpátalja majd kihez tartozzon, a "Szovjetunió Kárpáton tuli terulete"), konkrétan mi ismertük el a világon elsőként Ukrajnát mint önálló államot, amely nem nagyon tartott igényt Kárpátaljára. Olyan nagyon nem, hogy a kilencvenes évek középéiig szinte minden hivatalon kint volt a magyar zászló, a helyiek elmondása szerint minden nap várta a lakosság a Honvédség bevonulását, azután. ... hát azután aláírtak Antallék az alapszerződést, látványosan magukra hagyták a kárpátaljai magyarokat, ezt látva Ukrajna elkezdte a látványos ukránosítást, melynek első lépése volt, hogy nem engedélyezték a millecentenáriumi emlékmű felállítását a Vereckei-hágón. Most meg már ott tartunk, hogy Debrecen is ősi ukrán varos :mad::mad::mad:
Persze Antallék még sok mindent elcsesztek, lásd délszláv háború......
A délszláv háboró alatt arra gondolsz, hogy 92-93 fordulóján elmehettünk volna az egyik valós, vagy csinált ok alapján Újvidékig, mielőtt Milosevic tűzszünetet kért volna?
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 045
113
A délszláv háboró alatt arra gondolsz, hogy 92-93 fordulóján elmehettünk volna az egyik valós, vagy csinált ok alapján Újvidékig, mielőtt Milosevic tűzszünetet kért volna?

Többek között arra is, meg arra hogy mind a szlovénok mind a horvátok a függetlenségük elismeréséért gond9lkodas nélkül visszaadta volna Muraközt és a Baranyai håromszöget.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 045
2 737
113
Jeszenszky egyszer már megakadályozta kárpátalja visszatérését. Nagyon retteg hogy Viktor tönkreteszi a régi eredményét és feleslegesen operáltatta ki a gerincét és "csokizta" össze a száját. Károlyi szintű hazaáruló szarházi. Mehetne károlyi mellé. ... A földbe.

Ez így kb a jereváni rádió! Egész Kárpátalja mikor került képbe? A többségében magyarlakta Beregszászi járásról volt szó, hogy egy népszavazás keretében csatlakozhatna hozzánk! Miután ez kútbaesett (nem nagyon van ország aki önként területről lemondana), került sor az alapszerződésre!
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 045
2 737
113
Nem volt aláírva az alapszerződés amelyben a határokat szentesítik (nem nagyon tudta senki, hogy hol lesznek a határok, Kárpátalja majd kihez tartozzon, a "Szovjetunió Kárpáton tuli terulete"), konkrétan mi ismertük el a világon elsőként Ukrajnát mint önálló államot, amely nem nagyon tartott igényt Kárpátaljára. Olyan nagyon nem, hogy a kilencvenes évek középéiig szinte minden hivatalon kint volt a magyar zászló, a helyiek elmondása szerint minden nap várta a lakosság a Honvédség bevonulását, azután. ... hát azután aláírtak Antallék az alapszerződést, látványosan magukra hagyták a kárpátaljai magyarokat, ezt látva Ukrajna elkezdte a látványos ukránosítást, melynek első lépése volt, hogy nem engedélyezték a millecentenáriumi emlékmű felállítását a Vereckei-hágón. Most meg már ott tartunk, hogy Debrecen is ősi ukrán varos :mad::mad::mad:
Persze Antallék még sok mindent elcsesztek, lásd délszláv háború......

Már megbocsáss, de ez így konkrétan mese! A világon nincs olyan ország amely "nem nagyon tartana igényt" területekre! Alapból honnét a retekből veszed, hogy ne lettek volna egyértelműek a határok? Az alapszerződés ügyében meg nyilván egy ötvenmilliós országgal kell izmozni !
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and tomcat1

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 045
2 737
113
Többek között arra is, meg arra hogy mind a szlovénok mind a horvátok a függetlenségük elismeréséért gond9lkodas nélkül visszaadta volna Muraközt és a Baranyai håromszöget.

A Horvátok elég kemény harcokat vívtak az országukért, és a területeikért, a baranyai háromszöget is ideértve! Ha álmodozunk, legalább álmodjunk nagyot, minimum perszonálúnió - a realitás úgyis csak zavarná a csodaszép képzelgéseket - !
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Ez így kb a jereváni rádió! Egész Kárpátalja mikor került képbe? A többségében magyarlakta Beregszászi járásról volt szó, hogy egy népszavazás keretében csatlakozhatna hozzánk! Miután ez kútbaesett (nem nagyon van ország aki önként területről lemondana), került sor az alapszerződésre!
Azért pontosítsunk, nem kútba, csermanekbe esett.
1964-ben Hruscsov a Beregszászi Járást felajánlotta Kádárnak. Kun Miklós kutatása szerint Kádár cinikusan meg is jegyezte a szovjet államfőnek, hogy inkább Baskíriát adja át nekünk. Pedig Hruscsov úgy fogalmazott: „Beregszász olyan szegény járás, nekünk igazán nem is kell. Tartsunk a hovatartozásról népszavazást, az ott lakók úgyis megszavazzák”. A Közszolgálati Egyetemen tartott előadása szerint még győzködte is Kádárt, mert ezzel akart a világ és a szocialista táborban plusz pontot szerezni egy Kínával való határvitája kapcsán.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 045
113
Már megbocsáss, de ez így konkrétan mese! A világon nincs olyan ország amely "nem nagyon tartana igényt" területekre! Alapból honnét a retekből veszed, hogy ne lettek volna egyértelműek a határok? Az alapszerződés ügyében meg nyilván egy ötvenmilliós országgal kell izmozni !

Ukrajná a középkor óta nem volt független, bármit megadott volna a függetlenségéért, főleg úgy hogy a nagyhatalmak félve egy polgárhábórútól nem akarták elismerni a függetlenségét, mi magyarok voltunk azok akik ennek ellenére elismerték őket független államnak, bármennyire is figyelmeztettek minket a nyugati orszagok hogy ne tegyük. Ukrajna területe ráadásul jóval nagyobb volt mint a középkori ukrán területek, így nem igazán tudta hogy meddig mehet el.
Ugyanez érvényes a délszláv államokra, akkor Milosevicsnek megüzente az USA, hogy bármit megtehet csak tartsa egybe jugoszláviát.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 045
2 737
113
Azért pontosítsunk, nem kútba, csermanekbe esett.
1964-ben Hruscsov a Beregszászi Járást felajánlotta Kádárnak. Kun Miklós kutatása szerint Kádár cinikusan meg is jegyezte a szovjet államfőnek, hogy inkább Baskíriát adja át nekünk. Pedig Hruscsov úgy fogalmazott: „Beregszász olyan szegény járás, nekünk igazán nem is kell. Tartsunk a hovatartozásról népszavazást, az ott lakók úgyis megszavazzák”. A Közszolgálati Egyetemen tartott előadása szerint még győzködte is Kádárt, mert ezzel akart a világ és a szocialista táborban plusz pontot szerezni egy Kínával való határvitája kapcsán.

Erről már én is hallottam szóbeszédet. Forrást erről tudnál ajánlani?
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 045
2 737
113
Ukrajná a középkor óta nem volt független, bármit megadott volna a függetlenségéért, főleg úgy hogy a nagyhatalmak félve egy polgárhábórútól nem akarták elismerni a függetlenségét, mi magyarok voltunk azok akik ennek ellenére elismerték őket független államnak, bármennyire is figyelmeztettek minket a nyugati orszagok hogy ne tegyük. Ukrajna területe ráadásul jóval nagyobb volt mint a középkori ukrán területek, így nem igazán tudta hogy meddig mehet el.
Ugyanez érvényes a délszláv államokra, akkor Milosevicsnek megüzente az USA, hogy bármit megtehet csak tartsa egybe jugoszláviát.

Gondolom erre a "megüzente", "figyelmeztette" állításokra kb világhelyzete.blog szintű források vannak !
 
  • Tetszik
Reactions: Robur