• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Húha, a baj igencsak nagy. Az orosz agitprop beérni látszik...

Hihetetlen mentális problémákra utal az a gondolkodás, hogy valakit, aki hozzám közel állt, megbántottam, ezért a továbbiakban nem szopogatja a f-at, ezért agyba akarom rugdalni, hogy megtanulja, mit kell sz-gatnia.
Pedig az USA ezt teszi. Erdogan jó kiskutyaként beszállt a szír balhéba, lelőtték az orosz gépet, majd öntudatosan tovább szívott az orosz gazdasági embargó miatt kisgazdái örömére. Mégis megpróbáltak vele szakítani, megöletni. Na, most hogy ő kiszállt a kapcsolatból, öri-hari, és dögöljön meg a családja hetedíziglen.
Elég indiai kultúra ez a préri tömeggyilkosaitól, de nem szokatlan.
Bár, helyesbítek, Nem Erdogannak kellett volna sz-ia, hanem maga Törökország a "kishölgy". Erdogan az USA szemében csak egy rossz helyen lévő fog. Az, hogy a "kishölgy" szeretné megtartani ezt a fogát, már nem számít.


Hát persze, ez pontosan így van. Az orosz narratíva szerint, tudjuk. :D :D


Ez messze nem biztos ám hogy így volt.
Mikor lelőtték a Szu-24-est, Erdogan első reakciója az volt hogy kurvára nem Ő adott parancsot erre. Amikor volt a lázadás, egyértelműen az a pilóta aki a lelövést végrehajtotta, a lázadó oldalon volt, nagyjából az egész légibázisával és alegységével egyetemben. Simán benne van ám, hogy Erdogánt faszra húzták a saját belső már a lázadást előkészítő ellenlábasai a légierőnél, és megpróbálták belerántani egy konfliktusba az oroszok ellen. Az már más kérdés, hogy egy autokráciában kifelé a kezdeti kapkodás - tagadás után MUSZÁJ volt egyszerűen tovább fenntartania a kemény vezető képét a saját népe felé, és már azt kommunikálni hogy kézben tart mindent, az Ő utasítására volt a lelövés etc. Gondolj bele, egy Törökországról beszélünk, ott nem fér bele hogy a nagy vezír háta mögött a sereg önálló életet él! Ettől függetlenül, hogy az oroszoknak mit mondott egy védett telefonba, mondjuk a lelövés után fél órán belül, arra azért marha kíváncsi lennék, illetve a törököknél lévő beépített orosz ügynökök is fix hogy ezt kellett hogy lássák, mivel logikusan HA nem így lett volna, akkor rá pár hónapra biztosan NEM mentik meg az életét.

Erre semmiféle bizonyítékom természetesen nincs, pusztán a józan ész mondatja velem ezeket a gondolatokat. Erdogant bele akarták rántani egy oroszok elleni balhéba, nagyon. Majdnem sikerült a szu-24-el, de pár hónappal később pont az oroszok mentették meg, és aki lelőtte a gépet török tiszt a lázadók egyik kulcsfigurája volt. Azt hogy most mi van, SZ-400 beszerzés, F-35 programból kihajítás, távolodás a NATO-tól, láthatja mindenki.

Rakjátok össze, és akinek az általam vázolttól nagyon másabb jön ki, annak kíváncsian várom a teóriáját...



Kicsit gondolkodj már légyszi! Vagy beálltál te is abba a sorba? :(


Pl.
"Amikor volt a lázadás, egyértelműen az a pilóta aki a lelövést végrehajtotta, a lázadó oldalon volt, nagyjából az egész légibázisával és alegységével egyetemben."

1, Ezt mégis honnan veszed?
2, Szerinted Erdogan annyira balfasz, hogy azon gép pilótáját, aki egy ennyire súlyos cselekményt elkövet, nem rúgja ki, nem tartóztatja le, hanem a helyén hagyja csak úgy, hogy az a pilóta aztán egy évvel később majd jól megpróbálja megpuccsolni? :D

"Mikor lelőtték a Szu-24-est, Erdogan első reakciója az volt hogy kurvára nem Ő adott parancsot erre."

Én semmi ilyesmire nem emlékszek.
Ami viszont rémlik, hogy ezzel a géplelövéssel Erdogan szépen belehugyozott egy formálódó, vagy már meglévő megállapodássorozatba a koalíció és az oroszok között. Az amcsik emiatt eléggé morcosak is voltak és nem is tétováztak kiadni azt az infót, hogy biza szír terület fölött érte a találat az orosz gépet, nem pedig török terület fölött, mint ahogy a törökök állították.
Ja, hogy ez nem illik bele a divatos szemétgecijúeszéj-narratívába és ezért elfelejtődött már? Szomorú...

A puccs pedig... Nos, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy ugyan valóban volt a török hadseregben szervezkedés Erdogan ellen (hogy ebben benne voltak-e külső hatalmak, vagy szervezetek, vagy sem, azt nem lehet tudni...), de Erdogan ezt tudta és rá is segített, tehát a valódi események mögött már ő állt, vagyis tulajdonképpen egy önpuccskísérlet történt, hogy így felfedjék magukat a hozzá nem teljesen hű tisztek és és megszabadulhasson tőlük.

Ja, hogy miért lövette le a Szu-24-est (amiről esélyesen nem tudta, hogy orosz, hanem szírnek vélhették)? Miután Szíria felől érkező harci gépek többször berepültek Törökország légterébe azon a részen? Mert a szírek is lelőttek ám egy török F-4-est három évvel korábban. Miután a török gépek jópárszor megsértették a szír légteret akkoriban. Erdogannak hát meg kellett mutatnia, hogy ki az alfahím a környéken.

És a térségben kurvára nem azonosak az USA és Erdogán céljai. Pl. a törökök benyomultak Szíriába, támogatták és még mindig támogatják a teroristákat (Nuszra-HTS Idlibben, meg az ISIS-t korábban), mivel Erdogán ott elsősorban a kurdokat akarja ütni, másodsorban meg szír területeke szerezni magának. Így hát, mivel Erdogan nem igazán volt partner és mind az amcsik szövetségesének számító szíriai kurdokra, mind a kurdok által ellenőrzés alatt tartott szír területeken lévő amerikai katonákra fenyegetést jelent, hát nem csoda, hogy egyre inkább kegyvesztett lesz. Erre már csak a hab a tortán, hogy az oroszoktól vesz Sz-400-asokat. Amik (és a velük érkező orosz tanácsadók) eléggé veszélyesek az F-35 valós RCS-ének és egyéb paramétereinek oroszokhoz kerülése szempontjából.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
Mert a szírek is lelőttek ám egy török F-4-est három évvel korábban.
Arra a gépre gondolsz amelyik egy dobbantott szír gép azonosítójával álcázta magát?
Csak az oroszok tanulva a líbiai példából nem benyelték, hanem kiemelték a hamis azonosítót, és gyorsan jött a reakció.
Azért az nem a néhány másodpercre becsúsztam a légterükbe kategória volt, hanem tudatos provokáció.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Arra a gépre gondolsz amelyik egy dobbantott szír gép azonosítójával álcázta magát?
Csak az oroszok tanulva a líbiai példából nem benyelték, hanem kiemelték a hamis azonosítót, és gyorsan jött a reakció.
Azért az nem a néhány másodpercre becsúsztam a légterükbe kategória volt, hanem tudatos provokáció.


Hát arra már nem emlékszem, hogy szír azonosítót használt, vagy sem. Csak arra, hogy akkoriban a törökök rendszeresen berepkedtek a szír légtérbe. Aztán a felderítő Phantom egyszer csak belefutott egy Pancirba, ami levakarta az égről.
Persze a későbbiekben már a szírek (és az oroszok) is belépegettek török légtérbe, több szír gépet is lelőttek a törökök, ha jól rémlik.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Wolfram:

Az a Szu-24 es ha be is lépett a török légtérbe, néhány másodpercet töltött ott el. Amelyik török géppár ott volt akkor, az le akarta lőni, ezért is volt nagyon meleg a pite abban az időszakban. Az nem egy véletlen félreértés volt.

Erdogan az elején tagadta hogy Ő adott volna rá utasítást. Abban valóban igazad van, hogy nem tudhatjuk hogy tényleg volt-e köze az amcsiknak az ellene indított puccskísérlethez(Erdogan állítja hogy volt, majdnem megrohamozták Incirliket, onnan azóta érzékeny fegyvereket vontak ki Uncle-Samék), de az tény, hivatalosan megerősített TÉNY, hogy a szu-24 est lelövő pilóta az egyik központi figurája volt a lázadóknak, meg az is hogy az amik nem adják ki a náluk bújtatott Erdogan ellenséget, Gullent.

Az is tény, hogy nem tudjuk azt sem hogy valóban az oroszok súgtak-e neki hogy indul ellene egy támadás és mentették meg így az életét, de nekem nagyon úgy tűnik miután szerinted "megpuccsoltatta saját magát" marha nagyot fordult vele a világ, és elment a küszöb alatt az oroszokhoz puszilgatni - ölelgetni Putyint, még az is belefért hogy leültessék a görög teremben...

Hirtelen megérte még az is az SZ-400 ért hogy egyértelműen kidobassa magát az F-35 programból, meg lassan a NATO-ból is?

Rakd már össze ezeket, kérlek!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Wolfram:

Az a Szu-24 es ha be is lépett a török légtérbe, néhány másodpercet töltött ott el. Amelyik török géppár ott volt akkor, az le akarta lőni, ezért is volt nagyon meleg a pite abban az időszakban. Az nem egy véletlen félreértés volt.

Az a géppár (is) sokszor megsértette akkor a török légteret, persze mindig csak úgy pártíz másodpercre (van ott egy benyúló török csücsök, ami felett rendszeresen áthaladtak). A törököknek rengeteg idejük volt rá, hogy leszedjék a "légtérsértőt".



Erdogan az elején tagadta hogy Ő adott volna rá utasítást.

Erre kérnék forrást, mert komolyan nem emlékszem rá.

de az tény, hivatalosan megerősített TÉNY, hogy a szu-24 est lelövő pilóta az egyik központi figurája volt a lázadóknak,

És erről is, mert ezt a baromságot eddig csak a (nem hivatalos) ruszki agitprop helyeken és haszonszőrő emberektől láttam. Semmiféle "hivatalosan megerősített tényt" nem. Ezért is csodálkoztam, hogy éppen te (aki tudomásom szerint szintén az objektivitásra törekszel) hoztad fel most...

A többire talán majd később, most megyek hunyni egyet. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
https://www.ft.com/content/a8ede83c-a96e-11e9-984c-fac8325aaa04
https://www.aljazeera.com/news/2016...ned-russian-jet-detained-160719132950496.html

Talking to CNN Turk in the aftermath of the coup attempt, Gokcek said: "The parallels are responsible for the tension between Russia and us. That incident [the downing of the Russian plane] was orchestrated by a pilot who belongs to the parallel state.

"I say this one hundred percent. We were not voicing this before, we were gulping this down," he said.

"But, now I say this, as Melih Gokcek, these rascals caused the rift between Russia and us.

"Why? Because they wanted to isolate us in world politics. Yesterday I had a guest from Russia, an adviser for Putin. He agrees with me."

Fordítsam?
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
https://www.ft.com/content/a8ede83c-a96e-11e9-984c-fac8325aaa04
https://www.aljazeera.com/news/2016...ned-russian-jet-detained-160719132950496.html

Talking to CNN Turk in the aftermath of the coup attempt, Gokcek said: "The parallels are responsible for the tension between Russia and us. That incident [the downing of the Russian plane] was orchestrated by a pilot who belongs to the parallel state.

"I say this one hundred percent. We were not voicing this before, we were gulping this down," he said.

"But, now I say this, as Melih Gokcek, these rascals caused the rift between Russia and us.

"Why? Because they wanted to isolate us in world politics. Yesterday I had a guest from Russia, an adviser for Putin. He agrees with me."

Fordítsam?
De ezeket már a befuccsolt puccs után mondta, nem?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
De ezeket már a befuccsolt puccs után mondta, nem?
Természetesen.
A befuccsolt puccs előtt érdekes lett volna azt állítani, hogy az a két pilóta a még meg sem történt puccs kulcs figurája volt, akik lelőtték az orosz gépet :D!

Azért érzed te is hogy fura volt a kérdésed, ugye :p?!
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Természetesen.
A befuccsolt puccs előtt érdekes lett volna azt állítani, hogy az a két pilóta a még meg sem történt puccs kulcs figurája volt, akik lelőtték az orosz gépet :D!

Azért érzed te is hogy fura volt a kérdésed, ugye :p?!
Érzem, de ugye te is érzed, hogy addig szó sem volt róla, hogy a tudta nélkűl lett ledurrantva a Szuhoj az égről! Aztán persze lehetett vele takarózni!
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Arra a gépre gondolsz amelyik egy dobbantott szír gép azonosítójával álcázta magát?
Csak az oroszok tanulva a líbiai példából nem benyelték, hanem kiemelték a hamis azonosítót, és gyorsan jött a reakció.
Azért az nem a néhány másodpercre becsúsztam a légterükbe kategória volt, hanem tudatos provokáció.


Ez az azonosito nekem uj. Hol lehet errol olvasni ?
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Wolfram:

Az a Szu-24 es ha be is lépett a török légtérbe, néhány másodpercet töltött ott el. Amelyik török géppár ott volt akkor, az le akarta lőni, ezért is volt nagyon meleg a pite abban az időszakban. Az nem egy véletlen félreértés volt.

Erdogan az elején tagadta hogy Ő adott volna rá utasítást. Abban valóban igazad van, hogy nem tudhatjuk hogy tényleg volt-e köze az amcsiknak az ellene indított puccskísérlethez(Erdogan állítja hogy volt, majdnem megrohamozták Incirliket, onnan azóta érzékeny fegyvereket vontak ki Uncle-Samék), de az tény, hivatalosan megerősített TÉNY, hogy a szu-24 est lelövő pilóta az egyik központi figurája volt a lázadóknak, meg az is hogy az amik nem adják ki a náluk bújtatott Erdogan ellenséget, Gullent.

Az is tény, hogy nem tudjuk azt sem hogy valóban az oroszok súgtak-e neki hogy indul ellene egy támadás és mentették meg így az életét, de nekem nagyon úgy tűnik miután szerinted "megpuccsoltatta saját magát" marha nagyot fordult vele a világ, és elment a küszöb alatt az oroszokhoz puszilgatni - ölelgetni Putyint, még az is belefért hogy leültessék a görög teremben...

Hirtelen megérte még az is az SZ-400 ért hogy egyértelműen kidobassa magát az F-35 programból, meg lassan a NATO-ból is?

Rakd már össze ezeket, kérlek!


Zsolti

Errol " , de az tény, hivatalosan megerősített TÉNY, hogy a szu-24 est lelövő pilóta az egyik központi figurája volt a lázadóknak," hol lehetolvasni ?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Zsolti

Errol " , de az tény, hivatalosan megerősített TÉNY, hogy a szu-24 est lelövő pilóta az egyik központi figurája volt a lázadóknak," hol lehetolvasni ?
Több helyen.
Ma pl. asszem török hivatalnok Aljazeera-s hivatkozást tettem be. Keresd vissza.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
https://www.ft.com/content/a8ede83c-a96e-11e9-984c-fac8325aaa04
https://www.aljazeera.com/news/2016...ned-russian-jet-detained-160719132950496.html

Talking to CNN Turk in the aftermath of the coup attempt, Gokcek said: "The parallels are responsible for the tension between Russia and us. That incident [the downing of the Russian plane] was orchestrated by a pilot who belongs to the parallel state.

"I say this one hundred percent. We were not voicing this before, we were gulping this down," he said.

"But, now I say this, as Melih Gokcek, these rascals caused the rift between Russia and us.

"Why? Because they wanted to isolate us in world politics. Yesterday I had a guest from Russia, an adviser for Putin. He agrees with me."

Fordítsam?


Koszonom a linket

Te amugy hiszel ebben? Mar hogy a leloves utan Erdogan nem nyilatkozott semmi ilyet hanem csak a szuverenitasukrol dumalt aztan meg a pucs utan hirtelen radobbent hogy a pilota magatol lotte le a gepet. A pilotat le sem tartoztattak semmi. Sot ha jol emlekszem ki is tuntettek! Azert a kituntetest nem adjak engedely nelkuli lelovesert!!!

Te hiszel ebben ?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Koszonom a linket

Te amugy hiszel ebben? Mar hogy a leloves utan Erdogan nem nyilatkozott semmi ilyet hanem csak a szuverenitasukrol dumalt aztan meg a pucs utan hirtelen radobbent hogy a pilota magatol lotte le a gepet. A pilotat le sem tartoztattak semmi. Sot ha jol emlekszem ki is tuntettek! Azert a kituntetest nem adjak engedely nelkuli lelovesert!!!

Te hiszel ebben ?
Abban hiszek amit szintén ott abban a topikban ahol megtaláltad az általam beszúrt linket, leírtam. Hogy mi miért történt és miért akkor történt amikor.

Bizonyítékom nyilván nincs, ahogy az pont neked sem lehet ezzel a dologgal kapcsolatban, szóval igen:
Nem tudhatjuk melyikünknek van igaza.
Én csak sejtem, hogy nekem.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Abban hiszek amit szintén ott abban a topikban ahol megtaláltad az általam beszúrt linket, leírtam. Hogy mi miért történt és miért akkor történt amikor.

Bizonyítékom nyilván nincs, ahogy az pont neked sem lehet ezzel a dologgal kapcsolatban, szóval igen:
Nem tudhatjuk melyikünknek van igaza.
Én csak sejtem, hogy nekem.

Zsolti abban hiszel amiben akarsz. Meg a tenyek meg a logika ellenere is. Jogod van hozza.