Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/techtud/2020/04/12/autogyar_lelegeztetogep_gyartas/
"Az elmúlt hetekben nagy ígéreteket tettek az amerikai autógyártók arról, hogy rengeteg lélegeztetőgépet fognak legyártani az eszközhiányos kórházaknak, hiszen most erre van a legnagyobb szükségük, hogy életben tudják tartani a súlyos koronavírusos betegek ezreit...
...Hamar kiderült, hogy a gyorsan megtett nagy bejelentések után a valódi munka kínosan lassú lesz, és fennáll a veszélye, hogy nem fognak időben elkészülni a várt eszközök. A probléma gigantikus:
A JOHNS HOPKINS KÓRHÁZ SZAKÉRTŐI SZERINT TÖBB MINT 500 EZER ÚJ LÉLEGEZTETŐGÉPRE LEHET SZÜKSÉG AZ AMERIKAI KÓRHÁZAKBAN.
A brit Imperial College London szakértői becslése szerint a kórházba kerülő Covid-19 páciensek körülbelül 30 százalékának kell géppel segíteni a légzését. Az Egyesült Államokban április legelején 215 ezer koronavírusos fertőzés volt, a növekedés viszont óriási, naponta több mint húszezer új megbetegedést számlálnak..
...Megoldás lehet a helyzetre, ha az autógyárak csak a Covid-19 betegeknek készítenek speciális gépeket. Ezek többsége egyszerűbb felépítésű lehet, mint a legprofibb, darabonként 50 ezer dolláros életmentő berendezések..
...Az orvosi eszközöket gyártó cégek szövetsége, az Advanced Medical Technology Association szerint az amerikai gyártók a következő hetekben drámai erőfeszítéssel fel tudják tornászni a termelésüket heti 5000-7000 darabra az eddigi 2000-3000-ről. Mindezt úgy, hogy ezek a cégek (Draeger, GE Healthcare, Hillrom, Medtronic, Philips, ResMed és Vyaire Medica) tavaly ilyenkor még csak heti 700 darabot gyártottak.
Már csak azt a százmillió dolláros kérdést kell megválaszolni, hogy ki állja a költségeket. Ez Bordley becslése szerint a GM-nek az említett summa sokszorosába kerülhet, ha csak egyetlen üzem átalakításáról van szó. A Fehér Ház még nem jelezte, hogy pénzzel is támogatja a műveletet, és a GM sem, hogy hajlandó lenyelni a költségeket. A New York Times cikke szerint az Egyesült Államok kormánya sem tudja eldönteni, hogy pontosan mennyi lélegeztetőgépre van szüksége, óránként változtak a számok."
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ez még mindig a szinezék (függetlenül attól, hogy kezdenek felsejleni az igazi színek). Ezt eddig is tudtuk, legalábbis, aki igyekezett olvasni a sorok között. Csak már szorít a cipő és fordul a narratíva. Pár hét és vissza fognak kormányozni mindent a normál kerékvágásba.

Nem akarok semmilyen összeesküvés elméletet útjára engedni, de csak meg kell nézni a gazdasági intézkedéseket. Egy ilyen megforduló narratíva és annak hatásai után, szinte bármelyiket különösebb gond nélkül lehet majd visszavonni. Na ez a nem mindegy.

Egy verzió: Igen, ahogy elkezdték pedzegetni, az új vírus R0-ja kb a duplája a korábban feltételezettnek, ez pedig nem azt jelenti, hogy kétszer olyan terjed, mivel ez a mutatószám logaritmikus összefüggést takar. Mire a politikusok nagy bőszen léptek bőven meglehet, hogy már meg is fertőződött majd mindenki, és csak a kihordási időt csücsüljük. Csak egyszerűen berittyentett mindenki, mert itt-ott hirtelen kezdtek hullani az emberek, mint a legyek, csak nem azért mint gondolták, hanem azért mert pillanatok alatt a teljes népességben terült, és hirtelen egy vagon beteg jelent meg a kórházakban, de igazából már a fertőzést nem tudtuk megállítani. Marha kicsi mortalitású a vírus, de roppant gyorsan terjed, e miatt látványos, olyan, amilyet még nem láttunk. A probléma ott van ezzel a verzióval, hogy a vírus mutálódhat, illetve azért még lehetnek szép számmal akik még nem kapták el. Mivel magát a koronavírust kimutató tesztek is elég kétséges hatékonyságúak, én a hibahatárt elég magasra tenném az ellenanyag kimutatásával kapcsolatosan is. Nem biztos, hogy tudjuk, hogy hogyan is folyt le mindez, nem is biztos, hogy valaha bizonyosat fogunk tudni róla, de szerencsére van pár ország, akik nem a lezárást választották, és bevállalták a kísérleti tesztalany szerepét, hogy ne a teljes világgazdaság menjen rá, ha netán túlreagálták a politikusok a dolgot. De ha ez a verzió vagy valami hasonló lesz és hamarosan megyünk vissza a régi kerékvágásba, na hát összeesküvéselmélet az lesz bőven. És hát most fog kiderülni, hogy a rendkívüli jogosítványokat ki mennyire elegánsan/könnyen ereszti el... azért pár dolgot biztos elintéznek még mielőtt lefújják a bulit.

Ha meg mégis indokolt a lezárás és marad, akkor Isten irgalmazzon a társadalomnak, a népességnek, a gazdaságnak, mert lesz nyoma bőven.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Kihűlés fenyegeti Orbánt. Akárcsak engem. Bár esetemben a technikai hiba kizárható. (de én mondjuk nem is pálinkázok, igy talán itt lehet hoznom némi mentséget, de ez sem meggyőző, mert azért másfajta alkoholokat azért iszok időnként :D:D:D)


MÁS

Mivel nem irtotta meg alaposan az emberiséget a COVID-19, ezért egyre többen gondolják úgy (ITT IS !!!), hogy az egész csak egy nagy "Hype". Nos ez nem így van. Ha egy ekkora R0 értékű (R0 a fertőzés alapszaporodási arányára, magyarul fertőzőképessége) , de ennél 20x -100x nagyobb mortalitású (halálozási arányú) vírus jelenne meg, nem az lenne a kérdés, hogy összeomlik-e a világgazdaság, hanem az, hogy A "KŐKOR" MELYIK FOKOZATÁBA SÜLLYED VISSZA A JELENLEGI EMBERI VILÁG. Az ilyen helyzetet csak a "Mad Max" filmek szürrealisztikus világához lehetne mérni. Gyakorlatilag abból élnénk, amit eddig legyártottunk, és borzalmas lenne a több emberölőn át tartó újrakezdés. Mint azt többször elmondtam már, ez csak egy "próba járvány", bármilyen morbid viccként is hangzik ez. A COVID-19 JÁRVÁNY CSAK AZT MUTATJA BE A GYAKORLATBAN, MENNYIRE "LETOLT GATYÁVAL" ÁLL AZ EMBERISÉG (A TELJES) EGY VALÓBAN SÚLYOS VÍRUS ÁLTAL OKOZOTT PANDÉMIA ELŐTT. Ezt kéne mindenkinek felfognia, ezért nem játék ez az egész. Néztem egy kis anyagot más vírusról, ami a HIV virtuális testvérének tekinthető. Bár embert nem fertőz, de h a szervezetünkbe kerül, az végleg ott is marad, NEM KÉPES AZ IMMUNRENDSZERÜNK KIIRTANI. Szóval mindenki gondolkodjon el rajta, hogy nem játék ez az egész. Valami olyasmi, mint királykobrával játszani. 100-ból 99x csak ijesztésből mar szinte méreg nélkül, de ha tényleg mérges amikor megharap, nincs semmi ami megmenthetne. Na kb. ezzel egyező un. "OROSZ RULETT" a vírusveszély is !!! Amúgy "a királykobra men" jó-pár éve meghalt, mert az egyik kedvence egyszer komolyan "megsértődött" rá... Van ilyen... :eek::) (rendes adag méreggel harapott, nem úgy mint máskor szokott, hogy csak "játékból"... :rolleyes:)
Macska immundeficiencia-vírus - olvassátok el, érdemes
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 912
91 535
113
1410 fertőzött (+100)
1197 aktív eset (+87)
118 gyógyult (+3)
99 elhunyt (+14)
33532 mintavétel (+1571)
15333 hatósági házi karanténban (-2157)
20200412megyei-bontas.jpg
1458 fertőzött (+48)
1229 aktív eset (+36)
120 gyógyult (+2)
109 elhunyt (+10)
34819 mintavétel (+1287)
15333 hatósági házi karanténban (-2157) ez nem frissült
20200413terkep-koronavirus.jpg
 

bejczi

Active Member
2020. március 19.
98
164
33
Jól emlékszel, a természetes formában sokkal jobban felszívódnak a vitaminok. Amikor én is tablettát "eszek" utána/előtte szoktam valami olyan "természetes csomagolásút" is enni amit szeretek gyümölcs(lé)/... formátumban.
Sajnos a sör C-vitamin tartalma alacsony.
Igyunk belőle sokat, hogy meglegyen a szükséges mennyiség. ;)
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Kihűlés fenyegeti Orbánt. Akárcsak engem. Bár esetemben a technikai hiba kizárható. (de én mondjuk nem is pálinkázok, igy talán itt lehet hoznom némi mentséget, de ez sem meggyőző, mert azért másfajta alkoholokat azért iszok időnként :D:D:D)


MÁS

Mivel nem irtotta meg alaposan az emberiséget a COVID-19, ezért egyre többen gondolják úgy (ITT IS !!!), hogy az egész csak egy nagy "Hype". Nos ez nem így van. Ha egy ekkora R0 értékű (R0 a fertőzés alapszaporodási arányára, magyarul fertőzőképessége) , de ennél 20x -100x nagyobb mortalitású (halálozási arányú) vírus jelenne meg, nem az lenne a kérdés, hogy összeomlik-e a világgazdaság, hanem az, hogy A "KŐKOR" MELYIK FOKOZATÁBA SÜLLYED VISSZA A JELENLEGI EMBERI VILÁG. Az ilyen helyzetet csak a "Mad Max" filmek szürrealisztikus világához lehetne mérni. Gyakorlatilag abból élnénk, amit eddig legyártottunk, és borzalmas lenne a több emberölőn át tartó újrakezdés. Mint azt többször elmondtam már, ez csak egy "próba járvány", bármilyen morbid viccként is hangzik ez. A COVID-19 JÁRVÁNY CSAK AZT MUTATJA BE A GYAKORLATBAN, MENNYIRE "LETOLT GATYÁVAL" ÁLL AZ EMBERISÉG (A TELJES) EGY VALÓBAN SÚLYOS VÍRUS ÁLTAL OKOZOTT PANDÉMIA ELŐTT. Ezt kéne mindenkinek felfognia, ezért nem játék ez az egész. Néztem egy kis anyagot más vírusról, ami a HIV virtuális testvérének tekinthető. Bár embert nem fertőz, de h a szervezetünkbe kerül, az végleg ott is marad, NEM KÉPES AZ IMMUNRENDSZERÜNK KIIRTANI. Szóval mindenki gondolkodjon el rajta, hogy nem játék ez az egész. Valami olyasmi, mint királykobrával játszani. 100-ból 99x csak ijesztésből mar szinte méreg nélkül, de ha tényleg mérges amikor megharap, nincs semmi ami megmenthetne. Na kb. ezzel egyező un. "OROSZ RULETT" a vírusveszély is !!! Amúgy "a királykobra men" jó-pár éve meghalt, mert az egyik kedvence egyszer komolyan "megsértődött" rá... Van ilyen... :eek::) (rendes adag méreggel harapott, nem úgy mint máskor szokott, hogy csak "játékból"... :rolleyes:)
Macska immundeficiencia-vírus - olvassátok el, érdemes

Minek ez a sok piros meg vastag betű? Mintha szándékosan akarnád, hogy az embernek világvége hangulata legyen a kommented olvasása után. Nem volt még olyan járvány ami a kőkorba repített volna minket vissza, még a középkorban sem. Ma meg pláne nem lesz. Sok ország most is képes, a legtöbb ami nem, pedig igen hamar képes átállítani a mezőgazdaságát teljes önellátásra. Az emberi túléléshez ennyi kell, étel víz és télen fűtés. Nem lesz itt semmilyen kőkorszak. A második világháborúban sem sikerült pedig ott megadtuk a lehetőségét rendesen.

Egy globális katasztrófa esetén megváltozna a világ, igen. Nyilván nem a világ másik végén egy hete vagy akár csak pár napja legyártott élelmiszert vennéd meg a boltban és még az is lehet, hogy jegyrendszer lenne, de aki túléli magát a történést, legyen az járvány vagy háború stb, annak minden esélye meg lesz a túlélésre, amihez még egyszer írom csak étel, víz és fűtés kell. A Szíria topikban vannak képek és videók arról, hogy a front közelében is művelt területek vannak, bizonyos szögből filmezve nem is gondolná az ember, hogy ott háború van, és a szétbombázott városokban maradók is élik, ha nem is vidáman az életüket.

Rettegni pedig bármitől lehet. Írod, hogy mire lehetne képes egy ettől veszélyesebb vírus, de van ilyen a szabadban? Minek ilyenekkel riogatni az embereket? Tudod mire lenne képes az emberiség egy jövő héten becsapódó aszteroida ellen? Semmire, na az pont ugyanúgy kiírthat itt mindenkit mint egy halálos vírus, vagy a Yellowstone szupervulkánja és meg mint még kb kismillió természeti katasztrófa. Rettegjünk akkor mindegyiktől, minden órára válassz más rettegnivalót.

Az emberiség kihalhat egy katasztrófában, de nem lesz semmilyen Mad Maxes vagy Resident Eviles posztapokaliptikus világ, mert az csak egy elképzelt fantáziavilág az emberek szórakoztatására. Ha az emberiség nyomokban ugyan de túlél egy katasztrófát akkor a saját túlélése érdekében szinte azonnal újáépiti önmagát a civilizáció és abban biztos lehetsz, hogy nem a kőkorban találjuk magunkat, mert a mai csúcstechnológia nélkül is sokkal, de sokkal fejlettebb szinten kezdenénk az újjáépítést mint a kőkor. Vagy ha neked az a kőkor, hogy nincs net meg áram akkor kimaradtál pár történelem óráról. A villamosenergia előtt is igen fejlett, viszonylag kényelmes és biztonságos világban éltünk.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 157
26 856
113
Ha az emberiség nyomokban ugyan de túlél egy katasztrófát akkor a saját túlélése érdekében szinte azonnal újáépiti önmagát a civilizáció és abban biztos lehetsz, hogy nem a kőkorban találjuk magunkat, mert a mai csúcstechnológia nélkül is sokkal, de sokkal fejlettebb szinten kezdenénk az újjáépítést mint a kőkor. Vagy ha neked az a kőkor, hogy nincs net meg áram akkor kimaradtál pár történelem óráról. A villamosenergia előtt is igen fejlett, viszonylag kényelmes és biztonságos világban éltünk.
A villamosenergiahálózatok fenntartása és üzemeltetése az újjáépítés átmeneti idejében erősen függ attól, hogy mennyi hagyományos erőművünk van, tehát szén, gáz, víz és mennyi erőforást tudunk biztosítani az ellátásukhoz (a bányászathoz üzemanyag kell például, mert a lignit nem megy magától az erőműbe). Magyarország egyszerre áll jól és rosszul egy apokalipszishez. Ha Paks fűtőelemei relatíve újak, akkor jól, ha nem, akkor nagyon rosszul. Legelőször a csilivili ámde rendkívül technológiaígényes megújulók vesznek oda, azokra gyakorlatilag nem is számíthatunk, az atomerőművek hazai fűtőelemgyártás hijján szükségszerűen leállnak idővel, szignifikáns vízerőművünk nincs, pedig a Dunán lenne lehetőség, a szénerőműveink pedig lassan elfogynak, pedig szenünk van dögivel és annyi olajat is termelünk, hogy legyen üzemanyag a gépeknek. Szóval nálunk lesz áram, de nem igazán lakossági fogyasztásra, jó esélyellel egy apokaliptikus katasztrófa esetén a lakosságot előbb-utóbb ki is kötik a hálózatból, mert a közintézményeknek kell majd az áram, meg létszükségleti cikkeket termelő iparnak, de annak lesz!

Szóval a posztmodern emberiség "kőkora" még az áramot se nélkülözné, mondjuk Magyarországon, amíg vannak szénerőművek! Ez a "kőkor" nekünk a XX. század első felébe visszasüllyedést jelentené, vissza a nyomorúságos modern világba a csillogó és luxi posztmodernből!
 
  • Tetszik
Reactions: bejczi and b4l4g3
B

b4l4g3

Guest
Minek ez a sok piros meg vastag betű? Mintha szándékosan akarnád, hogy az embernek világvége hangulata legyen a kommented olvasása után. Nem volt még olyan járvány ami a kőkorba repített volna minket vissza, még a középkorban sem. Ma meg pláne nem lesz. Sok ország most is képes, a legtöbb ami nem, pedig igen hamar képes átállítani a mezőgazdaságát teljes önellátásra. Az emberi túléléshez ennyi kell, étel víz és télen fűtés. Nem lesz itt semmilyen kőkorszak. A második világháborúban sem sikerült pedig ott megadtuk a lehetőségét rendesen.

Egy globális katasztrófa esetén megváltozna a világ, igen. Nyilván nem a világ másik végén egy hete vagy akár csak pár napja legyártott élelmiszert vennéd meg a boltban és még az is lehet, hogy jegyrendszer lenne, de aki túléli magát a történést, legyen az járvány vagy háború stb, annak minden esélye meg lesz a túlélésre, amihez még egyszer írom csak étel, víz és fűtés kell. A Szíria topikban vannak képek és videók arról, hogy a front közelében is művelt területek vannak, bizonyos szögből filmezve nem is gondolná az ember, hogy ott háború van, és a szétbombázott városokban maradók is élik, ha nem is vidáman az életüket.

Rettegni pedig bármitől lehet. Írod, hogy mire lehetne képes egy ettől veszélyesebb vírus, de van ilyen a szabadban? Minek ilyenekkel riogatni az embereket? Tudod mire lenne képes az emberiség egy jövő héten becsapódó aszteroida ellen? Semmire, na az pont ugyanúgy kiírthat itt mindenkit mint egy halálos vírus, vagy a Yellowstone szupervulkánja és meg mint még kb kismillió természeti katasztrófa. Rettegjünk akkor mindegyiktől, minden órára válassz más rettegnivalót.

Az emberiség kihalhat egy katasztrófában, de nem lesz semmilyen Mad Maxes vagy Resident Eviles posztapokaliptikus világ, mert az csak egy elképzelt fantáziavilág az emberek szórakoztatására. Ha az emberiség nyomokban ugyan de túlél egy katasztrófát akkor a saját túlélése érdekében szinte azonnal újáépiti önmagát a civilizáció és abban biztos lehetsz, hogy nem a kőkorban találjuk magunkat, mert a mai csúcstechnológia nélkül is sokkal, de sokkal fejlettebb szinten kezdenénk az újjáépítést mint a kőkor. Vagy ha neked az a kőkor, hogy nincs net meg áram akkor kimaradtál pár történelem óráról. A villamosenergia előtt is igen fejlett, viszonylag kényelmes és biztonságos világban éltünk.
10/10
nem beszélve arról, hogy a földön kb. 1 milliárd ember jelenleg is úgy él, hogy nincs hozzáférése az elektromos hálózathoz...
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 688
14 713
113
A villamosenergiahálózatok fenntartása és üzemeltetése az újjáépítés átmeneti idejében erősen függ attól, hogy mennyi hagyományos erőművünk van, tehát szén, gáz, víz és mennyi erőforást tudunk biztosítani az ellátásukhoz (a bányászathoz üzemanyag kell például, mert a lignit nem megy magától az erőműbe). Magyarország egyszerre áll jól és rosszul egy apokalipszishez. Ha Paks fűtőelemei relatíve újak, akkor jól, ha nem, akkor nagyon rosszul. Legelőször a csilivili ámde rendkívül technológiaígényes megújulók vesznek oda, azokra gyakorlatilag nem is számíthatunk, az atomerőművek hazai fűtőelemgyártás hijján szükségszerűen leállnak idővel, szignifikáns vízerőművünk nincs, pedig a Dunán lenne lehetőség, a szénerőműveink pedig lassan elfogynak, pedig szenünk van dögivel és annyi olajat is termelünk, hogy legyen üzemanyag a gépeknek. Szóval nálunk lesz áram, de nem igazán lakossági fogyasztásra, jó esélyellel egy apokaliptikus katasztrófa esetén a lakosságot előbb-utóbb ki is kötik a hálózatból, mert a közintézményeknek kell majd az áram, meg létszükségleti cikkeket termelő iparnak, de annak lesz!

Szóval a posztmodern emberiség "kőkora" még az áramot se nélkülözné, mondjuk Magyarországon, amíg vannak szénerőművek! Ez a "kőkor" nekünk a XX. század első felébe visszasüllyedést jelentené, vissza a nyomorúságos modern világba a csillogó és luxi posztmodernből!

A vízierőművek hatékonysága leginkább az adott folyó esésének függvénye (azt hiszemez a tényező a harmadik hatványon van), tehát sem a Duna, sem a Tisza nem igazán alkalmas erre, de cserébe az ivóvízkészletet ill. a talajvízhelyzetet még a mainál is jobban elb*nánk.
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Az USA mind az 50 állama katasztrófa sújtotta terület. Ilyen még nem volt.

https://index.hu/kulfold/2020/04/13/usa_trump_katasztrofa_sujtotta_terulet_nyugdijasotthon/
"...Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is...
...Az AP vasárnap este összeállítást közölt arról, hogy a világ többi országához hasonlóan Amerikában is rettentő aratást végez a koronavírus az idősotthonokban; a hírügynökség szerint országszerte több mint 3600 ember halt meg koronavírus-fertőzésben. Mivel erre vonatkozó külön adatot sem a szövetségi kormányzat, sem a Johns Hopkins Egyetem nem gyűjt, és az egyes tagállamok is többnyire csak kumulált adatokat hoznak nyilvánosságra, az adatsort a hírügynökség állította össze. Jelentésükben a hírügynökség munkatársai kiemelték, hogy például a virginiai Richmondban egyetlen idősotthonban több mint száz fertőzöttet regisztráltak, és 40 idős ember bele is halt a betegségbe. Hasonlóan rossz a helyzet Marylandben, New Yorkban, Massachusettsben és az északnyugati Washington államban is."

https://magyarnemzet.hu/kulfold/mar-185-millio-folott-a-fertozottek-szama-a-vilagon-7996877/
"Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre 72 861-gyel emelkedett és elérte az 1 850 527-et a világon. A Covid-19 nevű betegségben 114 245-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 430 455 – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében.
...A legtöbb regisztrált fertőzött jelenleg az Egyesült Államokban van: 557 571, ami 27 620-szal több, mint vasárnap, az új fertőzések száma viszont 912-vel csökkent a vasárnapihoz képest. A gyógyultak száma 41 831, a halálos áldozatoké 22 108, amely 1500-zal több, mint az előző nap. A helyzet továbbra is New Yorkban a legsúlyosabb, ahol 6898-an haltak meg.
Spanyolországban 166 831-re nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 17 209-re emelkedett az elhunytaké, és 62 391-re a gyógyultaké.
Olaszországban 156 363 a regisztrált fertőzöttek száma, 19 899 a halálos áldozatoké, 34 211-en gyógyultak meg.
Franciaországban 133 670 fertőzöttet, 14 412 halálos áldozatot és 27 469 gyógyultat tartottak nyilván.
Németországban 127 854 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3022 elhunyt, 60 300 meggyógyult.
Az Egyesült Királyságban 85 208 dokumentált fertőzött és 10 629 halálos áldozat volt.
Iránban 71 686 volt a regisztrált fertőzöttek száma hétfőre, 4474 az elhunytaké, 43 894 a kórból felépülteké...
...Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 135 esetet tartottak nyilván. A vírus okozta betegségben eddig 3343-en haltak meg, a gyógyultak száma 77 596."

https://magyarnemzet.hu/kulfold/ecuador-tobb-mint-700-holttestet-talaltak-a-lakasokban-7996709/
"Az ecuadori rendőrség több mint 700 olyan holttestet gyűjtött össze lakásokból az ország legnagyobb városában, Guayaquilben, ahol a koronavírus-járvány miatt a kórházak és a temetkezési szolgáltatók is túlterheltek – közölte vasárnapi sajtóértekezletén a feladatra kijelölt különleges alakulat parancsnoka.
A latin-amerikai országban Guayaquilben a legrosszabb a járványhelyzet. A kórházak tele vannak betegekkel, a temetkezési vállalatok pedig nem győzik eltemetni a halottakat...
...A legfrissebb hivatalos adatok szerint Ecuadorban 7500 az igazolt fertőzöttek száma, és ebből 333-an haltak meg a betegségben azóta, hogy a vírus február 29-én megjelent az országban..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/europa-tobb-orszagaban-lazitanak-a-korlatozasokon-7997060/
"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és szakértők figyelmeztetése ellenére a kijárási korlátozások enyhítésére készülnek több európai országban...
...Bár a szóban forgó országok kormányai a járvány pusztító gazdasági hatásaitól tartva igyekeznek lazítani a szigorú korlátozásokon, a WHO arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad túl hamar feloldani ezeket a tilalmakat. – Európa továbbra is a járvány gócában van – mondta nemrég Hans Kluge, a WHO európai igazgatója, aki megjegyezte: nem most van itt az ideje a közösségi távolságtartásra vonatkozó szigorú korlátozások enyhítésének."
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 026
83 158
113
1458 fertőzött (+48)
1229 aktív eset (+36)
120 gyógyult (+2)
109 elhunyt (+10)
34819 mintavétel (+1287)
15333 hatósági házi karanténban (-2157) ez nem frissült
20200413terkep-koronavirus.jpg
Jó ez a +48. Már a tegnapi +100 is jó volt. Vsz a Tescos sorbanállás nem fog durván bekavarni, de tény, hogy nem nézett ki jól se a piac, se a Tesco parkolója.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 351
113
az
A szlovák és a cseh esetszám ma nagyon alacsony volt.
A szlovákoknál 14 eset volt, a cseheknél 50 pedig 5.000 fölötti fertőzöttjük van.
Érdekes lesz figyelni a következő 3-4 napot, hogyan alakul náluk.

unnepek miatt joval kevesebbet is teszteltek, ez is kozrejatszhat benne.
 
  • Tetszik
Reactions: DaniElyahoo