Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 473
24 126
113
Az itt tanuló nyugati diákok önköltségesek általában és néhány kínai, az irániak nagyon nem! Az itttanuló külföldiek vagy felének mi fizetjük a tanulmányait:

"Az Oktatási Hivatal tavalyi adatai szerint jelenleg több mint 33 ezer külföldi tanul magyarországi felsőoktatási intézményben, ők teszik ki az összes nappali tagozatos hallgatók 16,5 százalékát. Nem sajnálják erre a pénzt. A kormány a külföldi egyetemisták magyarországi tanulmányait támogató Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra 2020-ra 33,5 milliárd, míg 2021-től évente 40 milliárd forintot hagyott jóvá 13 ezer, illetve 15 ezer személy részére. A Stipendium Hungaricum a kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. A tervezett összeget elosztva az ösztöndíjasok, majd a hónapok számával, látható, hogy bő 200 ezer forintba kerül havonta minden egyes külföldi ösztöndíjas. Iránból 1871-en érkeztek."
Milliárdos kormányzati ösztönzésre érkeznek a külföldi egyetemisták

Ez a járvány most rávilágít számos vérlázító dologra, ami nagyon rossz Magyarországon, ami semmilyen formában nem szolgálja a magyarok érdekeit.
A baj ezzel az, hogy ilyen ösztöndíjas programok más országokban is vannak, egyik ismerősöm pl németben van kint így. Jó lenne abbahagyni az ilyen magyaros sajátosságnak beállított nettó ökörségeket.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 926
13 183
113
Így áll most Európa (összes eset / aktív, még nem gyógyult és nem is halt meg):

Olaszország 3858 / 3296 (ebből 351 súlyos, vagy kritikus, 148 halott)
Németország 555 / 538 (2 kritikus)
Franciaország 423 / 404 (23 súlyos, vagy kritikus, 7 halott)
Spanyolország 282 / 276 (7 súlyos, vagy kritikus, 3 halott)
Svájc 121 / 117 (1 halott)
Anglia 116 / 97 (1 halott)
Norvégia 96 / 96
Svédország 94 / 93
Hollandia 82 / 82 (1 súlyos, vagy kritikus)
Belgium 50 / 49 (1 súlyos, vagy kritikus)
Ausztria 47 / 45 (1 súlyos, vagy kritikus)
Görögország 31 / 31
San Marino 21 / 20 (3 súlyos, vagy kritikus, 1 halott)
Dánia 20 / 19
Írország 13 /13
Csehország 12 /12
Finnország 12 / 11
Horvátország 11 / 11
Portugália 9 / 9
Románia 7 / 6
Szlovénia 6 / 6
Észtország 5 / 5
Magyarország 4 / 4
Luxemburg 2 / 2
Bosznia 2 / 2
Lengyelország 1 / 1
Szerbia 1 /1
Litvánia 1 / 1
Liechtenstein 1 / 1
Gibraltár 1 / 1
Andorra 1 / 1

Jól látható, hogy Nyugat-Európában sokkal gyorsabb a terjedés.

Hogy jó hír is legyen, az influenza járvány viszont tetőzni látszik Magyarországon. Az orvoshoz fordulók száma picit csökkent a múlt héten és a járvány valószínűleg az átlagosnál némileg enyhébb lesz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 529
113
Ha tudnad mennyi magyar tanult kulfoldi egyetemen mindenfele uton modon odakerulve... Nincs azzal baj ha itt kiokositasz, kinevelsz egy kulfoldi diakot aki kesobb otthon esetleg par ev, evtized mulva jo pozicioba kerulve egy magyar ceget juttat elonyhoz halabol.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Szerbiában is megjelent az új típusú koronavírus, pénteken az egészségügyi miniszter jelentette be, hogy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét. Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján közölte, hogy A 43 ÉVES FÉRFI BUDAPESTEN A NŐVÉRÉNÉL JÁRT, AKINEK MÁR VOLTAK VÍRUSOS TÜNETEI, HAZATÉRTE UTÁN PEDIG SAJÁT MAGÁN IS TAPASZTALTA A FERTŐZÉS JELEIT.
Koronavírus: Budapesten betegedhetett meg az első szerb fertőzött

Valóban gyanús voltam, a háziorvos meg is mondta, hogy hozzá ne menjek, úgyhogy tenni kellett valamit. A repülőtérről egyenesen a Szent László kórházba mentem, ahol azért is könyörögni kellett, hogy egyáltalán mintát vegyenek. Most otthon vagyok, együtt a családommal. Isten óvjon minket attól, hogy komoly járvány legyen ebben az országban.
ÍGY NEM VAGYOK ÉN ÁLLÍTÓLAG KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTT

A koronavírus kíméletlen nyomáspróbának teszi ki a különböző politikai rendszereket. Trump nyaka körül szorul a hurok, ráadásul megalapozott a gyanú, hogy a járvány elterjedtebb az USÁ-ban, mint azt a jelentések sugallják.
A koronavírus elkaszálhatja Trump reményeit
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 391
27 568
113
A szerb egészségügyi miniszter teljesen egyértelműen arra utalt, hogy az ő első betegük Budapesten kapta el a koronavírust

Nem rég ért véget a szerb egészségügyi miniszter, Zlatibor Loncar sajtótájékoztatója az ország első koronavírusos betegéről. A miniszter egyértelműen arra utalt, hogy a 43 éves férfi Budapesten kapta el a vírust, ráadásul egy olyan embertől, akiről eddig a magyar hatóságok nem adtak külön tájékoztatást.

Loncar egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 43 éves férfi testvérét látogatta meg Budapesten, aki lázas volt, köhögött, és a koronavírusra jellemző tünete voltak. A miniszter szerint a férfi ezután hazaindult Szerbiába, amikor pedig rosszul lett, akkor nagyon felelősségteljesen járt el, elkülönítette saját magát és értesítette a hatóságokat. Most a szabadkai kórházban ápolják.

A szerb eset azért is érdekes, mert a magyar kormányzati tájékoztatás alapján nem egyértelmű, hogy a férfi testvére, a Budapesten betegeskedő nő a magyar hatóságok látókörében van-e. Eddig a kormány négy koronavírusos esetet ismert el, 3 iráni és egy brit állampolgárét, de ezen kívül 39 ember van karanténban, tehát nem kizárt, hogy a szabadkai férfi testvére ezek között van, csak valamiért a tesztet nem tudták még elvégezni rajta, vagy annak az eredménye eddig nem készült el.

Sem a szerb sem a magyar hatóságok nem adtak eddig tájékoztatást arról, hogy a szabadkai férfi hogyan (autóval?, busszal?, vonattal?) ment haza Szerbiába, kikkel érintkezett közben, és hogy azokat az embereket elkülönítették-e.

---

Szóval úgy tűnik, hogy Budapesten már tombol a járvány, csak mivel a potenciálisan fertőzés-gyanúsakat, az önként jelentkezőket, különféle mondvacsinált és teljesen szakmaiatlan érvek és protokollok alapján nem tesztelik, hanem elhajtják (valószínűleg mert nincs pénz, kapacitás és/vagy eü alkalmazott napi sok száz tesztre a lerongyolódott egészségügyben), ezért szép csöndben igen jelentőssé vált a fertőzöttség a fővárosban és mint tudjuk, a koronavírus fertőzöttjeinek abszolút többsége enyhe tüneteket mutat csak vagy azt se, viszont folyamatosan fertőz másokat, ebből adódóan látszólag minden rendben lehet, pedig már nagyon nincs!
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nem tesztelik a koronavírusos iráni, negyedéves SOTE-s gyógyszerészhallgató csoporttársait, mert nem lázasak, tudta meg az Index egy olyan külföldi egyetemistától, aki ugyanabba a 16 fős csoportba jár, mint amibe az első két magyarországi koronavírusos beteg egyike. A név nélkül nyilatkozó gyógyszerészhallgató azt mondta: négy osztálytársával és két orvostanhallgatóval együtt szerda este hívott magához mentőt, hogy bevigyék őket a kijelölt kórházba koronavírus-tesztre. Ugyanis mindannyian közvetlen kapcsolatban álltak azzal a SOTE-s diákkal, akiről kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. A csoporttársak több órán át voltak egy légtérben előadásokon és laborokon egyaránt, sőt mindannyian beszélgettek közelről is az azóta karanténban lévő, nem rég Iránban járt férfival. Néhányuknál azóta enyhébb köhögés és izomgyengeség is jelentkezett, de láza egyiküknek sem volt.
Tesztelni akarták magukat koronavírusra a SOTE-s diák csoporttársai, de elhajtották őket

A férfiakra nézve halálosabb a koronavírus, mint a nőkre írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében szereplő számok alapján a The Telegraph. A WHO és kínai tudósok által nyilvánosságra hozott adatok alapján a fertőzésgyanús esetekre nézve a nők esetében 1,7%, a férfiak esetében viszont 2,8% a halálozási arány, a fertőzést biztosan elkapóknál viszont már 4,7% a férfiak és 2,8% a nők esetében a halálozási mutató, még úgy is, hogy a fertőzések számát nézve nagyjából egyenlő a megbetegedő nők és férfiak száma.
A férfiakra nézve halálosabb a koronavírus, mint a nőkre
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Szerda reggel jelent meg a hír arról, hogy a Pekingi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai megállapították, az új koronavírus két törzse is terjed az emberek között. Kiemelték ugyanakkor, hogy az eredményt óvatosan kell kezelni, mert az egyelőre korlátozott adatokra támaszkodik, és további információk szükségesek a vírus evolúciójának pontosabb, jobb feltárásához. A lényeg akkor is az, hogy az előzetes eredmények alapján a koronavírus egy „agresszívebb” törzséhez köthető a vuhani megbetegedések 70 százaléka. Hosszasan nem kell ecsetelni, hogy az „agresszív” vírustörzs kifejezés miért olaj a tűzre a pánik csúcsán, Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársát, a koronavírusok hazai szakértőjét kértük, segítsen értelmezni a kijelentést. Elöljáróban a lényeg, mielőtt bárki megijedne: új vírustörzsek kialakulása teljesen normális, az „agresszívabb” jelző itt nem azt jelenti, hogy megjelent egy olyan új változat, aminek hatására a beteg azonnal vért köp és meghal.
Azonosították a koronavírus „agresszívabb” változatát – mit jelent ez?
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
711
3 051
93
A szerb egészségügyi miniszter teljesen egyértelműen arra utalt, hogy az ő első betegük Budapesten kapta el a koronavírust

Nem rég ért véget a szerb egészségügyi miniszter, Zlatibor Loncar sajtótájékoztatója az ország első koronavírusos betegéről. A miniszter egyértelműen arra utalt, hogy a 43 éves férfi Budapesten kapta el a vírust, ráadásul egy olyan embertől, akiről eddig a magyar hatóságok nem adtak külön tájékoztatást.

Loncar egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 43 éves férfi testvérét látogatta meg Budapesten, aki lázas volt, köhögött, és a koronavírusra jellemző tünete voltak. A miniszter szerint a férfi ezután hazaindult Szerbiába, amikor pedig rosszul lett, akkor nagyon felelősségteljesen járt el, elkülönítette saját magát és értesítette a hatóságokat. Most a szabadkai kórházban ápolják.

A szerb eset azért is érdekes, mert a magyar kormányzati tájékoztatás alapján nem egyértelmű, hogy a férfi testvére, a Budapesten betegeskedő nő a magyar hatóságok látókörében van-e. Eddig a kormány négy koronavírusos esetet ismert el, 3 iráni és egy brit állampolgárét, de ezen kívül 39 ember van karanténban, tehát nem kizárt, hogy a szabadkai férfi testvére ezek között van, csak valamiért a tesztet nem tudták még elvégezni rajta, vagy annak az eredménye eddig nem készült el.

Sem a szerb sem a magyar hatóságok nem adtak eddig tájékoztatást arról, hogy a szabadkai férfi hogyan (autóval?, busszal?, vonattal?) ment haza Szerbiába, kikkel érintkezett közben, és hogy azokat az embereket elkülönítették-e.

---

Szóval úgy tűnik, hogy Budapesten már tombol a járvány, csak mivel a potenciálisan fertőzés-gyanúsakat, az önként jelentkezőket, különféle mondvacsinált és teljesen szakmaiatlan érvek és protokollok alapján nem tesztelik, hanem elhajtják (valószínűleg mert nincs pénz, kapacitás és/vagy eü alkalmazott napi sok száz tesztre a lerongyolódott egészségügyben), ezért szép csöndben igen jelentőssé vált a fertőzöttség a fővárosban és mint tudjuk, a koronavírus fertőzöttjeinek abszolút többsége enyhe tüneteket mutat csak vagy azt se, viszont folyamatosan fertőz másokat, ebből adódóan látszólag minden rendben lehet, pedig már nagyon nincs!

Ne kövezzetek meg azért amit most írok, de kikívánkozik belőlem, és egyébként is csak pontokba szedek néhány eseményt a közelmúltból:
- van egy vilagjárvány, elkerülhetetlen hogy ide is megérkezzen
- van egy útra indult migráns tömeg a balkánon, akiknek egy része a járvánnyal érintett régióból is indulhatott-elméletileg ( gondolok itt elsősorban Iránra). Ezek az emberek valószínűleg Szerbia irányából próbálnak majd bejutni Magyarországra, ha elérnek idáig.
- a magyar kormány kijelenti, hogy továbbra sem engedi be ezeket a tömegeket, hivatkozva immár a járványra is
- bejelentik az első magyarországi fertőzötteket, jelenleg a négyből hárman irániak
- Szerbia bejelenti az első elismert koronavírus fertőzöttet, aki szerintük Budapesten kaphatta el a betegséget

Szóval a szerbek (is) eztán mondhatják, hogy Magyarország ne féljen attól, hogy irányukból fertőzött tömegek érkeznek, hiszen éppen hogy fordítva történt az első esetük.

:rolleyes:
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Lezárták, majd fertőtlenítették a pestszentlőrinci Zsebők Zoltán Szakrendelő második emeletét pénteken, miután olyan beteg járt az intézményben, aki koronavírussal fertőződhetett meg – erről Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester írt a Facebookon. Szaniszló szerint a rendelő egyik orvosa koronavírusa gyanúját állapította meg az egyik páciensnél, de az egyelőre nem derült ki, valóban elkapta-e a kórt. A polgármester szerint a váróban tartózkodók adatait felvették, a fertőzésgyanús beteget pedig elkülönítették, jelenleg várják a mentőt – írta Szaniszló dél körül a közösségi oldalán.
Koronavírus gyanúja miatt fertőtlenítették a pestszentlőrinci Zsebők Zoltán Szakrendelőt
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 930
11 531
113
Azzal kapcsolatban, hogy az irani diak csoporttarsait nem voltak hajlandoak tesztelni (ami szamomra hihetelen, de kenytelen vagyok elhinni), nekem ugy tunik a magyar kormany nem akarja, hogy jarvany legyen. Ezt ugy eri el, hogy nem teszteli a gyanus eseteket, igy nem is no a fertozottek szama.

Persze ez csak ideig oraig hatasos, hiaba dugjuk a fejunket a homokba.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 529
113
A szerb egészségügyi miniszter teljesen egyértelműen arra utalt, hogy az ő első betegük Budapesten kapta el a koronavírust

Nem rég ért véget a szerb egészségügyi miniszter, Zlatibor Loncar sajtótájékoztatója az ország első koronavírusos betegéről. A miniszter egyértelműen arra utalt, hogy a 43 éves férfi Budapesten kapta el a vírust, ráadásul egy olyan embertől, akiről eddig a magyar hatóságok nem adtak külön tájékoztatást.

Loncar egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 43 éves férfi testvérét látogatta meg Budapesten, aki lázas volt, köhögött, és a koronavírusra jellemző tünete voltak. A miniszter szerint a férfi ezután hazaindult Szerbiába, amikor pedig rosszul lett, akkor nagyon felelősségteljesen járt el, elkülönítette saját magát és értesítette a hatóságokat. Most a szabadkai kórházban ápolják.

A szerb eset azért is érdekes, mert a magyar kormányzati tájékoztatás alapján nem egyértelmű, hogy a férfi testvére, a Budapesten betegeskedő nő a magyar hatóságok látókörében van-e. Eddig a kormány négy koronavírusos esetet ismert el, 3 iráni és egy brit állampolgárét, de ezen kívül 39 ember van karanténban, tehát nem kizárt, hogy a szabadkai férfi testvére ezek között van, csak valamiért a tesztet nem tudták még elvégezni rajta, vagy annak az eredménye eddig nem készült el.

Sem a szerb sem a magyar hatóságok nem adtak eddig tájékoztatást arról, hogy a szabadkai férfi hogyan (autóval?, busszal?, vonattal?) ment haza Szerbiába, kikkel érintkezett közben, és hogy azokat az embereket elkülönítették-e.

---

Szóval úgy tűnik, hogy Budapesten már tombol a járvány, csak mivel a potenciálisan fertőzés-gyanúsakat, az önként jelentkezőket, különféle mondvacsinált és teljesen szakmaiatlan érvek és protokollok alapján nem tesztelik, hanem elhajtják (valószínűleg mert nincs pénz, kapacitás és/vagy eü alkalmazott napi sok száz tesztre a lerongyolódott egészségügyben), ezért szép csöndben igen jelentőssé vált a fertőzöttség a fővárosban és mint tudjuk, a koronavírus fertőzöttjeinek abszolút többsége enyhe tüneteket mutat csak vagy azt se, viszont folyamatosan fertőz másokat, ebből adódóan látszólag minden rendben lehet, pedig már nagyon nincs!
Jovo heten marcius 15. 2006 ota tarto nephagyomanykent ilyenkor fel pest elhuz videkre wellneszezni. Ugy szethordjak a jarvanyt mint a xar. Nem tudom mihez kezdenenk itt ojropaban egy ebolaval vagy hasanloval.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Azzal kapcsolatban, hogy az irani diak csoporttarsait nem voltak hajlandoak tesztelni (ami szamomra hihetelen, de kenytelen vagyok elhinni), nekem ugy tunik a magyar kormany nem akarja, hogy jarvany legyen. Ezt ugy eri el, hogy nem teszteli a gyanus eseteket, igy nem is no a fertozottek szama.

Persze ez csak ideig oraig hatasos, hiaba dugjuk a fejunket a homokba.

Még csak nem is hatásos, csak elodázza a társadalmi pánikreakciót, ami így viszont nagyobb lesz annál, mint ami kezelhető lenne. Ez így egyre inkább olyan igazi pártállami hozzáállás kezd lenni, mint amit az első 1,5 hónapban Kínában láttunk, és amit most a hetekben az Iránból kiszivárgó hírek alapján a perzsa államról tudunk. Direkt nem hoztam a Csernobil szindróma kifejezést...!
Nem lesz ennek a hozzáállásnak jó vége, nagyon nem...! Mert az, hogy a papír ugye mindent és semmit is elbír, attól még a valós járványügyi helyzet realitása az teljesen más is lehet, és egyre inkább úgy néz ki, hogy lesz is!
 
  • Tetszik
Reactions: ornagy

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 068
92 122
113
Azzal kapcsolatban, hogy az irani diak csoporttarsait nem voltak hajlandoak tesztelni (ami szamomra hihetelen, de kenytelen vagyok elhinni), nekem ugy tunik a magyar kormany nem akarja, hogy jarvany legyen. Ezt ugy eri el, hogy nem teszteli a gyanus eseteket, igy nem is no a fertozottek szama.

Persze ez csak ideig oraig hatasos, hiaba dugjuk a fejunket a homokba.
Egyébként 1 srácot teszteltek a csoportból ő negativ lett. Csak azt tesztelik aki lázas és fertőzött teruletről jött, illetve fertozott szemellyel érintkezett. Kivéve ha kozvetlen kontaktba voltak sokáig, pl. Barátnő.

Van-e szakmai oka ennek azt nem tudom, mindenesetre nem megnyugtató.