Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 938
82 715
113
Ezt nem tudtam, de csak megerősíti az általam gondoltakat.
Európa konkrétan üres volt. Úgy képzeld el a helyzetet, mint amikor az álhírportálok miatt nem volt liszt egy ideig. Utána pedig mindent lefoglaltak. Németek, svédek, franciák. Kínának pedig kellett, és amikor eldurvult, Európa megvette a sajátjait, majd elkezdtek kutatni, de Kína nem adott. Mi (Magyarország) jól állunk. Régebben is jól álltunk, de amikor januárban látszódott, hogy nem lesz jó vége, na akkor már készletfelhalmozás kezdődött. Ami most van, az egyfajta versenyfutás az idővel. Ugyanis mindenkinek ugyanez kell. Mint amikor először kijött a Toyota Land Cruiser. Emlékszem, rokon 9 hónapot várt rá, mire megkapta azt amit akart (Belgium). Na most ugyanezt képzeld el vészhelyzetben, amikor minden országnak akinek van agya ez kell! Amit mi veszünk, az a kínai túltermelésből fakadó többlet. De mivel Kína zárta a mozikat, ismét gebasz lesz náluk, jön vissza. Ezek után viszont - mivel mindenki erre nyomul - versenyt futunk a többiekkel. Töménytelen készletet rendeltünk mindenből, jön a gyártósor, mi is termelni fogunk, elraktározzuk, stb., stb. Jól állunk, de április második hetére szerintem ismét kell majd Kínának. Egy ideig megint nem lesz semmi. Utána viszont mi fogjuk osztogatni a készleteinket, mi leszünk Európa (és a V4ek) "kubai és orosz haverjai". :)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Valószínűleg nincs igazi rálátásod kisközségek üzemeltetésének az igazgatási és pénzügyi problémáiba, ezért elmondom, hogy a kis önkormányzatok teljesen életképtelenek. Ne csak azt nézd, hogy milyen milyen klassz a büszke egyedi öntudat, hanem azt is meg kell nézni, hogy ennek a fenntartására ki tudja-e termelni a fedezetét, tudja-e biztosítani azokat a közszolgáltatásokat, amiket kell neki, és azt elégséges színvonalon-e. A probléma a kis önkormányzatoknál jellemzően két dolog szokott lenni, az egyik hogy nincs elegendő bevétel ahhoz, hogy ezek a közszolgáltatások meglegyenek, amik kisközségeknél drágák tudnak lenni a méretgazdaságosság okán, épp ezért szegény települések sokkal jobban járnak közös önkormányzattal, közösen üzemeltetett önkormányzati hivatallal, hatósági személyekkel, képviselőkkel, polgármesterekkel.
Jellemzően azokkal a kisfalvakkal nincs csak gond, ahol a polgármester és a képviselőtestület nem professzionálisak, hanem hobbiból űzik, nem is kérik a fizetésüket, de ebből kifolyólag lehetnek szakmai hiányosságok a döntésekben. Ha technokrata, hozzáértő, hatékony jól működő és fizetett önkormányzatot akar az ember üzemeltetni, akkor ott figyelembe kell venni a gazdaságosságot és a "gazdaságos üzemméretet".
Volt szerencsém hosszasan beszélgetni az ezekre vonatkozóátalakítási javaslatokat kidolgozó szakemberekkel, merthogy ez az egész 1989 óta folyamatosan napirenden van, de igazából sosem mert senki hozzányúlni, mert berobban a lokálpatriótizmus, és a demokrácia fenyegetésének és alapvető jogainak korlátozásának tüntetik fel a hatékony önkormányzati üzemeltetést.
Magyarországon a lakosság inkább hatékonytalan és rosszabbul működő, de független saját önkormányzatot akar. 1989 óta kb állandóan. Hiába lehetne jobb, az embereket nem érdekli.
Ami a vasutat illeti: Pont Orbánék zártak be egy halom olyan ilyen kis falusi nyomvonalat amik nem voltak hatékonyan üzemeltethetők mert a kistelepülések egyszerűen nem generálnak elegendő forgalmat ahhoz, hogy vasúti sszállítás hatékonyan üzemeljen. Természetesen feldobták a labdát, hogy ha az önkormányzatok a veszteségek finanszírozásába beszállnak akkor maradhat, de ezt nagyon kevés helyen tudták/akarták bevállalni. Szóval óvatosan ezzel a vasutat mindenhova. Előbb hatástanulmány és gazdaságossági számítások... itthon mindenki függetlenséget akar, minden szolgáltatást mindenhova, de hogy ki miből fogja az üzemeltetést kifizetni abba már senki sem szeret belegondolni.

Elbeszélünk egymás mellett szerintem!
Az ideális állapot, akkor is az lenne amit felvázoltam! Nevezetesen a falvak felfuttatása és nem pedig hagyni őket leépülni!
A vasút meg tipikusan az a közlekedési mód, amelyet el lehetne vinni falura, házig, így bekapcsolva az ott élő - adott esetben gépkocsival nem rendelkező - embereket is a vérkeringésbe! Így eljuthatnának olcsón és gyorsan akár 10-20 km-es távolságra egy ipari parkba, vagy járásközpontba, vagy akárhová, ahol van munkahely! Ha lenne közlekedési lehetőség, sokkal kevesebben költöznének el, s nem is sorvadna a falusi intézményrendszer, amelynek fenntartása is olcsóbb lenne ezáltal!
..
Azt meg honnan veszed, hogy a falusi önkormányzatoknak részt kellene vennie a vasúti infrastruktúra közvetlen finanszírozásában!
Ilyen még csak meg sem fordult a fejemben!
Itt a történelmi lehetőség, amit a koronavírus járvány felkínál! Az eddigi rossz gyakorlattal fel kell hagyni és fel kell futtatni a vasúti ágazatot!
Munkaerő lesz dögivel! És 1 km akár dupla vágányú vasúti sín letétele is nagyságrendekkel olcsóbb, mint 1 km autópálya! Fenntartásról nem is beszélve!
..
Milyen halom kis falusi nyomvonalakat zárták be???
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 938
82 715
113
ezzel kapcsolatban akartam kerdezni, megpedig azt, hogy ugye karantenban vagytok. Hogy van ilyen esetben biztositva az elelmezesetek? Ki/hogyan juttat el hozzatok kajat?
Bogyókon és mamutokon élünk. Gyűjtögetünk és vadászunk.

Ja, nem. Simán kimegyünk a boltba. :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 252
113
ezzel kapcsolatban akartam kerdezni, megpedig azt, hogy ugye karantenban vagytok. Hogy van ilyen esetben biztositva az elelmezesetek? Ki/hogyan juttat el hozzatok kajat?
Ismerős bevásárol, majd mi átutaljuk a lóvét. MI különben is heti 1 nagy bevásárlást csinálunk, így különben is ez a ritmusunk. Persze kocsi kell hozzá, mert egy 5 fős családnak 1 heti kajája, tisztasági (pelenka is), tisztító csomagja, az úgy 4-5 nagy műanyag Tescos/Aldis/Auchan-os szatyor.
Szerencsére a tartós dolgokból volt már némi készletünk.
Úgy néz ki, hogy a 14 napos karantént lehozzuk 2 nagy bevásárlással, + egy másik család csinál nekünk 1-1 kis bevásárlást kenyérből, meg még amit esetleg alul terveztünk.
Ha nincs segítséged, akkor 'asszem az önkormányzat segít.
Erről nem tudok bővebb felvilágosítást adni, mert nekünk van/volt aki hozza a kaját, így ez fel sem merült.
A cuccokat az ajtó elé lerakják, majd miután arrébb/el mentek, mi behordjuk a kaját.
A problémásabb a szemét kérdése.
A járványügyi előírás az, hogy dupla zsákba pakoljuk a szemetet, de mi ezt hivatalosan nem vihetjük le.
De ha valaki csupasz kézzel fogja meg a dupla szemeteszsákot, amit én a csomagoláskor megfogtam, akkor megfertőződhet (ugyebár senki nem biztosít otthonra neked steril kesztűt).
Szóval ez feladat!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 938
82 715
113
Operatív Törzs: a BCG-oltásról szóló hírek még nem igazoltak, de jó hír hazánknak, ha beigazolódnak
https://pestisracok.hu/kovesse-velunk-eloben-az-operativ-torzs-sajtotajekoztatojat-11-oratol/

A Blikkről egy komment:
"Semmelweis Hírek

SEMMELWEIS VILÁG
EGÉSZSÉG, PREVENCIÓ
/
A BCG VÉDŐOLTÁS SZEREPE A COVID-19 ELLENI KÜZDELEMBEN
2020. MÁRCIUS 31. KEDD KÖZZÉTETTE: DOBOZI PÁLMA
Kisebb mértékű az új koronavírus okozta halálozás azokban az országokban, ahol a tuberkulózis megelőzésére kifejlesztett újszülöttkori BCG védőoltást a 20. század első felétől egészen napjainkig kötelező jelleggel alkalmazzák – ismertet egy nemrég napvilágot látott epidemiológiai vizsgálatot dr. Ruppert Mihály PhD-hallgató. Eszerint, ha a megfigyelés helytálló, Magyarország – ahol 1954 óta alkalmazzák az oltást – a kedvezőbb helyzetű országok közé sorolható. Az epidemiológiai megfigyelés bizonyítására a következő napokban, hetekben a világ számos pontján indulnak klinikai vizsgálatok.
A COVID-19 által okozott járvány hetek alatt pandémiává vált. Bár a fertőzés valóban minden földrészen jelen van, bizonyos országok között jelentős különbségek figyelhetők meg a vírus által okozott megbetegedési és halálozási mutatókban. Újabb kutatási eredmények felvetették, hogy e jelenség hátterében – a kulturális normákban és az egészségügyi ellátás minőségében tapasztalható különbségek mellett – a védőoltások alkalmazásának eltérő gyakorlata is szerepet játszhat.

Egy nemrég napvilágot látott epidemiológiai vizsgálat szerint ugyanis a Mycobacterium tuberculosis által okozott gümőkór, vagyis tuberkulózis (TBC) megelőzésére kifejlesztett védőoltás (Bacille Calmette-Guérin, BCG) alkalmazása fordított összefüggést mutat a COVID-19 fertőzöttséggel, illetve a betegség lefolyásával. Figyelemfelkeltő adat, hogy azokban az országokban, ahol a 20. század első felétől kezdődően (ide sorolható Brazília, ahol 1920-as évektől, illetve Japán, ahol 1937-től végeznek rutinszerű oltást) egészen napjainkig az újszülöttkori BCG oltást kötelező jelleggel alkalmazzák, a COVID-19 fertőzés az átlagnál kisebb mértékben vezet a betegek halálához. Ezzel szemben azokban az országokban, ahol a BCG oltási programokat felfüggesztették (pl. Spanyolország, Franciaország) vagy a kötelező jellegű oltási gyakorlat sosem került bevezetésre (pl. Olaszország) a vírusfertőzés meglehetősen nagy arányban követeli a betegek életét. Tekintve, hogy a COVID-19 elsősorban az idősebb korosztály számára jelent fenyegetést, azokban az országokban, ahol a BCG vakcinát viszonylag későn vezették be (pl. Iránban, ahol erre 1984-ben került sor) a védőoltásból származó előnyök szintén kevésbé érvényesülnek. Reményre adhat okot, hogy hazánkban az újszülöttkori BCG védőoltást 1954 óta kötelező jelleggel alkalmazzák. Így, amennyiben a megfigyelés helytálló, Magyarország a kedvezőbb helyzetű országok közé sorolható.

A pontos molekuláris mechanizmus, melyen keresztül a BCG vakcináció a TBC mellett a COVID-19 és egyéb felső légúti vírusfertőzésekkel szemben is védelmet biztosít, jelenleg kevésbé ismert. Bizonyos állatkísérletes adatok a BCG oltás pleiotróp protektív hatását azzal hozzák összefüggésbe, hogy a vakcina olyan gyulladásos mediátorok képződését segíti elő, melyek a nem specifikus vírusellenes immunitás hatékonyságát fokozzák. Ennek igazolására további alapkutatások szükségesek.

Szintén korlátozottak az ismereteink arra vonatkozóan, hogy a BCG beadása után mikortól számíthatunk a COVID-19 ellenes védelem kialakulására. Részben ennek a kérdésnek a megválaszolására, részben magának az epidemiológiai megfigyelésnek a bizonyítására a következő napokban, hetekben a világ számos pontján indulnak klinikai vizsgálatok. Ezek közül külön említésre méltó az ausztráliai BRACE vizsgálat, ahol közel négyezer egészségügyi dolgozót terveznek oltásban részesíteni.

Dr. Ruppert Mihály

Forrás: Correlation between universal BCG vaccination policy and reduced morbidity and
mortality for COVID-19: an epidemiological study. Aaron Miller, Mac Josh Reandelar, Kimberly Fasciglione, Violeta Roumenova, Yan Li, and Gonzalo H. Otazu
doi:https://doi.org/10.1101/2020.03.24.20042937."
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Elbeszélünk egymás mellett szerintem!
Az ideális állapot, akkor is az lenne amit felvázoltam! Nevezetesen a falvak felfuttatása és nem pedig hagyni őket leépülni!
A vasút meg tipikusan az a közlekedési mód, amelyet el lehetne vinni falura, házig, így bekapcsolva az ott élő - adott esetben gépkocsival nem rendelkező - embereket is a vérkeringésbe! Így eljuthatnának olcsón és gyorsan akár 10-20 km-es távolságra egy ipari parkba, vagy járásközpontba, vagy akárhová, ahol van munkahely! Ha lenne közlekedési lehetőség, sokkal kevesebben költöznének el, s nem is sorvadna a falusi intézményrendszer, amelynek fenntartása is olcsóbb lenne ezáltal!
..
Azt meg honnan veszed, hogy a falusi önkormányzatoknak részt kellene vennie a vasúti infrastruktúra közvetlen finanszírozásában!
Ilyen még csak meg sem fordult a fejemben!
Itt a történelmi lehetőség, amit a koronavírus járvány felkínál! Az eddigi rossz gyakorlattal fel kell hagyni és fel kell futtatni a vasúti ágazatot!
Munkaerő lesz dögivel! És 1 km akár dupla vágányú vasúti sín letétele is nagyságrendekkel olcsóbb, mint 1 km autópálya! Fenntartásról nem is beszélve!
..
Milyen halom kis falusi nyomvonalakat zárták be???
Fentebb belinkeltem, olvasd el. Meg ezt is. Meg ezt is.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Fentebb belinkeltem, olvasd el. Meg ezt is. Meg ezt is.

???

..
Az egyik tanulmány 2010-es, a másik meg 21 éves...?
..
A vasúttörténeti összefoglalás meg hogy jön ide?
2020-at írunk!
..
Most kellene infrastruktúrát fejleszteni, hogy ha majd éledezik a gazdaság, újra fellendül a turizmus, lesz pénze az embereknek utazni, akkor legyen min!
Pécset és Szegedet is össze kellene kötni közvetlen gyorsvasúttal! Nevetségesen közel vannak egymáshoz légvonalban!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 042
73 525
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 042
73 525
113
"A kínai hátterű CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet Kft. szállított a Semmelweis Egyetemnek védőeszközöket és Covid-19-teszteket, nettó 8,3 millió euróért (mintegy 3 milliárd forintért).

A szállítmány a következőkből állt:

  • 3PLY (három rétegű) sebészi maszk - 5 millió darab,
  • FFP2 minősítésű maszk - 187 ezer darab,
  • arc-pajzs - 100 ezer darab,
  • lábzsák - 100 ezer pár,
  • egészségügyi védőruha (overál) - 100 ezer darab,
  • nem steril kesztyű - 3 millió 114 ezer darab,
  • Covid-19-teszt - 20 ezer darab
  • viral transport medium (VTM) - 10 ezer darab.

A szerződést március 27-én kötötték meg a felek.

A múlt héten már szállított az egyetem részére védőeszközöket 1 milliárd 508 millió forintért, a CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet Kft."
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 896
11 271
113
Ismerős bevásárol, majd mi átutaljuk a lóvét. MI különben is heti 1 nagy bevásárlást csinálunk, így különben is ez a ritmusunk. Persze kocsi kell hozzá, mert egy 5 fős családnak 1 heti kajája, tisztasági (pelenka is), tisztító csomagja, az úgy 4-5 nagy műanyag Tescos/Aldis/Auchan-os szatyor.
Szerencsére a tartós dolgokból volt már némi készletünk.
Úgy néz ki, hogy a 14 napos karantént lehozzuk 2 nagy bevásárlással, + egy másik család csinál nekünk 1-1 kis bevásárlást kenyérből, meg még amit esetleg alul terveztünk.
Ha nincs segítséged, akkor 'asszem az önkormányzat segít.
Erről nem tudok bővebb felvilágosítást adni, mert nekünk van/volt aki hozza a kaját, így ez fel sem merült.
A cuccokat az ajtó elé lerakják, majd miután arrébb/el mentek, mi behordjuk a kaját.
A problémásabb a szemét kérdése.
A járványügyi előírás az, hogy dupla zsákba pakoljuk a szemetet, de mi ezt hivatalosan nem vihetjük le.
De ha valaki csupasz kézzel fogja meg a dupla szemeteszsákot, amit én a csomagoláskor megfogtam, akkor megfertőződhet (ugyebár senki nem biztosít otthonra neked steril kesztűt).
Szóval ez feladat!

Koszonom a valaszt, erre voltam kivancsi,
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Itt a legújabb olasz elmélet, miért tarolta le Olaszországot olyan könnyen a koronavírus...

Egy német orvos meg azt mondta, hogy az olaszok rosszul kezelik a betegeket, azért sok ott a halott. Adott egy valamitől beteg ember, akinek a korona vírus súlyosbítja valahogy az állapotát, de a német orvosok máshogy reagálnak az adott tünetekre mint az olaszok, más gyógyszereket adnak, így a végeredmény is más lesz.

Nem inkább ez!??
Felelőtlen turisztok összenyalogatták a műemlékeket! :D
..
2019_felelotlen_turistak.jpg

..
https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2020/04/01/napi_erdekes_446