[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
Belga flamand politikusok felajánlották Belgium vallon vidékeit Donald Trump amerikai elnöknek egy euróért – jelentette csütörtökön este a Fox amerikai televízió. A tréfának szánt ajánlatot az Új Flamand Szövetség nevű flamand konzervatív párt ifjúsági szervezete tette.

Kedves Donald Trump elnök, egy euró és Vallónia az öné. Jelentkezzen nálunk,

írták Twitter-üzenetükben. A bejegyzést fotóval egészítették ki, amelyre Trump feliratú felhőkarcolót montíroztak.

Aztán vigyázni az iylen viccekkel :rolleyes:
Trump lehet komolyan veszi:D
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 443
17 647
113
A szörfös háborús veterán, aki eltér a demokrata fősodortól: Tulsi Gabbard portréja

Írta: Leimeiszter Barnabás

Fiatal, nő, színes bőrű, hindu vallású, sok tekintetben a progresszív nézetek híve: Tulsi Gabbard adottságai szinte predesztinálnák arra, hogy a demokraták elnökválasztási favoritja legyen. Gabbard mégis bonyolultabb eset: el mer térni a Demokrata Párt fősodrától, miközben a populista jobboldal bezzegkedvencévé kezd válni.


Színes egy életpálya, és még csak 37 éves: az 1981-ben Amerikai Szamoán született Tulsi Gabbard édesapja katolikus szamoai-európai származék, édesanyja hindu vallást követő amerikai német nő. A Csendes-óceán térségében felnőve a Hawaii Pacific University-n végzett üzleti adminisztráció szakon, miközben 2004-től kezdődően a Hawaii Nemzeti Gárda önkéntese, majd tisztje lett, s az iraki háborút is megjárta orvosi egységek tagjaként. Már 2002-től, 21 éves korától bekapcsolódott a hawaii politikába, 2013-tól pedig Hawaii egyik képviselője lett a szövetségi képviselőházban, Washingtonban. Első elnökjelölti kampányát idén februárban jelentette be.
ga1.gif


Ez a háborút megjárt, kitüntetett gárdatiszt, profi hawaii szörfös és különutas nézetekkel rendelkező, multikulti hátterű demokrata politikus az amerikai politika egy új színfoltja, aki
ga1.gif
meg tudja kavarni az amerikai jobb- és baloldal egyre merevebb állóháborúját.

Steve Bannon imádja őt. Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője, egyben a trumpista tábor fő véleményvezére rendszeresen meghívja őt főműsoridős show-jába. Az amerikai jobboldal elsőszámú provokatőre, Ann Coulter a Twitteren drukkolt neki az első televíziós demokrata vita alatt. A Drudge Report nevű jobboldali hírgyűjtő szájt kitüntetett helyen, egzaltált szalagcímekkel számolt be arról, hogy a vita során az ő nevére kerestek rá a legtöbben. Az ezerdolláros alapjövedelemmel kampányoló Andrew Yangből immáron kiábrándult alt-right „mamaként” hivatkozik rá.

Sokan szeretik, csak a demokraták nem

Ha mindez még nem lenne elég bizonyíték arra, hogy MAGA-ország szereti Tulsi Gabbard demokrata párti elnökjelölt-jelöltet, akkor idézzük fel a Taki Mag roppant tehetséges és roppant zűrös előéletű szerzőjének, a dicséreteket amúgy szűkmarkúan osztogató Jim Goadnak a kijelentését: „olyan női jelöltek között, akik egy alaszkai bárban, január közepén, hajnal kettőkör, kanos favágók sűrűjében sem tudnák megdugatni magukat, ő talán a legvonzóbb asszony, aki valaha is indult az elnökségért”.

„Nehéz bármi negatívat mondani róla, és ez kiborít”
– teszi hozzá morózusan Goad.

Ezek után az a pletyka sem lesz meglepő, hogy Trumpék állítólag gondolkodtak rajta, találnak neki valamilyen posztot a kormányzatban.

tg-hero-1a.jpg


Gabbardék siettek leszögezni: a képviselőnőnek nem volt tudomása ilyen tervekről, és igaz ugyan, hogy találkozott az ingatlanmágnással a választás után, ám csupán az Egyesült Államok szíriai politikájáról beszélgettek.

Sokan szeretik tehát Gabbardot, éppen csak a demokraták nincsenek annyira oda érte, ami egy demokrata előválasztási kampányban nem számít kifejezett előnynek. Pontosabban: azok nem kedvelik őt, akiknek módjukban állni befolyásolni azt, hogy a szavazótábor kit kedveljen, vagy egyáltalán, kit vegyen észre. Gabbard támogatottságát 1-3% körülire mérik, egy rakat másik jelölt – Amy Klobuchar, Beto O’Rourke, Cory Booker, Kirsten Gillibrand – is nagyjából ezen a szinten mozog, mégis, a média sokkal nagyobb nyilvánosságot nyújt az utóbbiaknak. (A fogorvosi rendelőből is lájvozó O’Rourke-ot egyenesen a mainstream sajtó fejlesztette ki, gondolván, a Sármos Rockgitáros karizmájával szemben esélye sem lesz Trumpnak.)

Abban sincs ugyanakkor köszönet, amikor a média foglalkozni méltóztatik Gabbarddal: a szélsőjobboldali rajongótáborával próbálják lejáratni, vagy éppen
„a Kreml kedvenc demokratájaként” festik le őt.

Gabbarddal persze számos baloldali is szimpatizál: például a republikánus és demokrata mikro- és makrohisztériákat okos elemzésekkel mérsékelni igyekvő Michael Tracey, a korábban Edward Snowdennel kooperáló Glenn Greenwald (egyébként mindketten azon ritka balos újságírók közé tartoztak, akik szkeptikusan fogadták Trump és az oroszok összejátszásának sztoriját), de a Twitter-vezér Jack Dorsey is komoly összegekkel támogatja Gabbard kampányát.

Mégis, igaz lehet, amit a The American Spectator szerzője kockáztatott meg: a képviselőnő előtt talán csak jobbra nyílik út.

tulsi_surf.jpg


A terror és a háború ellen

Pedig a legtöbb kérdésben Tulsi Gabbard álláspontja nem igazán üt el a demokrata fősodortól. Támogatója az LMBTQ-közösségnek és az abortuszjogoknak, támogatja az általános társadalombiztosítás tervét, támogatja a DACA-programot, ami védi a gyerekként az Egyesült Államokba illegális bevándorlókat a deportálástól, és klímakérdésben is progresszív álláspontot foglal el.

Adottságai szinte predesztinálnák arra, hogy a demokraták favoritja legyen, fiatal, nő, színes bőrű, hindu vallású (ő volt az első képviselő, aki a Bhagavad-gítára tette le az esküjét). És valóban: Nancy Pelosi, a Képviselőház mostani demokrata elnöke korábban még „emelkedő csillagnaknevezte őt, de beválasztották a Demokrata Párt vezető testületébe is.

A cikk további része itt:
https://mandiner.hu/cikk/20190823_tulsi_gabbard

A cikk utolsó részéből számomra az jön le, hogyha ő lenne az elnök alapvetően az ország külpolitikája nem változna. Habár hangosan kimondja a demokráciaexport értelmetlenségét, a sajtó nyomásának ő is enged, amiből nekem az jön le, hogy elnökként a különböző óriás lobbik nyomása alatt ő sem csinálná másképpen.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Magor Zoltán

Active Member
2019. augusztus 7.
88
224
33
A magyar történelem elmúlt 100 évének legnagyobb hibája hogy a gyilkosainkat és elárulóinkat dajkáltuk balfasz módjára. Nem koncoltuk fel a linderbélákat, ágyban dögölhettek meg a pétergáborok, ahelyett hogy arccal lefelé feküdnének lukas halántékkal, inkább állami nyugdíjon tartottuk őket.

Pontosan.

Úgy tűnik, hogy ez is a mi keresztünk, hogy elég számos a hazaárulók, magyargyűlölők névsora mind a történelmünkben, mind a mostani időkben... linder, péter gábor, kun béla, károlyi mihály, rákosi vagy a már általam linkelt, Erdély elcsatolását a románokkal együtt ünneplő és koccintó mszp-s férgek: medgyessy, kovács na és a patkány fedőnéven volt besúgó, göncz árpi.

Sajnos jelenünk sem mentes az ország testét rágó férgektől... a mai, a bukott miniszterelnök gyurcsótány féle demokratikus koalíció egy az egyben a nyugati balliberális erők helyik képviselete, a momentumot pedig külföldön találták ki. Érdekes a momentummal kapcsolatban, hogy a párt alapító tagjai között elég durván kisebbségben vannak a magyarországi születésű emberek. A többség külföldön született, külföldön tanult(kiképzett) majd valami úton-módon itt nálunk felépített ügynök. És ugye, mivel ezek a csuszómászók a legutóbbi ep választáson, ha jól emlékszem két kullancsot bejuttattak az ep-be, az aknamunka Magyarország ellen biztosra vehető.

Anyagok ezzel kapcsolatban:
https://pestisracok.hu/kik-vagytok-ti-kulfoldiek-a-magyar-politikaban-1-resz/
https://pestisracok.hu/kik-vagytok-ti-kulfoldiek-a-magyar-politikaban-2-resz/
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 512
44 783
113
Pontosan.

Úgy tűnik, hogy ez is a mi keresztünk, hogy elég számos a hazaárulók, magyargyűlölők névsora mind a történelmünkben, mind a mostani időkben... linder, péter gábor, kun béla, károlyi mihály, rákosi vagy a már általam linkelt, Erdély elcsatolását a románokkal együtt ünneplő és koccintó mszp-s férgek: medgyessy, kovács na és a patkány fedőnéven volt besúgó, göncz árpi.

Sajnos jelenünk sem mentes az ország testét rágó férgektől... a mai, a bukott miniszterelnök gyurcsótány féle demokratikus koalíció egy az egyben a nyugati balliberális erők helyik képviselete, a momentumot pedig külföldön találták ki. Érdekes a momentummal kapcsolatban, hogy a párt alapító tagjai között elég durván kisebbségben vannak a magyarországi születésű emberek. A többség külföldön született, külföldön tanult(kiképzett) majd valami úton-módon itt nálunk felépített ügynök. És ugye, mivel ezek a csuszómászók a legutóbbi ep választáson, ha jól emlékszem két kullancsot bejuttattak az ep-be, az aknamunka Magyarország ellen biztosra vehető.

Anyagok ezzel kapcsolatban:
https://pestisracok.hu/kik-vagytok-ti-kulfoldiek-a-magyar-politikaban-1-resz/
https://pestisracok.hu/kik-vagytok-ti-kulfoldiek-a-magyar-politikaban-2-resz/
Ezt a Berg Dánielt(Daniel Berg) én már akkor kiszúrtam magamnak, mikor a CEU tüntetéseken felállt vicsorogva szikrát szóró szemmel, és eltolta a beszédét magyarul, majd hibátlan angolsággal. Én ott mondtam hogy ez a gyerek ügynök. Ordít róla.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Azért csak derülnek ki részletek Trump reakciójáról..


https://index.hu/kulfold/2019/08/21...fo_abszurdnak_nevezte_gronland_megvasarlasat/
"Tervezek elmenni Dániába, de az gondolom, hogy amikor a miniszterelnök abszurd ötletnek nevezte Grönland megvásárlását, az mocskos dolog volt, és nem tartottam helyénvalónak. Csak annyi kellett volna mondania, hogy „nem, nem érdekel minket a lehetőség”, de senki sem viselkedhet így az Egyesült Államokkal, amióta nem Obama az elnök. Nagyon nem szép az, ahogy kifejezte magát.
Ezt mondta Donald Trump amerikai elnök, amikor újságírók arról kérdezték, hogy miért mondta le váratlanul dániai útját, majd hozzátette, hogy itt nem a saját önérzetéről van szó, hanem az országáról. „Nem hozzám beszélt. Nem hozzám. Ő az Egyesült Államokkal beszélt, és nem beszélhetsz így az Egyesült Államokkal” – mondta..."


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 717
64 851
113
Hm, maga ala fogja gyurni az uniot, sajnos tenyleg nem erzi sok europai politikus hogy mire megy ki a jatek es hogyan kellene erre reagalni. Most Trump feldobta a labdat a danok uj vezetesenek, ok meg pontosan ugy reagaltak ahogy Washingtonban vartak, bedurciztak ontelltsegukben. Most Trumpnak van oka haragudni amit persze a danok igyekeznek kiengesztelni egy szivesseggel... Hm, ok vannak Germoney eszaki reszen...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Azért csak derülnek ki részletek Trump reakciójáról..


https://index.hu/kulfold/2019/08/21...fo_abszurdnak_nevezte_gronland_megvasarlasat/
"Tervezek elmenni Dániába, de az gondolom, hogy amikor a miniszterelnök abszurd ötletnek nevezte Grönland megvásárlását, az mocskos dolog volt, és nem tartottam helyénvalónak. Csak annyi kellett volna mondania, hogy „nem, nem érdekel minket a lehetőség”, de senki sem viselkedhet így az Egyesült Államokkal, amióta nem Obama az elnök. Nagyon nem szép az, ahogy kifejezte magát.
Ezt mondta Donald Trump amerikai elnök, amikor újságírók arról kérdezték, hogy miért mondta le váratlanul dániai útját, majd hozzátette, hogy itt nem a saját önérzetéről van szó, hanem az országáról. „Nem hozzám beszélt. Nem hozzám. Ő az Egyesült Államokkal beszélt, és nem beszélhetsz így az Egyesült Államokkal” – mondta..."



"amikor a miniszterelnök abszurd ötletnek nevezte Grönland megvásárlását, az mocskos dolog volt, és nem tartottam helyénvalónak"
"nem beszélhetsz így az Egyesült Államokkal"

és még neki áll feljebb! aztaq :mad:
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ha Grönlandot nem, Vallóniát vihetné Trump

Belga flamand politikusok felajánlották Belgium vallon vidékeit Donald Trump amerikai elnöknek egy euróért – írta az MTI a Fox amerikai televízió nyomán.

A tréfának szánt ajánlatot az Új Flamand Szövetség nevű flamand konzervatív párt ifjúsági szervezete tette.

„Kedves Donald Trump elnök, egy euró és Vallónia az öné. Jelentkezzen nálunk” – írták Twitter-üzenetükben.

A bejegyzést fotóval egészítették ki, amelyre Trump feliratú felhőkarcolót montíroztak. A fénykép ahhoz hasonlított, amelyet Donald Trump tett közzé a hét elején, grönlandi tájba ágyazva egy felhőkarcolót, azzal a szöveggel: „Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!”


https://index.hu/kulfold/2019/08/23/ha_gronlandot_nem_valloniat_vihetne_trump/



Na most akkor Trump Belgiumra is bedurcizik, hogy "nem beszélhetsz így az Egyesült Államokkal"?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 008

Guest
Erről eszembe jut a régi vicc amikor a kisgyerek nagyon nézi a biciklit és egy arra járó megkérdezi miért szemez vele annyira.
- Ahh a szomszéd srácé és nagyon tetszik.
- És mi ezzel a baj?
- Hát anyám zsidó apám cigány nem tudom, hogy ráalkudjak vagy ellopjam.

Szóval Trump legalább első körben ráalkudott....Erdélyt annó csak simán ellopták.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Erről eszembe jut a régi vicc amikor a kisgyerek nagyon nézi a biciklit és egy arra járó megkérdezi miért szemez vele annyira.
- Ahh a szomszéd srácé és nagyon tetszik.
- És mi ezzel a baj?
- Hát anyám zsidó apám cigány nem tudom, hogy ráalkudjak vagy ellopjam.

Szóval Trump legalább első körben ráalkudott....Erdélyt annó csak simán ellopták.
Nem ráalkudott, mert semmilyen összeget nem mondott. Szimplán kijelentett vmit, amit nem tudott hová tenni senki. Se jogilag, se politikailag. Pont ezért kellett volna titokban tartania és aztán váratlanul felvetnie a dánoknak és leginkább az inuitoknak. Politikailag amatőr húzás volt.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Ugyanaz az érzésem a Grönland-vitával kapcsolatban, mint amikor a brit parlament újra meg újra megtárgyalta a brexit feltételeket, miután az EU már lezárta a tárgyalásokat, és mindenki elment a falig. Itt is van egy hivatalos, végleges álláspont, de azért Trump még passzírozza a székletet. Eleve nem áll össze sehogy, hogy ekkora horderejű témát hogy a fenében lehet a twitteren intézni. Azt gondolná az ember, hogy erre való a profi diplomaták sokasága, akik a gumitalpúak és a külügy analízisei alapján végigviszik a témát az ország érdekeinek megfelelően -- és a nyilvánosság már csak akkor értesül az egészről, amikor célegyenesben van a deal.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Katonai szempontból stratégiai fontosságú, valamint gazdasági haszonnal kecsegtető befektetés lenne Grönland megvásárlása az USA-nak. Az olvadó Északi-sarkkör nyersanyagkincseiért óriási a versenyfutás a világ nagyhatalmainak részvételével.
Ezért akarja nagyon Trump Grönlandot
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 717
64 851
113
Nem ráalkudott, mert semmilyen összeget nem mondott. Szimplán kijelentett vmit, amit nem tudott hová tenni senki. Se jogilag, se politikailag. Pont ezért kellett volna titokban tartania és aztán váratlanul felvetnie a dánoknak és leginkább az inuitoknak. Politikailag amatőr húzás volt.
Nem hiszem, szimplan csak provokalt, es erre fel is ultek neki.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Az USA és Kína háború fokozódik, amint Trump felszólítja a vállalatokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Kínával
https://www.presstv.com/Detail/2019/08/23/604282/Trump-calls-on-US-companies-to-cut-ties-with-China

https://index.hu/kulfold/2019/08/23/trump_gazdasagi_haborut_hirdetett_kina_ellen/
"Trump megint gazdasági háborút hirdetett Kína ellen
Hazaköltözésre szólította fel Kínából az amerikai cégeket Donald Trump elnök, miután Peking az amerikai büntetővámokra válaszul 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vetett kipótvámot, és ismét hatályba léptette az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága összesen 5078 féle amerikai árucikkre vetett ki pótvámot válaszul Trump augusztus 1-jén bejelentett új büntetővámjaira.
A kereskedelmi háborúskodás logikája szerint a lépésre válaszul Amerikától is ellencsapások várhatók. (Arról, hogy miért folytat hosszabb ideje kereskedelmi háborút a két gazdasági óriás és ez miért fenyegeti recesszióval a világgazdaságot, többek között itt írtunk.)
Semmi szükségünk Kínára, és - őszintén szólva - sokkal jobban állnánk nélkülük. Azt a hatalmas összegű pénzt, amit Kína az Egyesült Államokból csinált és lopott, évről évre, évtizedekig, meg kell állítani, és meg is lesz állítva- írta ki a Twitterre az elnök.
"A nagyszerű amerikai cégeinket ezért felszólítom, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, többek között hozzák HAZA a vállalkozásaikat, és gyártsák a termékeiket az USA-ban" - tette hozzá.
Trumpnak nincs jogköre semmilyen cég hazarendelésére,
az amerikai kereskedelmi kamara válaszul "folyamatos, konstruktív tárgyalásokat" javasolt az elnöknek, hogy a két gazdasági szuperhatalom megállapodásra jusson. Ugyanakkor a vámháború elmérgesedése miatt a Kínába települt amerikai vállalatokat érzékeny veszteségek érhetik, akárcsak az olyan cégeket, amelyek nagy mennyiségben exportálnak árucikkeket Kínába.



A teljesség igénye nélkül pár gondolat.

Tegyük fel hogy "hazaviszik" a cégek a vállalkozásukat az amerikai cégek.
Nyilvánvalóan fel kell majd építeni a gyártási infrastruktúrát majd az USA-ban. Ez önmagában hatalmas pénz lesz a cégeknek. Az építkezések az USA-ban némileg felpörgethetik majd a gazdaságot, és ezt majd az USA kommunikálja is. Nyilvánvalóan fel kell majd venniük helyi munkaerőt, ez meg javít is majd a foglalkoztatási statisztikákon. Ezt is kommunikálja majd a kormány.
Csakhogy nagyjából ennyi lesz a pozitívum. A cégeknek nyilvánvalóan kell fizetniük majd az átköltözést, az új gyártási kapacitás felépítését, és aztán majd ezután folyamatosan a sokkal magasabb munkabért.
Jó esetben. Mert ugye a Kínában dolgozó cégek kisebb mértékben a külföldi tulajdonosé. Tehát a gyártási kapacitás hazavitele nem lesz egyszerű.
Ezután nyilvánvalóan az USA-ba "hazaköltöző" cégek el fogják veszíteni a Kínai az Ázsiai, és vélhetően a legtöbb- ha nem az összes- külföldi piacukat. Már csak a hatalmas távolság miatt is. Meg mert Kína boldog lesz, hogy az eddig külföldi segítséggel kiépített gyártási struktúrája- és az abból származó haszon- ezután csakis az övék lesz...

-Az USA-ba "hazaköltöző" cégek tehát elvesztenek egy teljesen kiépített gyártási kapacitást, amely közel van a leghatalmasabb piacukhoz.
-Kapnak egy teljesen kiépített gyártási infrastruktúrával, alsó hangon csak a viszonylag közelben 3 milliárdos piaccal rendelkező konkurenciát (amit ők építettek ki )- tehát elveszítik azonnal a világ népességének majd felével rendelkező piacot.
-Ugyanakkor nagy harcban kell majd lenniük Kínával a több mint fél milliárdos Európai piacért.
-Azt mondanám, gyakorlatilag gyors ütemben el fogják veszíteni a már egyébként sem jelentős Afrikai piacukat.Ami ennél is jobban fog fájni nekik, hogy Kína (és Oroszország) már most is nagy ütemben veszi át a kitermelést, épít ki infrastruktúrákat... Ezután ez a folyamat elég gyorsan felgyorsulhat. És (ezen nem fognak segíteni az USA bázisok sem érdemben- ellenben nagymértékben ellehetetlenülhetnek majd)
- Mondhatnánk hogy ott lesz még nekik Közép és Dél-Amerika. Csakhogy Egyrészt már legyengültek eddigre az USA-ba "hazaköltöző" cégek, másrészt meg emiatt , meg az eddigi folyamatok miatt is Kína és Oroszország még jobban megerősödhet itt is.
- Mindezen túl ott van az a probléma, hogy az USA-nak mérhetetlenül elavult a belföldi szárazföldi szállítási infrastruktúrája. Kínában egy cég olcsón el tudta/tudja juttatni a termékét a hatalmas közeli piacra/ piacokra(Kínában mindenképpen- de ugyebár már épül(nek) a selyemút (ak) ) ezért a helyi (USA) és közeli (Kanada, Közép és Dél Amerika) piacokra is drágább, tehát gazdaságtalanabb lesz eljuttatni a termékeit (márpedig szárazföldön máshová nem tudja )


Gyakorlatilag az USA valóban profitálni fog abból, hogy visszaépít valamit az önként leépített gyártási kapacitásából, és növeli a foglalkoztatottságot. Mondhatnánk (megint, mert erről korábban rengeteget írtunk) hogy az orosz receptet próbálják meg. Csakhogy Oroszország amikor ezt tette, már alig volt piaca, de volt rengeteg könnyen elérhető piaci kapacitása (Európa, teljes Ázsia - benne Kína és India... és nem utolsó sorban az Eurázsiai Unió ugyebár) és korábbi kapcsolatai felélesztése miatt Közép és Dél-Amerika, Afrika.
Az USA-nak viszont nagyrészt marad Kanada meg Mexikó- és szárazföldön csak Mexikón keresztül Közép és Dél Amerika. Ahol a szó átvitt és szó átvitt és szó szerinti értelmében meg kell majd küzdenie ( a mostaninál sokkal jobban ) a mostaninál is jobban megerősödő Kínával (és Oroszországgal) az ottani piacokért (is)
Az USA-nak még egy Eurázsiai Uniója sem lesz (Csak Kanada- ami meg felveti az USA-hoz való "csatlakozása esélyét. A Grönlandi felvetés/kvázi fenyegetés hullám után ez pedig már egy valós lehetőség)

Mindeközben ott van az USA-nak a hatalmas hadi potenciálja. Lényegében szétszórva az egész bolygón.
Csakhogy kereskedelmileg részben maga szorítja ki magát a piacokról- nagyrészt lényegében elhagyva azokat. Miközben a hadibázis (/ a diplomácia támogatása") gondolkodás és potenciál lényegében pontosan a kereskedelmi politikai háttér és "befolyás""biztosítására (tehát a hatalom biztosítására) van kiépítve.Ami azt jelenti, hogy az USA ott lesz még (valameddig) ezeken a helyeken, miközben az adott régiókban kereskedelmileg (is) nagyrészt már kiszorulhat.
Tekintetbe véve az USA eddigi történetét, és a mára már példátlannak mondható héja befolyást, ebből sajnos bármi lehet.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 400
4 414
113
Ugyanaz az érzésem a Grönland-vitával kapcsolatban, mint amikor a brit parlament újra meg újra megtárgyalta a brexit feltételeket, miután az EU már lezárta a tárgyalásokat, és mindenki elment a falig. Itt is van egy hivatalos, végleges álláspont, de azért Trump még passzírozza a székletet. Eleve nem áll össze sehogy, hogy ekkora horderejű témát hogy a fenében lehet a twitteren intézni. Azt gondolná az ember, hogy erre való a profi diplomaták sokasága, akik a gumitalpúak és a külügy analízisei alapján végigviszik a témát az ország érdekeinek megfelelően -- és a nyilvánosság már csak akkor értesül az egészről, amikor célegyenesben van a deal.
Grönland pont nem olyan mint egy lakatlan sziget. Magasfokú autonómiával rendelkezik nem lehet csak úgy fű alatt cserélgetni egy fehér lóért.
55000 ember él ott, nyilván tartanának előtte egy népszavazást 2019-et írunk. Ez nem a 19. század ahol Alaszkát vagy Lousianát a helyiek megkérdezése nélkül vásárolták.

Nekem első gondolatom az volt hogy 51. államnak venné Trump hogy növelje a republikánus többséget. A másik északi állam Alaszka is repi.
Puerto Ricoval és Washington DC-vel is az a legnagyobb baj a republikánusok száméra hogy demokrata szavazókat hozna.
Bár ahogy láttam Grönland vezetése baloldali. Amúgy az Egyesült Államok területe nem nőtt 1945 óta, amikor pár japán szigetet a Csendes-óceánon megtartott. Azóta csak váltak ki belőle független országok. Legutóbb Palau 1994-ben.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
https://index.hu/kulfold/2019/08/23/trump_gazdasagi_haborut_hirdetett_kina_ellen/
"Trump megint gazdasági háborút hirdetett Kína ellen
Hazaköltözésre szólította fel Kínából az amerikai cégeket Donald Trump elnök, miután Peking az amerikai büntetővámokra válaszul 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vetett kipótvámot, és ismét hatályba léptette az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága összesen 5078 féle amerikai árucikkre vetett ki pótvámot válaszul Trump augusztus 1-jén bejelentett új büntetővámjaira.
A kereskedelmi háborúskodás logikája szerint a lépésre válaszul Amerikától is ellencsapások várhatók. (Arról, hogy miért folytat hosszabb ideje kereskedelmi háborút a két gazdasági óriás és ez miért fenyegeti recesszióval a világgazdaságot, többek között itt írtunk.)
Semmi szükségünk Kínára, és - őszintén szólva - sokkal jobban állnánk nélkülük. Azt a hatalmas összegű pénzt, amit Kína az Egyesült Államokból csinált és lopott, évről évre, évtizedekig, meg kell állítani, és meg is lesz állítva- írta ki a Twitterre az elnök.
"A nagyszerű amerikai cégeinket ezért felszólítom, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, többek között hozzák HAZA a vállalkozásaikat, és gyártsák a termékeiket az USA-ban" - tette hozzá.
Trumpnak nincs jogköre semmilyen cég hazarendelésére,
az amerikai kereskedelmi kamara válaszul "folyamatos, konstruktív tárgyalásokat" javasolt az elnöknek, hogy a két gazdasági szuperhatalom megállapodásra jusson. Ugyanakkor a vámháború elmérgesedése miatt a Kínába települt amerikai vállalatokat érzékeny veszteségek érhetik, akárcsak az olyan cégeket, amelyek nagy mennyiségben exportálnak árucikkeket Kínába.



A teljesség igénye nélkül pár gondolat.

Tegyük fel hogy "hazaviszik" a cégek a vállalkozásukat az amerikai cégek.
Nyilvánvalóan fel kell majd építeni a gyártási infrastruktúrát majd az USA-ban. Ez önmagában hatalmas pénz lesz a cégeknek. Az építkezések az USA-ban némileg felpörgethetik majd a gazdaságot, és ezt majd az USA kommunikálja is. Nyilvánvalóan fel kell majd venniük helyi munkaerőt, ez meg javít is majd a foglalkoztatási statisztikákon. Ezt is kommunikálja majd a kormány.
Csakhogy nagyjából ennyi lesz a pozitívum. A cégeknek nyilvánvalóan kell fizetniük majd az átköltözést, az új gyártási kapacitás felépítését, és aztán majd ezután folyamatosan a sokkal magasabb munkabért.
Jó esetben. Mert ugye a Kínában dolgozó cégek kisebb mértékben a külföldi tulajdonosé. Tehát a gyártási kapacitás hazavitele nem lesz egyszerű.
Ezután nyilvánvalóan az USA-ba "hazaköltöző" cégek el fogják veszíteni a Kínai az Ázsiai, és vélhetően a legtöbb- ha nem az összes- külföldi piacukat. Már csak a hatalmas távolság miatt is. Meg mert Kína boldog lesz, hogy az eddig külföldi segítséggel kiépített gyártási struktúrája- és az abból származó haszon- ezután csakis az övék lesz...

-Az USA-ba "hazaköltöző" cégek tehát elvesztenek egy teljesen kiépített gyártási kapacitást, amely közel van a leghatalmasabb piacukhoz.
-Kapnak egy teljesen kiépített gyártási infrastruktúrával, alsó hangon csak a viszonylag közelben 3 milliárdos piaccal rendelkező konkurenciát (amit ők építettek ki )- tehát elveszítik azonnal a világ népességének majd felével rendelkező piacot.
-Ugyanakkor nagy harcban kell majd lenniük Kínával a több mint fél milliárdos Európai piacért.
-Azt mondanám, gyakorlatilag gyors ütemben el fogják veszíteni a már egyébként sem jelentős Afrikai piacukat.Ami ennél is jobban fog fájni nekik, hogy Kína (és Oroszország) már most is nagy ütemben veszi át a kitermelést, épít ki infrastruktúrákat... Ezután ez a folyamat elég gyorsan felgyorsulhat. És (ezen nem fognak segíteni az USA bázisok sem érdemben- ellenben nagymértékben ellehetetlenülhetnek majd)
- Mondhatnánk hogy ott lesz még nekik Közép és Dél-Amerika. Csakhogy Egyrészt már legyengültek eddigre az USA-ba "hazaköltöző" cégek, másrészt meg emiatt , meg az eddigi folyamatok miatt is Kína és Oroszország még jobban megerősödhet itt is.
- Mindezen túl ott van az a probléma, hogy az USA-nak mérhetetlenül elavult a belföldi szárazföldi szállítási infrastruktúrája. Kínában egy cég olcsón el tudta/tudja juttatni a termékét a hatalmas közeli piacra/ piacokra(Kínában mindenképpen- de ugyebár már épül(nek) a selyemút (ak) ) ezért a helyi (USA) és közeli (Kanada, Közép és Dél Amerika) piacokra is drágább, tehát gazdaságtalanabb lesz eljuttatni a termékeit (márpedig szárazföldön máshová nem tudja )


Gyakorlatilag az USA valóban profitálni fog abból, hogy visszaépít valamit az önként leépített gyártási kapacitásából, és növeli a foglalkoztatottságot. Mondhatnánk (megint, mert erről korábban rengeteget írtunk) hogy az orosz receptet próbálják meg. Csakhogy Oroszország amikor ezt tette, már alig volt piaca, de volt rengeteg könnyen elérhető piaci kapacitása (Európa, teljes Ázsia - benne Kína és India... és nem utolsó sorban az Eurázsiai Unió ugyebár) és korábbi kapcsolatai felélesztése miatt Közép és Dél-Amerika, Afrika.
Az USA-nak viszont nagyrészt marad Kanada meg Mexikó- és szárazföldön csak Mexikón keresztül Közép és Dél Amerika. Ahol a szó átvitt és szó átvitt és szó szerinti értelmében meg kell majd küzdenie ( a mostaninál sokkal jobban ) a mostaninál is jobban megerősödő Kínával (és Oroszországgal) az ottani piacokért (is)
Az USA-nak még egy Eurázsiai Uniója sem lesz (Csak Kanada- ami meg felveti az USA-hoz való "csatlakozása esélyét. A Grönlandi felvetés/kvázi fenyegetés hullám után ez pedig már egy valós lehetőség)

Mindeközben ott van az USA-nak a hatalmas hadi potenciálja. Lényegében szétszórva az egész bolygón.
Csakhogy kereskedelmileg részben maga szorítja ki magát a piacokról- nagyrészt lényegében elhagyva azokat. Miközben a hadibázis (/ a diplomácia támogatása") gondolkodás és potenciál lényegében pontosan a kereskedelmi politikai háttér és "befolyás""biztosítására (tehát a hatalom biztosítására) van kiépítve.Ami azt jelenti, hogy az USA ott lesz még (valameddig) ezeken a helyeken, miközben az adott régiókban kereskedelmileg (is) nagyrészt már kiszorulhat.
Tekintetbe véve az USA eddigi történetét, és a mára már példátlannak mondható héja befolyást, ebből sajnos bármi lehet.

Nem feltetlen az USA ba valo visszakoltozes az egyetlen megoldas. Vannak mas regiok meg ahol megoldhato akar azsiaban idiaban vagy eppen latin/del amaerikaban. Ez kolcsonosen fajdalmas mindket oldalnak de kozeptavon megis az USA jon ki belole jobban. Kina nem csak gyarakat de piacot is veszit es know how-t. Az USA is veszit piacokat de megszunik erositeni a potencialis ellenfelet.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 400
4 414
113
Nem feltetlen az USA ba valo visszakoltozes az egyetlen megoldas. Vannak mas regiok meg ahol megoldhato akar azsiaban idiaban vagy eppen latin/del amaerikaban. Ez kolcsonosen fajdalmas mindket oldalnak de kozeptavon megis az USA jon ki belole jobban. Kina nem csak gyarakat de piacot is veszit es know how-t. Az USA is veszit piacokat de megszunik erositeni a potencialis ellenfelet.
Egy demokratikus Indiába vagy Indonéziába tőkebefektetést végezni kevesebb biztonságpolitikai kockázattal jár mint egy kommunista állam iparát élénkíteni.