Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Megszavazta a parlament a koronavírus-törvényt
https://mandiner.hu/cikk/20200330_megszavazta_a_parlament_a_koronavirus_torvenyt

Egy komment:
"Az ellenzéket már soha nem lehet megérteni... Olyan ostobán viselkedtek ezzel a törvénnyel kapcsolatban, egy hete is tudván tudták, NEM TUDJÁK megakadályozni, legfeljebb egy héttel késleltetni, ebben a helyzetben sokkal ésszerűbb viselkedés lett volna a részükről, ha a következőt mondják:
" Nem értünk egyet a törvénnyel, tudjuk, ha ma nem, akkor egy hét múlva elfogadja a parlament, ezért most MEGSZAVAZZUK, ne lehessen azt mondani, az ellenzék akadályozta a védekezést, de tiltakozunk az időkorlát hiánya miatt."
Nem tudom, ez nekik jó így ?"
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Akkor ezek szerint nem csak Magyarország hívta le 3 hónap alatt az egész éves pénz 100%-át...

Ezeknek a pénzeknek a felhasználását segítik az alábbi intézkedések?
https://www.portfolio.hu/unios-forr...ok-vegrehajtasaban-a-koronavirus-miatt-422964
Na várj, ha a keret ez:

  • Csehország: 1,163 milliárd euró (3,956 milliárd euró)
  • Szlovákia: 2,475 milliárd euró (146 millió euró)
  • Lengyelország: 7,435 milliárd euró (0)
  • Bulgária: 812 millió euró (546 millió euró)
  • Románia: 3,079 milliárd euró (0)
  • Magyarország: 5,6 milliárd euró (0)
  • Szlovénia: 568 millió euró (0)
  • Horvátország: 1,158 milliárd euró (0)

Akkor a cseh részt nem értem. Hogy lehet 1,163 milliárd keretből még 3,956 milliárd meg?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 946
91 662
113
Akkor ezek szerint nem csak Magyarország hívta le 3 hónap alatt az egész éves pénz 100%-át...

Ezeknek a pénzeknek a felhasználását segítik az alábbi intézkedések?
https://www.portfolio.hu/unios-forr...ok-vegrehajtasaban-a-koronavirus-miatt-422964
Nem éves Unios költségvetés van, hanem 7 éves. Most fut ki a 2014 - 2020-as költségvetés, ezért az előrelátó országok már nem maradt szabad keret. Sót 110%-ot lekötöttek, ha vmit elkaszálnak, akkor is 100% pénzt tudjanak lehívni.

A másik portfolios cikk friss, azt nem ismerem.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 532
113
Ezt irta az osztrák általânos iskola ma a szülöknek:

Kedves Szülök,
Jó, ha ezekben az idökben gyermeteket arra biztatjátok, hogy tovâbbra is tanuljanak és a tanultakat elmèlyitsék.
Azonban az is teljesen rendben van, ha ez ebben a rendkivüli helyzetben nem mindig sikerül.
És az is rendben van, ha a gyermekeknek nem tudtok mindig mindent elmagyarázni ès a gyerekeknek nem mindig van kedvük
az otthoni tanulâshoz.

Nincs az a hâzifeladat vagy tantârgy , ami olyan fontos lenne, mint az, hogy gyermekeitek mellett vagytok és biztonsâgot ès szeretetet tudtok nekik nyújtani.
Ha elmulik a koronavirus, egy gyermek se fog arra emlèkezni, hogy mit tanultatok vele az iskola számâra.Arra azonbanminden gyermek fog emlèkezni, hogy hogyan èrezte magât ebben a rendkivüli helyzetben.
Öleljétek meg gyermekeiteket ès mondjátok nekik, hogy mennyire szeretitek öket ès lelkesitsètek öket azokèrt a dolgokèrt, amikèrt ti is lelkesedtek.
 

bikmakk

Active Member
2020. március 22.
31
150
33
Ki auditálja az adatbázist? Van független log review? Kiknek van DBA joga?
Írok én neked bármit XVI. századi dátummal bele!

OFF
Még egyszer régebben beszélgettem egy SAP-os kollégával, aki mesélte, hogy amikor a HM-nek vezették be a rendszerét, komolyan gondba kerültek a dátumokkal... A SAP rendszer 1900-tól kezeli, ők meg történelmi személyeket akartak felvenni (a jó ég tudja minek, de kellett a rendszerbe Zrínyi / Rákóczy / stb). Egyedi fejlesztéssel kellett megoldani.
Szóval csak óvatosan a XVI. századi ígéretekkel :D
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 946
91 662
113
Na várj, ha a keret ez:

  • Csehország: 1,163 milliárd euró (3,956 milliárd euró)
  • Szlovákia: 2,475 milliárd euró (146 millió euró)
  • Lengyelország: 7,435 milliárd euró (0)
  • Bulgária: 812 millió euró (546 millió euró)
  • Románia: 3,079 milliárd euró (0)
  • Magyarország: 5,6 milliárd euró (0)
  • Szlovénia: 568 millió euró (0)
  • Horvátország: 1,158 milliárd euró (0)

Akkor a cseh részt nem értem. Hogy lehet 1,163 milliárd keretből még 3,956 milliárd meg?
Mert az index trükközött. :)

"az első szám az uniós keret, a második a felhasználható összeg, melyben benne van az ehhez társítható nemzeti hozzájárulás is"

Beleérte az uniós támogatások hazai önrészét is, hogy nagyobbnak tűnjön a támogatás.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 946
91 662
113
OV a járványról

1. A járvány lefutása
Három munkacsoportot kért fel, hogy készítsen elemzéseket, egy klinikai járvánügyit, egy matematikait, és egy hatósági járvánügyit, mondta Orbán Viktor.

De a három csoport elemzése "még soha nem vágott egy nyomba egyik este sem"

- tette hozzá. Szerinte ebből jól látszik, hogy milyen nagy a bizonytalanság a járvány lefutásának megítélésében.

"Ezért én is úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset, és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt lassítani. (..) Azon dolgozom, hogy mikor elérkezik az a pillanat, mikor tömegessé válik a járvány és a nagy nyomás nehezik a magyar egészségügyre, akkor az kibírja. Legyen ott elegendő eszköz és ember"

- jelentette ki.

2. Az orvosok megbetegedéséről
"Lesznek orvosaink, akik szerintem nem halnak meg, mert a 65 évnél idősebb orvosainkat nem engedjük a járvány közelébe. Akik meg fognak betegedni, azok helyére a rezidenseket fogjuk beállítani," mondta Orbán. Náluk a ráképzés már elkezdődött, hogy bevethetőek legyenek. A miniszterelnök hozzátette:

"ez egy katonai akcióterv szerint zajlik. Nagyon remélem, hogy mikor a válság csúcsához érünk, és a nyomás nagy lesz, képesek leszünk azt kibírni.”

+1 Kötelező szájmaszkviselés
El tudná rendelni, hogy kötelező legyen a maszkviselése, de kérdéses, hogy lenne-e foganatja, mondta. Emlékeztetett, hogy van olyan ország ahol kötelező hordani (Csehország, Szlovákia, most már Szlovénia), de a boltokban közben nem lehet elérni maszkokat, mindenkinek magának kell elkészíteni azokat.

"Nem hiszem, hogy ez Magyarországon működne"
- mondta.

Orbán is azt hangsúlyozta, hogy ma minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedés időszakára elengedő álljon készenlétben.

„Magánszemély csak magánforgalomból tud beszerezni, vagy készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére”

- tette hozzá. Maszkban mondjuk a járvány kirobbanása óta nem volt látható Orbán, Szijjártó Péter mintha sportot is űzne ebből.

"Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a feltételeit."

"Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem garantálni ennek a föltételeit, és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk."
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Ezt irta az osztrák általânos iskola ma a szülöknek:

Kedves Szülök,
Jó, ha ezekben az idökben gyermeteket arra biztatjátok, hogy tovâbbra is tanuljanak és a tanultakat elmèlyitsék.
Azonban az is teljesen rendben van, ha ez ebben a rendkivüli helyzetben nem mindig sikerül.
És az is rendben van, ha a gyermekeknek nem tudtok mindig mindent elmagyarázni ès a gyerekeknek nem mindig van kedvük
az otthoni tanulâshoz.

Nincs az a hâzifeladat vagy tantârgy , ami olyan fontos lenne, mint az, hogy gyermekeitek mellett vagytok és biztonsâgot ès szeretetet tudtok nekik nyújtani.
Ha elmulik a koronavirus, egy gyermek se fog arra emlèkezni, hogy mit tanultatok vele az iskola számâra.Arra azonbanminden gyermek fog emlèkezni, hogy hogyan èrezte magât ebben a rendkivüli helyzetben.
Öleljétek meg gyermekeiteket ès mondjátok nekik, hogy mennyire szeretitek öket ès lelkesitsètek öket azokèrt a dolgokèrt, amikèrt ti is lelkesedtek.

Én is hasonlóan érzem.

Megj. pont érdekes a mai nap, mert 1xrre a lányomnak beírtak 10 jegyet. Mind jó, tehát valahogy az ő részük is működik, nem csak a fiamé, legalábbis érvényes lesz a féléve. :)

Viszont én voltam akkora barom, hogy pizsamában nyomtam a napot 14 óráig, ráadásul mezítláb. Sok jóra nem számítok. :(
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
OV a járványról

1. A járvány lefutása
Három munkacsoportot kért fel, hogy készítsen elemzéseket, egy klinikai járvánügyit, egy matematikait, és egy hatósági járvánügyit, mondta Orbán Viktor.

De a három csoport elemzése "még soha nem vágott egy nyomba egyik este sem"

- tette hozzá. Szerinte ebből jól látszik, hogy milyen nagy a bizonytalanság a járvány lefutásának megítélésében.

"Ezért én is úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset, és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt lassítani. (..) Azon dolgozom, hogy mikor elérkezik az a pillanat, mikor tömegessé válik a járvány és a nagy nyomás nehezik a magyar egészségügyre, akkor az kibírja. Legyen ott elegendő eszköz és ember"

- jelentette ki.

2. Az orvosok megbetegedéséről
"Lesznek orvosaink, akik szerintem nem halnak meg, mert a 65 évnél idősebb orvosainkat nem engedjük a járvány közelébe. Akik meg fognak betegedni, azok helyére a rezidenseket fogjuk beállítani," mondta Orbán. Náluk a ráképzés már elkezdődött, hogy bevethetőek legyenek. A miniszterelnök hozzátette:

"ez egy katonai akcióterv szerint zajlik. Nagyon remélem, hogy mikor a válság csúcsához érünk, és a nyomás nagy lesz, képesek leszünk azt kibírni.”

+1 Kötelező szájmaszkviselés
El tudná rendelni, hogy kötelező legyen a maszkviselése, de kérdéses, hogy lenne-e foganatja, mondta. Emlékeztetett, hogy van olyan ország ahol kötelező hordani (Csehország, Szlovákia, most már Szlovénia), de a boltokban közben nem lehet elérni maszkokat, mindenkinek magának kell elkészíteni azokat.

"Nem hiszem, hogy ez Magyarországon működne"
- mondta.

Orbán is azt hangsúlyozta, hogy ma minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedés időszakára elengedő álljon készenlétben.

„Magánszemély csak magánforgalomból tud beszerezni, vagy készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére”

- tette hozzá. Maszkban mondjuk a járvány kirobbanása óta nem volt látható Orbán, Szijjártó Péter mintha sportot is űzne ebből.

"Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a feltételeit."

"Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem garantálni ennek a föltételeit, és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk."
Korrekt.
 
  • Tetszik
Reactions: Gyurma

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Most mondták, hogy csatlakoztunk valami központi európai egészségügyi elosztó bizottsághoz.
Úgyhogy a magyar cucc már mehet is nyugat európába az értékes übermenseket menteni, nem kell az a keleti pondróknak.

Hiba volt, nagy hiba.
Annyi a lényeg, hogy a mostani vírus fehérjeburka 100%-osan egyezik egy olyan víruséval, amelyet a kínai Nanjing katonai kutatólaboratórium már 2018 január 5-én publikált az amerikai US National Library of Medicine online gén és fehérjebankjába, amely online le is kérdezhető bárki által, onnan származnak azok az adatok amelyeket, előbb írtam.
Tehát az a kérdés merül fel, ha a mostani vírus véletlenszerűen bukkant fel, akkor hogyan egyezhet meg a fehérjeburka 100%-ig valamivel, amit korábban (több mint 1 éve!) már publikáltak?
Sőt, a publikáló fél a kínai katonai labor, Nanjing-ból.
Screenshot-okat is tudnék csatolni többet, de azokkal nem árt óvatosnak lenni, mert minden lekérdezés egyedi sorszámot kap...
Ezt már feszegettük korábban is, hogy az állítások szerint nem-e a Sars (SARS-CoV 2002-2003-as járvány) korábbi járványhoz hasonlóan ez is egy kutatóintézetből "kiszabadulva" indult útnak. (az előzőt egy Pekingi intézethez kötik, ezt meg a Vuhani víruskutató intézethez). Ha folyamatosan tagadják nem lehet rájuk bizonyítani. Nem ez az első, sem a második vírus kiszabadulás egy kutatólaborból, volt már több a világban eddig is. Csak egy óvatlan, meggondolatlan kretén kell, akinek jogosultsága és munkája van a vírushoz hozzáférni, és már kész is lehet a baj. De egy technikai hiba is lehet, bár az ilyen szintű laborokban a védelem az több lépcsős kell hogy legyen, tehát egy műszaki meghibásodás nem vezethet a vírus kiszabadulásához. De egy súlyos emberi hiba sokkal-inkább.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Mert az index trükközött. :)

"az első szám az uniós keret, a második a felhasználható összeg, melyben benne van az ehhez társítható nemzeti hozzájárulás is"

Beleérte az uniós támogatások hazai önrészét is, hogy nagyobbnak tűnjön a támogatás.

Mindeközben az agytrösztnél a bukott tévés Egri Viktor:
"A vészhelyzetben a megmaradt független sajtó pillanatok alatt vált fontossá a Fidesz-hívek jelentős része számára is."
https://hvg.hu/itthon/20200330_Egri_Viktor_Remhirkormany

"Pár hete pedig még maga a miniszterelnök beszélt arról, hogy a koronavírus is nagy gond, de a migráció az igazi probléma. Rémhír."
Igen, a kínai újév kapcsán a sok, sok európai hordozta be a vírust Európába.

"Néhány klikkelés után világossá válhatott számukra, hogy ezúttal az életkilátások szempontjából is releváns információk jelentős része csak ott olvasható. "

És nem röhögte el magát közben! :)

Mottó:
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Ezt már feszegettük korábban is, hogy az állítások szerint nem-e a Sars (SARS-CoV 2002-2003-as járvány) korábbi járványhoz hasonlóan ez is egy kutatóintézetből "kiszabadulva" indult útnak. (az előzőt egy Pekingi intézethez kötik, ezt meg a Vuhani víruskutató intézethez). Ha folyamatosan tagadják nem lehet rájuk bizonyítani. Nem ez az első, sem a második vírus kiszabadulás egy kutatólaborból, volt már több a világban eddig is. Csak egy óvatlan, meggondolatlan kretén kell, akinek jogosultsága és munkája van a vírushoz hozzáférni, és már kész is lehet a baj. De egy technikai hiba is lehet, bár az ilyen szintű laborokban a védelem az több lépcsős kell hogy legyen, tehát egy műszaki meghibásodás nem vezethet a vírus kiszabadulásához. De egy súlyos emberi hiba sokkal-inkább.
Ahogy a kínaiak reagáltak és ahogy az amerikaiak akkor, és még pár hete is!, az beszédes volt.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Ezeket leginkább légzéstornához használják. Kis segítség lehet a nem invazív lélegeztetéshez, de azért ez nem lesz soha sem lélegeztetőgép. Azt nem váltja ki.

Meg alvási apnoe kezelésére. Unokatesómnak is van ilyen. Mondtam is neki, hogy ez most aranyat ér. Tény, hogy messze nem egy lélegeztető gép, de valamit azért segít. Bár alapvetően nem a koronavírus tüdő elleni támadásának kezelésére találták ki, hanem a túlnyomás célja a légutak átjárhatóságának biztosítása, de a túlnyomás abban is segít, hogy a koronavírus miatt a tüdőben felgyülemlő váladék ellenére még egy ideig eljusson az oxigén tüdőhólyagocskákig. Persze a súlyos esetekben ez nem megoldás.