Anonim Alkoholisták Klubja, minden ami alkohol! :)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Na kérem elkészült a bodzapálinkám. Nem volt sok mert az oldalborda az egyik vödörre való mennyiséget nem rázta le, így csak 40 liter cefre volt de tesztnek megfelelt. A virág szirmait leráztuk 1-2 nap fonnyadás után, úgy 1/3-ad rész virágszirom lett egy egy jupolos kannába vízzel felöntve, némi élesztő, meg 1,5 kg cukor hozzá vödrönként. 3,5 litert adott a 40 liter cefre.
Na kérem én most első kóstolásra így frissen mikor még elég vad íze van azt mondom hogy ez mindent visz. Mintha megennél egy ibolyát, vagy parfümöt olyan illatos, az íze is, olyan tömény virágpor, virág íze ,illata van, enyhén mézes ízzel. Gondolom mert az is virágporból van. Eddig a csipkebogyó vitte a prímet nálam az is eszméletlenül jó de szerintem ez jobb lesz, várunk vele 2-3 hetet had csillapodjon akkor újra megkóstolom. Csak ajánlani tudom mindenkinek, pláne hogy tavaszra már mindenkinek fogytán az előző évi pálinkája ,ez meg még a cseresznye előtt van picivel, és kevésbé macerás megcsinálni ,gyorsan ki is forr, mennyiség is van belőle mert 100 liter cefre olyan 8,5 liter körül lead.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Na kérem elkészült a bodzapálinkám. Nem volt sok mert az oldalborda az egyik vödörre való mennyiséget nem rázta le, így csak 40 liter cefre volt de tesztnek megfelelt. A virág szirmait leráztuk 1-2 nap fonnyadás után, úgy 1/3-ad rész virágszirom lett egy egy jupolos kannába vízzel felöntve, némi élesztő, meg 1,5 kg cukor hozzá vödrönként. 3,5 litert adott a 40 liter cefre.
Na kérem én most első kóstolásra így frissen mikor még elég vad íze van azt mondom hogy ez mindent visz. Mintha megennél egy ibolyát, vagy parfümöt olyan illatos, az íze is, olyan tömény virágpor, virág íze ,illata van, enyhén mézes ízzel. Gondolom mert az is virágporból van. Eddig a csipkebogyó vitte a prímet nálam az is eszméletlenül jó de szerintem ez jobb lesz, várunk vele 2-3 hetet had csillapodjon akkor újra megkóstolom. Csak ajánlani tudom mindenkinek, pláne hogy tavaszra már mindenkinek fogytán az előző évi pálinkája ,ez meg még a cseresznye előtt van picivel, és kevésbé macerás megcsinálni ,gyorsan ki is forr, mennyiség is van belőle mert 100 liter cefre olyan 8,5 liter körül lead.
Hány fokosra főzted ki?
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Valami szívószálat mellé kellene tenni, ha már jön folyamatosan. :)

redwine.gif
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Édesapám a tanyán, már a hatodik hordót rakja lassan tele körtével, egy fáról! Érik a cefre. Jó lesz majd ebből télire, amikor fellép a pálinka hiány. :)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Szóval, milyen lett? Piacképes a méreg, vagy gyorsan meg kell inni az összeset amíg friss? :D
Ez a bodza volt? Egy honap alatt elfogyott. Nagyon finom, batran ajanlom.
Azota elfogyott 5 liter fosoka-sárgabarack kombo, meg 9 liter korte - szolo kombo. De meg forr 80 liter izabella amivel talan kihuzom farsangig. Ha nagyon raaerek szednem kene csipkebogyot, vagy 50 litert legalabb, mert az megint egy felejthetetlen izvilag.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Ez a bodza volt? Egy honap alatt elfogyott. Nagyon finom, batran ajanlom.
Azota elfogyott 5 liter fosoka-sárgabarack kombo, meg 9 liter korte - szolo kombo. De meg forr 80 liter izabella amivel talan kihuzom farsangig. Ha nagyon raaerek szednem kene csipkebogyot, vagy 50 litert legalabb, mert az megint egy felejthetetlen izvilag.
Apám szomszédja is csinált bodzát, de virágostúl, mindenestűl rakta cefrének és olyan likőr szerű és fokú katyvasz lett belőle. De itta rendesen, az igaz, amikor elkészült. :)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Csak a szirmot kell lecefrezni, 1/3 szirom+2/3-ad viz+cukor kb 10 % valamint egy eleszto. A likor az valami nagyon light ize, alig van alkohol foka, talan 33 ha jol emlekszem a max ami lehet? Jovore valami ertekelhetobb mennyiseget megprobalunk, az idei csak teszt volt.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Csak a szirmot kell lecefrezni, 1/3 szirom+2/3-ad viz+cukor kb 10 % valamint egy eleszto. A likor az valami nagyon light ize, alig van alkohol foka, talan 33 ha jol emlekszem a max ami lehet? Jovore valami ertekelhetobb mennyiseget megprobalunk, az idei csak teszt volt.
Ott van aki 30% cukrot is belenyom, a pálinka cefrébe is gyakran, hogy több legyen. Van, hogy az íze nem is igazán érdekli, inkabb a mennyiség. Vagy már így szereti vagy szokta meg.Apám specialitása idénykor a Fehér eper, az tényleg baromi jó, csak a raserekről nagyon macerás összegyűjteni az epret.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
A környékemen van vagy 4 fa eperfa, ugye most már inaktív, de a terméséből, lehet tenni valamit?
Pl. limonádé, anyatej helyettesítő, Ti jobban értitek ezt, mer itt eszegették a madarak is. már láttam rajuk, hogy némelyik kidőlt. :D
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
A repacukor nem a legjobb, de elerheto es olcso. Az izt rontja minnel tobb van benn. Hivatalosan elvileg nem is lehet. Egy idoben hozzafertem szolocukorhoz, arra meg a fozdes, vegzettsege szerint vegyesz no is csak elismeroen bologatott. :) 1 kg repacukor kb 0,4 literrel ad tobbet, 1kg szolocukor kb 0,8 litert ad ki. De ez sajat tapasztalat, en nem vagyok vegyesz. Az ugye olyana gyumolcsnek mintha sajat cukra lenne, a NAV se kothet bele. :) Dextroz vagy minek hivtak, 12 kg(?) vagy mennyi, zsakokban lehet venni valakiknek. Sima epret lehet megprobalom, van kb 200 to, a gyerekek egy ido utan unjak, az aszony is a lekvar fozest. Ha jovore sokat terem valamit talan keszitunk belole.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
A környékemen van vagy 4 fa eperfa, ugye most már inaktív, de a terméséből, lehet tenni valamit?
Pl. limonádé, anyatej helyettesítő, Ti jobban értitek ezt, mer itt eszegették a madarak is. már láttam rajuk, hogy némelyik kidőlt. :D
Fekete eperből lehet lekvárt, szörpöt pl., amikor aktív.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
A repacukor nem a legjobb, de elerheto es olcso. Az izt rontja minnel tobb van benn. Hivatalosan elvileg nem is lehet. Egy idoben hozzafertem szolocukorhoz, arra meg a fozdes, vegzettsege szerint vegyesz no is csak elismeroen bologatott. :) 1 kg repacukor kb 0,4 literrel ad tobbet, 1kg szolocukor kb 0,8 litert ad ki. De ez sajat tapasztalat, en nem vagyok vegyesz. Az ugye olyana gyumolcsnek mintha sajat cukra lenne, a NAV se kothet bele. :) Dextroz vagy minek hivtak, 12 kg(?) vagy mennyi, zsakokban lehet venni valakiknek. Sima epret lehet megprobalom, van kb 200 to, a gyerekek egy ido utan unjak, az aszony is a lekvar fozest. Ha jovore sokat terem valamit talan keszitunk belole.
A valódi bodzapálinka a bodza bogyóból( gyümölcséből) készül. Ízesítésként szoktak hozzáadni bodzavirágot, mert a virág nem gyümölcs, így a virágból ez nem pálinka, hanem égetett szesz, miután nem gyümölcs. A pálinka jelentése ugye gyümölcspárlat. Ettől még inni jó.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby