[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Bármi hasonló történt a h225 a leo vagy a pzh beszerzést követően? Nem. Sőt amikor erre a parlamentben rákérdeztek, akkor kb. lek*rvaanyázták a kérdezőt...mint ahogy itt a fórumon is...

másrészt ezel az utólagos magyarázkodással az a baj, hogy bármit lehet mondani...pl. ha nasams-ot veszünk, akkor mondhatják azt, hogy ár/érték arányban milyen jó...ami persze igaz, csak nincs abm képesség....
és miért nincsen?
Ezért lenne jó a white paper, ami alapján lehet tudni, hogy milyen potenciális fenyegetéssekkel szemben, milyen képességeket akarunk elvárni a hadseregtől. És ha bizonyos képesésgekről lemondunk az azért van mert,.... stb.
De attol hogy az elvarasok nincsenek a te orrodra kotve meg nem jelenti azt hogy ilyenek nincsenek. Attol hogy a te orrodra kotik meg semmi nem valtozik azon a teren hogy szakmailag mi a megfelelo. /az ar es a beszerzesi ido ezzel felmegy es no a kockazata a kenopenznek./ igyse ugyse tudsz tobbet az eszkozokrol... Nem valos adatokat ismersz es nem mindent... Nem ulhet minden allampolgar a kezeloi szekbe hogy vegigprobalja... Ha lenne is ilyen azt se tudna a nagyresze mi a fontos es mi nem.,,
 
T

Törölt tag 467

Guest
Nem válaszoltál te meg semmit...csak a szokásos semmit nem tudhatunk szöveg....
A cseh tenderről olyan infók érhetőek el a neten, hogy melyik típus milyen eredményt ért el a lövészeten....nálunk meg még olyan szintű pletykák sem keringtek, hogy a HM illetékesei elmentek megnézni egy pzh lövészetet...
Figyelj. Vannak, akik tudnak valamit. Mindent senki sem tud, még a végső döntéshozó sem, mert ő meg a technikai teszteken nem vett részt. Szóval vannak ők.
Meg vagy te, aki viszont nem tud semmit.
És te beszélsz üres lózungokról?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
Nem válaszoltál te meg semmit...csak a szokásos semmit nem tudhatunk szöveg....
A cseh tenderről olyan infók érhetőek el a neten, hogy melyik típus milyen eredményt ért el a lövészeten....nálunk meg még olyan szintű pletykák sem keringtek, hogy a HM illetékesei elmentek megnézni egy pzh lövészetet...
Rendben :D. Akkor katalógusból választottuk ki, szín alapján...
Többen leírtuk hogy amiről te nem tudsz, az nem feltétlen nincs.

Az a PzH egyébként ha majd megjön íjász, alá lesz támasztva hogy szakmailag is jó választás volt, ugyanis rendszerváltás óta Simicskótól kezdve végre többé kevésbé kompetens vezetők kerültek oda ahol ezekről döntenek, s ezt még csak fokozni tudták azzal hogy Benkőt meghúzták utána.
 
S

speziale

Guest
Ment a hiszti a tendereztetesrol a Klubradioban. Varhato volt, hogy idovel ide is begyuruzik... o_O

Köszönjük az építő jellegű hozzászólást...ha az általam feltett bármélyik kérdésre tudsz értelmes választ adni, akkor majd térjünk vissza rá...
egyébként meg nem kifejezetten a tendereztetés hiányáról írtam...bár nyilván nem tűnt fel...
hanem arról, hogy elköltünk egy csomó pénzt a haderő fejlesztsére. Ha pedig valami fejlesztésbe kezdesz nem árt ha van mögötte valami átgondolt stratégia, hogy hova akarsz eljutni és miért pont oda. Ha pedig mindezt közpénzből teszed nem ártana ha erről lenne valami elérhető anyag (ezt szokás white papernek hívni), hogy az adófizetők is tudhassák, hogy miért költünk el erre vagy arra (és miért pont arra) sok 100 mrd forintot...mert nem a honvédelem az egyetlen közszolgáltatás amit a magyar állam "nem túl magas" színvonalon lát el...
te meg tudod mondani, hogy miért csöves és miért nem rakétás tüzérséget szereztünk be?
te meg tudod mondnai, hogy abm vagy nem abm képes lérak rendszerre lenne szükségünk?
 
W

Wilson

Guest
Bár nem engem szólitottál meg,de ha nem bánod én is reagálnék a hozzászólásodra értem és én is valamilyen szinten jogosnak tartom a felvetésedet a magyar beszerzések átláthatatlanságára de attól még,hogy fent vannak infók pl a cseh ifv tenderről a teljes összképet a nyilvánosság nem fogja látni,attól,hogy bizonyos infókat nyilvánosságra hoznak a háttérben megköttetet alkukrol amelyek döntően befolyásolhatták a beszerzést a közvélemény nem vagy esetleg csak jóval később fog értesülni.Egy szóval az én véleményem szerint ez a nyilvános tendereztetés szépen hangzik,de szerintem arról szól,hogy a lakosság felé megmutassák,hogy mi milyen átláthatók vagyunk ,de szerintem nem csak ez alapján döntenek a beszerzésekről így aztán az én szememben ezeknek nincs nagy jelentőségük.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Köszönjük az építő jellegű hozzászólást...ha az általam feltett bármélyik kérdésre tudsz értelmes választ adni, akkor majd térjünk vissza rá...
Nagyon szivesen! Kaptal valaszt a kerdeseidre, csak az neked nem tetszik... :rolleyes:
te meg tudod mondnai,... ?
Olvasd tobbet az oldalt es ha szakmai kerdesed van akkor itt azt is felteheted, de a balos hisztit hagyd ki a tortenetbol, mert nem vagyok kinacsi ra. Koszi!
 
S

speziale

Guest
Rendben :D. Akkor katalógusból választottuk ki, szín alapján...
Többen leírtuk hogy amiről te nem tudsz, az nem feltétlen nincs.

Az a PzH egyébként ha majd megjön íjász, alá lesz támasztva hogy szakmailag is jó választás volt, ugyanis rendszerváltás óta Simicskótól kezdve végre többé kevésbé kompetens vezetők kerültek oda ahol ezekről döntenek, s ezt még csak fokozni tudták azzal hogy Benkőt meghúzták utána.

Mi az, hogy amiről nem tudok az nincs? Egy több hónapos kiválasztási tender az nem olyan amiről csak úgy "nem tudsz". a cseh tenderről vagy az ausztrál land400 tenderről miért tudok? itt nem részletes műszaki paraméterekről beszélek, hanem egyáltalán csak arról hogy "fut egy tender az x/y rendszer leváltására"
A tender meg pont nem arról szól, hogy ne a katalógus adat nem a valódi képesség alapján dönts.

azt meg hogy a pzh egy nagyon jó cucc nem vitattam. Sőt nagy kedvencem is. DE, ez nem egyenlő azzal, hogy ár/érék arányban biztosan ez lett volna a legjobb választás (lásd észt/finn/dán beszerzések)
de hogy egyel visszább lépjek: miért csöves és miért nem rakétás tüzérséget szereztünk be? vagy miért nem vegyesen? Itt mindenki azon parzáik, hogy a románok 3-4 tucat atacms-al lerendezik kecsót, a telepített radarállomásokat, a főbb duna hidakat meg a nagyobb erőműveket. Gondolom akkor erre az oroszok is képesek a smercs-el vagy iszkanderrel. akkor nekünk miért nem kell valami hasonló képesség?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Azert nem raketas lett beszerezve a csoves levaltasara mert nem akartuk levaltani a csoves tuzerseget raketassal. /nem egy kategoria./ attol hogy most csoves lett beszerezve nincs kizarva hogy nem lessz raketas tuzerseg. /de ahhoz jelenleg meg az alap helye sincs meg nem hogy az alapok.../

Tuzer vagy? Van barmi kapcsolatod a tuzerseggel? Ismered a rendszerek valodi kepessegeit arat hosszu uzemidovel? Tudod hogy mibe gondolkozik a honvedseg? Ha a valasz nem nincs min vittatkozni. /az orvosnak se a paciens mondja mar meg hogy mivel kezelje plane ha a paciens egy cnc s vagy filozofus./ akik javaslatara megszuletett a dontes azok ertik a dolgukat legyen az penzugyes vagy tuzer vagy vezerkaris./nem asztalos ugyesz es fogorvos dontott elhiheted./
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz
W

Wilson

Guest
Köszönjük az építő jellegű hozzászólást...ha az általam feltett bármélyik kérdésre tudsz értelmes választ adni, akkor majd térjünk vissza rá...
egyébként meg nem kifejezetten a tendereztetés hiányáról írtam...bár nyilván nem tűnt fel...
hanem arról, hogy elköltünk egy csomó pénzt a haderő fejlesztsére. Ha pedig valami fejlesztésbe kezdesz nem árt ha van mögötte valami átgondolt stratégia, hogy hova akarsz eljutni és miért pont oda. Ha pedig mindezt közpénzből teszed nem ártana ha erről lenne valami elérhető anyag (ezt szokás white papernek hívni), hogy az adófizetők is tudhassák, hogy miért költünk el erre vagy arra (és miért pont arra) sok 100 mrd forintot...mert nem a honvédelem az egyetlen közszolgáltatás amit a magyar állam "nem túl magas" színvonalon lát el...
te meg tudod mondani, hogy miért csöves és miért nem rakétás tüzérséget szereztünk be?
te meg tudod mondnai, hogy abm vagy nem abm képes lérak rendszerre lenne szükségünk?

Szerintem az is a gond,hogy még csak most kezdődöttek el a beszerzések és csak találgatások vannak hogy ezt veszünk
Mi az, hogy amiről nem tudok az nincs? Egy több hónapos kiválasztási tender az nem olyan amiről csak úgy "nem tudsz". a cseh tenderről vagy az ausztrál land400 tenderről miért tudok? itt nem részletes műszaki paraméterekről beszélek, hanem egyáltalán csak arról hogy "fut egy tender az x/y rendszer leváltására"
A tender meg pont nem arról szól, hogy ne a katalógus adat nem a valódi képesség alapján dönts.

azt meg hogy a pzh egy nagyon jó cucc nem vitattam. Sőt nagy kedvencem is. DE, ez nem egyenlő azzal, hogy ár/érék arányban biztosan ez lett volna a legjobb választás (lásd észt/finn/dán beszerzések)
de hogy egyel visszább lépjek: miért csöves és miért nem rakétás tüzérséget szereztünk be? vagy miért nem vegyesen? Itt mindenki azon parzáik, hogy a románok 3-4 tucat atacms-al lerendezik kecsót, a telepített radarállomásokat, a főbb duna hidakat meg a nagyobb erőműveket. Gondolom akkor erre az oroszok is képesek a smercs-el vagy iszkanderrel. akkor nekünk miért nem kell valami hasonló képesség?

Szerintem az is a gond (részben a komunikáció hiánya miatt),hogy még csak most kezdődtek el a beszerzések majd ha megtörténnek a bejelentések a kiválasztott eszközökröl és kijelentik,hogy pl hazánk légvédelmét ezekkel az eszközökkel oldjuk meg akkor lehet kritikát megfogalmazni.hogy miért ezt és miért nem azt,volt már itt azért nem várt vagy csak esetleg a távoli jövőben vizionált beszerzés lásd Leo2.
 
S

speziale

Guest
Bár nem engem szólitottál meg,de ha nem bánod én is reagálnék a hozzászólásodra értem és én is valamilyen szinten jogosnak tartom a felvetésedet a magyar beszerzések átláthatatlanságára de attól még,hogy fent vannak infók pl a cseh ifv tenderről a teljes összképet a nyilvánosság nem fogja látni,attól,hogy bizonyos infókat nyilvánosságra hoznak a háttérben megköttetet alkukrol amelyek döntően befolyásolhatták a beszerzést a közvélemény nem vagy esetleg csak jóval később fog értesülni.Egy szóval az én véleményem szerint ez a nyilvános tendereztetés szépen hangzik,de szerintem arról szól,hogy a lakosság felé megmutassák,hogy mi milyen átláthatók vagyunk ,de szerintem nem csak ez alapján döntenek a beszerzésekről így aztán az én szememben ezeknek nincs nagy jelentőségük.

Akkor még egyszer...én nem kifejezetten a tender hiányát kifogásolom (a cseh tendert csak azért hoztam fel, mert itt sokak szerint semmiről nem tudhatunk semmit)
Az a baj, hogy fogalmunk sincsen, hogy a haderő fejlezstés milyen elvek mentén zajlik, hogy pontosan milyen képességek elérését szeretnénk biztosítani.
itt olyan alapkérdésekre sincsen válasz, hogy miért csöves és miérnem rakétás tüzérséget veszünk. vagy miért nem vegyesen? miért annyit, amennyit?
kell-e abm képes lérak vagy sem?
vagy hogy a légierő/lérak kapcsán a légvédelmi feladatok milyen arányban oszoljanak el köztük? Mert ha inkább légierőre támaszkodunk, akkor több gép kell, esetleg Awacs is, stb...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Akkor még egyszer...én nem kifejezetten a tender hiányát kifogásolom (a cseh tendert csak azért hoztam fel, mert itt sokak szerint semmiről nem tudhatunk semmit)
Az a baj, hogy fogalmunk sincsen, hogy a haderő fejlezstés milyen elvek mentén zajlik, hogy pontosan milyen képességek elérését szeretnénk biztosítani.
itt olyan alapkérdésekre sincsen válasz, hogy miért csöves és miérnem rakétás tüzérséget veszünk. vagy miért nem vegyesen? miért annyit, amennyit?
kell-e abm képes lérak vagy sem?
vagy hogy a légierő/lérak kapcsán a légvédelmi feladatok milyen arányban oszoljanak el köztük? Mert ha inkább légierőre támaszkodunk, akkor több gép kell, esetleg Awacs is, stb...
Vonuljal be eleg ha csak tartalekosnak feleskudsz alairod a halgatasit. Es sok mindent meg fogsz tudni. De addig nem rad tartozik. /ne vard el hogy tudj rolla ha nem teszel semmit erte./ es ez komoly... Addig hagyd a szakmat dolgozni... Ha erdekel valj a szakmava barmilyen szinten. Es reszt vehetsz a munkaba. /egy szaros kk kent teszteltem fegyvert velemenyeztem.... Erdekelt ezt tudtak megkaptam ra a lehetoseget./ es pont hogy nem volt kivetelezve velem...
 
W

Wilson

Guest
Akkor még egyszer...én nem kifejezetten a tender hiányát kifogásolom (a cseh tendert csak azért hoztam fel, mert itt sokak szerint semmiről nem tudhatunk semmit)
Az a baj, hogy fogalmunk sincsen, hogy a haderő fejlezstés milyen elvek mentén zajlik, hogy pontosan milyen képességek elérését szeretnénk biztosítani.
itt olyan alapkérdésekre sincsen válasz, hogy miért csöves és miérnem rakétás tüzérséget veszünk. vagy miért nem vegyesen? miért annyit, amennyit?
kell-e abm képes lérak vagy sem?
vagy hogy a légierő/lérak kapcsán a légvédelmi feladatok milyen arányban oszoljanak el köztük? Mert ha inkább légierőre támaszkodunk, akkor több gép kell, esetleg Awacs is, stb...

Ok és mi van ha a hadvezetesésnek van egy koncepciója a haderőfejlesztéséről ennek megfelelően az eszközbeszerzésekröl és ennek megfelelően zajlanak a tendereztetések,egyeztetések,stb ennek megfelelően kérnek be ajánlatokat a cégektól, szerintem sokkal hatékonyabban tud a magyar hadvezetés,kormány tárgyalni a különböző fegyverrendszerek beszerzéséröl,ha minél kevesebb infót hoz nyilvánosságra a szerződés megkötéséig.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya
S

speziale

Guest
Azert nem raketas lett beszerezve a csoves levaltasara mert nem akartuk levaltani a csoves tuzerseget raketassal. /nem egy kategoria./ attol hogy most csoves lett beszerezve nincs kizarva hogy nem lessz raketas tuzerseg. /de ahhoz jelenleg meg az alap helye sincs meg nem hogy az alapok.../

Tuzer vagy? Van barmi kapcsolatod a tuzerseggel? Ismered a rendszerek valodi kepessegeit arat hosszu uzemidovel? Tudod hogy mibe gondolkozik a honvedseg? Ha a valasz nem nincs min vittatkozni. /az orvosnak se a paciens mondja mar meg hogy mivel kezelje plane ha a paciens egy cnc s vagy filozofus./ akik javaslatara megszuletett a dontes azok ertik a dolgukat legyen az penzugyes vagy tuzer vagy vezerkaris./nem asztalos ugyesz es fogorvos dontott elhiheted./

Nem vagyok tüzér, de azért annyit értek a haditechnikai kérdésekhez, hogy tudjam, hogy a csöves és rakétás tüzérség mást cél szolgál.
De volt nekünk rakétás tüzérség is, csak azt korábban kivonták.
De a románok mit váltottak a Himars-al? Vagy ez új képesség náluk? Nekünk szükségünk lenne ilyen képesésgre? a zrínyi haderő fejlesztési programból kiderül erről bármi?

"Tudod hogy mibe gondolkozik a honvedseg? "

nem tűnt fel, hogy pont az a gondom, hogy semmiféle elérhető stretégiai anyag nincsen arról, hogy ezekkel a sok 100 mrd-os beszerzésekkel pontosan hova akar eljutni a honvédség, és miért pont oda....
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Bár nem engem szólitottál meg,de ha nem bánod én is reagálnék a hozzászólásodra értem és én is valamilyen szinten jogosnak tartom a felvetésedet a magyar beszerzések átláthatatlanságára de attól még,hogy fent vannak infók pl a cseh ifv tenderről a teljes összképet a nyilvánosság nem fogja látni,attól,hogy bizonyos infókat nyilvánosságra hoznak a háttérben megköttetet alkukrol amelyek döntően befolyásolhatták a beszerzést a közvélemény nem vagy esetleg csak jóval később fog értesülni.Egy szóval az én véleményem szerint ez a nyilvános tendereztetés szépen hangzik,de szerintem arról szól,hogy a lakosság felé megmutassák,hogy mi milyen átláthatók vagyunk ,de szerintem nem csak ez alapján döntenek a beszerzésekről így aztán az én szememben ezeknek nincs nagy jelentőségük.

Az alapvető probléma az, hogy sajnos itt is gyakran politikai oldalal vitatkoznak (minden rossz / jó az csak "nem tudhatjuk). Nekem sem tetszik sok minden de a bírálatokkal óvatosan bánok, mert valójában örülök hogy végre veszümk is valamit. A kérdés ideális esetben az, hogy olyan hadsereget építünk amire rá van költve a 2% vagy az adott pénzből kihozható legerősebb országvédelem a cél?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Igen romanoknal van elozmemye a himars nak es a atacms nek is.

Nem tudod mibe gondolkozik. Persze hogy nem tudod. A doktrinakat ugyanis nem szokas nyilvanossagra hozni... Ha nyilvanossagra hozod dubhatod a kukaba. A doktrinaknak pont az a lenyege hogy senki se tudjon rolla csak az erintettek :) el kell fogadni a honvedseg egy titok szervezet. Nem lessz atlathato. A kemeknek pont az a dolga hogy belelasson mas allamok doktrinaiba :) mi meg legyunk olyan hulyek es kurtoljuk szet :) /hany ezer ember eletebe kerulne ez? Vagy hany tizezerebe?a fugetlensegunkbe.../
 
S

speziale

Guest
Pedig ebben már évek óta benne van, hogy milyen képességeket fejlesztünk...

Ne haragudj de te olvastad ezt. Mert ebből semmi nem derül ki. Mit ír a légvédelemről:
"
Magyarország légvédelmének folyamatos ellátása érdekében a légvédelmi képességének korszerűsítése
és megerősítése keretében megkezdtük a MISTRAL M2 típusú közeli hatótávolságú
rakéták modernizálását, és további kis és közepes hatótávolságú rakétakomplexumokat
szerzünk be.

ebből neked kiderül, hogy szükségesnek tartjuk-e, hogy legyen az új rendszernek abm képessége? Ha igen akkor miért, ha nem akkor miért? Kiderül arról bármi, hogy a légvédelmi feladatokat hogyan osztanánk meg a légierő és lérak között?
kiderül arról bármi, hogy a jövőben milyen fenyegetéssekl érdemes számolni, és ez milyen képességeket igényel?

egy normálisabb white paper valahogy így néz ki:

https://www.bundeswehr.de/resource/...Njc2NDYyMzMyMDIwMjAyMDIw/2016 White Paper.pdf
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Mi a cel a nyilvanos. Elmondat 1000x a terseg legerosebb modern hadserege ami megkerulhetetlen tenyezo a tersegbe./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
A nemet tok jo pelda a gazdasagi erejehez kepest 0 hadero.nincs mit takargatniuk a helyzetukhoz kepest semmilyuk sincs./oszevetve aranyaiba meg eszak macedonia is combosabb hadsereget tart fenn/
 
  • Tetszik
Reactions: BiancoGasto
S

speziale

Guest
Igen romanoknal van elozmemye a himars nak es a atacms nek is.

Nem tudod mibe gondolkozik. Persze hogy nem tudod. A doktrinakat ugyanis nem szokas nyilvanossagra hozni... Ha nyilvanossagra hozod dubhatod a kukaba. A doktrinaknak pont az a lenyege hogy senki se tudjon rolla csak az erintettek :) el kell fogadni a honvedseg egy titok szervezet. Nem lessz atlathato. A kemeknek pont az a dolga hogy belelasson mas allamok doktrinaiba :) mi meg legyunk olyan hulyek es kurtoljuk szet :) /hany ezer ember eletebe kerulne ez? Vagy hany tizezerebe?a fugetlensegunkbe.../

javaslom neked is a Hpasp-nak linkelt német white paper-t. it tnem doktrínákat, meg harcászati elveket kell kirakni az ablakba...és nem is ezt kifogásoltam...viszont onnantól kezdve, hogy megvettünk egy "A" légvédelmi rendszert a potenciális ellenfeleink úgyis pontosan tudni fogják, hogy az kb. mire jó.