Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://port.hu/cikk/tv/belassult-a...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
"Belassult a net, mert a fél világ HD-ben nézi a Netflixet a koronavírus idején
Az EU belső piacáért felelős európai biztos kérése: tessék lentebb csavarni a sorozatok képminőségét, hogy más is használhassa a netet a karantén alatt...
... Aki csak teheti, és a munkája lehetővé teszi, otthonról dolgozik (mi is home office-ból írjuk a cikkeket a Port.hu-ra), és csak akkor megy ki az utcára, ha nagyon muszáj...
...Mivel azonban most a szokásosnál is többen szabadultak rá az internetre, az Európai Unió felszólította a Netflixet és a többi streaming platformot, hogy állítsák le a HD felbontású sugárzást, különben szó szerint felrobban az internet...
...Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős európai biztos már beszélt a Netflix vezérigazgatójával, Reed Hastingsszal, majd a Twitteren szólította fel az embereket és a cégeket, hogy a mindenki számára elérhető internet hozzáférés érdekében csak az alapbeállítást használják (#SwitchtoStandard), amikor a HD nem szükséges. A csütörtökön tett nyilatkozatában Breton kijelentette: a példa nélküli helyzet miatt az adatátviteli platformok, a távközlési szolgáltatók és a felhasználók együttes felelőssége, hogy lépéseket tegyenek az internet zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében a vírus elleni küzdelem során. (via Uproxx & CNN)"
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Okoska(?), mi abban a kormánypropaganda, ha valaki bemásolja ide a hivatalos számokat. Téged ez zavar? Tudod mi a nagyon gáz? Megvárni amíg romlik a helyzet, aztán az új adatokra hivatkozva fikázni másokat, akik korábban a régit belinkelték. Azért ez nagyon pitiáner viselkedés... :eek:
A fickó reggeltől-estig a Lendvay utcai propagandát tolja itt. Aki nem látja az vak vagy hülye. Amúgy az adat is mai, meg a hozzászólás is, ha nem vetted volna észre.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Szeretnék jelentkezni arra a tanfolyamra ahol azt lehet megtanulni hogy én is mindenhez értsek mert minden a szakterületem legyen, látom itt a fórumon is van 2-3 modern polihisztor és szeretném én is ezt a tudást meg azt is hogy hogy tudnék 40 évnyi munka/ és kutatási tapasztalatot szerezni 10 óra olvasás után. Linket dobjatok majd, de rövid legyen mert sietek!!! Köszi
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
És eddig miért nem szóltál, hogy mindenki rossz felszerelésben látja el a betegeket?
Szerinted milyen védőfelszerelésben kell ellátni a fertőző embereket? Ha acélbetétes bakanccsal kezded a listát, én nem is tudom mit csinálok...

Ezen a ponton elakadtam, nem tudom követni a hülyeségedet. Megpróbálom felbecsülni mi kavaroghat a fejedben és ehhez fűzök egy rövid magyarázatot, hátha (az a kiindulópont, hogy nem tudsz semmit a munkavédelemről, viszont túl sok kormánypropagandát olvasol olyan alja zájtokon, mint a pestisrácok, vadhajtások, 888, ezért azt hiszed, hogy tök mindegy miben dolgoznak az egészségügyisek, minden ezt kifogásoló történet csak az ellenzék aknamunkája, pedig nagyon nem):

1. normál esetben a betegek nem terjesztenek cseppfertőzéssel egy súlyos járványos betegséget, ezért az alap védőfelszerelés bőven elég a felvételükhöz és ellátásukhoz.
2. normál esetben a kórházak rendkívül ritkán találkoznak cseppfertőzéssel terjedő járványos betegséget terjesztő beteggel, kivéve az influenzát, ám arra az egészségügy fel van készülve, mert nem terheli le tömegesen azt végzetes léptékben a társadalom pedig együttél az amúgy súlyos halálozással (csak Magyarországon ötezer fölött évente!).
3. a koronavírushoz hasonlóan súlyos következménnyekkel járó járványos betegségek kezelésére az országok különleges intézményeket tartanak fenn, megfelelően ellátva megfelelő szintű védőfelszereléssel. Ilyennálunk alapból a Szent Lászlóban található.
4. A védőfelszerelések juttatása munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység (a munkaegészségügy alapvetően a kokcázatok feltárásához járul hozzá, a munkavédelem azok minimalizálásáért felel) a megállapított kóroki tényezőkre megfelelő szintű védőeszközt kell biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megteremtése érdekében. A dolgozót kiküszöbölhető kockázatnak nem lehet kitenni, mindenképpen az adott kor színvonalán az adott kockázatot minimalizáló eszközzel kell ellátni, ennek hiányában a dolgozó jogszerűen megtagadhatja a munkát bármilyen helyzetben és a munkáltató pedig büntetőjogi felelősségre vonható (foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, Btk.165. §). Anyagi szempont nincs a képletben, a védőeszköz biztosítása független annak költségétől a felelősség viszont minden esetben a munkáltatóé Mvt. 2.§ (2)
5. Az államok jelentős eü. tartalékokat tartanak fenn normál esetben a rendkívüli helyzetekre. Mivel a szükséges egyéni védőfelszerelés itt ugyanaz, mint a várhatóan előbb-utóbb bekövetkező súlyos influenzajárvány esetén, ezért joggal lett volna elvárható, hogy a magyar állam ne leolt gatyával vágjon neki a koronavírus járványnak.

Tehát összefoglalva: amennyiben létezik 2020-ban olyan védőfelszerelés, ami minimálisra csökkenti az adott helyzetben a fertőzés kockázatát, akkor azt kell biztosítani a dolgozónak. Koronavírusos fertőzöttet vizsgáló illetve kezelő személyzet esetében ez FFP3 maszk, védőszemüveg, tyvek ruha (ez egy vízhatlan kapucnis overál), védőkesztyű. És ez a magyar előírás, a háziorvosoknak is, nemhogy a mentősöknek és kórházi személyzetnek amennyiben koronavírus fertőzöttel kerülnek kapcsolatba.

Ennyi.

Mivel nem tűnsz erősnek, ezért mégegyszer: nincs olyan ,hogy nyolcvan százalékban jó, mert azzal munkába küldeni valakit bűncselekmény, vészhelyzet, rendkívüli állapot és bármi más esetén is, hiszen alaptörvénybe van foglalva, hogy: Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.

Nem csak ennyi látszódik a felvételen, hanem több is és azok mind vannak nálunk is. Különböző maszkok, sapkák, ruhák, többféle köpeny, kötények, stb. Bár asszem', védőszemüveget mindenki magának szokott beszerezni, de arra úgy is kell vigyázni. Mondom, semmi extra nincs abban a videóban, ami azért készült, hogy bemutassa azt a durva helyzetet. Az egy (szub)ITO-nak átalakított betegfelvételi osztály. Az én szememmel semmi extra. Nyugodt, normál üzem.

A felvételen védőeszközzökkel rosszul felszerelt dolgozók koronavírussol történő megfertőződése látható. Semmi extra nincs benne, mert az olasz állam sincs a helyzet magaslatán.

A többit már nem is kommentálom, mert láthatóan az 1+1=2 se sikerülne!

Csak annyit a többiek kedvéért: a folyamatos szellőzés folyamatos kockázatcsökkentést jelent!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
De, így, csak nem ennyien egyszerre.

5b738b026abc7.preview.jpg
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
A fickó reggeltől-estig a Lendvay utcai propagandát tolja itt. Aki nem látja az vak vagy hülye.
Szerintem még vissza is fogja magát, amennyi negatív cikket lehetne most az ellenzékről idézni. Elhiszem, hogy vérbalosként fáj minden jobbos infó, de van itt mindenféle hír. Ne mondd, hogy nincs elégszer idézve a független-objektív oldal.
Amúgy az adat is mai, meg a hozzászólás is, ha nem vetted volna észre.
Igen, mai, én is ezt írtam, csak egy későbbi adat. Biztos elkerülte a figyelmed. :rolleyes:
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 771
7 005
113
"Az elfojtás (R<1) stratégiájának alkalmazásával a szimulációk szerint valóban le lehet szorítani a járvány szintjét az egészségügy ellátóképességeinek határa alá. Azt gondolhatnánk, hogy minden rendben van, elbántunk a vírussal, azonban a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű. Mivel az elfojtás stratégiája hatékonyan leszorítja a fertőzöttek számát, a vírus nem fertőz meg nagy tömegeket. Következésképpen nem kezd kialakulni semmiféle nyájimmunitás, amikor a fertőzésen átesettek maguk is lassítani kezdik a terjedést. Vagyis, amint feloldják az intézkedéseket, a lakosság ugyanolyan védtelen lesz a vírussal szemben, amilyen a járvány kitörésének első napján volt. ... Mivel az új koronavírus már az egész világon jelen van, és az intézkedések egyike sem 100%-os hatásfokú, nagy optimizmusra vall azt feltételezni, hogy a vírus egyszer csak eltűnik: az utolsó fertőzött is kiheveri, és nem hallunk róla többet."
https://mta.hu/tudomany_hirei/jarva...uton-jar-de-meg-sokaig-ki-kell-tartani-110467
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
Hihetetlen hogy a sved joleti tarsadalomban szukosek az eroforrasok. Az is hihetetlen hogy az EU-ban, ahol a legfobb ertek az ember, es a vilag legfejlettebb, leggazdagabb resze ott tomegesen kuldenek halalba allampolgarokat mintha Afrikaban lennenk.
.
.
Sajnos az elmult evekben Svedorszag kapott egy nagyon buta, sötet szinezetet a magyar sajtoban. Ez a fenti cikk is arrol szol inkabb, hogy van a közismert TRIAZS kifejezes, sok a beteg, nincs eleg eröforras. Kinek adod a vert a haboruban? Annak, aki meg el, de egy nagy lyuk van az egesz hasa helyen, vagy akinek a kezfejet csapta le egy lövedek? Nyilvan az utobbi fog tulelni, az elöbbinek adott vert ennyi erövel a WC-be is öntheted, de akkor a többinek se jut, igy elöre kell dönteni.
Ez van.
.
A sved sem azt mondja, hogy embereket akar megölni holnaptol, hanem felkeszul egy nagyon sötet forgatokönyvre, es HOGYHA elöall az olaszhoz hasonlo valodi katasztrofahelyzet, hogy egyszeruen annyi az uj beteg, hogy a vilag korhaza nem eleg, na AKKOR. Remelem, az intelligensebbje ezt erti magatol is.
.
Lehet most ostoban huhogni, svedezni, meg felhaborodni, de MINDENHOL ez fog törtenni, ahol hirtelen olasz merteku lesz a problema. Magyarorszagon is, Oroszorszagban is, USA-ban is, barhol.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell