[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Igen, igen, csakhogy ugy tudtam mi (EU) vagyunk a demokracia es a szabadsag, stb peldakepei, kitalaloi. Lasd pl gorogok, franciak, stb... A fo vednok meg a zusa. Ezert osszuk az eszt olyan ugyekben mint Tibet, kurdok, krimi tatarok, stb. Folyton aggodunk mas orszagok belugyei miatt, demokracia, emberi jogok, lediktaturazunk uton utfelen mindenkit.
Ekozben meg otthon az Eu-ban...
Csakhogy ennek a történetnek van egy sajátos "bája". A skótoknál az utolsó függetlenségről szóló népszavazás azért nem jött össze, mert az autómatikus kiesést eredményez az EU-ból. Most viszont azért győznének a függetlenség pártiak, mert az eu pártiak ezzel vissza tudnának kerülni az EU-ba. Szóval a függetlenség egyben EU bennmaradást eredményezne. Persze nem azonnal, de a cél ez és Skócia nyilván megfelel a kritériumoknak. Elég abszúrd helyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: BiancoGasto

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Nyilván. Az lesz a kezdet. A komoly dolgokat akkor fogják előrántani a varázskalapból, ha nem sikerül a többséget meggyőzni Skóciában arról, hogy jobb nekik a Brit korona védelme alatt a jövőben is. Na onnantól a minimum dolog ami szerintem elő fog kerülni a választási csalás lesz.

Hozzáteszem, hogy messze nem CSAK London fog ott aktívan ügyködni, bele se jó gondolni abba, hogy hány és milyen erő lesz ott jelen PRO és Kontra. Biztosra veszem hogy benne lesz abban a buliban az EU-mag, az USA, az Oroszok is kő keményen.

Az hogy szakad-e egy GB, az nem egy jelentéktelen esemény a geopolitikában, messze inkább túlmutat mondjuk egy népszerű osztrák szabadságpárti politikuson, aki pl. Phaetonnal is meg tudott halni antialkolistaként brutál alkoholmérgezéssel a volán mögött...

Az még egy puskaporos hordó lehet majd a jövőben, de olyan ám, hogy az É-Ír balhé semmiségnek tűnik majd mellette, pedig ott is ment a cirkusz évtizedekig.
Legfeljebb levezeti a gozt ojropaban. Proxi haboru eszakon egy legyengult, mindenfele valsaggal kuzdo Europaban?
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Pedig úgy tűnik, hogy az elérhető "100% autonómia" a saját ország. (Oké, nem az, de a mai demokráciák keretein belül.) Akiknek mondjuk 95% önrendelkezésük van, azoknál joggal kérdezhetjük, hogy hfnk? Nem lenne okosabb a sok politikai energiát a saját, belső hasznukra fordítani a ribillió helyett?

Akiket viszont már az önrendelkezés ötletére felpofoznak, azokat sztem joggal támogatjuk.

A katalánokat kizsákmányolják a gaz spanyolok. De a reálpolitika rajongóihoz íme egy csokor költői kérdés: előrébb vannak függetlenség dolgában a katalánok, mint tíz éve? Jobban megy a bolt? Pörög a turizmus? Jönnek a befektetők? Meghátráltak a spanyolok? Boldog a nép (mint a barom, melyet igába hajt)? (bocs a betűnagyságért, telefonos hiba, nem tudom javítani.)

Nem igazán értem ezeket a felvetéseket. Itt most az elvekről beszéltünk (én legalábbis). Az, hogy mi az ésszerű, vagy épp mi az, ami tulajdonképpen reális, az más lapra tartozik. Az, hogy kinek mihez van joga, az elvi kérdés viszont, a gyakorlati az, hogy mit tud / érdemes belőle megvalósítani. Viszont európában szeretnek az elvekkel és jogokkal példálózni, ezért lehet ezt az orruk alá dörgölni.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Itt most az elvekről beszéltünk (én legalábbis).
Igen, sztem mind arról beszélünk. :) Rengeteg jogos kritika illeti az EU-t, de a katalán-ügyben sztem nem sérülnek a demokratikus elvek, így nem felróható nekik, ha lapítanak.

Ráadásul az EU nem is képviseli azt a hiperdemokratikus, önrendelkezés-párti vonalat, ami alapján most számonkéritek. Sőt: az egységesülő Európa víziója éppen hogy az autonómia részleges feladását várja el minden tagállamtól. Végeredményben egy olyan EU a vízió, amiben minden ország kb. annyira autonóm, mint a katalánok voltak a ribillió előtt.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Ráadásul az EU nem is képviseli azt a hiperdemokratikus, önrendelkezés-párti vonalat, ami alapján most számonkéritek
Én nem azt kérem számon rajta, hogy azt képviselje, hanem azt, hogy ha így gondolja, akkor a világ más országaira vonatkozóan se álljon másképp a dologhoz. Kézenfekvő példa ugyebár Koszovó esete, amelyben az anyaországnak esze ágában sem volt engedni a függetlenséget, az EU és az USA támogatásával mégis létrejött.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 465
113
https://kitekinto.hu/2019/11/05/eur...egyre-inkabb-bevandorloorszagga-valik/176787/
"Tovább emelkedik és húsz éven belül meghaladja az egyharmadot a bevándorlók és bevándorló származásúak aránya Németországban – mondta a szövetségi munkaügyi hivatal munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung – IAB) vezető migrációs szakértője egy hétfői lapinterjúban."
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A brit kormány a decemberi választások előtt nem hajlandó közölni azt a titkosszolgálati jelentést, amely arról szól, az oroszok befolyásolták-e a Brexit-kampányt.
Az ellenzéki Munkáspárt Nagy-Britanniában aggodalmát fejezte ki, és kérte az illetékes hatóságokat Dominic Cummings orosz kapcsolatainak feltárására. Boris Johnson főtanácsadója három évig Oroszországban dolgozott a kilencvenes években, a választásra készülő munkáspártiak szerint ez ad okot aggodalomra.
Nagy Britanniában dúl a választási kampány, melynek témája a Brexit. David Lammy, a Munkáspárt egyik parlamenti képviselője azt kérdezte Twitteren: Dominic Cummings orosz kém? Az ügy előzménye az, hogy Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyék-külügyminisztere levélben kérte a konzervatív külügyminisztert, Dominic Raabot, hogy mutassa már meg Mr. Brexit nemzetbiztonsági átvilágításának eredményét. A Munkáspártot ugyanis megkereste valaki, aki azt állítja: Dominic Cummings kapcsolatba került az orosz titkosszolgálattal, amikor három évig Oroszországban élt és dolgozott a kilencvenes években. A Munkáspárt árnyék-külügyminisztere nemcsak a konzervatív külügyminiszternek, de a két érintett titkosszolgálatnak, az MI 5-nak és az MI 6-nek is elküldte levelét.
Mr. Brexit orosz kém lenne?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 818
31 805
113
https://kitekinto.hu/2019/11/05/eur...egyre-inkabb-bevandorloorszagga-valik/176787/
"Tovább emelkedik és húsz éven belül meghaladja az egyharmadot a bevándorlók és bevándorló származásúak aránya Németországban – mondta a szövetségi munkaügyi hivatal munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung – IAB) vezető migrációs szakértője egy hétfői lapinterjúban."

1948-ban még kicsit más volt a helyzet, az akkori németek egy vesztes háború és egy megszállás után is bizakodóbban nézhettek a jövőbe, mint a maiak, érdemes elolvasni a kommenteket:
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Én nem azt kérem számon rajta, hogy azt képviselje, hanem azt, hogy ha így gondolja, akkor a világ más országaira vonatkozóan se álljon másképp a dologhoz. Kézenfekvő példa ugyebár Koszovó esete, amelyben az anyaországnak esze ágában sem volt engedni a függetlenséget, az EU és az USA támogatásával mégis létrejött.
Igen, Koszovó az elég fura volt. Annyi a javukra szól, hogy önerőből kialakítottak és üzemeltettek egy alternatív államot, aztán harcoltak is érte. A háború sokmindent megváltoztatott akkor a nyugat hozzáállásában, és már mindenkinek tele volt a töke az égő Balkánnal. Talán akkor lehetne a katalón-spanyol viszállyal egybevetni Koszovó esetét, ha Spanyolországban is polgárháború lenne. Akkor vszeg ott teremne az ENSz, és lehet, hogy lenyeletnék a spanyolokkal a békát a béke érdekében. De ezt inkább el kéne kerülni.
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
A brit kormány a decemberi választások előtt nem hajlandó közölni azt a titkosszolgálati jelentést, amely arról szól, az oroszok befolyásolták-e a Brexit-kampányt.
Az ellenzéki Munkáspárt Nagy-Britanniában aggodalmát fejezte ki, és kérte az illetékes hatóságokat Dominic Cummings orosz kapcsolatainak feltárására. Boris Johnson főtanácsadója három évig Oroszországban dolgozott a kilencvenes években, a választásra készülő munkáspártiak szerint ez ad okot aggodalomra.
Nagy Britanniában dúl a választási kampány, melynek témája a Brexit. David Lammy, a Munkáspárt egyik parlamenti képviselője azt kérdezte Twitteren: Dominic Cummings orosz kém? Az ügy előzménye az, hogy Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyék-külügyminisztere levélben kérte a konzervatív külügyminisztert, Dominic Raabot, hogy mutassa már meg Mr. Brexit nemzetbiztonsági átvilágításának eredményét. A Munkáspártot ugyanis megkereste valaki, aki azt állítja: Dominic Cummings kapcsolatba került az orosz titkosszolgálattal, amikor három évig Oroszországban élt és dolgozott a kilencvenes években. A Munkáspárt árnyék-külügyminisztere nemcsak a konzervatív külügyminiszternek, de a két érintett titkosszolgálatnak, az MI 5-nak és az MI 6-nek is elküldte levelét.
Mr. Brexit orosz kém lenne?
Mekkora poén,hogy a Munkáspárt aggódik az orosz befolyás miatt a Toryknál!!!
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Igen, Koszovó az elég fura volt. Annyi a javukra szól, hogy önerőből kialakítottak és üzemeltettek egy alternatív államot, aztán harcoltak is érte. A háború sokmindent megváltoztatott akkor a nyugat hozzáállásában, és már mindenkinek tele volt a töke az égő Balkánnal. Talán akkor lehetne a katalón-spanyol viszállyal egybevetni Koszovó esetét, ha Spanyolországban is polgárháború lenne. Akkor vszeg ott teremne az ENSz, és lehet, hogy lenyeletnék a spanyolokkal a békát a béke érdekében. De ezt inkább el kéne kerülni.

Lassan túlbeszéljük már a dolgot, de azt azért jelzem, hogy anno a Koszovói szakadárok kezdték támadni az ott élő szerbeket, utána ment be a szerb hadsereg, aminek következtében a nyugati hatalmak aztán légicsapások sorozatát mérték Szerbiára, aztán bementek a békefenntartók. Ezután eltelt vagy 10 év, és kikiáltották Koszovó függetlenségét az albánok, amit aztán a nyugat gyorsan el is ismert.
Ha most a katalánok elkezdenék támadni fegyveresen a nem katalán lakosokat, és bemenne a spanyol hadsereg, hogy leverje a lázadást, vajon a spanyol hadsereget megbombáznák, aztán támogatnák a független Katalónia kikiáltását?

Ez költői kérdés volt, természetesen nem tennék. Amit én meg is értek persze, viszont azért ne tegyünk már úgy, mintha nem érdekből politizálnának, hanem elvek alapján.
Szerintem ezt a témát amúgy lassan lezárhatjuk, mindenki érti szerintem, miről van szó :)
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 465
113
https://m.origo.hu/nagyvilag/201911...zatot-jelento-imamokat-engedtek-szabadon.html
"A svéd parlament külügyi bizottságának összehívását követelik a bevándorlásellenes Svéd Demokraták, annak érdekében, hogy a baloldali kormány adjon magyarázatot arra, miért bocsátottak szabadon hat, migráns hátterű muszlim vezetőt, akik radikális iszlamizmusra buzdították híveiket, és pénzzel támogatták az Iszlám Állam terrorszervezetet – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség."
 
R

rejsz felügyelő

Guest
s ha egyszer majd meg lesz, én azt gondolom hogy ha megszavazzák az ott élők, hogy mennének, hát én könnyet azért az országrészért nem hullajtanék az biztos, ahol már tényleg ők vannak többen.
Minden porcikám undorodik ettől a kijelentéstől. Az a román akinek soha semmilyen köze nem volt Erdélyhez, semmit nem alkotott rajta csak lelakta-lerabolta, az körmeszakadtáig ragaszkodik a rabolt földhöz, mi pedig az eleve szétszabdalt országból dobálnánk el önként(!) megyéket.
A cigány terjeszkedést megállítani és ellensúlyozni kell, nem pedig vállvonogatva teret engedni neki.