Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
ha folyik tovább egy évi 2%os felfutás 2030ra kb meglesz az 50%.
nincs elvi akadálya a 99 %-nak se, ha legalább egy hangyafasznyit de mindig fúj
csak le kell telepíteni a nagyonsokszorosát a szükségletnek aztán amikor a hangyafasznyinál jobban fúj akkor azt az áramot már nem átvenni tőlük, mert nincs minek
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Nekem meg abból van pl elegem, hogy folyamatosan terelsz.

Stay on topic. UK megujuló. Nem Németország. Nem csak szél.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
nincs elvi akadálya a 99 %-nak se, ha legalább egy hangyafasznyit de mindig fúj
csak le kell telepíteni a nagyonsokszorosát a szükségletnek aztán amikor a hangyafasznyinál jobban fúj akkor azt az áramot már nem átvenni tőlük, mert nincs minek

Jelenleg 50% fölött gyakorlatban még szerintem is problémás. Már a jelenlegi helyzetben is rendszeres, hogy az igény 100%át termelik. Az 50%hoz is vizierőművek nem leállnak hanem pumpálnak.... okosságok kellenek.

De nem lehetetlen. Ha pl beindul a az elektromos autó/busz... dolog, akkor 2030ra már brutál aku kapacitás lesz az országban. Kell még egy megfelelő előrejelzés köv 48hra ez már most is kb adott és megfelelően használva meg is van alapja annak az a puffernek ami kelhet.
 
M

molnibalage

Guest
Nekem meg abból van pl elegem, hogy folyamatosan terelsz.

Stay on topic. UK megujuló. Nem Németország. Nem csak szél.
Semmiféle terelés nincs. Az, hogy tavalyhoz képest 2%-kal nőtt a termelés és nem teszel mögé semmiféle termelési és telepítési kapacitás számot, az érv a kurva nagy büdös semmire.

Azt is cseszel megérteni, hogy németeknél is a szél+nap+bio+víz együtt alig 40% és már ott tartanak, hogy a szél+nap miatt azok beépített kapacitása és az abból eredő rövid időszakos termelés német csúcsfogyasztást verdesi aztán jön a fincsi gradiens.

Hogy a búbánatba kívánod akkor a szél és/vagy napenergia arányt növelni...?

Ha még több viccerőművel fosod teli a hálózatot, akkor mi a faszt csinál a német grid, ha termelés miatt már kényszerből kapcsolnak fogyasztót és csúcson van a kényszerexport. Vagy akkor befékezed a szélerőműveket? Szuper. A 0,13 táji load factort még rontod? Na, attól lesz "olcsó" az áram.

Te tényleg ennyire hülye és vak vagy?
A britek pont ezt az őrültséget másolják.
Az LCOE baromsággal mást kábíts. A számok azt mutatják, hogy ahol telifossák szél+nappal a hálózatot, ott még mindig nő az áram ára. Hol van az olcsó áram?

Megkéretném, hogy a faszságaiddal álljál már le, de kurvagyorsan?

Vagy akkor magyarzád meg, hogy a legolcsóbb áramtól, mi a faszért nő még mindig a német és angol áram ára, és miért a német és dán áram a legdrágább és miért nem a francia vagy svéd?

Neked fizet valaki azért, hogy terjeszd az okobaromságot? Annak tapsolsz, hogy a hülyeséget tolják túl?
 
S

speziale

Guest
Akkor egy egyszerű példa...

Egy átlagember bármikor rászánja magát kvázi, hogy vegyen egy 100 ezer forintos valamit és, ha 20%-kal drágább, akkor kb. leszarja, ha nagyon kell.
És egy 10 millás dolgnál mennyire fáj az a +2 milla +20% esetén?

Na, az atomerőmű egyszerűen akkora nagy projekt, hogy mindenféle túlbiztosítással vágják tele és ettől a pénzügyi költségei is az egekbe hajlamosak szökni. Meg látványosabb az, ha 10%-ot drágul mondjuk 12 mrd-ról 13-ra. +1 mrd.

Azt bezzeg senki nem reklámozza, amikor egy naperőmű projekt 150 misivel lett drágább, 300+ra de ez 66%-os túllépés volt. Mert a projekt mérete kisebb. Azt meg végképp, hogy a 70%-os load factor a tükrös erőművek 52% lett. Ja, hogy ez a fajlagos beruházási költséget, akkor 200%-kal emelte?

Molni,

ne haragudj de a lényeget nem látod. Az csak a probléma egyik fele, hogy a tervezett 12 mrd helyett 18 mrd eur lesz valami. a valódi probléma a tőkeköltségek elszállása.

a UK-ban az elmúlt pár évben a megújuló elektoromos energia termelés:

2018: 110 twh
2017: 100 twh
2016: 82 twh


vagyis 2 év alatt ráraktak a rendszerre egy hinkley point atomerőműnyi áramtermelést.
Csakhogy a megújulókat lehetőség van szakaszolva üzembe állítani, ami egy atomerőműnél nem lehetséges (amíg nincs reaktor nincs termelés). A fenti példánál maradva a 2 éves beruházási idő alatt csak 1,7 évig áll a beruházó pénze, hiszen kb. 1/3 évnyi áramterelést (((100-82)/(2*(110-82))) már a beruházási fázisban tudtak termelni. ezzel szemben hinkley point legjobb esetben 2025-ben kezdi el a termelést 17 évvel a projekt elindulását követően (az EDF/Areva 2008 szeptemberében lett kiválasztva)

Namost nézzünk egy nagyon egyszerű példát:

az Areva úgy gondolta, hogy 10 év alatt elkészül az erőmű, ezért azt egy 10 éves lejáratú mondjuk 5%-os kötvénykibocsátásból akarja finanszírozni. A projekt költsége az egyszerűség kedéért legyen 10 mrd. EUR.
Tegyük fel, hogy minden rendben megy, és a 10. év végén beindul az erőmű. Az Areva-nak vissza kellene fizetnie a kötvény tőkéjét+5 mrd. EUR-nyi kamatot a 10 évre. Mivel eddig egy buznyákot sem keresett a porejktból, ezért neki 15 mrd. EUR-t kell tovább görgetnie. Mondjuk újabb 10 évre 5%-os kamattal. Ez a 20. év végén jelente összesen 22,5 mrd. EUR tartozást.
Tegyük fel, hogy az atomerőmű 10%-os ROE-vel működik, vagyis évi 1 mrd. EUR a profit. ezt mind a kezdeti adósság törlesztésére használják. Ekkor a 20. év végén lesz az Areva-nak 22,5-10=12,5 mrd. EUR tartozása, amit meg kell újítania. Eltelik újabb 10 év, az adósság lesz 18,75 mrd. EUR. Ebből lejön a 10 éves profit, vagyis marad 18,75-10=8,75 mrd. adósság a 30. év végén. A 40. év végén még mindig lesz 3,125 mrd. EUR adósság (8,75*1,5-10) amit tovább kell görgetni. Ez egy újabb megújítással kb. a projekt 44. évében tudják teljesen visszafizetni. Vagyis a fennmaradó 16 év (50 év az üzemidő+10 év a kivitelezés) profitja lesz a tényleges profit. Vagyis a profit teljes hozama az (10+16)/10=2,6^(1/60)~1,6%...
Namost ha nem megy minden simán, és nem 10 év hanem 17 év után kezd el termelni az erőmű, akkor a fenti számítás szerint a 60. év végén még mindig lesz 17,5 mrd. eUR adósságod!! Illetve inkább forfítsuk meg: ahhoz, hogy elérd az eredeti tervek szerinti 1,6%-os megtérülést, ahhoz már nem 10%-os, hanem 13,5%-os ROE-re van szükséged, ami leegyszerűsítve 35%-kal magasabb áramárat jelent.
Ha pedig 2 év alatt felépül, mint a megújuló esetében, az a 60 évre vetítve 2,7%-os megtérülést ad. De, itt is fordítsuk meg: ahhoz hogy az atomerőmű eredetileg tervezett 1,6%-os megtérülését elérd, ahhoz kb. 6,8%-os ROE kell, vagyis 32%-kal olcsóbb lehet az áram

Na ez az oka, hogy PIACI ALAPON nem építenek sehol atomerőműveket

És akkor abba bele sem megyek, hogy mi a különbség egy giga-projekt atomerőmű és egy teljesen standardizált módon sorozatgyártható (napelem, szélturbina) technológia kivitelezési kockázatai között
 
M

molnibalage

Guest
Molni,

ne haragudj de a lényeget nem látod. Az csak a probléma egyik fele, hogy a tervezett 12 mrd helyett 18 mrd eur lesz valami. a valódi probléma a tőkeköltségek elszállása.

a UK-ban az elmúlt pár évben a megújuló elektoromos energia termelés:

2018: 110 twh
2017: 100 twh
2016: 82 twh
Az isten bassza már meg. Mellé tennéd a telepített teljesítményt...? Melyik részét nem érted, hogy a németeknél is 35%-kal nőt két év között a szélteljesítmény, mert éppen szelesebb év volt a nagy átlagnál...?

Ameddig ez nincs mögé, addig ez a megújulós rejszolással maximum magadat szórakoztatod...


vagyis 2 év alatt ráraktak a rendszerre egy hinkley point atomerőműnyi áramtermelést.
Nem. Ameddig számokat nem teszel mögé, addig az is benne lehet, hogy szépen az időjárás rakta rá. Ahogy a németeknél. De ezt te és az összes ökobarom baszik felfogni. Azt akkor mit fogsz mondani, ha az idei vagy a jövő évi majd levesz? Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
Csakhogy a megújulókat lehetőség van szakaszolva üzembe állítani, ami egy atomerőműnél nem lehetséges (amíg nincs reaktor nincs termelés). A fenti példánál maradva a 2 éves beruházási idő alatt csak 1,7 évig áll a beruházó pénze, hiszen kb. 1/3 évnyi áramterelést (((100-82)/(2*(110-82))) már a beruházási fázisban tudtak termelni. ezzel szemben hinkley point legjobb esetben 2025-ben kezdi el a termelést 17 évvel a projekt elindulását követően (az EDF/Areva 2008 szeptemberében lett kiválasztva)
És ez hol változtat azon, hogy az olcsónak hazudott áramtermelés miatt még mindig nő a német áram ára? Meg az angol is?

Itt a német áram ára. Még mindig nő. Pedig állítólag mér a nap és a szél a legolcsóbb. Akkor mi a fasztól nő az áram ára? Hm... A hadoválás helyett várom a magyarázatot.
composition-average-household-power-prices-germany-2006-2019.png


Na ez az oka, hogy PIACI ALAPON nem építenek sehol atomerőműveket
LOL. Ameddig kötelező átvétellel megy minden szél és naperőmű és dotált átvételi áramárral, addig te miről hadoválsz? Jelenleg is az a tempó, hogy dotálják az átvételi áram árát és kötelezően átveszik. Mert enélkül itthon kb. 40 év alatt térülne meg egy naperőmű úgy, ha 1200 USD/kWe táján épülnének. Ehhez képest itthon ennél drágábban épült most ilyen vacak.

Ez a pénzügyi háttér. A kötelező átvételt meg pont a stabil zsinóráram termelő és a mellette levő szabályozó teszi lehetővé, de egy pillanatra se zavarjon meg.

Szóval az ökobarom propagandát te is befejezhetnéd. De kurvagyorsan.
 
M

molnibalage

Guest
És ameddig a világ no.1. energiafogyasztójánál kb. ez a trend, a gáz a szenet váltja le, addig kb. nagyobb zöldülésről lehet beszélni, mint máshol.
9:00-nál az átmenet.

 
  • Tetszik
Reactions: ozymandias

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Semmiféle terelés nincs. Az, hogy tavalyhoz képest 2%-kal nőtt a termelés és nem teszel mögé semmiféle termelési és telepítési kapacitás számot, az érv a kurva nagy büdös semmire.

Azt is cseszel megérteni, hogy németeknél is a szél+nap+bio+víz együtt alig 40% és már ott tartanak, hogy a szél+nap miatt azok beépített kapacitása és az abból eredő rövid időszakos termelés német csúcsfogyasztást verdesi aztán jön a fincsi gradiens.

Hogy a búbánatba kívánod akkor a szél és/vagy napenergia arányt növelni...?

Ha még több viccerőművel fosod teli a hálózatot, akkor mi a faszt csinál a német grid, ha termelés miatt már kényszerből kapcsolnak fogyasztót és csúcson van a kényszerexport. Vagy akkor befékezed a szélerőműveket? Szuper. A 0,13 táji load factort még rontod? Na, attól lesz "olcsó" az áram.

Te tényleg ennyire hülye és vak vagy?
A britek pont ezt az őrültséget másolják.
Az LCOE baromsággal mást kábíts. A számok azt mutatják, hogy ahol telifossák szél+nappal a hálózatot, ott még mindig nő az áram ára. Hol van az olcsó áram?

Megkéretném, hogy a faszságaiddal álljál már le, de kurvagyorsan?

Vagy akkor magyarzád meg, hogy a legolcsóbb áramtól, mi a faszért nő még mindig a német és angol áram ára, és miért a német és dán áram a legdrágább és miért nem a francia vagy svéd?

Neked fizet valaki azért, hogy terjeszd az okobaromságot? Annak tapsolsz, hogy a hülyeséget tolják túl?

Az, hogy nem teszek semmit a 2% mögé azért van mert nem kell. Ez tény.

Még mindig terelsz. Azután is hogy mondtam, hogy UK és NEM Németroszág.

És az a többire is vonatkozik. Ha még 10* odaírod, hogy németország akkor se az volt abban amit linkeltem. Íg a hszed 90% értetlmetlen. Mondjuk nálad ez általános.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Kis hazai. https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...nk-otode-megujulo-forrasbol-szarmazott-411781

"A napi adatnál reálisabb képet adó éves statisztika szerint 2018-ban a bruttó hazai áramtermelés 11,7 százaléka származott megújuló forrásból"

Arra kiváncsi vagyok, hogy a 2030as cél hogy fog teljesülni. Magyar áramtermelés 90%a CO2 mentességhez minimum duplázni kell a megujuló forrásokat. Vagy PAKSot nem leállítani hanem vmi élettartam hosszabítással tovább üzemeltetni.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Csak a számok miatt.
https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...rojekt-elsoporte-a-naperomu-forradalom-411757

"A technológia fejlődés lett a végzete az egykoron még futurisztikusnak számító naperőműnek
2015-ben kezdte meg a működését a naperőmű, azonban olyan hatalmas fejlődésen mentek keresztül a napelempanelek 2011 és 2015 között, hogy ezalatt a 4 év alatt már versenyképtelenné vált a technológia. Az erőmű 135 dollárért volt képes egy megawattóra villamosenergiát előállítani, ami még 2011-ben nagyon versenyképesnek számított a 222 dolláros alternatív fotovoltaikus technológiákkal szemben, azonban 2015-re már az új napelemek 129 dollárért voltak képesek 1 megawattóra áramot előállítani, majd 2019-ben pedig már csupán 51 dollárért."

Kérdés, hogy meddig megy ez. 1-2évig? Vagy a köv 5-10évben is folytatódik és újra és újra feleződik az ár?
 
M

molnibalage

Guest
Az, hogy nem teszek semmit a 2% mögé azért van mert nem kell. Ez tény.

Még mindig terelsz. Azután is hogy mondtam, hogy UK és NEM Németroszág.

És az a többire is vonatkozik. Ha még 10* odaírod, hogy németország akkor se az volt abban amit linkeltem. Íg a hszed 90% értetlmetlen. Mondjuk nálad ez általános.
A kommentjeid. Na azok értelmetlenek. Ennyi idő után is derogált mögé tenni a UK termelő kapacitást. Nettó trollkodás, amit művelsz.
Csak a számok miatt.
https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...rojekt-elsoporte-a-naperomu-forradalom-411757

"A technológia fejlődés lett a végzete az egykoron még futurisztikusnak számító naperőműnek
2015-ben kezdte meg a működését a naperőmű, azonban olyan hatalmas fejlődésen mentek keresztül a napelempanelek 2011 és 2015 között, hogy ezalatt a 4 év alatt már versenyképtelenné vált a technológia. Az erőmű 135 dollárért volt képes egy megawattóra villamosenergiát előállítani, ami még 2011-ben nagyon versenyképesnek számított a 222 dolláros alternatív fotovoltaikus technológiákkal szemben, azonban 2015-re már az új napelemek 129 dollárért voltak képesek 1 megawattóra áramot előállítani, majd 2019-ben pedig már csupán 51 dollárért."

Kérdés, hogy meddig megy ez. 1-2évig? Vagy a köv 5-10évben is folytatódik és újra és újra feleződik az ár?
Látom egész egyszerűen nem érted...

A gradiensek és intermittens termelés miatt tökéletesen lényegtelen, hogy mibe kerül 1 kW telepítése. Mert egy beépített teljesítményen túl jön a kényszerexport. Nem tudsz kiváltani semmilyen fajta napenergiával egy adott %-nál több fosszilis áramot. A telepítési költség csökkenése csak azt árat tudja lentebb vinni. A karbonsemlegességet nem képes megoldani.

Segítek, mert láthatólag nem értesz hozzá.
Tessék, német áramtermelés és fogyasztás 2019 július.

KI4qDDu.png

A következő részeket figyeld meg.
  • A diagram közepén sanszosan komoly környezeti faktor volt, (sanszosan front) mert nagyhirtelen kisebb áramigény lett, de napenergia is bezuhant. A napi csúcs nemhogy 70GW sem volt, de 55 és 50 GW-ra esett.
  • A diagram bal szélén a negyedénél 06.07 táján vastagon fúj a szél. Aztán 06.17-e táján meg semennyire.
  • Hogyan mászik a szén és a gázerőmű termelés.
Na, akkor ha te egy adott mértékben túlléped a (beépített nap+szél) / (csúcskapacitás) arányt, akkor kényszer export. Ha van hova. Vagy lehet fékezni a szélkereket. Már, ha az van. Ha naperőművet, akkor meg baj van. Mert ahogy nő a beépített kapacitás ebből a két erőmű típusból, akkor a tüskék összesített nagysága egyre inkább lefelé is elérnek. Amint belevernek a menetrend követési kapacitásba is, akkor a hálózat eléri azt, ahol már nem tudod kézben tartani. Látod, hogy ez mennyi most? Hát, néha 10 GW alatti ez a zóna. Ráadásul minél több van ezekből, akkor még a gradiens is nagyobb lesz.

A németek közel vannak ahhoz a ponthoz, ahova már nem lehet betenni ezekből a vackokból többet. Vagy akkor lehet kezdeni manőverezni az atomerőművekkel is... ---> Még drágább áram. Már, ha tudnak ilyet.

A linkelt tükrös erőműnél is közöltem már forrással, hogy 24 óra alatt is töredékére esik a teljesítménye. Nettó faszság azon általános kijelentés, hogy folyamatosan tud áramot termelni. Akkor 0,9 feletti load factor lenne. A Gemasolar Plant-nél a tervezett 72% az 52% lett...

Na de ez is mit jelent? Hogy, a világ nagy részén jön egyetlen hidegfront vagy tél és kvázi 10%-ot sem tud a rendszer vagy 0%-ra esik az is. Mert a PV cella az tudja az, hogy igaz, hogy tücsökpöcsnyi napfényre ad tücsökpöcsnyi áramot. De a tükrös technológia bassus gőzt termel, te nagyon te. Ez azt jelenti, hogy van egy adott minimális teljesítmény, amit elvár a rendszer. Ha az nincs meg, akkor nincs még szar gőzparaméter sem = az erőmű leáll.

Ha annyira túlméretezed, hogy egy napos téli napon felmelegítse a Nap annyira, hogy pár órára elinduljon és üzemeljen, akkor két dolgot kapsz:

  1. Fincsi erőművet, ami pulzálva működik. LOL no.1.
  2. Ha iszonyatosan túlméretezed a tükör mennyiséget, hogy télen délben legyen szar gőzöd, akkor nyáron mit csinálsz, hogy ne tegye tönkre a túl sok kraft a gépet? Akkor meg a tükrök egy részét szándékosan elfordítod a fókuszból? Remek. Jó drága erőmű, ami aztán nem termel, fékezni kell...
Kérlek, fejezd be ámokfutásodat. Ideje lenne már.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Na, akkor ha te egy adott mértékben túlléped a (beépített nap+szél) / (csúcskapacitás) arányt, akkor kényszer export. Ha van hova. Vagy lehet fékezni a szélkereket. Már, ha az van. Ha naperőművet, akkor meg baj van. Mert ahogy nő a beépített kapacitás ebből a két erőmű típusból, akkor a tüskék összesített nagysága egyre inkább lefelé is elérnek. Amint belevernek a menetrend követési kapacitásba is, akkor a hálózat eléri azt, ahol már nem tudod kézben tartani. Látod, hogy ez mennyi most? Hát, néha 10 GW alatti ez a zóna. Ráadásul minél több van ezekből, akkor még a gradiens is nagyobb lesz.

A németek közel vannak ahhoz a ponthoz, ahova már nem lehet betenni ezekből a vackokból többet. Vagy akkor lehet kezdeni manőverezni az atomerőművekkel is... ---> Még drágább áram. Már, ha tudnak ilyet.

Nem kell az atomerőművel manőverezni, a kötelező átvételt kell megszüntetni. A szélerőművet legyen a tulajdonosa gondja fékezni, a naperőművet meg nem kell átvenni, úgy csak egy nagy sötét szilícium lap, amit melegít a napsütés.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Már megint németországgal jösz.

Leírom, hogy nem nem németország. Köv hsz németország. Leírom nem németország. Erre újra németország. Leírom nem németország köv hsz újra németország.

Ez már nem a terlsz. Hazudz, hülyének nézel és terelsz.
 
M

molnibalage

Guest
Már megint németországgal jösz.

Leírom, hogy nem nem németország. Köv hsz németország. Leírom nem németország. Erre újra németország. Leírom nem németország köv hsz újra németország.

Ez már nem a terlsz. Hazudz, hülyének nézel és terelsz.
Az időjárási jelenségek mindenhol ugyanazok te balfasz. Még a széllességi kör is közel azonos. Csak UK-ban még gyakoribb a változékony idő.