[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nagyon úgy tűnik, hogy Donald Trump megint kikotyogott valamit, amit nem kellett volna. A Washington Post beszámolója szerint augusztus 12-én az amerikai titkosszolgálatok egy meg nem nevezett munkatársa magára vállalta a közérdekű feljelentő szerepét, és hivatalos panaszt tett a titkosszolgálatok belső ellenőrzésénél amiatt, hogy Donald Trump egy külföldi vezetővel folytatott beszélgetése során olyan "ígéretet" tett, amit a feljelentő titkosszolga már a nemzetbiztonságra veszélyesnek érzett.
Feljelentését Michael Atkinson, a titkosszolgálatok legfőbb belső ellenőre elég hitelesnek és aggasztónak ítélte ahhoz, hogy sürgetőnek minősítse - ez alapján pedig az esetet a Nemzeti Hírszerzési Főigazgatónak (DNI) jelentenie kellett volna a törvényhozás illetékes bizottságainak. De Joseph Maguire, aki Dan Coats augusztus közepi lemondása óta ügyvivőként tölti be a posztot, ezt nem tette meg, így a törvényhozást végül maga Atkinson értesítette az esetről.
Lett is nagy paláver a dologból, ennek következtében viszont olyan apró részletek is nyilvánosságra kerültek, amelyek nagyban erősítik a feltételezést, hogy maga Trump kotyoghatott ki valamit. Maguire jogtanácsosa, Jason Klitenic a törvényhozás vezetőinek kedden írt levelében ugyanis azt írta, hogy a panasz alapját "bizalmas és minden bizonnyal privilegizált kommunikáció" adja. Privilegizált kommunikációt ugyanis az Egyesült Államok elnöke folytathat, aki e tekintetben alkotmányos védelmet élvez - annak érdekében, hogy szabadon végezhesse a munkáját, az elnök saját kommunikációját titokban tarthatja még a törvényhozók elől is.
Trump valami olyat ígért egy külföldi vezetőnek, hogy egy kém szükségesnek érezte feljelenteni
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
http://www.msn.com/hu-hu/hirek/külf...abadon-európa-határánál/ar-AAHBdaD?ocid=ientp

"Legyőztem a Kalifátust - mondta riportereknek Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során az Ovális Irodában."

????? - mondjuk hogy Trump győzte volna-e le???? Esetleg Obama jogosabban mondhatta volna, hogy "Létrehoztam a Kaligátust".
Aztán:

"Most több ezer hadifoglyunk van, akik az ISIS harcosai,. Arra kérjük az országokat, ahonnan származnak, hogy fogadják vissza ezeket a hadifoglyokat és bíróság elé állíthatják őket, vagy amit akarnak. Eddig ezt visszautasították" - mondta kiemelve Németországot és Franciaországot.
"El fog érkezni a pillanat, amikor majd azt kell, hogy mondjam, hogy bocsánat, de vagy visszafogadjátok őket, vagy szabadon engedjük őket a határaitoknál. Mert az Egyesült Államok nem fog több ezer foglyul ejtett embert a Guantánamói-öbölben tartani a következő 50 évben és több milliárd dollárt költeni rájuk".
"Óriási szívességet tettünk Európának, ha nem fogadják vissza őket, lehet, hogy szabadon engedjük őket a határaiknál, és akkor majd foghatják újra el őket."
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Nem forgalmazzák tovább Amerika leghírhedtebb puskáját
Sikertelenül próbálják régóta betiltani és több lövöldözéshez is köze van Amerika egyik leghírhedtebb puskájának, az AR-15-nek. Most azonban úgy néz ki, a Colt fegyvergyártó cég felfüggeszti a puskák civil piacra való forgalmazását, mert inkább katonai- és bűnüldözési szerződéseire fog koncentrálni, írja a The New York Times.

Az AR-15-öt, Amerika egyik kedvenc ismétlőpuskáját (amely a hadsereg által használt M16-os gépkarabély polgári változata) használták például az orlandói lövöldözésekkor, a floridai Parklandban, idén Philadelphiában, valamint az el paso-i mészárlásnál is idén augusztusban. A mexikói lövöldözést követően a Walmart leállította a fegyverhez tartozó töltények árusítását, de nagy társadalmi nyomás került ezután a fegyvergyártókra is.

29589607_eb5fe2413b47dcecae33edc74f11282e_wm.jpg

Colt AR-15-öt tart a kezében egy virginiai férfi
Fotó: Karen Bleier / AFP
A Colt nevű fegyvergyártó cég még 1959-ben kapta meg a jogokat az AR-15 gyártására, és habár a puskát többször is megpróbálták betiltani, a cég végül csak most állt el a fegyver forgalmazásától. A weboldalukon szereplő cikk szerint ennek oka, hogy a sportfegyverek piaca jelentősen túltelítődött, így a cég inkább az állami szerződésekkel kapcsolatos fegyverek készítésére szeretne fókuszálni ezentúl.

Georgia állam egyetemének fegyveriparral foglalkozó kutatója, Timothy D. Lytton a döntéssel kapcsolatban azt mondta, ez a lépés vélhetőleg nem fogja megnehezíteni a fegyvervásárlóknak, hogy félautomata fegyverekhez jussanak. Szerinte amíg van piaci kereslet az AR-15-höz hasonló fegyverekre, addig biztosan lesz olyan vállalat, ami betölti majd a Colt döntése utáni űrt.
https://index.hu/kulfold/2019/09/20/ar_15_fegyver_amerika_leall_lovoldozes/
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Miről beszélgetnek kb?
Semmi extra.
Talán csak egyetlen említésre méltó infó volt benne. Snowden azt vetette fel, hogy ne csak az adatok felhasználását szabályozza a törvény, hanem már az adatgyűlytés is engedélyköteles legyen. Szóval tényleg semmi extra nem volt a beszélgetésben. Korrekt volt a riporter is.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Rákattintasz a youtube on a fogaskerékre ott a subtitle-re, ott meg az auto translate-re legördülő menü Hungarian, nem a legtökéletesebb forditás de nagyrészt érthető.
Papajoe beszél angolul, csak lusta volt megnézni a teljes videót.

@papajoe
Még pár apróság eszembe jutott:
- Az egyik az, hogy Snowdent egy olyan törvény alapján ítélnék el, ami szerint bűncselekmény az állam által titkosnak tartott infók kiadása a médiának. Még akkor is, ha például korábban a kormány éppen valami törvénytelen dolgot tett... o_O
- A másik szerint az amerikai illetékesek mindössze annyit tudtak megígérni Snowdennek, hogy ha hazamegy, akkor "nem kínozzák meg". :D
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
http://www.msn.com/hu-hu/hirek/külföld/trump-azzal-fenyeget-hogy-isis-foglyokat-engednek-szabadon-európa-határánál/ar-AAHBdaD?ocid=ientp

"Legyőztem a Kalifátust - mondta riportereknek Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során az Ovális Irodában."

????? - mondjuk hogy Trump győzte volna-e le???? Esetleg Obama jogosabban mondhatta volna, hogy "Létrehoztam a Kaligátust".
Aztán:

"Most több ezer hadifoglyunk van, akik az ISIS harcosai,. Arra kérjük az országokat, ahonnan származnak, hogy fogadják vissza ezeket a hadifoglyokat és bíróság elé állíthatják őket, vagy amit akarnak. Eddig ezt visszautasították" - mondta kiemelve Németországot és Franciaországot.
"El fog érkezni a pillanat, amikor majd azt kell, hogy mondjam, hogy bocsánat, de vagy visszafogadjátok őket, vagy szabadon engedjük őket a határaitoknál. Mert az Egyesült Államok nem fog több ezer foglyul ejtett embert a Guantánamói-öbölben tartani a következő 50 évben és több milliárd dollárt költeni rájuk".
"Óriási szívességet tettünk Európának, ha nem fogadják vissza őket, lehet, hogy szabadon engedjük őket a határaiknál, és akkor majd foghatják újra el őket."
Hmmm. Hát lehet én vagyok tudatlan, de egy terrorista mióta minősül hadifogolynak? A terroristákat minden háborúban kivégzik, ugyanúgy mint azt a személyt aki kém tevékenységet folytat.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Hmmm. Hát lehet én vagyok tudatlan, de egy terrorista mióta minősül hadifogolynak? A terroristákat minden háborúban kivégzik, ugyanúgy mint azt a személyt aki kém tevékenységet folytat.

Hujjjj tudod mi lenne ha elkezdenék kivégezni őket ( nagyon helyesen), Helsinki, Amnesty meg egyéb kutya...szajogvédő szervzetek örjöngenének, a hülye EU meg azonnal befogadná őket mivel sérülnek szegénykéket üldözik.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Hmmm. Hát lehet én vagyok tudatlan, de egy terrorista mióta minősül hadifogolynak? A terroristákat minden háborúban kivégzik, ugyanúgy mint azt a személyt aki kém tevékenységet folytat.

Hujjjj tudod mi lenne ha elkezdenék kivégezni őket ( nagyon helyesen), Helsinki, Amnesty meg egyéb kutya...szajogvédő szervzetek örjöngenének, a hülye EU meg azonnal befogadná őket mivel sérülnek szegénykéket üldözik.
Igen, igazad van és ezzel tisztában vagyok én is, csak az ember fogja a fejét amikor ilyen hülyeségeket olvas és miközben értelmezem a szavakat, rádöbbenek, hogy ezt az USA elnöke állítja..... Hiába, de öreg fejjel sem tudok hozzászokni a hülyeséghez.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and hunter85

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 499
113
Papajoe beszél angolul, csak lusta volt megnézni a teljes videót.

@papajoe
Még pár apróság eszembe jutott:
- Az egyik az, hogy Snowdent egy olyan törvény alapján ítélnék el, ami szerint bűncselekmény az állam által titkosnak tartott infók kiadása a médiának. Még akkor is, ha például korábban a kormány éppen valami törvénytelen dolgot tett... o_O
- A másik szerint az amerikai illetékesek mindössze annyit tudtak megígérni Snowdennek, hogy ha hazamegy, akkor "nem kínozzák meg". :D


Ezt most pont úgy mondod,mintha a demokrácia,az emberi jogok,az emberi méltóság,stb bajnokai mondjuk bármilyen ítélet,bírósági határozat nélkül tartottak volna fogva hadi/politikai(?) foglyokat a szövetséges/egyéb országok területén,csak, hogy ne vonatkozzanak rájuk a hazai törvények,mondjuk évekig.
Vagy esetleg ott kínozták volna őket.
Vagy pár fogoly az évekig tartó kínzások után sem mondott semmit,és bizonyíték sem lett ellene,erre el kellett engedni őket.
Ugye nem gondoltál semmi ilyet?!
Micsoda dolog lenne?!
:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and hunter85

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
A magyar állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba
A magyar állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetőivel hétfőn Washingtonban.

A magyar miniszter elmondta: 36 olyan ország van a világon, amelynek állampolgárai számára nem kell vízum a beutazáshoz az Egyesült Államokba.

Hozzátette azt is, hogy megállapodtak a vízummentesség hosszú távú fenntarthatósága érdekében szükséges magyar törvényhozási lépések listájáról, és ezeket a jövőben el is fogják végezni.

Szijjártó Péter kijelentette: biztonsági kérdésekben különlegesen mély megértés jellemzi egymással szemben a két kormányzatot. Mindketten az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a saját állampolgáraik és országuk megvédését,

legfontosabb feladatnak pedig annak a jognak a fenntartását, hogy ki léphet be az országba, kikkel akarunk együtt élni. Mindkét ország jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében is, hogy meg tudja védeni a határait.

A cikk további része itt:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20190923-usa-szijjartopeter-vizum.html
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A Demokrata Párt kongresszusi vezetői egészen mostanáig ellenálltak a nyomásnak, és hiába kérte, követelte demokrata politikusok és szavazók sora, hogy indítsák meg Donald Trump amerikai elnök ellen a közjogi felelősségre vonást (impeachment), ezt nem tették meg. Meglehet, most változik álláspontjuk, mert kiderült: Trump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt.
Az ukrán balhé miatt lehet oda Trump sérthetetlensége