Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 350
113
na ezt ma hozta a csomagkuldo szolgalat nekem :) oszinten nem remeltem, hogy az lesz a csomagban amit rendeltem (elvileg FFP2 maszkok)
image

image

megneztem, csak csehorszagba es szlovakiaba kuldenek. Parosaval van csomagolva egy darab atszamolva cca 15 euro, ertelemszeruen egy ilyen csomag 30 Euro + postakoltseg. Egyenlore meg van a webshopban, ha esetleg valakinek kell beszerzem, tovabbkuldom.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 350
113
Nem csak Kina gyart maszkot. Itt a kezemben az en 3M ffp2-es maszkom, Varsoban keszult, Kowalska 143,51-424 Wroslaw PL.
2024/11/06-an jar le a szavatossaga,tehat 5 evig jo.
Persze gondolom most ok a lengyeleket toljak ezerrel. Amugy ma jo napom volt, osszeportyaztam harom teljes original Tyvek ruhat, tiz par takarito nenis vedokesztyut, meg ot liter ecolab p3 alcodes fertotlenito folyadekot. Egy darabig eleg lesz ha tamadnak a zombik. :D

En tegnap portyaztam :D Itt hetfotol ujra nyithattak a festekes, epitoipari, kerteszeti stb boltok, es hihetetlen, de tele voltak amugy hianycikknek szamito arukkal. Halmokban all a SAVO (etilalkoholos fertotlenito) es 95% alkoholt is kaptam, ez jo lesz majd a hordott maszkokat finoman atfertotleniteni.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Off
A gyurcsány kormány csinálta ezt a bezárást szerintem, két körben, 2007-ben és 2009-ben.
Egyet a Gyurcsány, egyet a Bajnai. Az utóbbi években megint lehet olvasni bezárásokról, de ez inkább csak pletyka.
a mai nem lovaskocsis világba nem nagyon kellenek a mellékvonalak
Meglátjuk mennyire fut fel a vasúti teherszállítás a következő években.
On
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 350
113
Nem tudom, hogy tisztában vagy-e vele, hogy én magam is COVID-19 fertőzött vagyok. Sosem teszteltek. A feleségem tesztelt pozitív. Karanténban vagyunk az egész családdal. Hivatalos névre szóló határozatot kaptam erről. /Közben megérkezett a piros fecni is az ajtóra./

ezzel kapcsolatban akartam kerdezni, megpedig azt, hogy ugye karantenban vagytok. Hogy van ilyen esetben biztositva az elelmezesetek? Ki/hogyan juttat el hozzatok kajat?
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 350
113
Tegnap este írtam egy nagyobb értekezést a maszkok lehetséges fertőtlenítési lehetőségeiről, ami egy neuralgikus pontja az előttünk álló valószínűleg több hónapig tartó sikeres védekezésnek, tehát nagyon kiemelt fontosságú téma.

egyik helyen azt irtak, a kinai tapasztalatok alapjan, hogy hazaerve hajszaritoval szaritsuk meg a maszkot. Ez nekem furcsa, mivel en ugy gondolom, hogy ezzel szetszornank a virust.. Esetleg 2-3 nappal kesobb, de akkorra meg mar magatol megszarad. Gondolom ez a nedvesedes miatt kellene, mert ugye ez rontja a maszkok szurokepesseget.

Szerintetek esszeru otlet ez?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az olasz kormány a járvány csúcspontjához közeledve lassan felteheti magának a kérdést: mi lesz ezután? De ehhez előbb az kell, hogy a jóval szegényebb és kevésbé fejlett déli tartományok is átvészeljék a vírust. Olaszország március elején vált az új koronavírus európai gócpontjává, az élet szinte egyik napról a másikra megállt, a halálos áldozatok száma pedig azóta folyamatosan növekszik. Hamar szinte az egész kontinensen szigorú intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszert ne terhelje túl a betegszám exponenciális növekedése. A jó hír az, hogy Olaszországban hamarosan kicsúcsosodhat a járvány. A vasárnapi 5217 eset után hétfőn 4050, kedden 4053 új megbetegedésről érkezett hír, ami a két legkevesebb március 17. óta, és a halálesetek száma is stabilizálódott. Mindez arra utaló jel, hogy a kijárási tilalom és a kormány által hozott rendeletek eredményesek, és a fejlemények némi megkönnyebbülést jelenthetnek az embereknek is, akik immár hetek óta csak szükségesetben hagyhatják el az otthonaikat. Az adatok ugyanakkor csalókák lehetnek, az új fertőzések és a halálesetek száma továbbra is nagyon magas, az olasz kormánynak pedig hamarosan fel kell tennie magának a kérdést, hogy mi lesz ezután. A korlátozó intézkedések többsége pénteken lejár, ezek közül sokat várhatóan több hétre meghosszabbítanak, arról azonban heves viták folynak ezekben a napokban, hogy melyik intézkedést tartsák meg, és melyiket oldják fel. A döntés meglehetősen nehéz, már csak azért is, mert a járvány teljesen más ütemben terjedt el az országban. Északon kezdődött, máig Lombardia tartomány a legsúlyosabban érintett régió, és várhatóan is itt fejeződik be majd leghamarabb, ugyanakkor a déli tájakon még csak most kezd igazán nagy problémákat okozni a koronavírus.
Dél-Olaszország puskaporos hordó, miközben északon már látni az alagút végét

Járványdinamikai cikksorozatom első cikkében ismertettem a SEIR járványdinamikai modellt, és segítségével azt a kérdést jártam körbe, hogy milyen messze lehet még a járvány tetőzése. A második cikkben egy szigorú kijárási tilalom lehetséges hatásait mutattam be. Tegyük azonban most egy kicsit félre azt a kérdést, hogy mikor tetőzhet a járvány, és hogyan vészeljük át legsúlyosabb szakaszát, amikor a legtöbben szorulnak majd egyszerre kórházi ellátásra, és tekintsünk egy kicsit előrébb. Ebben a cikkben azt szeretném körbejárni, hogy mire számíthatunk hosszú távon az új koronavírussal kapcsolatban, meddig béníthatja még jelentős mértékben az életünket. Számíthatunk-e például második hullámra? Az új koronavírus, akárcsak az influenza vagy a korábbi koronavírusok, a SARS-CoV és a MERS-CoV, nagy valószínűséggel örökre itt marad velünk. Számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy mihamarabb legyen oltóanyag, de ennek a sikere nem garantált: a SARS és a MERS ellen máig nem tudtak oltást kifejleszteni, bár az is igaz, hogy annak kutatásán sokkal kevesebben dolgoztak, mint most a SARS-CoV-2 ellenszerén. Ha sikerülne is, annak szokásos bevezetése akár másfél év is lehetne, ezt lerövidíteni és az előírt protokollokat kihagyni kockázatos, ugyanakkor a vírus közben tovább is mutálódhat, aminek a lehetőségét sajnos fokozza a hatalmas fertőzésszám. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint abban sem igazán lehet bízni, hogy a nyár megfékezné a vírust.
Meddig bénítja meg a világot a járvány, és lesz-e Magyarországon is második hullám?

Új gyorstesztet engedélyezett a SARS-CoV-2 fertőzés detektálására az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA). Az Egyesült Államokban szupergyors eljárással engedélyezett szerológiai (a vérszérumban lévő antitesteket azonosító) teszttel elméletileg két perc alatt kimutatható, hogy valaki átesett-e már a COVID-19 betegségen, vagy sem. Nem a március 31-én engedélyezett kétperces teszt az egyetlen, amelyet élesben is kipróbálnak, egy másik, 10 perc alatt eredményt ígérő szerológiai teszt hitelesítési eljárását is elkezdték. Utóbbi gyártói azt ígérik, ha a teszt eredményesnek bizonyul, évente 8 milliót gyártanak majd, és darabonként pár száz forintos áron értékesítik. A szóban forgó tesztek nem nyálból mutatják ki a vírus jelenlétét azoknak a szervezetéből, akik épp küzdenek a fertőzéssel, hanem a vérben keresik azokat az antitesteket, amelyeket a szervezet egy esetleges fertőzés esetén termelt. A különbségnek azért van jelentősége, mert a szerológiai teszt a vérsavóból azt mutatja ki, hogy a vizsgált ember szervezete találkozott-e valaha a SARS-CoV-2 vírussal. Ez az információ több szempontból is húsba vágó: amellett, hogy kiderül, kik azok a populációban, akik már immunisak a fertőzésre, a már védettek segítségével tovább lehet működtetni a gazdaságot is. Hatékony segítőhálót lehet szervezni azok köré, akik még veszélyeztetettek, és értelmesebben meg lehet tervezni azokat az állami korlátozó intézkedéseket, amelyek a leghatékonyabbak a pandémia idején.
Amerikában ráállnak a tömeges szerológiai tesztelésre az új kétperces teszttel

Közös nyilatkozatot adott ki szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO, Csü Tung-jü, a FAO és Roberto Azevedo, a WTO igazgatója. Az ENSZ egészségügyi, élelmezési és kereskedelmi világszervezetei arra figyelmeztettek: a COVID-19-járvány megfékezése mellett figyelni kell arra, hogy minimalizálják a védekezés világkereskedelemre és az élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatását – mivel a nemzetközi kereskedelemtől milliók létbiztonsága és élelmezése függ. „Amikor kereskedelmi döntések születnek az emberek egészségének védelmében, az országoknak biztosítaniuk kell az élelmiszer-ellátási lánc zavartalanságát”, ennek fényében kell korlátozni az agráriumban és az élelmiszeriparban dolgozók mozgását, az élelmiszer-szállítmányok határátlépési idejét, hogy elkerüljék az élelmiszerek megromlását és a pazarlást – írták.
ENSZ-főtitkár: A világjárvány a legnagyobb fenyegetés az emberiségre a második világháború óta
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A gyurcsány kormány csinálta ezt a bezárást szerintem, két körben, 2007-ben és 2009-ben. Nagyon fura, de pénzt egy nem karbantartott, kisforgalmú pálya bezárása középtávon alig takarít meg pénzt, ment a trükközés ezerrel. Még jött mentőötletnek hogy majd a mozdonyvezető adja el a BZ-n a jegyet, de ezt megfúrta a szakszervezet.
Az orbán kormány újra nyitott pár tucatot ezekből a vonalakból, de jó szar menetrenddel.
Persze lehet szar a memóriám, de akkor mutasd nekem a melyik vonalakat zárták le orbánék, a Szeged-Szabadkán túl?
(elsorvasztani persze k is profin tudnak, pár évig szar menetrend majd megmutatni hogy senki nem utazik a vonaton, Félre ne értsd, a mai nem lovaskocsis világba nem nagyon kellenek a mellékvonalak)
Megkövetlek, az, hogy ki csinálta a bezárást abban igazad van, de ettől az önkormányzat-infrastruktúra fenntartás viszonylatában ugyanúgy állunk akármilyen kormány jön-megy, a kistelepülések nem tudják kigazdálkodni ennek az infrastruktúrának a fenntartását, ahogy maga a MÁV sem tudja a teljes országos hálózatét egyben. Abból a szempontból igazad van, hogy nemzetközi szerződésben vállaltuk, hogy ezek a nyomvonalak léteznek és fenntartjuk, ezért valami tessék-lássék karbantartás történik elvileg rajtuk, de gyakorlatilag az érintett önkormányzatok kiszálltak ennek a veszteséges finanszírozásából. Nyilván ha lenne pár üzem, aki tudna mit felpakolni/lepakolni az állomáson a szerelvényekre/ről akkor a vasúti személyszállítás is jobb helyzetben lenne...
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
SAVO (etilalkoholos fertotlenito)
Az egy hipós és peroxidos tisztítószer. Szembe ne kerüljön, bőrfelülettel ne érintkezzen, stb... Csak gumikesztyűben és szellőztetés mellett használható!
95% alkoholt is kaptam, ez jo lesz majd a hordott maszkokat finoman atfertotleniteni.
Max végszükség esetén, ...ha itt a világvége. :hadonaszos::)
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas
T

Törölt tag 008

Guest
....Max végszükség esetén, ...ha itt a világvége. :hadonaszos::)
Miért?
Akkor hogy fertőtlenítsük? (nem, a kidobom nem megoldás amíg nem kapható és egyébbként is 99% hogy nem kerül rá vuhai vírus amíg lemegyek a boltba.)
UV? Hipós víz? Mi a tuiti?
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 350
113
Az egy hipós és peroxidos tisztítószer. Szembe ne kerüljön, bőrfelülettel ne érintkezzen, stb... Csak gumikesztyűben és szellőztetés mellett használható!

Max végszükség esetén, ...ha itt a világvége. :hadonaszos::)

SAVOt ertelemszeruen higitva a megvett cuccok feluletenek fertotlenitesere, az alkoholt meg a maszk fertotlenitesere gondoltam, nem meginni. Arra halmokban all itthon a hazi es egyeb palinka :D
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Miért?
Akkor hogy fertőtlenítsük? (nem, a kidobom nem megoldás amíg nem kapható és egyébbként is 99% hogy nem kerül rá vuhai vírus amíg lemegyek a boltba.)
UV? Hipós víz? Mi a tuiti?
Elhasználod a maszk fertőtlenítésére és kimégy a zombik közé, vagy otthon maradsz és akkor meg is ihatod. :cool:
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
egyik helyen azt irtak, a kinai tapasztalatok alapjan, hogy hazaerve hajszaritoval szaritsuk meg a maszkot. Ez nekem furcsa, mivel en ugy gondolom, hogy ezzel szetszornank a virust.. Esetleg 2-3 nappal kesobb, de akkorra meg mar magatol megszarad. Gondolom ez a nedvesedes miatt kellene, mert ugye ez rontja a maszkok szurokepesseget.

Szerintetek esszeru otlet ez?
Szó lesz majd erről is, konkrétan a forrólevegős fertőtlenítésről, amit valóban hajszárítóval kell végezni, de a kézzel lakásban szárítás szóba sem jöhet. A másik megoldás az "inkubátoros meleggel történő fertőtlenítés", ez sokkal kedvezőbb a hajszárítós megoldásnál is. A fűtést hagyományos égőkkel lehet megoldani. Mindkettő alkalmas lehet (kialakítástól és mérettől függően) akár 10-15 maszk egyszerű megbízható és kényelmes fertőtlenítésére.

Tehát a kézben hajszárítózással kapcsolatban TELJESEN igazad van, az egy öngyilkos mutatvány, tehát azt alapból el kell vetni. :)
 
T

Törölt tag 008

Guest
Elhasználod a maszk fertőtlenítésére és kimégy a zombik közé, vagy otthon maradsz és akkor meg is ihatod. :cool:
Ipari alkoholt? Há nem vagyok én iráni! :D
Van itthon egy flakonnal, de csak CPU/GPU thermal compound takarításra használom.
A maszkot bőrfertőtlenítő spray-el szoktam lefújni használat után (az a spray amit injekció beadáshoz használunk)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 013
83 114
113
Ja, és azért csak arra jutnak egy idő után mindig amiket én mondok, tesztelés (sok kell de ésszel beosztva), maszkok, maszk gyártó gépek... :rolleyes::D:D:D Most az jön soron, hogy az natúr alapanyag bázist és a az alapagyártást is felépítsék. :) Silvio, ezek vajon "puskáznak" innen, hogy így eltrafálom mindig előre az egészet ? (nem csak ezeket és általában jóval előre, mint pld. a szakmai irányítás létrejöttét, amit addig mondogattam, míg egyszer csak "varázsütésre" megvalósult ? :):D:D:cool:)
Puskáznak. :)