Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest

A videóban látható texasi fickó 10.270 dollárból épített magának egy szigetüzemű rendszert.
Évi 900 dolláros villanyszámlát váltott ki vele.
Megtérülési idő 11 év egy off-grid rendszernek :cool:



Molnibalage, ők is más faszával verik a csalánt?
Meséld már el nekem, hogy hol van itt az állami támogatás?
Röhögök bazdmeg, röhögök.

  • Floridában vannak. 2800-3000 óra/év napsütés. Itthon 1900 az átlag. Vastaps.

  • Délebbre is vannak, mint HUN, 30 szélességi kör táján. Tehát még a teljesítmény is nagyobb, ami 1 m2-re esik úgy 25%-kal. Tehát az éves beérkező energia mennyiség legjobb magyarnál is kb. 90%-kal több.

  • 12x 235W = 2,8 kW. Ezzel itthon így fixen letéve Mo-n nem termelnél meg 1900 kWh áramot sem, mert a load factor 0,08 tája, ha van. Namármost az én éves fogyasztásom egyszemélyes lakásban 1020 kWh és ez kerül kb. havi 3500 HUF-ba. A beruházás 3M, de felezzük el, mert kb. elég lenne a fele is és igen nagyvonalú vagyok, mert biztosan nem lesz ez így igaz. 1,5M HUF/3500 HUF/hónap. 35 év. Csakhogy ez nem igaz, mert az éghajlat közbe szól, mert 3 hét áthidalást ez a fos nem ad.

    Megtérülés? Ha csak a Hpasp átal említett államkötvényt nézem fele hozammal és 0 meghibásodással, akkor sem rúg labdába a rendszer úgy, hogy szigetüzemet nem is akarok.

  • Miből következik, hogy szigetüzem? Végighallgattam a videót, de csak a "soha többet nem fizetünk" jött le, de az akksik kapacitását nem említették, hogy ez hogy a faszba is jönne ki. Csak a fogyasztást. 900 USD/év. Ok...

    Link szerint 11,5 cent/kWh az áram ára. Ez azt jelenti, hogy az éves fogyasztásuk kb. 7800 kWh, ami havonta 650 kWh. Hoppá. Hol van ekkora tárolási kapacitás ebben szarban, ami alkalmassá tenné magyar üzemre, ahol gyakorlatilag hetekig értelmezhetetlen a termelés, kvázi 0 a nov-feb időszakban? Hol tárol ez a szar annyit, hogy menjen a szigetüzem?

  • Ja és persze meghibásodni soha nem fog semmi. Amint kimegy valami fontos 0 áramod van otthon. Semmi. Üdv a középkorban, bár vezetéses vizük azért még van.

  • Ki állította össze a rendszert? Ha ő ért hozzá az szuper, de a szerelés sem ingyen van. A munkaóraköltsége, amit szabadidejéből ölt bele az hol van? Te hogyan árazod szabadidődet?

Források:

Az áram ára FL-ben.
https://www.electricitylocal.com/states/florida/

Napsütés FL-ben. A besugárzás aránya meg szögfüggvény, arra nem adok, középiskola 2. osztály. Remélem elvégezted valaha...
Annual%20Mean%20Sunshine%20Total%20Hours.png


Itthon.
ME5_4.png


Megkérhetnénk, hogy propagandáddal fárassz mást, akiknek lövésük sincs a fizikáról és a technikáról? Olyan vagy, mint a legrosszabb pénzügyi értékesítő ügynök. Arcodra kéne baszni az ajtót, abból talán értenél. Hülyítsél másokat.


Na de Molnibalage megmondta, hogy ha elterjednek az elektromos autók, mindennaposak lesznek az áramszünetek.
A jelenlegi rendszernél simán levága a rendszer a gridről a túláram felvétel miatt, vagy a hálózati paraméterek miatt maga a grid vágna le komplett cellákat, ha nem védik a rendszert az autók oldaláról.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 887
65 706
113

A videóban látható texasi fickó 10.270 dollárból épített magának egy szigetüzemű rendszert.
Évi 900 dolláros villanyszámlát váltott ki vele.
Megtérülési idő 11 év egy off-grid rendszernek :cool:



Molnibalage, ők is más faszával verik a csalánt?
Meséld már el nekem, hogy hol van itt az állami támogatás?
Texas? :D Magyart miért nem hozol példának? Mi közöm van a texasi viszonyokhoz?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 850
113
manfred barátunkat azért nem rakom ignore-ra, mert olyan hülyeségeket képes ide beemelni, ami eszembe sem jutna, hogy valaki gondolt valaha ekkora baromságra, így a hülyeségeit is fejben elemzem és eltárolom - így legyőzhetetlen kritikusa leszek a németek balfasz Energiewende-jének. Az új bajor CSU-górénak az AfD ciki, most a zöldektől kell elszedni a szavazatokat, már előre félek, hogy milyen balfaszságokkal fognak előjönni. Látszik, a többségnek már megvan a három örökölt lakás amit ki lehet adni, a sajátlakás kipengetve, szakszervezeti tagként a seggük kinyalva, most jöhet a Jusuf-okért aggódás meg a zöldfaszságok. Ha lehetett nácitlanítani, akkor ideje lenne 68talanítani is (amíg nem lesz tényleg késő..)
 

ManfredMacx

Active Member
2018. október 14.
128
66
28
Rögtön a címében benne van, hogy off-grid.
A videóban elhangzik, hogy Floridából Texasba költöztek, az is hogy maga végezte a telepítést. Értő videónézés...
;)

Bullshitelésből feketeöves vagy.

Erről van szó:

tatatat.jpg


Akkor én most szóltam.
A kérdés továbbra is nyitott: hol van itt a kötelező átvétel és az állami támogatás?

A magyar adatokkal meg fárassz mást.
 
M

molnibalage

Guest
Rögtön a címében benne van, hogy off-grid.
A videóban elhangzik, hogy Floridából Texasba költöztek, az is hogy maga végezte a telepítést. Értő videónézés...
;)

Bullshitelésből feketeöves vagy.

Erről van szó:

tatatat.jpg


Akkor én most szóltam.
A kérdés továbbra is nyitott: hol van itt a kötelező átvétel és az állami támogatás?

A magyar adatokkal meg fárassz mást.
Leszarom, hogy mit mond. A számok alapján érdekes lesz ez az off grid. Te meg hazai viszonyokra ajánlottad ezt a szart. Sehol nem cáfoltad meg azt, hogy mi a fasznak kellene itthonra ilyen és miért éri meg. Nem takarodnál el végre a francba?
 

ManfredMacx

Active Member
2018. október 14.
128
66
28
ManfredMacx

"A magyar adatokkal meg fárassz mást."

Tudod mi Magyarországon élünk. Szóval más országok adataival fárassz mást ;)

Csak tudod, volt egy olyan felszólítás, hogy szóljanak neki, ha kötelező átvétel és támogatás nélkül megéri a Nagy Vízen túl napelemet telepíteni.
Én szóltam, és erre most meg van sértődve.
Meg az is érdekes, hogy ő viszont fáraszthat más országok adataival: konkrétan arra gondolok, hogy egyfolytában Németországgal jön.

És végül, az sem igaz, hogy "mi" (ide írogató emberek) Magyarországon élünk mind. Vannak itt Németországból, Angliából is írt ide valaki pár napja, meg még a jó ég tudja, honnan olvasnak mások.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
A telepítés kb 2 millió, a 30 éves üzemeltetés, karbantartás, 30 év után a lebontás és elszállítás további 1 millió, összesen 3 millió Ft
Az évente átlagosan megtakarított villanyszámla legyen csak 220 ezer Ft.

Van 3 millió Ft-od.

1. variáció: beteszed prémium államkötvénybe, 4,1%/éves hozam (jelenleg), kamatos kamattal 30 év múlva 9,184 millió Ft, minusz kamatadó: 8,257 millió Ft.
Jól hangzik, nem igaz?

2. variáció: napelem telepítés 2 millió Ft-ból. Mivel a többi költség később fog jelentkezni, 500 ezer Ft 15 évre mehet prémium államkötvénybe, ez 375 ezer Ft hozam.
Évente a megspórolt 220 ezer Ft szintén megy prémium államkötvénybe a 30. év végéig.
1. év - a 220 ezer Ft-ból 29 év múlva lesz 595 ezer Ft
2. év - a 220 ezer Ft-ból lesz 577 ezer Ft 28 év múlva,
...
stb

30 év múlva lesz 11,7 millió Ft-od

11,7 millió vs. 8,3 millió

No akkor próbáljuk meg összegezni, amit eddig megtudtunk.

Barátocskánk szerint - "Havi 20 ezer Ft-os villanyszámlához egy 6 kW-os rendszer kell"
Ennek ára 2,8 millió, 25 éves garanciával.

Azt is említette, hogy a "üzemeltetés, karbantartás, lebontás és elszállítás további 1 millió".

Szóval az egész napelemes buli kerül ideális esetben 3,8 millió forintom-ba.

Amennyiben a fenti rendszer teljesen kiváltja 25 év alatt a villanyszámlámat, akkor 25év x 12 hónap x 20eft = 6 millió forint villanyszámlát spórol meg nekem.
(gyakorlatban a fenti érték kizárt, lásd éjszaka + felhős idő)

A napelem nyeresége 25 év alatt így 6mft - 3,8mft = 2.2 millió forint.

Ha viszont ma veszek 2024/I állampapírt 3,8 millió forintért TBSz (Tartós Befektetési Számla) számlára (ahol 0% a kamatadó), akkor kamatos kamattal számolva, 25 év múlva 10,4 millió forintom lesz.

Ez ugye meg 10,4 - 3,8 = 6.6 millió forint.

Tehát jelenleg a legbénább magyar állampapíron 3x-os nyereséget érek el a napelemhez képest 25 év alatt.
:rolleyes:

Persze az "igazi fa*za gyerekek" az S&P500-on infláció fölött csinálnak 6~8%-ot, és az Amerika 500 legsikeresebb vállalatában, személy szerint némileg jobban bíznék mint kisbéla-és-nagyjenő-1982 kft + kínai napelem kombinációban.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 904
15 400
113
Az rendben hogy kamatado mentes, de 25 év mulva az a 10 misi mennyi lesz reálértéken, inflációt is beleszámítva?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 850
113
No akkor próbáljuk meg összegezni, amit eddig megtudtunk.

Barátocskánk szerint - "Havi 20 ezer Ft-os villanyszámlához egy 6 kW-os rendszer kell"
Ennek ára 2,8 millió, 25 éves garanciával.

Azt is említette, hogy a "üzemeltetés, karbantartás, lebontás és elszállítás további 1 millió".

Szóval az egész napelemes buli kerül ideális esetben 3,8 millió forintom-ba.

Amennyiben a fenti rendszer teljesen kiváltja 25 év alatt a villanyszámlámat, akkor 25év x 12 hónap x 20eft = 6 millió forint villanyszámlát spórol meg nekem.
(gyakorlatban a fenti érték kizárt, lásd éjszaka + felhős idő)

A napelem nyeresége 25 év alatt így 6mft - 3,8mft = 2.2 millió forint.

Ha viszont ma veszek 2024/I állampapírt 3,8 millió forintért TBSz (Tartós Befektetési Számla) számlára (ahol 0% a kamatadó), akkor kamatos kamattal számolva, 25 év múlva 10,4 millió forintom lesz.

Ez ugye meg 10,4 - 3,8 = 6.6 millió forint.

Tehát jelenleg a legbénább magyar állampapíron 3x-os nyereséget érek el a napelemhez képest 25 év alatt.
:rolleyes:

Persze az "igazi fa*za gyerekek" az S&P500-on infláció fölött csinálnak 6~8%-ot, és az Amerika 500 legsikeresebb vállalatában, személy szerint némileg jobban bíznék mint kisbéla-és-nagyjenő-1982 kft + kínai napelem kombinációban.
A számolás nagy része rendben lenne, ellenben illene egy inflációval korrigálni. A ma pénze a jövő adóssága, a reálérték is számít, ellenben tökéletesen bemutatta a zöldenergeriás faszságot.

Igazából ezt a számolást mindenkinek el kellene végeznie, nem csak napelemmel, hanem szinte mindennel - lefogadom, kevesebb autó is lenne az utakon
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Az rendben hogy kamatado mentes, de 25 év mulva az a 10 misi mennyi lesz reálértéken, inflációt is beleszámítva?

Az egész fenti levezetés mellőz
A számolás nagy része rendben lenne, ellenben illene egy inflációval korrigálni. A ma pénze a jövő adóssága, a reálérték is számít, ellenben tökéletesen bemutatta a zöldenergeriás faszságot.

Igazából ezt a számolást mindenkinek el kellene végeznie, nem csak napelemmel, hanem szinte mindennel - lefogadom, kevesebb autó is lenne az utakon

Ahogy Kohn bácsi mondta - a pénzed mindig dolgozik, vagy neked, vagy ellened (értsd másnak)...
;)
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
T

Törölt tag 1945

Guest
A számolás nagy része rendben lenne, ellenben illene egy inflációval korrigálni. A ma pénze a jövő adóssága, a reálérték is számít, ellenben tökéletesen bemutatta a zöldenergeriás faszságot.

A villamos energia lakossági ára jelenleg Magyarországon jobban függ a kormány politikájától (lásd rezsicsökkentés), mint az aktuális inflációtól...
... szóval a napelem jelenleg még-nagyobb bukó ha ezeket is beleszámolom.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

ManfredMacx

Active Member
2018. október 14.
128
66
28
No akkor próbáljuk meg összegezni, amit eddig megtudtunk.

1. Már a kiindulópont nem jó.

algkvnasldk.jpg


Linket nem adok, mert megvádolnak, hogy reklámozok valamit.

2. Harmadszor kérdezem, hogy a napelemmel elért megtakarítást miért is nem teszed be állampapírba?

Rögtön az első hónapban keletkezik 20 ezer Ft megtakarításod. Mit csinál az ember a megtakatítással? Bingó: befekteti. Mehet TBSZ-es állampapírba
Az első havi megtakarítás 24 év és 11 hónapon keresztül kamatosan kamatozik.
És így tovább, minden hónapban.
Plusz ugye ott van még az az egymillió Ft, ami csak jóval később fog kelleni.

3. Tehát "a legbénább magyar állampapírnak" köszönhetően a napelem többet fog hozni a konyhára, mint "a legbénább magyar állampapír" önmagában.

4. Nincs semmi baj a kínai napelemekkel, a pénzüket nagy többségükben megérik.

6. Az S&P 500-on elérhető évi 6-8 % hozam? Ugyanez igaz a napelemmel elérhető megtakarításra is. Lásd 2. pont. Erről miért feledkezel meg mindig? Szándékosságból vagy a gondolkodás hiányából?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 850
113
A villamos energia lakossági ára jelenleg Magyarországon jobban függ a kormány politikájától (lásd rezsicsökkentés), mint az aktuális inflációtól...
... szóval a napelem jelenleg még-nagyobb bukó ha ezeket is beleszámolom.
Pontosan.

Amúgy Manfréd barátunk érvelése legalább annyira sántít, mint a Napon a napszeműveg...
 
M

molnibalage

Guest
1. Már a kiindulópont nem jó.

algkvnasldk.jpg


Linket nem adok, mert megvádolnak, hogy reklámozok valamit.

2. Harmadszor kérdezem, hogy a napelemmel elért megtakarítást miért is nem teszed be állampapírba?

Rögtön az első hónapban keletkezik 20 ezer Ft megtakarításod. Mit csinál az ember a megtakatítással? Bingó: befekteti. Mehet TBSZ-es állampapírba
Az első havi megtakarítás 24 év és 11 hónapon keresztül kamatosan kamatozik.
És így tovább, minden hónapban.
Plusz ugye ott van még az az egymillió Ft, ami csak jóval később fog kelleni.

3. Tehát "a legbénább magyar állampapírnak" köszönhetően a napelem többet fog hozni a konyhára, mint "a legbénább magyar állampapír" önmagában.

4. Nincs semmi baj a kínai napelemekkel, a pénzüket nagy többségükben megérik.

6. Az S&P 500-on elérhető évi 6-8 % hozam? Ugyanez igaz a napelemmel elérhető megtakarításra is. Lásd 2. pont. Erről miért feledkezel meg mindig? Szándékosságból vagy a gondolkodás hiányából?
Eleve szar az egész modelled. Undorító, amit itt előadsz.
  1. Tegyük fel, hogy igaz az ár, amit írsz és 6 kW. Azért 6 kW, mert 10 év alatt 10%-ot biztos veszít és akkor 6 kW alatti. Még a gyári 6,16 kWe, 0,1 load factor és romló teljesítménnyel sem jön ki a 6160 kWh/év. Mese habbal. Esetleg lehet olyan év, amikor ez sikerül és extrém napos az idő. Aztán vannak olyan évek, amikor ez sem igaz. Nézd meg a német napáram szórását évente. A növekvő kapacitás ellenére volt, hogy kevesebbet termelt a sok GW-tal több. Ennyit a tervezhetőségről... Osztotta meg napelemes csávó adatait itthon. Két év között majdnem 20% eltérés is volt. Upsz...

  2. A load factor itthon tetőn 0,08 igen jó indulattal felfelé kerekítve, de legyen. 6*8760*0,08 = 4200 kWh. Ez a realitás 10 éves átlagban és nem a fenti szám. Mondjuk igazából tökmindegy, lásd lent később.

  3. Ha ezt full elszámolással veszik át, akkor 37 Ft/kWh-tal számolva 4200 * 37 / 12 = 13 ezer HUF / hónap. Már itt nettó hazugság, amit linkeltél. Még a gyári számokkal is nem 20k, hanem havi 18k HUF jön ki, de oda se neki.

  4. A fenti számok felteszik azt a kérdést, hogy sikerül a termeléssel és fogyasztással egálban maradni hogyan sikerül, ami necces. 350 kWh/hó. Ez egy 4-5 fős családra vékony, tehát lesz villanyszámlád még nyáron is, nemhogy télen, amikor szart sem termel. Nyáron szólóban én fogyasztok légkondi miatt 100 kWh felett úgy, hogy nappal igyekszem kerülni inkább izzadok egy kicsit és esti komfortérzet legyen megy.

  5. Javíts ki, ha tévednék, de nem lehet minden hónapban államkötvényt jegyezni, ezért nem tudom minden hónapban berakni, de mondjuk minden év végén berakod az a nem 20k-t, hanem 13k-t (ami nincs is fenti modell szerint.) Akkor a 2 millás kezdő 10 év alatt lesz 4%-kal 2,96M. A te modelledben 1 év végén 80k és minden évben 80k és az előzők hozama az összesen 846 ezer. Ez laza 2,2 misivel kevesebb. Már, ha 10 év alatt nem romlik el semmi és soha nem kell villanyszámlát fizetned, ami nem igaz. Mert a számok szerint kell.

Szóval megkérnélek, hogy máshol téríts, vagy inkább máshol hazudozz.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
T

Törölt tag 1945

Guest
1. Már a kiindulópont nem jó.

algkvnasldk.jpg


Linket nem adok, mert megvádolnak, hogy reklámozok valamit.

2. Harmadszor kérdezem, hogy a napelemmel elért megtakarítást miért is nem teszed be állampapírba?

Azért, mert akkora napelemes rendszert méreteztél nekem - ugye emlékszel még - "Havi 20 ezer Ft-os villanyszámlához egy 6 kW-os rendszer kell" ami az általam elfogyasztott villamos teljesítményt váltja ki.

Nem szeretnék ugyanis arra bazírozni, hogy a jövőbeli áram piacon (ahol a sok másik bepalizott marha), nekem is el kelljen adni a feleslegesen megtermelt (hálózat stabilitása számára mérgező) felesleges áramomat.