Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 186
32 918
113
Az izoláció, mivel a fogékonyak itt évről-évre újratermelik magukat az öregedéssel, életmóddal (a szív és érrendszeri betegségek, a dohányzás)*, magyarán nem hosszú távú megoldás, a jövő évi koronavírus-szezon hasonlóan pusztító lesz! Amíg nincs ellenszer, addig évente fél évig nincs világgazdaság és eü ellátás sem, mert azt elviszi a koronavírus mindenképp újra és újra.

Ha endémikussá válik a vírus, akkor tartósan csökkenni fog a születéskor várható élettartam, amit persze átlagos halálozási életkornak kellene hívni helyesen (az 1 évnél fiatalabbak elhalálozását nem számítják bele). A fejlett világban is kb. 12 évvel. Tehát Magyarországon, ahol a nőknél 79 év, a férfiaknál 75 év volt 2017-ben, lemegy 67 illetve 63 évre.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 186
32 918
113
A dohánytermékek forgalmazásának betiltása még nem! Mindenáron csökkenteni kell a fogékonyságot a súlyos esetek kialakulására, mert csökkenteni kell majd a nyomást az ellátórendszerre! Két lehetőséget látok: betiltani a dohányzást most azonnal, vagy megfosztani a dohányosokat az ellátástól koronavírus fertőzés okozta súlyos tünetek esetén (az ellátás nélküli kínai karanténhotel magyar verziója). Aki saját maga súlyosbítja a helyzetét, az ne foglalja az intenzív-terápiás ágyat az ártatlanok elől!

Amint említettem az ACE-gátlók és a koronavírusos esetek súlyossága közötti összefüggést is jó lenne minél előbb tisztázni, bár próbálják tagadni, hogy nem bizonyított a dolog. Azonnal át kellene állítani mindenkit, aki ilyet szed, más készítményekre, ha az ebből eredő esetleges nagyobb halálozás várhatóan kisebb, mint a koronavírus-fertőzésre való magasabb fogékonyság, amit az ACE2-receptorok számának növelésével okoz... bár valószínű már az is késő most, nem tudom mennyi idő alatt csökkenhet... Úgy tűnik, most kezdik felvetni orvosi körökben az összefüggést. Ilyen hatóanyagokat használnak magas vérnyomás, cukorbetegség, gyulladások csökkentésére.
https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanres/PIIS2213-2600(20)30116-8.pdf
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 484
27 887
113
Koronavírusos a marokkói miniszter, aki a héten Pintérrel és más magyarokkal tárgyalt

Abdelkader Amara a héten Magyarországon járt, szombaton pedig azt közölte a marokkói média, hogy a politikus koronavírustesztje pozitív lett.
A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint a miniszter éppen hazatért európai tárgyalásairól, és nem érezte jól magát, fejfájásra és váratlan levertségre panaszkodott. Ezután végeztek rajta tesztet.
A miniszter március 12-én kormányülésen vett részt, írják a helyi lapok, most viszont 14 napos otthoni karanténba megy. Amara a hét elején Magyarországon tett látogatást európai útjának utolsó állomásaként, ahol Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával tárgyalt, és kezet fogott Pintér Sándor belügyminiszterrel is.

ES0jdEfWsAAMure-1200x800.jpg

A miniszter látogatásáról készült Facebook-beszámolók szerint (a kép is az ő oldaláról származik) a miniszter volt a Balatonnál, a Dunánál gátat tekintett meg, és számos céggel került kapcsolatba.
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A koronavírus el fog érni hozzád is. Exponenciálisan növekvő sebességgel jön: először csak lassan közelít, aztán hirtelen érkezik meg. Napok kérdése. Talán egy-két hét. Ha ez megtörténik, akkor az egészségügyi rendszer teljesen túlterhelt lesz. A betegeket a folyosón fogják kezelni. A kimerült egészségügyi dolgozók összeomlanak. Néhányan meghalnak. El kell dönteni, melyik beteg kap oxigént, és melyik hal meg. Ha ezt el szeretnénk kerülni, egyetlen opciónk van: a TÁVOLSÁGTARTÁS. Nem majd valamikor. Most. Ez azt jelenti, hogy minél több embert kell otthontartani, mostantól kezdve. Politikusoknak, közösségvezetõknek vagy üzleti vezetõknek hatalmuk és felelõsségük is van, hogy ezt megakadályozzák. Jelenleg talán aggódsz (főleg ha vezető vagy): Mi van, ha túlreagálom a dolgot? Ki fognak nevetni az emberek? Dühösek lesznek rám? Hülyének fognak nézni? Nem lenne jobb kivárni, hogy mások lépjenek először? Ártani fogok ezzel a gazdaságnak? De 2–4 héten belül, amikor az egész világ korlátozva lesz, amikor az a néhány napnyi távolságtartás életeket mentett, senki nem fog kritizálni: meg fogják köszönni a helyes döntést.
Koronavírus — Mit kéne tenni, már MOST
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 484
27 887
113
És lehet, hogy megvan az első magyar halott!
De ezt már sose fogjuk megtudni, nem vele fog kezdődni a hivatalos statisztika.

Tüdőgyulladásban halt meg a héten egy budapesti kórházban egy koronavírusos nő édesanyja

A rendkívül szigorú hazai protokoll alapján csak több aggasztó körülmény együttállása esetén lehetséges, hogy valakit koronavírusra teszteljenek. Több, a 444-nek nyilatkozó orvos szerint a szigorú protokoll miatt karantén és megfelelő védőfelszerelés nélkül ápolhatnak koronavírusos betegeket az ország különböző kórházaiban.

Már bemutattunk egy ilyen esetet a Szent János kórházból, ahol öt napig feküdt egy koronavírusos beteg úgy, hogy korábban tesztelés nélkül küldték el az egyetlen hazai kórházból, ahol koronavírus kimutatására alkalmas tesztek vannak.
Az alábbi történet egy másik budapesti kórházról szól. Az eseményeket a család egyik tagja mondta el.
Február 29-én életmentő műtétet hajtottak végre a Szent Imre kórházban egy idős nőn, akinek alig négy hónapja lett volna hátra a századik születésnapjáig. A műtét az orvosok, és a nőt látogató rokonok szerint is nagyon jól sikerült. Annyira jól, hogy múlt hétvégén azt mondták, hogy egy-két napon belül hazaengedik.

Csakhogy hétfőre belázasodott, majd tüdőgyulladása lett, és szerda estére elhunyt. Mivel a kórházakban hétfő óta látogatási tilalom van, ezért a lázról és a tüdőgyulladásról a családtagok csak telefonon kaptak felvilágosítást. A nő lánya, aki addig rendszeresen látogatta őt a kórházban, ugyanazon a hétfőn szintén belázasodott.
Az elhunyt beteg lánya a héten kétszer is járt háziorvosi rendelőben, de mindkét alkalommal megnyugtatták, hogy csak sima influenzája van. Csütörtök éjszaka viszont nagyon rosszul lett, nem is volt mindig magánál, úgyhogy reggel mentőt hívtak hozzá, akik őt is a Szent Imrébe vitték. Agyvérzés gyanújával számos vizsgálatot végeztek el rajta, és kiderítették, hogy nem volt agyvérzése. Viszont megállapították, hogy kétoldalú, igen súlyos tüdőgyulladása van. Addigra számos orvossal és ápolóval kapcsolatba került.

A tüdőgyulladás megállapítása után elkülönítették az intenzív osztályon, mert felmerült az orvosokban a koronavírus gyanúja. Több mint 24 óra múltán tudták tesztelni, szombaton jött meg az eredmény: koronavírusos. Ekkor átszállították a László Kórházba, az állapota súlyos. A Szent Imrében csak ezután rakták össze, hogy az édesanyja a kórházban halt bele a tüdőgyulladásba, másfél nappal azelőtt, hogy a lányát behozta a mentő.

Az elhunyt nőn nem végeztek koronavírus-tesztet, a zárójelentése még nem készült el, így nem tudni, hogy ő is koronavírusos volt-e. A protokoll szerint nem is lehetett volna tesztelni őt, mert nem merült fel, hogy más koronavírusossal kapcsolatba kerülhetett. Ugyanakkor ez a lánya esetében sem merülhetett fel, nem véletlen, hogy a háziorvosi rendelőből sem küldték tesztre, hiába mutatott influenzás tüneteket.
Az elhunyt beteg közel két hétig volt a kórházban, és mivel körülbelül 14 nap a koronavírus lappangási ideje, ezért ha ez okozta volna nála a lázat és a tüdőgyulladást, akkor lehetséges, hogy a kórházban kapta el. Arról sincs semmi nyom egyelőre, hogy a koronavírusos lánya máshol kapcsolatba került volna beteggel.
Az ilyen kérdéses esetek megerősítik azon szakértők aggodalmait, akik szerint érdemes lenne bővíteni a szűrési kapacitásokat, hogy legalább a kórházi dolgozókat és a tüdőgyulladásos betegeket tesztelni lehessen.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 374
84 811
113
Ezt én is abszolválom! :D
..
Topikot nem akarván terhelni, egyet én is ajánlottam már (UFO rovat), ami szintén aktuális ezekben az apokaliptikus hetekben, már csak a címe miatt is:
A végső visszaszámlálás :rolleyes::p
..
Nem tudom ki nézte meg, de akkor ide is a link:
https://videa.hu/videok/film-animacio/a-vegso-visszaszamlalas-5TTf7xYCa8ZJeqEp
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Final_Countdown_(film)
..
Haditechnikászoknak egyébként is alapmű! (..na meg a 103-as Kirk Douglas-re való megemlékezés miatt...!)
..
Aki pedig a misztikához és az okkulthoz is vonzódik, annak meg különösen! :D
Mivel az egész mű, a beszédes címén túl egy mély apokalipszis szimbólumként is felfogható.
..
apokalipszis (görög szó), jelentése valójában pusztán annyi - "lehull a lepel"
..
;)
off
Alapmű :)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 484
27 887
113
Hány súlyos esetünk van amúgy? Tehát van egy nő, akinek az anyja meghalt, van az idős férfi, az már kettő!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 186
32 918
113
Ez a 60-80%. elég pesszimista szcenárió. Kína ennél olcsobban megúszta és ugy tűnik Korea is meg fogja.

Európa azon a ponton túl van valószínűleg. Az öregek és a betegek minél teljesebb elszigetelése mellett kellene az egészségeseken átmenjen, akár úgy is, hogy önkéntesek vállalják a szándékos megfertőzést pár ezres csoportokban elvonulva valami izolációs helyre, üres laktanyába, erre kijelölt szállodákba, panziókba (úgyis üresek lesznek), persze csak orvosilag egészségesnek nyilvánítottak jöhetnének szóba mondjuk 45 éves korig. Természetesen cserébe az állam pótolná a kieső fizetésüket erre az időre, és garantálva lenne nekik, hogy ha mégis súlyos állapotba kerülnek (egészséges ilyen korú embereknél igen kevés szorulna intenzív ellátásra), akkor elsőbbséggel kezelik őket, tehát nem lesz olyan, hogy nem jut nekik lélegeztetőgép. Mondjuk el lehetne kezdeni előbb 100 önkéntessel, aztán 1000-es csoportokkal, ha működik. Már ha tényleg "nyájimmunitást" akarnak. Hasonlóan, a gyerekeket is koronavírus-táborokba lehetne vinni egy kis "nyaralásra", hiszen számukra veszélytelen a betegség, legalábbis azokra, akiknek nincs valami betegségük. Önkéntes, fiatalokból álló felügyelőkkel együtt, persze, akik lehetnének az előbb vázolt önkéntesek, akik már átestek rajta. Az öregek és a betegek számára pedig önkéntes házi őrizet a járvány levonultáig, kaja házhoz szállítással stb. illetve aki tud közülük home office-ban dolgozni, az addig is home office-ban dolgozik otthonról, szükség esetén állami forrásból biztosítani nekik ehhez szükséges eszközöket (hitelgaranciával vagy tartós bérletben), ha nem lenne nekik. Ezen túl természetesen aki veszélyeztetettnek érzi magát, kövesse a közösségi távolságtartás szabályait, amennyire csak lehetséges.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
A koronavírus el fog érni hozzád is. Exponenciálisan növekvő sebességgel jön: először csak lassan közelít, aztán hirtelen érkezik meg. Napok kérdése. Talán egy-két hét. Ha ez megtörténik, akkor az egészségügyi rendszer teljesen túlterhelt lesz. A betegeket a folyosón fogják kezelni. A kimerült egészségügyi dolgozók összeomlanak. Néhányan meghalnak. El kell dönteni, melyik beteg kap oxigént, és melyik hal meg. Ha ezt el szeretnénk kerülni, egyetlen opciónk van: a TÁVOLSÁGTARTÁS. Nem majd valamikor. Most. Ez azt jelenti, hogy minél több embert kell otthontartani, mostantól kezdve. Politikusoknak, közösségvezetõknek vagy üzleti vezetõknek hatalmuk és felelõsségük is van, hogy ezt megakadályozzák. Jelenleg talán aggódsz (főleg ha vezető vagy): Mi van, ha túlreagálom a dolgot? Ki fognak nevetni az emberek? Dühösek lesznek rám? Hülyének fognak nézni? Nem lenne jobb kivárni, hogy mások lépjenek először? Ártani fogok ezzel a gazdaságnak? De 2–4 héten belül, amikor az egész világ korlátozva lesz, amikor az a néhány napnyi távolságtartás életeket mentett, senki nem fog kritizálni: meg fogják köszönni a helyes döntést.
Koronavírus — Mit kéne tenni, már MOST
Most akkor megyek es megveszem az utolso csomag tésztát es elbarikadozom a házat.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 186
32 918
113
Hány súlyos esetünk van amúgy? Tehát van egy nő, akinek az anyja meghalt, van az idős férfi, az már kettő!

Van már halott, csak még nem vallották be hivatalosan? Az idős férfinek is nyilván nem sok esélye van, előrehaladott rák miatt kezelték eleve ugye?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 374
84 811
113





Úgy néz ki, hogy a spanyolok nem előzték még meg az olaszokat a ma kora este közzétett adatok alapján. Ezek brutális számok...: Péntekről szombatra 3497 új esetet regisztráltak, ami 20% -os növekedést jelent.


Csak megjegyzem, a nagy vírushordozók közül hol van koalíciós ballib kormányzás? Olaszország, Spanyolország ...

De hajrá! Itthon is el lehet qurni ismét!
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
A koronavírus el fog érni hozzád is. Exponenciálisan növekvő sebességgel jön: először csak lassan közelít, aztán hirtelen érkezik meg. Napok kérdése. Talán egy-két hét. Ha ez megtörténik, akkor az egészségügyi rendszer teljesen túlterhelt lesz. A betegeket a folyosón fogják kezelni. A kimerült egészségügyi dolgozók összeomlanak. Néhányan meghalnak. El kell dönteni, melyik beteg kap oxigént, és melyik hal meg. Ha ezt el szeretnénk kerülni, egyetlen opciónk van: a TÁVOLSÁGTARTÁS. Nem majd valamikor. Most. Ez azt jelenti, hogy minél több embert kell otthontartani, mostantól kezdve. Politikusoknak, közösségvezetõknek vagy üzleti vezetõknek hatalmuk és felelõsségük is van, hogy ezt megakadályozzák. Jelenleg talán aggódsz (főleg ha vezető vagy): Mi van, ha túlreagálom a dolgot? Ki fognak nevetni az emberek? Dühösek lesznek rám? Hülyének fognak nézni? Nem lenne jobb kivárni, hogy mások lépjenek először? Ártani fogok ezzel a gazdaságnak? De 2–4 héten belül, amikor az egész világ korlátozva lesz, amikor az a néhány napnyi távolságtartás életeket mentett, senki nem fog kritizálni: meg fogják köszönni a helyes döntést.
Koronavírus — Mit kéne tenni, már MOST
Ja igen aztan meghoz a kormany egy döntest amit majd az ellenzek megkritizal. Mert ők aztan jobban tudjak a partvonalrol mit kellene tenni. Aztan itta suli bezara es tele a fb hőzöngő hozzaszoladokkal, hogy akkot most mi lesz a szegeny gyerekekkel akik csak a suliban kapnak meleg ennivalot vagy nincs netük. Na meg akkor most ki vigyaz a gyerekekre. hogy fognak igy tanulni. Mi lesz a szülők munkahelyevel? Erre is kellene megoldasi javaslat, de most kussolnak.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and b4l4g3

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 186
32 918
113
Most akkor megyek es megveszem az utolso csomag tésztát es elbarikadozom a házat.

Lehet röhögni, de meg kellene kezdeni a barikádok felállítását, ha az állam nem képes erre, kínaiak is megtették. Pl. lakótelep bekerítése, kapuban áll egy-két határozottabb fellépésű egyén, és aki nem ott lakik vagy nem halaszthatatlan dolga van (szerelők, akiknek meg kell javítania a csőtörést stb.), ne legyen beengedve.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 374
84 811
113
Hollywood sokszor nekifutott már a pusztító világjárványok megfilmesítésének, de ilyenkor általában két lépésben eljutott a zombi-apokalipszisig, ami ugyan nagyon izgalmas tud lenni, de – szerencsére – sok köze nincs a valós folyamatokhoz. Ez alól képez ritka kivételt 2011-es Fertőzés, amelynek alkotói ellenálltak a dramaturgiai túlzások kísértésének. Steven Soderbergh rendező és Scott Z. Burns író célja ugyanis épp a makacs valósághűség volt, így szenzációs fordulatok helyett elismert járványszakértőkkel konzultálva alakították ki a történetet, ami így is épp elég rémisztő lett. A Fertőzést már bemutatója után is a legélethűbb járványfilmnek tartották, de a koronavírus-járvány terjedése egészen új típusú érdeklődést generált iránta: az iTunes-on a legtöbbször letöltött filmek közé került és tömegek hüledeztek rajta, hogy jósolhatta meg ilyen pontosan a mostani történéseket. Mi is írtunk a filmről január végén, amikor a járvány Kínában már tombolt, de még nem jutott el Európába.
A Vulture magazin most interjút készített a Fertőzés forgatókönyvírójával, Scott Z. Burnsszel, aki elmondta, hogy a közösségi oldalai gyakorlatilag felrobbantak a járvány kitörése óta, és eszelős dolgokkal találják meg állandóan. Teljesen ismeretlen emberek zaklatják például olyan kérdésekkel, hogy tényleg időgéppel utazott-e a jövőbe a film megírásakor, hogy közvetlen összeköttetése van-e Istennel, illetve az Illuminatus rend tagja-e, hogy így látta, mi fog történni csaknem egy évtizeddel később. Ő pedig mindenkinek csak azt tudja mondani, hogy ő nem orvos és nem is közegészségügyi szakértő, viszont szorosan együtt dolgozott ilyenekkel a történet írása idején. Például Dr. Ian Lipkinnel a Columbia Universityről és Dr. Larry Brillianttel, akik kollégáikhoz hasonlóan gyakran figyelmeztettek arra, hogy a 21. századi társadalmak nincsenek kellőképp felkészülve egy bizonyosan közelgő világjárványra. Burns így most sem tud bölcsebb dolgot ajánlani, csak azt, hogy figyeljünk oda arra, mit mondanak a témában kompetens tudósaink, és próbáljuk betartani az előírásokat.
A Fertőzés látnoki írója szerint a koronavírust is le fogjuk győzni, csak hallgassunk a tudósokra

Akkor miért toljuk a 444-index-hvg-24 világvége propagandáját 24/24? Az iskolabezárás poltikai döntés volt úgy, hogy októberben indult el a Koronavírus hódító útjára ...

Egyszer valaki leírta a matek szót. Ha 1 ember 3 embert fertőz, akkor egy nap alatt vajon csak Vuhanban hány ember fertőződhetett meg egy hét alatt úgy, hogy közben elutazott más városba, ott fertőzött, azok tovább, stb. stb. Január óta kezelték jól a válságot a kínaiak. Az 3 hónap. Ennek ellenére ahol NEM ballib koalíciós kormányzású vízfej van, ott valahogy jobban mennek a dolgok, na ...