[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Videkrol sokan mennek fel ott aludni olyanok akiknek valamu hivatalos ugye, vizsgaja, orvosi vizsgalata van reggel es hajnalok hajnalan nem akar felkelni, elindulni. Ugyhogy ezek meg lejonnek az emlitett ejszakakbol mert ok nem turistak igazabol, nem fognak a halaszbastyan setalgatni.
En speciel vagy 7-8 eve nem jartam Pesten, hatra levo eletemben nem is szeretnek menni oda.
Az utolsó mondatoddal ne dicsekedj szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and tindalos
W

Wilson

Guest
Nocsak nocsak úgy látszik Viktor mostanság sűrűbben járt Prágában:):):):):):):)

Csehország rendezné viszonyát Oroszországgal
2020. július 08., szerda Európai ügyek, Európán kívül

https://kitekinto.hu/2020/07/08/eur...viszonyat-oroszorszaggal/182484/?ref=hirstart

Csehországnak érdeke a jó és normális kapcsolatok kialakítása Oroszországgal, ezért felelősen áll hozzá a kétoldalú konzultációkhoz. Prága azt szeretné, ha az egyeztetések magas szintű cseh-orosz találkozóval zárulnának – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán Prágában.


A cseh miniszterelnök Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének szerdai moszkvai nyilatkozatára reagált. Peszkov kijelentette, hogy a cseh-orosz kapcsolatokban jelenleg zavar mutatkozik, s egyelőre nincs napirenden a magas szintű kapcsolatfelvétel Moszkva és Prága között. Mint mondta, Oroszország jó viszonyra törekszik minden állammal, köztük Csehországgal is.

A cseh külügyminisztérium nyilatkozatában azt állítja: Prága a Moszkva által javasolt kétoldalú konzultációk során szeretné rendezni a vitás kérdéseket, de Oroszország részéről egyelőre nem tapasztalni szándékot azok megkezdésére.


“Az, hogy a cseh-orosz kapcsolatok nem ideálisak, nem meglepetés sem számunkra, sem az oroszok számára. Éppen ezért állapodtunk meg a cseh-orosz konzultációk megkezdésében” – mutatott rá Andrej Babis a CTK hírügynökségnek elküldött nyilatkozatában. Úgy véli, a konzultációk során ki kellene értékelni a mai helyzetet, és rendezni kell a vitás kérdéseket ott, ahol az lehetséges. “Éppen azért, mert érdekünk a normális kapcsolatok kialakítása Oroszországgal, felelősen viszonyulunk a konzultációkhoz” – szögezte le a kormányfő. Aláhúzta: a helyzet megoldása az egész cseh kormány érdeke.

  • Előzmények
Az utóbbi hónapokban megromlott cseh-orosz kapcsolatok Ivan Szafronov volt orosz újságíró, a Roszkoszmosz-vezérigazgató tanácsadója ügyének következtében kerültek ismét előtérbe.
A 30 éves Szafronovot kedden két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, mert az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsította meg, hogy titkos adatokat szolgáltatott ki a cseh hírszerzésnek.
Jogi képviselői szerdán panaszt emeltek a tanácsadó letartóztatása ellen. Az ügyvédek arról tájékoztatták a sajtót, hogy az FSZB szerint a cseh hírszerzés szervezte be Szafronovot 2012-ben, 2017-ben pedig megbízta azzal, hogy gyűjtsön információt az Oroszország, illetve az afrikai és a közel-keleti államok közötti együttműködésről, aminek ő “önös indíttatásból” eleget is tett. A vádat az FSZB hétfőn szándékozik hivatalosan ismertetni. Cseh politikusok ezt a vádat egyelőre nem kommentálták.
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 149
113
Belgrád
2020-07-08T185943Z_1493659436_RC26PH9CZXLJ_RTRMADP_3_HEALTH-CORONAVIRUS-SERBIA-PROTESTS.JPG

EcbVly2XsAIUsf7

EcbJnsWWkAEjYHF

EcZLS-6XYAApN3G

EcYY74-XsAEopLY
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Itt a jóslat, hogy miképp alakul a koronavírus miatt a gazdasági teljesítmény a környéken. Majd érdemes fél év múlva elővenni, hogy beteljesült-e vagy sem...
..
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...gyar-gazdasag-kilogunk-a-regios-sorbol-440480
regio-383886.png

..
magyar-gdp-383884.png

..
"Az egyes országokra vonatkozó előrejelzések szórása a nagy bizonytalanságnak tudható be, jelenleg lehetetlen pontosan megmondani, hogy mekkora lesz a visszaesés mértéke. Az is egy fontos tényező, hogy lesz-e második járványhullám, és a döntéshozók ezekre milyen válaszokat adnak. A járványhelyzet eltérő a régió egyes országaiban, és míg egy nyáron felfutó cseh esetszám nem tud akkora kárt okozni már az országnak, a horvátországi tömeges megbetegedések további visszaesést okozhatnak a turizmuson keresztül.
..
Összességében viszont az látszik, hogy Magyarország a régió átlagának megfelelő szintű visszaesést mutathat, és ez nem véletlen, hiszen a régió gazdaságainak szerkezete hasonló.
..
Érdemes főleg Szlovákiával és Csehországgal összevetni Magyarországot, hiszen a feldolgozóipar súlya ezekben az országokban szintén jelentős. Csehország az előrejelzések szerint nagyjából a magyarhoz hasonló visszaesést produkál majd, Szlovákiában mélyebb lesz a válság. A szlovák kormány egyrészt a régiót megelőzve rendelt el szigorú korlátozásokat, ez is közrejátszhat a mélyebb visszaesésben, másrészt Szlovákia a magyarnál is nyitottabb és kevésbé diverzifikált gazdaság, az exportcikkek felvevőországai pedig továbbra is a járványtól szenvednek. Szlovákia emellett már a járvány előtt is lassulástól szenvedett, amit az Európai Bizottság akkori értékelésében az EU-s pénzek nem hatékony kihasználásával és a termelékenység növekedésének lassulásával indokolt.
..
Horvátország meredek visszaesést a turizmus túlsúlya okozza a gazdaságban – az ország az EU leginkább turizmusra támaszkodó országai közé tartozik, a szektor közvetlen GDP súlya eléri a 7%-ot. A korlátozások feloldása ellenére a turizmus az idei évben messze el fog maradni a tavalyi szinttől.
..
A lengyelek felfelé lógnak ki a régióból, náluk főleg a rendezett költségvetés és a leginkább kitett szektorok alacsonyabb részaránya miatt lesz kevésbé jelentős a visszaesés."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 811
81 100
113
  • Előzmények
Az utóbbi hónapokban megromlott cseh-orosz kapcsolatok Ivan Szafronov volt orosz újságíró, a Roszkoszmosz-vezérigazgató tanácsadója ügyének következtében kerültek ismét előtérbe.
A 30 éves Szafronovot kedden két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, mert az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsította meg, hogy titkos adatokat szolgáltatott ki a cseh hírszerzésnek.
Jogi képviselői szerdán panaszt emeltek a tanácsadó letartóztatása ellen. Az ügyvédek arról tájékoztatták a sajtót, hogy az FSZB szerint a cseh hírszerzés szervezte be Szafronovot 2012-ben, 2017-ben pedig megbízta azzal, hogy gyűjtsön információt az Oroszország, illetve az afrikai és a közel-keleti államok közötti együttműködésről, aminek ő “önös indíttatásból” eleget is tett. A vádat az FSZB hétfőn szándékozik hivatalosan ismertetni. Cseh politikusok ezt a vádat egyelőre nem kommentálták.

Annyit kell tudni Szafranovról, hogy korábban a Kommerszant-nál volt újságíró és ő írta meg először az egyiptomi-orosz Szu-35Sz üzlet létrejöttét és részleteit aláírását. Ez igen nagy port kevert és néhány napon belül el is távolították a cikket. Mint ismert Oroszországban már nem közlik a külföldi fegyvereladásokat, a jenkik miatt, akik mindenáron -zsarolással és fenyegetéssel megakarnak mindent akadályozni.
A cseh titkosszolgálatok is csak csicskák, alárendelt szerepben dolgoznak a gazdájukra, mint jelen esetben is nyilvánvaló, hogy kiket érdekel az oroszok fegyveraladása Afrikába és a Közel-Keletre.
Egyébként gyakori az újságírok titkoszolgálatok általi beszervezése.
 
W

Wilson

Guest
Annyit kell tudni Szafranovról, hogy korábban a Kommerszant-nál volt újságíró és ő írta meg először az egyiptomi-orosz Szu-35Sz üzlet létrejöttét és részleteit aláírását. Ez igen nagy port kevert és néhány napon belül el is távolították a cikket. Mint ismert Oroszországban már nem közlik a külföldi fegyvereladásokat, a jenkik miatt, akik mindenáron -zsarolással és fenyegetéssel megakarnak mindent akadályozni.
A cseh titkosszolgálatok is csak csicskák, alárendelt szerepben dolgoznak a gazdájukra, mint jelen esetben is nyilvánvaló, hogy kiket érdekel az oroszok fegyveraladása Afrikába és a Közel-Keletre.
Egyébként gyakori az újságírok titkoszolgálatok általi beszervezése.

Nekem az a meglepő,hogy a knédli kedvelők hírtelen együtt akarnak vodkázni Ivánékkal,miközben pár hónappal ezelőtt még nem nagyon ízlett nekik a vodka:)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Latom se nekik sem az oroszoknak nem sikerül megütni a jenki kinai izraeli szintet. Gondolok itt a javelin spike párosra :p
Náluk az a cél hogy nagy mennyiségben viszonylag olcsón álljanak rendelkezésre atgm rakéták ha kell. Egyébként ha szét nézel valamilyen szinten igazuk is van. Kelet Ukrajnai konfliktus,Szír konfliktus és így tovább........ Vagy a közeljövőben egy esetleges balkáni katyvasz. Továbbá ha megnézzük hogy milyen "siralmas" állapotban vannak páncélozott harci járművek színvonalán KKE hadseregek. A lengyelek talán egy hangyányival jobban. Akkor belegondolva egy ilyen képességű atgm is bőven megteszi. Egyébként nem nézzem le őket. Ha akarnának már a javelin,spike kompításokat szarnák kifelé. Csak ugye a licenc s egyebek, de szerintem egy komolyabb háborús helyzetnél szarnának bele az alkotmányba. Minden tekintetben és ezt a tényezőt nem ildomos lenézni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 007
73 477
113
Ez sem új hír...


USAF wants Campia Turzii in Romania to be NATO Black Sea hub

The National Defense Authorization Act for 2021, which is working its way through Congress, includes $130.5 million to renovate Campia Turzii Air Base in what would be the biggest overseas military construction project under the Pentagon’s European Deterrence Initiative, which was initiated in June 2014, shortly after Russia annexed Crimea.

The Air Force has requested major upgrades at the base, including dangerous cargo landing pads, more parking aprons to supporting additional tactical fighter aircraft squadron rotations, fuel storage and a depot to support a deployable air base system.

“Campia Turzii Air Base is one of the primary sources for United States European Command and its Service Components’ ability to respond to an evolving European security environment,” the Air Force said in its 2021 budget request.