• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Érdekelne jelenleg is szolgálatban levőktől, hogy jelenleg milyen rácsrendszert használ a magyar honvédség, légierő, illetve akár tőlük, akár régebben szolgálóktól, hogy régebben a néphadsereg milyen rácsrendszert használt.

Tudtommal valami Gauss-Krüger rácsrendszert használtak a Varsói Szerződés országai, de nem tudom, hogy az egységes volt-e, vagy sem?

Valahol elérhetők térképek, oktatóanyagok akár a mai, akár a régebbi rácsrendszerrel? Párat találtam a modern UTM/MGRS-es anyagokhoz, főleg külföldit, illetve itthon a katonasuli oldalán valamit, de a képek halottak voltak.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 186
13 456
113
Érdekelne jelenleg is szolgálatban levőktől, hogy jelenleg milyen rácsrendszert használ a magyar honvédség, légierő, illetve akár tőlük, akár régebben szolgálóktól, hogy régebben a néphadsereg milyen rácsrendszert használt.

Tudtommal valami Gauss-Krüger rácsrendszert használtak a Varsói Szerződés országai, de nem tudom, hogy az egységes volt-e, vagy sem?

Valahol elérhetők térképek, oktatóanyagok akár a mai, akár a régebbi rácsrendszerrel? Párat találtam a modern UTM/MGRS-es anyagokhoz, főleg külföldit, illetve itthon a katonasuli oldalán valamit, de a képek halottak voltak.
Az nem rácsrendszer, hanem vetület. A földrajzi szélességek és hosszúságok mindegyik vetület rendszerben azonosak.
https://www.wikiwand.com/hu/Vetülettan
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Az nem rácsrendszer, hanem vetület. A földrajzi szélességek és hosszúságok mindegyik vetület rendszerben azonosak.
https://www.wikiwand.com/hu/Vetülettan
https://hu.wikipedia.org/wiki/UTM

Az univerzális transzverzális Merkátor (Universal Transverse Mercator, UTM) egy speciális hálórendszer a földrajzi pozíció meghatározására, melyhez fordított tangenciális hengervetületet alkalmaz.

Akkor hálórendszer magyarul. Military Grid Reference System, nem Military Grid Projection System a hasonló Amerikai/NATO rendszer neve.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
1949-től az UTM-et (Univerzális Transzverzális Mercator) használja a NATO, mióta tagok vagyunk mi is. A Gauss-Krüger vetület volt a TM (Transzverzális Mercator), mindkettő a Mercator vetületen alapul, ami egy hengeres projekció és emiatt a sarkkörök felé egyre inkább torzítja a távolságokat. A TM hasonlóan torzít csak fordítva, ott a sarkvidék viszonylag méretarányos és a köztük lévő rész torzul. Az UTM-ben az a trükk, hogy levágták róla a sarkokat és ezért nem annyira látványos a torzítás, de alapvetően mindegyik Mercator vetület hasonlóan torzít.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az UTM-ben több olyan megoldást is használnak ami könnyebbé teszi a számolást és javítja a távolságok arányát egy zónán belül, de attól a Mercator-térképek egy olyan világot mutatnak amiben észak vagy dél felé haladva növekszik a méterrúd a kezedben. Ez abból következik, hogy a térképen szép egyenes és párhuzamos szalagok sorakoznak egymás mellett, míg a valóságban ezek egy pontba futnak össze.

Emellett azt sem árt megemlíteni, hogy ez a vetület a domborzatot nem jeleníti meg, legfeljebb színkóddal, úgyhogy a távok sem felszíni távok rajta. Ezen kívül meg olyan az egész mintha a Földet egy tökéletes ellipszoidnak képzelnénk el és ennek az ellipszoidnak a textúráját mint egy gumilepedőt kifeszítenénk egy téglalap alakú keretbe és a nagyon megnyúlt széleit levágnánk. Ez a kinyúlt gumilepedő a mindenki által jól ismert világtérkép.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti
T

Törölt tag 1945

Guest
Az egységes (Varsói Szerződésben alkalmazott) légvédelmi fokhálózat

A hagyományos eszközökkel végrehajtott célmegjelölés alapvető módja, melynek lényege, hogy az egy légvédelmi rendszerben működő légvédelmi szervezetek - a kölcsönös célmegjelölés biztosítása céljából - a légi célok koordinátáinak megállapítását és a légi helyzet ábrázolását azonos felépítésű és számozású légvédelmi fokhálózattal ellátott térképező indikátorokon , illetve tervtáblákon végzik.
A légvédelmi fokhálózat meghatározott méretarányban a harcálláspontokon és a felderítő eszközökben elhelyezett térképező indikátorokon, illetve tervtáblákon fel kell rajzolni.
A légvédelmi fokhálózat földünk északi felére van megszerkesztve, alapját a zónák, a szektorok, és a négyzetek (nagy, kis, elméleti kis) képezik.

2020-04-22-13-12-14-Tervtabla-doc-Microsoft-Word.jpg


A légvédelmi fokhálózat négy zónaövre van (A. B, C, D) felosztva:
-„A" zónaöv: az egyenlítőtől, az északi szélesség 40°-ig;
-„B" zónaöv: az északi szélesség 40° - 72°-ig;
-„C" zónaöv: az, északi szélesség 72° -80°-ig;
-„D" zónaöv: az északi szélesség 80° - 90°-ig.
A háló által befedett területen a zónaövek összesen 92 zónát tartalmaznak, melyek megnevezése a zónaöv típusával egyezik meg. Számozásuk két számjeggyel történik, 01-46-ig és 51-96-ig.

A zónákat szektorokra osztották.
Az „A" és „D” típusú zónák 10-10 szektort, míg a „B" és „C" típusú zónák 8-8 szektort tartalmaznak.
A szektorok számozása mindig egy számjeggyel történik balról-jobbra és felülről lefelé.
Az „A" és „D” típusú zónákban 1-0-ig (a 10. szektor száma 0), a „B" és „C" típusú zónákban 1-8-ig.
Az „A" „B" és „C" típusú zónák szektorainak méretei fokokban kifejezve azonosak, valamennyinek a kiterjedése hosszúságban 9°-os és szélességben 4°os.

Valamennyi szektort vízszintesen hat, függőlegesen négy részre, úgynevezett nagy négyzetre osztottak.
Egy szektor 24 nagy négyzetből áll.
A nagy négyzet mérete hosszúságban 1° 30' szélességben 1°, ami körülbelül 112x112 kilométernek felel meg.
A szektor függőleges négyzet sorait alulról felfelé, vízszintes sorait, pedig balról-jobbra számozzuk 1-0-ig, így a nagy négyetek számozása mindig kettő számjeggyel történik, még-pedig úgy, hogy először a vízszintes sor számát, majd pedig a függőleges oszlop számát olvassuk be.

A nagy négyzetek közepes négyzetekből állnak.
Egy nagy négyzetben 9 közepes négyzet van.
A számozások 1-9-ig történik a bal felső sarokból kiindulva az óramutató járásával megegyező csigavonalban.
A középső közepes négyzet a 9-es, ezt azonban rendszerint nem írjuk fel, mert általában a négyzetbe a nagy négyzet kétjegyű számát írjuk.
A közepes négyzetek mérete: 37,5x37,5 kilométer.

A közepes négyzetek 9 kis négyzetből állnak, melyeknek számozása azonosan történik a közepes négyzetével.
A kis négyzetek mérete: 12,5x12,5 kilométer.

szikla.jpg
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Egy kis méricskélés a Mercator rendszerben. Grönland durván 3.5-ször akkora mint Madagaszkár de a hengeres vetületen a gumilepedő-hatás miatt legalább harmincszor akkorának tűnik. Ha egymás mellett lenne a két sziget akkor nagyjából háromszoros lenne a különbség a térképen, de ha helyet cserélnének akkor a háromszor kissebb Madagaszkár látszana háromszor nagyobbnak mint Grönland o_O
b0BnIgj.png
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Egy kis méricskélés a Mercator rendszerben. Grönland durván 3.5-ször akkora mint Madagaszkár de a hengeres vetületen a gumilepedő-hatás miatt legalább harmincszor akkorának tűnik. Ha egymás mellett lenne a két sziget akkor nagyjából háromszoros lenne a különbség a térképen, de ha helyet cserélnének akkor a háromszor kissebb Madagaszkár látszana háromszor nagyobbnak mint Grönland o_O
b0BnIgj.png
Bizony, érdekesekek ezek a vetületek ;)!
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Egy kis méricskélés a Mercator rendszerben. Grönland durván 3.5-ször akkora mint Madagaszkár de a hengeres vetületen a gumilepedő-hatás miatt legalább harmincszor akkorának tűnik. Ha egymás mellett lenne a két sziget akkor nagyjából háromszoros lenne a különbség a térképen, de ha helyet cserélnének akkor a háromszor kissebb Madagaszkár látszana háromszor nagyobbnak mint Grönland o_O
b0BnIgj.png
Azért azt tegyük hozzá, hogy egy zónán belül azért elégséges a linearitás a gyakorlati használathoz.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Azért azt tegyük hozzá, hogy egy zónán belül azért elégséges a linearitás a gyakorlati használathoz.
Attól függ melyik zónán belül. Ha mondjuk valaki a déli sarkot akarja meghódítani akkor gyakorlatilag az életébe kerülhet ha UTM térképet visz magával és a kis kerek sziget helyett csak egy nagy elnyúlt foltot lát. Neki inkább egy UPS térkép kell a gyakorlati használathoz.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Attól függ melyik zónán belül. Ha mondjuk valaki a déli sarkot akarja meghódítani akkor gyakorlatilag az életébe kerülhet ha UTM térképet visz magával és a kis kerek sziget helyett csak egy nagy elnyúlt foltot lát. Neki inkább egy UPS térkép kell a gyakorlati használathoz.
Ez igaz, az MGRS ezért kombinálja őket.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
GIS Day online geoinformatikai videokonferencia a Pécsi Tudományegyetem szervezésében.
Az esemény már lezajlott a héten, de a linken visszanézhető.
https://pte.hu/hu/esemeny/gis-nap-pecsi-tudomanyegyetemen
Annyira gagyi szerintem, hogy az eseménynek van egy landing page-e, és menj a facebookra... ahol egy teams link van... És egy 3 órás videó a teamsen.

0 felfedezhetősége a tartalomnak. Nulla navigálhatósága. Nulla indexelhetősége. Ez így igen sovány, inkább csak maguknak tartották szerintem, és muszályból csináltak valami láthatóságszerűséget, hogy meglegyen a kritériuma papíron az EU pénz lehívásának. Ha nem így van, az is szomorú képet fest a magyar egyetemek képességeiről.

Nincs 3 órám megnézni a videót, és most hangot se tudok lejátszni, semmi nem derült ki a témákból.

Szívesen adok tanácsot az egyetemnek, hogy kéne ezt csinálni.:

- landing page-re előadók listája, előadások témája, pár mondatos összefoglalója.
- kiírni, hogy teamsen lesz. Link oda is.
- kiírni, hogy utólag elérhetőek lesznek a tartalmak pl. youtubeon
- előadások megvágása, youtube-ra feltöltése utólag.
- utólag linkek a youtube videókra.
- esetleg feliratok a videókra.

Ez a minimum, és ingyen megcsinálható eszközökkel.

Este meghallgatom a kontentot, lehet, hogy jó kontent veszik el a közönség elől a szar tálalás miatt.
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
Annyira gagyi szerintem, hogy az eseménynek van egy landing page-e, és menj a facebookra... ahol egy teams link van... És egy 3 órás videó a teamsen.

0 felfedezhetősége a tartalomnak. Nulla navigálhatósága. Nulla indexelhetősége. Ez így igen sovány, inkább csak maguknak tartották szerintem, és muszályból csináltak valami láthatóságszerűséget, hogy meglegyen a kritériuma papíron az EU pénz lehívásának. Ha nem így van, az is szomorú képet fest a magyar egyetemek képességeiről.

Nincs 3 órám megnézni a videót, és most hangot se tudok lejátszni, semmi nem derült ki a témákból.

Szívesen adok tanácsot az egyetemnek, hogy kéne ezt csinálni.:

- landing page-re előadók listája, előadások témája, pár mondatos összefoglalója.
- kiírni, hogy teamsen lesz. Link oda is.
- kiírni, hogy utólag elérhetőek lesznek a tartalmak pl. youtubeon
- előadások megvágása, youtube-ra feltöltése utólag.
- utólag linkek a youtube videókra.
- esetleg feliratok a videókra.

Ez a minimum, és ingyen megcsinálható eszközökkel.

Este meghallgatom a kontentot, lehet, hogy jó kontent veszik el a közönség elől a szar tálalás miatt.
Részben egyetértek, mert lehetne jobban megszervezve és az előadások témája pár mondatban összefoglalva, mondjuk az én hibám is hogy ezt elfelejtettem hozzátenni:
126006111-4067672856577710-4689918527173908062-o.jpg
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Részben egyetértek, mert lehetne jobban megszervezve és az előadások témája pár mondatban összefoglalva, mondjuk az én hibám is hogy ezt elfelejtettem hozzátenni:
126006111-4067672856577710-4689918527173908062-o.jpg
A Google-be beírva hogy "GIS Day University of Pécs" az első 5 linket megnyitva egyen van egy további információ gomb, amin egy pdf van 2018-as programmal. Ezt így nem fogja senki megtalálni.

Egy esemény szervezésekor be kell hívni egy félig-laikust, és kiadni a feladatot neki: most hallottál arról, hogy lesz egy ilyen esemény, és érdekel téged. Tudd meg mik az előadások, mi a témájuk. Mérni az időt amíg végez, nézni hogy találja meg. Ha egy google első találatra kattintásnál többet kell tennie, akkor már gáz van. És ezt nem mint infós mondom, hanem mint felhasználó.

Nyugi, em csak ez az esemény küzd ilyen kihívásokkal, de itthon ez teljesen általános az egyetemi szférában.