Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Na sziasztok ! Kicsit kivonultam innen átmeneti dőre, a jogos és (én úgy érzem) megérdemelt "szabadságomat" vettem ki a járványok topicban.:D:D:D:p:cool: Most egy kis szieszta van a részemtől, de azért sokszor vagyok, olvasni szoktam mi történik. Majd újra felveszem itt is a munkát nemsokára. :rolleyes:;):p:cool:

Tegnap egy kisebb "világjáráson" voltunk, és kicsivel közvetlen 12 után megfordultunk többek között a dél-dunntúli régió legfontosabb belgyógyászati ambuláns és kiemelt járóbeteg ellátó központjában, a PTE közvetlen szomszédságában üzemelő PTE Klinikai Központ 400 Ágyas Klinika járóbeteg ellátásán, azt hiszem az a -1-es szint, itt található ezen a szinten többek között a régió kiemelt sürgősségi ambulanciája is, természetesen az nem egybe-nyitott a járóbeteg részleggel. (a régiós sürgősségi ambulancia egyébként mellékelt lépen a rohammentőtől a kép bal-széléig terjedő rész, a többi a képen a klinika, jobb ha ezt a sürgősségi ambulanciát sosem ismeri meg senki belülről is, mert akkor vagy ő vagy mint kísérő rokon stb. elég nagy bajban is lehet - a képen látható rohammentő épp az előtte lévő, fedett, egyszerre akár több rohammentőt is kiszolgálni képes sürgősségi bejáratához tart) Tehát mi a járóbeteg részen voltunk, ahol általában igen-igen nagy a forgalom. A részletek most mellékesek. A lényeg - szinte kihalt volt az egész járóbeteg rész az a kb. 1 órán át, amíg ott tartózkodtunk. Általánosan mindenki maszkot viselt akiket láttam, bár kongott az ürességtől az egész váró. Sokszor láttunk intézményi dolgozókat. Tudtommal ide sem az egész klinika területére nem hoznak sem covidos, sem ezzel gyanús beteget, azokat mind a megyei kórház covid diagnosztikai (az új mobil részleg az udvarában) vagy elkülönítő / intenzív részlegére viszik. Tehát a fertőződés veszélye itt egészen minimális volt, annak ellenére, hogy ez egy kiemelt ellátóhely. A járóbeteg betegfelvételi ablakoknál rendszeres fertőtlenítést láttam, az aláírásra szolgáló tollat rendszeresen fújták fertőtlenítővel, és egy kis fertőtlenítős tócsában feküdt. (mondták is hogy frissen van fertőtlenítve).Többfelé láttam a folyosón bárki által használható kézfertőtlenítőt. WC-n nem voltam, úgy hogy azt nem tudom, de a toaletteket a forgalommal arányosan lezárták, elkerülendő a felesleges fertőtlenítést és munkát, magyarán a luxust és a pazarlást, ami teljesen rendben is van. Mindenhol nyugalom volt, mindenki nyugodtan viselkedett. A (járóbeteg) felvételi ablaknál minden beteghez járványügyi adatlapot töltöttek ki, aminél válaszolni kellett a kérdésekre, majd a végén aláírni. A kísérők is rákerültek az adatlapra, vagyis mindenkit monitoroznak egy esetleges fertőzött utáni visszakereshetőséghez aki a klinika területén megfordul, szerintem nagyon korrektül megy, megnyugtató volt, bár az esélye ennek rendkívül minimális hogy valaki itt fertőződik. Tehát a PTE Klinikai Központ 400 Ágyas Klinikán szerzett gyakorlati tapasztalataim ezek voltak. Maszkunk volt, úgy hogy ezzel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, hogy mi van azokkal, akik maszk nélkül érkeznek.
10675559_763451967066771_3904215937470285187_n.jpg

A klinika felülnézeti képe a levegőből a tetőn található helikopter leszállóval (amit sajnos elég sűrűn kell használniuk) a klinika hivatalos oldaláról van linkelve. A fenti sürgősségi ambulanciából ezen a képen csak a tető egy darabja látszik, a kép alsó szélén a kis háromszög. A többi innen földszintnek látszó tetőrések és a főépületben is három óriási alapterületű emelt belmagasságú szinten folyik a régiós járóbeteg ellátás. "A PTE KK Sebészeti Klinika a dunántúli régió legmagasabb szintű sebészeti ellátó helye kb. 4200 fő fekvő- és kb. 30000 fő ambuláns éves betegforgalommal. Az Klinika 5 osztályon működik 25 orvossal, 90 ággyal, 4 műtővel, 6 ambulanciával." A kép jobb szélén a háromszintes épület szintén a PTE alá tartozó "Szívcentrum", de ettől különálló intézmény, szintén a legmagasabb szinten a régiós szívbeteg ellátás része, sok orvossal, műtőkkel és ambulanciával. (ez is sokszor szerepelt már az országos híradásokban)

400_agyas_2019.jpg

Ez a video tegnap későn került ki a PTE univTV csatornájára, de csak most láttam. Itt egy NEM INTENZÍV TERÁPIÁS (elkülönítő kórházi ellátás) koronavírusos betegeknek készül egy teljes önálló, a részükre elkülönített épületek berendezése. A videon mutatják azt a másik különálló épületet is, ahol már az intenzív ellátás szintén teljesen elkülönítve már működik is egy ideje, ez azt hiszem a volt szemészeti klinika épülte a pécsi megyei kórház területén. Ez egy nagyon fiatal, korszerű épület, az elkülönített autós / gyalogos bejárója is megoldott, nagy parkoló is van hozzá külön.

A videoban szereplő két épület szintén ennek a szomszédságában, de az intenzív épülettől teljesen különálló épületekben lettek kialakítva. Külön autós és személyi bejáratok is vannak természetesen. Ez a megyei kórház egy sok épületből és sok különálló autós és személyi bejáratokkal rendelkező, nagy területen fekvő egészségügyi komplexum rendszer. A többi meglévő részeinek a teljes leválasztása, külön autós és személyi bejáratokkal azokhoz is nem okozott semmi nehézséget. A videon látható az udvarban hogy elválasztó korlát van telepítve, mert ez egy hatalmas épületekkel teli komplexum rendszer, de nagy szabad terek is vannak arrébb, és saját belső úthálózata is van. Ami a videon látszik, a sok honvédségi ágy az azért kell, mert innen a meglévő ágyakat és berendezéseket már máshová költöztették ezekből az épületekből a komplett osztályokkal rendelőkkel együtt természetesen . Mivel a betegellátás egy része az nem állhat le ugye.

A PTE Klinikai Központja felkészült a betegek fogadására
"204 ágy érkezett a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában kialakított Koronavírus Ellátó Központba. Az ágyakat a járványügyi elkülönítőbe hozta a Magyar Honvédség. Ennek kapcsán dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke elmondta, hogy összesen több mint 800 ágy áll rendelkezésre a betegek fogadására, a szükséges eszközök, technikai feltételek, személyi feltételek rendelkezésre állnak, így regionális és interregionális szinten is támogatni tudják a betegek ellátását. A honvédelem által biztosított plusz ágyak a szükséges ágyszám biztosításához nyújtanak segítséget."

Aki kezdettől olvassa a "Járványok, fertőzések" topicot az talán emlékszik rá, hogy elmeséltem, én már röviddel 10 éves korom után heteket töltöttem karanténban egy a covidnál jóval nagyobb mortalitású fertőző betegségben. (eléggé közel kerültem már akkor is a "tölgyfához" (fél lábbal már lekerültem, aztán még ezután többször is), volt hogy majdnem megfulladtam, és igen durván nyomták belém a gyógyszereket). Nos anno az ebben intézményben történt meg, a fertőző részlegén. Az a rész ma is üzemel, de a hírek szerint nem került bele a covid részlegbe, ami logikus is, mivel a covid ellenére vannak más fertőző betegek is, amiket szintén minden mástól elkülönítve kell kezelni (ha kell akkor kórházi karanténban). Már csak azért is, mert egy súlyosabb fertőző betegség esetén egy másikkal történő másodlagos fertőzöttség hatványozottan növeli a mortalitási kockázatot a beteg esetében. Példaként igaz ez a covid mellett egy nagy számban előforduló szezonális influenza esetében is, de bármilyen más fertőző betegség estén is.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
A mai adatoknál nem adja ki a matek, de ez ne zavarjon senkit. :)

3035 fertőzött (+37)
1027 kórházban (+22)
55 lélegeztetőgépen (+4)
2054 aktív eset (+26, de a honlapon 2055)
630 gyógyult (+1)
351 elhunyt (+11)
83958 mintavétel (+1948)
10459 hatósági házi karanténban (-327)
202005041.jpg

cvgvups4pxckvb1jwldb.png
3065 fertőzött (+30)
928 kórházban (-99)
55 lélegeztetőgépen (+/-0)
1993 aktív eset (-61)
709 gyógyult (+79)
363 elhunyt (+12)
85557 mintavétel (+1599)
10547 hatósági házi karanténban (+88)
20200505.jpg

202005051.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 523
113
3065 fertőzött (+30)
928 kórházban (-99)
55 lélegeztetőgépen (+/-0)
1993 aktív eset (-61)
709 gyógyult (+79)
363 elhunyt (+12)
85557 mintavétel (+1599)
10547 hatósági házi karanténban (+88)
20200505.jpg

202005051.jpg
Új betegek háromnegyedét az ország középső területén, elsősorban
Budapesten (19) azonosították (Pest és Fejér megye ezúttal csak 1, illetve 2 esetet mutat fel), az ország többi területén mindössze 8 betegre bukkantak. Az idősotthoni begbetegedések miatt az utóbbi napokban felfutó zalai esetszám nem emelkedett tovább.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Ez esetben a hazai balliberális oldal megszűnik létezni.

es ha nem?

nem lesz az oreg es hoppa szupi lesz minden?

ajde mar...ugyan olyan lesz minden mint eddig

a migrik jonnek majd tovabb is (megjobban ha a virus szetkurja africat) , a merkel tovabb is nyafog majd az tudosok meg orvosok utan akik allahuagbarozak majd fel jeuropat, a hulye politikusok hazudnak mindenrol eddig tettek..
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 098
93
Egyre pontosabb képet kapunk a hazai koronavírus helyzetről .....

Budapest, 2020. május 5., kedd (MTI)
Lezárult a felkérő levelek kiküldése az országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatra; összesen 17 778 ember kap meghívást a programban való részvételre - közölte a Semmelweis Egyetem kedden az MTI-vel.

A felsőoktatási intézmény a közleményében azt írta, a szűrés után 24-48 órával értesítést kapnak azok, akiknek szűrővizsgálat keretében pozitív lett az eredményük. Ha a teszt negatív, akkor ilyen külön értesítés nem történik, a lelet megtekinthető ügyfélkapun keresztül az EESZT-ben vagy a háziorvos segítségével. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is megtörténik.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2020/05/05/koronavirus_india_alkohol_ado_tavolsagtartas_uj_delhi/
"India fővárosában, Új-Delhiben megelégelték a vásárlók rohamát: egy nappal azután, hogy enyhítettek a kijárási korlátozásokon, 70 százalékos „koronaadót” vetettek ki az alkoholra, írja a CNN.
A lazítás után tömegjelenetek alakultak ki a szeszes italokat árusító boltoknál, amelyek öt hét után nyitottak ki újra. Az emberek fittyet hánytak a távolságtartási előírásokra, egymás sarkát taposva özönlötték el az üzleteket..."
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2020/05/04/kinai_koronavirus_usa_jarvany_modell_trump_elorejelzes/
"New York Times: Egy amerikai járványügyi modell szerint megugorhat a halottak száma
Egy amerikai járványügyi modell azt vetíti előre, hogy jelentősen emelkedhet a naponta regisztrált új koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is a következő hetekben, írja a New York Times egy belső használatra készült dokumentumra hivatkozva.
A CNN szerint az előrejelzések az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) modelljein alapulnak, amiket aztán a szövetségi vészhelyzetkezelési ügynökség rakott össze chartokba és grafikákba.
A New York Times által megszerzett előrejelzés azzal számolna, hogy a napi halálos áldozatok száma a mostani kétezernél kevesebbről háromezerre nőhet június 1-ig. A dokumentum emellett állítólag arra is figyelmeztet, hogy május végére a mostani 25 ezerről akár napi 200 ezerre is nőhet az új regisztrált fertőzöttek száma. Az nem derült ki, hogy ezt a beláthatatlannak tűnő számot esetleg jelentősen megnövelt tesztkapacitás mellett becsülték-e, vagy mi alapján jutottak ilyen következtetésre..."
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 350
113
Szlovakia Majus 3.

1450 uj teszt, osszes 96,220
1 uj fertozes, osszesen 1408
11 uj gyogyult, osszesen 619
0 uj halott, osszesen 24

- Erettsegik, felvetelik a kozepiskolakba nem lesznek, a 4 ev atlaga alapjan kapjak az erettsegi bizonyitvanyt a diakok, a felvetein is az alapiskola felso tagozatan elert jagyek atlaga alapjan veszik fel a gyerekeket a kozepiskolakba.
- Egyenlore ugy nez ki, hogy szerdan majuk6. az osszes uzlet a plazakon/ettermeken/edzotermeken kivul kinyithat, tovabbra is 25 m2/fo lehet egyszerre az uzletekben, maszk, kesztyu/kez fertotlenites kotelezo
- A hatarok nyitasa a szomszedos orszagokkal egyenlore julius elsejetol valoszinu

Szlovakia Majus 5.

2060 uj teszt, osszes 99.864
8 uj fertozes, osszesen 1421
98 uj gyogyult, osszesen 741
0 uj halott, osszesen 25

mar tobb napja alacsony a tesztek szama, valoszinuleg azert, mert vegeztek az idosotthonok es a ciganyputrik atfogo tesztelesevel.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 523
113
Szlovakia Majus 5.

2060 uj teszt, osszes 99.864
8 uj fertozes, osszesen 1421
98 uj gyogyult, osszesen 741
0 uj halott, osszesen 25

mar tobb napja alacsony a tesztek szama, valoszinuleg azert, mert vegeztek az idosotthonok es a ciganyputrik atfogo tesztelesevel.
Lemenő ágban van a terjedés...
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ez esetben a hazai balliberális oldal megszűnik létezni.
Meg a Fidesz is, mert ők is Soros ösztöndíjon nevelkedtek?
Tőled többet vártam volna ennél, a korábbi hozzászólásaid alapján, csak annyit tudok javasolni, hogy gondolkodj még ezen, hogy honnan is ered a hazai bal és liberális oldal, és ez mennyire köszönhető személyesen neki. Ha véletlenül arra jutnál, hogy az előtt is volt ilyen, hogy Sorosnak még bármilyen lehetősége is volt ebbe belenyúlni, akkor elkezded majd kapargatni az igazságot. Azon is csodálkozom, hogy van 4 lájk ezen. Én mentem read onlyba megint egy időre, mert megint elviselhetetlen a színvonal.

Szóval az egy dolog, hogy azt kívánod így legyen, az egy másik dolog, hogy reálisan elhiszed, hogy így lesz.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 013
83 111
113
Éssss kirúgta! Nem merte a felvállalni, hogy megtegye felelősnek, vsz nem a nő ötlete lehetett a járatritkítás, így sunyin bevitt a médiába egy zaklatási ügyet, kirúgni nem merte, sőt, ezután sima okirat hamisításba is bele próbálták vinni, sikertelenül. Így ma kirúgta. Mivel nem hangzott el, hogy Varga javasolta a járat ritkítást, biztos vagyok benne, hogy valamelyik kretén volt az, akinek ez a remek ötlet március végén kipattant a fejéből (van sok szakember: Drazsé, Vágó, Bollókbözske, Nagymester G, stb., bárki lehetett az ötletgazda). Minden esetre kirúgták. Volt egy főnököm aki diplomata pályára akart lépni. Na ő volt az aki soha a büdös életben nem mert semmiért sem felelősséget vállalni, mert akkor hibázhat, és cseszheti a karrierjét. Na, a legfőbb kretén is ilyen, úgy is cselekszik. De így ez hosszú távon sokáig nem fog menni!

https://index.hu/belfold/2020/05/05/karacsony_kirugta_a_bkk-vezert/
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Segítsetek nekem!
Vidéken élőkre jelenleg pontosan melyik rendelet vonatkozik?
Köszönöm!

Vidéken feloldották.
Budapestre és Pest megyére terjed ki a hatálya a linkelt két Korm. rendeletnek.

169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a kijárási korlátozás Budapest fővárosban és Pest megye területén való fenntartásáról
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=219313.382474
..
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=218750.381553
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=218914.381559