Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 029
32 466
113
Már eleve így kellett volna hozzá állni. Ma van a határideje az érettségi lemondásának. És ha valaki végig gondolta dolgot a hétvégén, és aztán pont hétfőn lemondta? A magyar hivatali rendszer rugalmasságát ismerve, ők az idén tavasszal már nem érettségiznek, pedig egyszerűen csak az egészségüket, meg a nagyszüleik egészségét féltették. Miközben a tanároknak péntek este 9-kor bejelentik, hogy hétfő reggeltől "digitális munkarend" van, úgy hogy délelőtt még fizetés nélküli szabadságot lebegtettek, szóval aközben ők képtelenek egy rugalmas rendszerben gondolkodni? Mert a "főni" egy facebook videoban "bejelenti" hogy 3-án lesz csúcson a járvány, és mindjárt van reakció, bokacsatttogás, időpont áthelyezésre utaló magatratás belebegtetése (csak szépen lassan, hogy ne tűnjenek azonnal bohócnak). Miféle kormányzati belső kommunikáció, együttműködés van itt? Meg mi az hogy a facebookon? Nagyon felbasztam magam! Eleve azt kellett volna mondani, hogy figyelve a járványhelyzetet, a csúcs 4 héttel az első hét hétfőjén magyar érettségi ("tessék figyelni a "főni" facebookját, hoyg mikor ejti el, hogy túl vagyunk a csúcson"). A felsőoktatás is lesz szíves alkalmazkodni, egy rendszert alkotnak vagy nem? Vagy ha kicsúszunk az időből, akkor megkapják az év végi jegyet érettséginek. Összedől a világ? Már úgyis összedőlt más szempontból...

Szerintem inkább besz.rtak, mint az iskolabezárásoknál, és a hiszti miatt fogják halasztani. Év végi jegy érettséginek azért érdekes lenne azoknál, akiknél egyben felvételi is. Mi van azokkal akik emelt szintűt választottak? Bár nem tudom, hogy pontosan hogy lenne most a helyzet, de tudtommal megtartanák az emelt szintű vizsgákat is.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113
04korhaziagyak.jpg
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Az orvosi felszerelléssel való segítés a helyrehozást is elősegítheti!
De, hogy ne csak önzetlenkedéssel legyek vádolható, arra is gondolj, hogy a kitüsszentett dzsuvában a vírus sem tesz különbséget román vagy magyar között!
Repül az minden felé!
..
Mindkettőt véded hát, ha felszereléshez juttatod őket!

Én díjazom a pozitív, reménykedő hozzáállásodat, de én már lemondtam arról, hogy ezekkel javítható a viszony...
Persze, nyilván védjük őket (főleg a magyarokat) meg minden, de jó lenne most 1-2 évvel idősebnek lenni, hogy lássuk volt-e értelme ténylegesen.
 

bikmakk

Active Member
2020. március 22.
31
150
33
Patikákban nincs (megyei jogú város). Önkorinál lehet hogy van, mindenesetre jól titkolja. Kórházban vékonyan van. Rendelő nem igazán működik, aztán lehet hogy ott van. Idős otthonokban is lehet hogy van.
A Speedshopot, a Rossmant és a MOLt a kormány látta el védőfelszerelésekkel? Közvetlenül vagy közvetítőn keresztül?
u.i. a modortalanságot pártösszejöveteleken sajátítsátok el?

Egyik nagyon jó cimborám vezet egy kisvárosi patikát. Pont pár napja beszéltem vele erről, azt mondja, hogy a kezdeti hiány után most már nincs gond. Eleinte a nagykertől se tudtak rendelni semmit, most már van náluk bőven maszk. Ráadásul nem csak sebészi, hanem komolyabbak is. Kézfertőtlenítőt is gyártanak a patikában, de az alkoholt kicsit nehezebb beszerezni. De abból is van készlet kb mindig.

Ehhez hozzátartozik, hogy a srác hivatásból csinálja, ha lehetséges felhajtani a cuccot, ő megteszi. De azt hiszem ez a normális hozzáállás.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 144
113
Patikákban nincs (megyei jogú város). Önkorinál lehet hogy van, mindenesetre jól titkolja. Kórházban vékonyan van. Rendelő nem igazán működik, aztán lehet hogy ott van. Idős otthonokban is lehet hogy van.
A Speedshopot, a Rossmant és a MOLt a kormány látta el védőfelszerelésekkel? Közvetlenül vagy közvetítőn keresztül?
u.i. a modortalanságot pártösszejöveteleken sajátítsátok el?
Mert az ugye úgy néz ki, hogy kijön az új Merci, és beleugrik a garázsodba, ugye? Nem ám úgy, hogy megkeresed a pénzt rá, és bemész a szalonba, majd megveszed, nem? A járvány előtt is úgy volt, hogy szólsz a kormánynak, hogy kő maszk, ugye? Nem ám bemész a patikába, shopba, és megveszed, ugye? Mit képzeltek? A kormány lát el titeket, alanyi jogon, hogy legyen? Vagy hogy? Rohadtul nem értitek ti a kapitalizmust. A kormány max. azért felel, hogy a kórházban a dolgozó ne fertőzzön meg téged, legyen felszerelése, és ha te bemész, akkor legyen rajta védőruha, kezelésed után pedig kapsz maszkot, ha szükséges vagy semmit se, mert nem szükséges. Egyelőre egyetlen arc volt aki kötelezővé tett valamit, az pedig a BKVs baklövése után a GyGeri volt. Senki más. Minden más rajtad múlik. Ha alanyi jogon akarsz az államtól valamit, azt kommunizmusnak hívják. A polgárokat az önkormányzat látja el, természetesen abból a keretből, amit az államtól kapnak. Ha olyan helyen élsz, ahol nem, így jártál. Én olyan helyen élek, ahol adtak. De ahhoz az kell, hogy értelmes legyen az önkormányzat. Pl. annyit le tud írni az illetékeseknek, hogy szükségem van x mennyiségre ebből és abból, a lakosság számára, és kap a készletből. Most meg pláne. No nem ffp3at, sőt, még 2t sem, hanem sima maszkot, ha kér. Fertőtlenítőt előtte is a boltban vettünk, most is ott fogunk. A kórházakba, rendelőkbe adtak. Ha menőbb maszk kell, speedshop, patika, stb. Speedshop internetes cég, szállít bárhová, ne gyere a vidékkel kérlek. Máshol is lehet maszkokat kapni, és tény, hogy nem 300 hufért, de nem is azok az idők vannak. Most a benya olcsóbb.

Nem kell válaszolnod!

UI: közöm nincs egy párhoz sem. Aki ezzel jön, mindig sima patásfóbiásként kezelem. Bocs a stílusért!
 
Last edited:
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3 and vendeg2

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 144
113
Mert az ugye úgy néz ki, hogy kijön az új Merci, és beleugrik a garázsodba, ugye? Nem ám úgy, hogy megkeresed a pénzt rá, és bemész a szalonba, majd megveszed, nem? A járvány előtt is úgy volt, hogy szólsz a kormánynak, hogy kő maszk, ugye? Nem ám bemész a patikába, shopba, és megveszed, ugye? Mit képzeltek? A kormány lát el titeket, alanyi jogon, hogy legyen? Vagy hogy? Rohadtul nem értitek ti a kapitalizmust. A kormány max. azért felel, hogy a kórházban a dolgozó ne fertőzzön meg téged, legyen felszerelése, és ha te bemész, akkor legyen rajta védőruha, kezelésed után pedig kapsz maszkot, ha szükséges vagy semmit se, mert nem szükséges. Egyelőre egyetlen arc volt aki kötelezővé tett valamit, az pedig a BKVs baklövése után a GyGeri volt. Senki más. Minden más rajtad múlik. Ha alanyi jogon akarsz az államtól valamit, azt kommunizmusnak hívják. A polgárokat az önkormányzat látja el, természetesen abból a keretből, amit az államtól kapnak. Ha olyan helyen élsz, ahol nem, így jártál. Én olyan helyen élek, ahol adtak. De ahhoz az kell, hogy értelmes legyen az önkormányzat. Pl. annyit le tud írni az illetékeseknek, hogy szükségem van x mennyiségre ebből és abból, a lakosság számára, és kap a készletből. Most meg pláne. No nem ffp3at, sőt, még 2t sem, hanem sima maszkot, ha kér. Fertőtlenítőt előtte is a boltban vettünk, most is ott fogunk. A kórházakba, rendelőkbe adtak. Ha menőbb maszk kell, speedshop, patika, stb. Speedshop internetes cég, szállít bárhová, ne gyere a vidékkel kérlek. Máshol is lehet maszkokat kapni, és tény, hogy nem 300 hufért, de nem is azok az idők vannak. Most a benya olcsóbb.

Nem kell válaszolnod!

UI: közöm nincs egy párhoz sem. Aki ezzel jön, mindig sima patásfóbiásként kezelem. Bocs a stílusért!
ON.
Egy megjegyzés még: hányok amikor párthoz kötnek. Semmi közöm egyikhez se. Van egyfajta mércém, de mindig más osztályban játszik a kormánypárt, mint előtte és utána bárki más 1990 óta. És a stílusról még nem is írtam. Furcsa leírni 2020ban, de Horn és Torgyán kulturáltan tudott összekülönbözni. Mert lehet így is. Egyszerűen annyi a baj, hogy G alkalmatlan az ellenzék. Még a 2002es Werber-féle médiára épültek, csak már nem ekkora a különbség a két tábor médiája között, mint 1998ban volt. Nagyon szarul kellett kormányozni 1994-1998 között, hogy akkori médiafölénnyel le lehetett váltani őket egy kétfordulósban, és nagyon szarul 2002-2010 között, hogy egy kétfordulósban iszonyat különbséggel legyen először kétharmad 2010ben. Jelenleg csak megélni akarnak abból amit csinálnak. Amikor bárhol nyernek, ott meg a húsosfazék a lényeg. Ez az önkormányzatoknál jön ki a legjobban, ill. amikor kormányoznak a pénztárcámon látom, hogy nem annyi van benne, mint lehetne.
Emellett állandóan kioktatnak, hogy mit is KELLENE gondolnom arról, amivel életben tartja őket a médiájuk, és ami nem az ő véleményük, amiatt mindig megkapom, hogy le kell állni a politikával, meg különben is: nincs különbség, minden szar, semmi sem működik, meg csak azért is: oktatásegészségügydiktatúra.
Más baj a politikával ebben az országban nincs.
A gond az, hogy vannak, akik fóbiából, rossz memóriából vagy csak hülyeségből simán életben tartják egyesek EZT az ellenzéket, ahol már annyira kijön a minőség, meg miszerint ha nem lenne külföldről pénzelve az egész, sehol sem lennének, hogy a Kétfarkú most már magasabb támogatottsággal bír, mint egyes pártszövetségek ...
Sajnos mindig adnak nekik egy esélyt, csak mert NINCS MÁS, és ha nincs, akkor rájuk szavaznak.
A legnagyobb gond, hogy sajnos tényleg nincs más, de ahogy a maszkhoz jutást, ezt se a kormány fogja megoldani helyettük.
OFF.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ez elmúlt hónapokban a világ legfontosabb politikusai „nézték le” a koronavírus-járványt. Aztán mikor a világ majd minden országában megjelent a vírus, akkor szembesültek azzal, hogy: nincsenek maszkok, nincsenek védőfelszerelések, nincsen terv és sokkal nagyobb a probléma, mint gondolták. Miért reagáltak ilyen későn a világ politikusai?

 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Kutatók ezrei dolgoznak azon, hogy a koronavírus-járványt okozó SARS-CoV-2 vírus működését megismerve kidolgozzák az ellenszereket, és ez így van jól, ezzel lehet életeket megmenteni. De azt a kérdést sem szabad elfelejteni, hogy hogyan és honnan jött a vírus, mert ez segíthet felkészülni a következő hasonló járványra. A válaszhoz viszont jóval több információt kell kapniuk a tudósoknak, főleg Kínától.
Több elképzelés van a most terjedő koronavírus, a SARS-CoV-2 eredetéről, mint amennyi kézzelfogható bizonyíték. Ráadásul jó esély van rá, hogy fontos információk nem kerülnek nyilvánosságra – Kína ugyan birtokában lehet ezeknek, ám az ország nem kezeli kimondottan transzparensen a helyzetet. Így nem marad más, mint a tények és az összeesküvés-elméletek furcsa egyvelege. Az alábbi forgatókönyvek elképzelhetők:
A rejtélyes vuhani víruslabor esete a koronavírussal
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 911
91 533
113
Magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép segíthet a betegeken

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben magyar szakemberek. Az akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...us-lelegeztetogep-segithet-a-betegeken-427430
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 257
33 835
113
Magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép segíthet a betegeken

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben magyar szakemberek. Az akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...us-lelegeztetogep-segithet-a-betegeken-427430
itteni par mernok ur szerint ez lehetetlen es amugy is evek kellenenek hozza es a hazai ipar amugy is keptelen ra./ nem keresem vissz kik voltak./
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép segíthet a betegeken

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben magyar szakemberek. Az akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...us-lelegeztetogep-segithet-a-betegeken-427430

Ssssssz........Vigyázzzatok...! :eek:
Neeem szabad.....

Ide portfóliós cikket nem lehet betenni....
Azok a vírust terjesztik, aki beteszi a cikkeiket, az meg a vírusnak szurkol...
De tényleg......o_O
Meg nem is függetlenek..... A függetlenek megmondták....
Ők a KD-s ellenzék....:rolleyes:
 
B

b4l4g3

Guest
itteni par mernok ur szerint ez lehetetlen es amugy is evek kellenenek hozza es a hazai ipar amugy is keptelen ra./ nem keresem vissz kik voltak./
Emlékeim szerint arról ment a diskurzus, hogy nagy sebességű maszkgyártó gépsorok megépítése kivitelezhetetlen 0-ról egy két hónap alatt... senki nem állította, hogy egy lélegeztetőgép prototípusának összetákolása lehetetlen küldetés... és nem százas nagyságrendben fogják sorozatgyártani havonta az tuti
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 257
33 835
113
Emlékeim szerint arról ment a diskurzus, hogy nagy sebességű maszkgyártó gépsorok megépítése kivitelezhetetlen 0-ról egy két hónap alatt... senki nem állította, hogy egy lélegeztetőgép prototípusának összetákolása lehetetlen küldetés..
Ja igen a maszkgyartas keptelensegerol megfeledkeztem. /de azt allitottak./a szokasos penzbehuzos sok ido sok problema sokba fog kerulni hozzaallassal mert a dumat megtanultak csak a mernoki alapot a problema megoldast nem./mikozbe a problema megoldadert mernok a mernok./
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 053
113
A
Lehet hogy mégis csak egy kínai laborból szokott meg a vírus? :confused:


https://index.hu/techtud/2020/04/21/koronavirus_wiv_vuhani_viruslabor/
Lehet hogy mégis csak egy kínai laborból szokott meg a vírus? :confused:


https://index.hu/techtud/2020/04/21/koronavirus_wiv_vuhani_viruslabor/

Akár igaz is lehet, de én a "mindenhezértő" bölcsész-csapat írásait mostanában óvatosan olvasom. :eek:
De mindenki belátása szerint...


u.i:...egyre többször vélem felfedezni a "...ha sapka van rajta azért, ha akkor nincs akkor meg azért..." elvet :(,
pedig jópáréve jó volt/rég volt...o_O
...az a baj, hogy nem nagyon látok oldalt, ami a helyebe lépne, tóbb web-oldalból tudok csak osszeollózni magamnak valami hasonlót, de lagalabb "web-edzést" tartok magamnak :)
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer